Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

sacred PIRANHA napisał(a):
większość ludzi popełnia ten błąd, nie rozgotowuje na maska ryżu tylko daje takie lekko rozgotowany...a pozniej biegunka po ryżu hihi

bo nie wiedzą , że np taki ryż "po ludzku" działa świetnie , na przepchnięcie np zalegających kości ;)
a że pies nie strawia nie rozgotowanego ryżu , no któż o tym może wiedzieć .... zaraz będzie ... a mój pies je i jest git ... tiaa :grins:

Pirania , barfem lub karmami HOLISTYCZNYMI :diabloti: oczywiście nie wolno krzyczeć na psa , używać kolczatek , szkolić tylko pozytywnie , jak takie szkolenie nie działa , znaczy że się nie znasz , to po co ci pies , jak się nie znasz.
Naturalnie żadne kojce , żadne budy - tylko podusia i łóżeczko

Posted (edited)

może po prosto wszyscy wybierzmy taki sposob karmienia, jaki pasuje nam i naszym psom, nie prosciej?:cool1:

a wiecie, ze yorkow nie mozna spuszczac ze smyczy? Bo ja się dziś na spacerze dowiedziałam od przemiłej sąsiadki...
sytuacja: Ja z dwoma wypierdkami puszczonymi luzem na boisku i dzieckiem. Rzucam psom piłke (dziecko się bawi gdzieś niedaleko:diabloti:) psy sobie za nią latają, kompletnie ignorując otoczenie. Nagle dopada nas jakiś ok 15 kg psiak i po krótkim obwąchaniu się z moimi psami atakuje Ayusia. Dobiegłam do psow, złapałam swoje na rece, w tym czasie doleciała właścicielka owego pieska i z ryjem na mnie, że tak to jest jak sie spuszcza ze smyczy yorki! Ze jak ja chciałam pieski spuszczać, to mogłam sobie wziąc kundelki ze schroniska a nie yorki! Yorki to się na smyczy prowadza, na raczkach nosi a nie na osiedlu wsrod ludzi spuszcza... ?? czy ktos mi to moze wytlumaczyc na spokojnie? Bo ja sie tak zagotowałam, ze mnie moje własne 3 letnie dziecko uspokajało, chyba w obawie że panią przemielę, zjem i wydalę drugim końcem:angryy:

Edited by sacred PIRANHA
Posted

może po prosto wszyscy wybierzmy taki sposob karmienia, jaki pasuje nam i naszym psom, nie prosciej?:cool1:

wiesz z punktu widzenia logicznego , tak właśnie powinno być
mi to tam wisi , czym kto karmi psa , co z nim robi ... jeśli psu widać że nic nie dolega ani nie brakuje

ale pamiętaj ... tu sporo ludzi WIE LEPIEJ :diabloti:
oczywiście że rozmowy , o dzieleniu się doświadczeniem , czy potrzeby rady są ok .... jako rozmowy , polemika ...
tylko szkoda że WIEM LEPIEJ , nie podaje co wie , tylko rozkazuje jak ma być :)
zabawne są rozmowy , na wątku obroże,szelki,smycze
tam to jest niekiedy ubaw po pachy :evil_lol:

Posted

Paczki dalej nie ma, i dalej ma status "na magazynie" :)
zooplus "bardzo dziękuje za wiadomość" i "paczka powinna być w ciągu dwóch dni" :)
karmę mam na jutro, szczura dopycham ryżem (do którego wrzuciłam kurze białko i podgrzałam żeby się ścięło, trochę wartości odżywczej ma....)
a w środę chyba czeka mnie gotowanko :roll:

Dobra, wróciliśmy ze spacerku, młoda się trochę zmęczyła, szczur prawie wcale, ale i tak się cieszę że się poganiali trochę :loveu: i przy okazji odkryłam nowe miejsce na spacerki :evil_lol:
no i szczurzy rozwalił sobie piątą opuszkę nie wiem jakim cudem :mdleje:

Posted

Vectra napisał(a):
wiesz z punktu widzenia logicznego , tak właśnie powinno być
mi to tam wisi , czym kto karmi psa , co z nim robi ... jeśli psu widać że nic nie dolega ani nie brakuje

no to jesteś w mniejszości, bo tutaj wszyscy wiedzą lepiej, wiec dobre jest tylko to co i jak oni robią o :-)

Unbelievable, no paczka dotarła migiem po prostu hihihi

Posted

no to jesteś w mniejszości, bo tutaj wszyscy wiedzą lepiej, wiec dobre jest tylko to co i jak oni robią o :-)

Unbelievable, no paczka dotarła migiem po prostu hihihi

no ja to się staram sugestie przyjmować, zastanawiać się nad nimi takie tam, ale jeżeli ktoś mi każe zmienić coś, do czego ja dochodziłam długi czas i tak jest dla mnie najlepiej, to po prostu nie zdzierżę :diabloti: BO TAK JEST LEPIEJ :diabloti:

nie dotarła, dojdzie :evil_lol:

Posted

Unbelievable napisał(a):
no ja to się staram sugestie przyjmować, zastanawiać się nad nimi takie tam, ale jeżeli ktoś mi każe zmienić coś, do czego ja dochodziłam długi czas i tak jest dla mnie najlepiej, to po prostu nie zdzierżę :diabloti: BO TAK JEST LEPIEJ :diabloti:

ja mam to samo:-)

Z Ayusiem walczyłam kilka miesiecy (8?9?) z roznym zarciem, jak mi ktos teraz mowi ze pewnie po prostu karma którą jadł była za tania (? RC Intestinal junior, Acana z jablkiem, Brit Care z jagniecina) lub jakaś mi sie partia nie swieza trafila (przez 8 miesiecy?) dlatego miał ciągle i ciągle nawracające biegunki to mnie krew zalewa...bo ktos kto nie zna mojego psa na codzien, nie wie ile i jakich karm probowałam, nie wie jak bardzo sie starałam coś znalezc co by mu pasowało teraz mi bedzie mowil, ze dawanie mu surowych kosci jest niehumanitarne i głupie - w tyłku to głeboko mam jakie to jest, wiem ze moj pies przestał miec biegunki na tym niehumanitarnym i głupim barfie, a reszta mnie ... napisałabym ale znowu mnie jakić mod poprawi:oops: :diabloti:

no ale tutaj wszyscy wiedzą lepiej, nawet nasze prywatne psy, ktorych na oczy nigdy nie wiedzieli lepiej znają, ich tyłki też lepiej znają:diabloti:

Posted

ja kocham złote rady , odnośnie żarłocznego Frania :diabloti: i cieszę się , że wielu z tych radzących , poznało go osobiście i miało przyjemność uczestniczyć w karmieniu go :evil_lol:
a naj naj to mi się podoba , że ci co mówili - no jak to staffik gardy :diabloti: w końcu trafili na swojego "frania" i teraz do mnie po radę , co robić bo nie żre :cooldevi:

to samo tyczy się wychowania Klementynki .. ją można tak wychować , jak Frania zmusić by zjadł miskę karmy na raz.

Co do rad , ja też się radzę , pytam , podpatruje , konsultuje , wymieniam poglądy , przeyślenia ... nikt się omnibusem nie urodził.
Ale sorry , szlag mnie trafia , jak poucza mnie jakaś istota , co ma w życiu pierwszego psa , pies ma 2 miesiące .... no ale czytała w necie i w książkach :diabloti:

człowiek uczy się całe życie ... i tak głupi umiera. Każdy pies jest inny , zdobyta wiedza to powiedzmy początek sposobu na dany egzemplarz.

bawiła mnie , irytacja o brudne nogi Frania :evil_lol: dziś przybył cały czarny ... ale w środę ma był pół metra śniegu , więc będzie znów wykąpany i bialutki :diabloti:

Posted

Vectra napisał(a):
bawiła mnie , irytacja o brudne nogi Frania :evil_lol: dziś przybył cały czarny ... ale w środę ma był pół metra śniegu , więc będzie znów wykąpany i bialutki :diabloti:

Śnieżnobiałe stópki Frania to jest mój ulubiony temat :loveu:

Posted

Vectra napisał(a):

nie wiem o co chodzi, ale mnie zwrócono kiedys uwagę, ze to wstyd z tak brudnym psem na miasto wyjsc...chodziło o mojego wyżła, z którym wracałam akurat ze spaceru, na ktorym aportował po świeżo zoranym polu, wiec sie tyci tyci upindolił w błocie hihi no a poźniej trzeba było wrocic prze pol miasta do domu:-)

Posted

nie wiem o co chodzi, ale mnie zwrócono kiedys uwagę, ze to wstyd z tak brudnym psem na miasto wyjsc...chodziło o mojego wyżła, z którym wracałam akurat ze spaceru, na ktorym aportował po świeżo zoranym polu, wiec sie tyci tyci upindolił w błocie hihi no a poźniej trzeba było wrocic prze pol miasta do domu:-)

To moja koleżanka pojechała za miast ze swoim psem na całodniową wycieczkę, pod koniec pies wpadł , a raczej chciał , zabawić się w meeeega śmierdzącym bagnie, stawie, czy czymś tam, caaaały się w nim wykąpał, a potem z radością skoczył na swoje Pana, więc wracali tacy cali zmazani, czarni i śmierdzący na kilometr do domu. Niestety trzeba było potem wsiąść w tramwaj:diabloti::diabloti:

Posted

Mniejsza o Frania łapkę :diabloti: znów jest czarna , Terrierka łapka też jest czarna , Rekia też i nie wiem jak sąsiedzi ich rozpoznają :(
Bo wczoraj sąsiad radośnie mi orzekł , że on rozpoznaje to Emile i Frania ... Frania po czarnej łapce i grze w piłkę ... wskazałam ręką w stronę naszego lasu , gdzie Terrier , Rekin i Franio , darli każde za swoją piłką .. i poprosiłam o wskazanie Frania. No i doopa :diabloti: Domek z kart rozsypany.Akurat ci sąsiedzi , mają okna na mój las ... mają darmową TV - pennstaff-euro 2012

Ważniejsze tu jest teraz ... Klementyna i kliker i przełom.
No więc zaklikanie jej klikerem przez łeb zadziałało :evil_lol: uznała że to fajowa zabawa .... musiałam troszkę zmodernizować , nowoczesne bezstresowe nauczanie i dołożyć do klikera kolczatkę :diabloti: Kliker pobudza , kolczatka studzi i mamy mały kompromis ... Egon zawarował kilkanaście razy .... HA pomijam że mam zdrapane ręce , bo ona nauczona doświadczeniem , wydziera z ręki swoimi łapkami przedmioty , jak nie może ich dopaść :grins:
Po 10 minutowym klikaniu i kolczatkowaniu , gdzie Egon stał, warował , dawał łapki i nawet dwie i siadał ... pół godziny ganiał dookoła podwórka jak dziki koń ... pościgi to u niej , rozładowanie emocji :)
Kliker u niej też ma sens , bo się nie pobudza ... znaczy z kolczatką działa znakomicie.

W związku z tym , że macie więcej doświadczenia w klikaniu , będę wpadać na korepetycje .. mam teraz za dużo czasu wolnego , za dużo innych na głowie .. a to klikanie mnie bawić zaczęło :evil_lol:

Jedyny słuszny smakołyk dla Klementyny , to chleb :diabloti:

Posted

A ja widziałam Szczura i Miotłę! :multi:
Zaproponowałam nawet Martynie że jak się znudzi jej Miotła to przygarnę ją :cool3: Szczura też bym mogła ale on by mi zjadł Teodora więc wolę nie ryzykować :evil_lol:

Vectra, ja też na początku kolczatkę miałam przy klikerze...po kilku 'sesjach' nie była już potrzebna (w domu), Salsa zaczęła potem trochę ogarniać o co chodzi w klikaniu i że ma być wtedy w miarę możliwości stabilna :evil_lol:

Posted

wlasnie co tak mało zdjęć:shake:

kurier dzisiaj tez nie dojechał??

co do klikania to jak Wam starcza rąk na to wszystko?:eviltong: ja mam problem jak chce nauczyć aportowania.... kliker, smakołyk, aport, i jeszcze tego wariata stopować, żeby nie leciał na łeb na szyję, jak rzucam piłkę tylko grzecznie czekał na komendę

Posted

Smakow nie musisz miec w garsci przeciez w momencie jak wyrzucasz aport:-) co dokladnie mu klikasz w tej chwili?
Ja jak cos z psami cwicze w domu to smaki lezą gdzies, na meblach, na ławie, albo na podlodze hihi kliker w jednej rece a drugą mam wolną. Jak klikniesz to nie musisz psu dac natychmiast zarcia, jak kliker jest dobrze wprowadzony to pies rozumie ze klikniecie jest zaznaczeniem zachowania poządanego przez ciebie i ze dostanie nagrode ale nie musi byc ona w momencie klikniecia podana przeciez;-)
Moze naucz go najpierw dobrze zostawania, to nie bedziesz musiała go trzymac przy wyrzucaniu aportu.

Posted

Vectra napisał(a):
a ja wczoraj złożyłam przed 12 zamówienie , paczkę mam już w domu :diabloti:

gdzie Wy mieszkacie ? bo ja w lesie , gdzie fale radiowe zanikają :cooldevi:

chyba musze zaczac też rozdawac dyszki, to i mnie nagle zaczna znajdywac szybko;-)

Posted

chyba musze zaczac też rozdawac dyszki, to i mnie nagle zaczna znajdywac szybko;-)

niestety , bez tego się nie da :diabloti:
ostatnio wymieniali mi wodomiar , w czynie społecznym ... czyn społeczny kosztował mnie 150zł .. no ale mam do panów monterów już telefony prywatne i w razie awarii , mogę dzwonić i w nocy.
Niestety , w naszym kraju , zmienia się tylko dzień, miesiąc i rok , ustrój , smarowanie zwane napiwkami po nowoczesnemu ... zostało z dziada pradziada :diabloti:

ale wiesz , jak przychodzą paczki nie płatne , to też mam je od ręki ;) dziś listonosz , przybył specjalne do mnie ... no wczoraj przywiózł mi płatną paczkę ;)

ale wolę dać te 5 czy 10 zł górką .... niż myśleć co psom do żarcia dać i czy przyjedzie kurier na czas :diabloti:

Posted

gops napisał(a):

Miotła coraz ładniejsza :lol:

ladna to moze dopiero bedzie za kilka miesiecy :diabloti:
ale fajną maske ma:loveu:

co do klikania i zostawiania to on przynosi aport dosc dobrze, ale nie moge u niego wypracować zostawania po rzuceniu, bo zrywa się od razu do biegu.
komende zostań zna, ale jak widzi piłkę to nagle piesek staje sie głuchy