Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marta_Ares napisał(a):
hehe jakbym o Aresie czytała, dostają raz na jakiś czas resztki z obiadu, mama pracuje w przedszkolu więc co jakiś czas przynosi jakieś mięsko, dostają brita bo innej nie tolerują tyle karm już sprawdzałam i z każdą było coś nie tak, próba przerzucenia na coś lepszego kończy się kilkudniową głodówką, albo wybieraniem kulek brita z miski:evil_lol:

nieraz wychodzę z nim dosłownie na chwile przed wyjsciem i o dziwo dom mam cały po powrocie, czasami zdarzało się, że na spacery wychodził tylko 3 razy dziennie i to na 10- 15min na smyczy i jakoś żyje:roll:

gramowi na przykład bardzo nie pasuje bardzo modny ostatnio BARF, kości to jest chyba jedyna rzecz której tak bardzo nie trawi...
ja często z nim nie wychodzę na spacery codziennie, bo nie mam kiedy ;) jak wrócę do domu o 20 to on już spać woli niż się szlajać, a ja jestem tak padnięta że na prawdę nie mam ochoty go pilnować na każdym kroku. Za to 3-4 razy w tygodniu ma na prawdę intensywne, męczące psychicznie i fizycznie spacery, codziennie klikam mu w domu, jakieś ćwiczenia na piłce rehabilitacyjnej, szarpanie, aportowanie i inne rozrywki i pies ani nie ma głupich pomysłów, ani nie jest znudzony, za to nie jest po prostu zmęczony i niechętny do ćwiczeń, biegania, woli polatać za piłką lub frisbee niż zwiewać bo nie ma tego na co dzień.
Amber napisał(a):
A czemu akurat TOTW?

I przestańcie pisać takie okropne rzeczy o jakiś resztkach z obiadu i krótkich spacerach. Bo jeszcze ktoś podkabluje cioteczkom z PwP i w myśl nowej ustawy naślą na was TOZ ;).

bo nigdy nie kupowałam, bo ma fajną jakość w stosunku do ceny i jest w 7kg workach. I ma 32% białka :diabloti:

a niech nasyłają, resztę zwierzątek też mogą obejrzeć :diabloti: ja zawsze mówię, że zapraszam, zobaczycie jak psa męczę :)

Posted

Ciekawe jak wyjść miałam z Lalką przed pracą , wychodziłam o 7 , jak ona od zawsze nie zwleka się z wyra , wcześniej niż o 13 ?
teraz i o 15 , bo zimno :diabloti:

więc tak jechałam popracować , wychodziłam z domu o 7 ... wracałam ok 12 .. zjadłam sobie śniadanie , wypiłam kawę i Lalka zaczynała dojrzewać że chce iść siku :diabloti: mieszkałam w bloku wtedy ;)

Białko do wzrostu , to raczej nic nie ma .. ja daje teraz cosiom już karmę dorosłą ... ma 26% białka
tak tak , karma dla szczeniąt , idzie u mnie do 7 tygodnia życia .. potem już normalna .. od 4-5 miesiąca , dostaje wersję high energy

Posted

nagadałyście tylko 4 strony :lol:
co do obciążenia to według mnie nie jest głupi pomysł skoro Gram jest zdrowy inwestujesz w sledy i może ciągnąć kilku kg butelkę pełna piasku.
masz moje słowo że po 100m pies będzie zmęczony , chyba że Grami jest silniejszy niż się wydaje i walniesz od razu 7kg oponke od samochodu :lol:
ja bardzo sobie chwaliłam takie ciąganie opony/ciężarków doszłam już do 10kg ciężarka bo 7kg opona nie robiła na psie już wrażenia i biegała jakby na pusto , i po takim spacerku z ciągnięciem pies był realnie zmęczony i nie miał głupot w głowie.
swoją drogą widziałam jrt na youtubie który ciagnął ponad tone na zawodach :razz:

Amber napisał(a):
A czemu akurat TOTW?
.

a czemu nie? to jest bardzo dobra karma , nie wiem jak dla szczeniaka bo nie miałam takowego na tej karmie ale ja już skarmiam 8 worek i jesteśmy bardzo zadowoleni .

Posted

Jak on sam waży 7,5 :evil_lol:
bo jrt i prt, to są psy faktycznie do wszystkiego :) można z nimi robić IPO, i weight pulling, i agility, i frisbee, i obi i polowanie co tylko sobie można zamarzyć :evil_lol: tylko nie wiem jak z pasieniem :hmmmm: był pomysł żeby rzucić szczura do owiec, ale bałam się o owce :diabloti:

a co do tego TOTWu to on ma aż 32% białka, dla szczura to super, ale nie wiem czy dla rosnącego szczeniaka też będzie takie dobre... chodzi mi głównie o równomierny i wolny wzrost, żeby układ kostny miał szansę dobrze się rozwinąć

Posted

Unbelievable napisał(a):
Jak on sam waży 7,5 :evil_lol:
bo jrt i prt, to są psy faktycznie do wszystkiego :) można z nimi robić IPO, i weight pulling, i agility, i frisbee, i obi i polowanie co tylko sobie można zamarzyć :evil_lol: tylko nie wiem jak z pasieniem :hmmmm: był pomysł żeby rzucić szczura do owiec, ale bałam się o owce :diabloti:

a co do tego TOTWu to on ma aż 32% białka, dla szczura to super, ale nie wiem czy dla rosnącego szczeniaka też będzie takie dobre... chodzi mi głównie o równomierny i wolny wzrost, żeby układ kostny miał szansę dobrze się rozwinąć

to połowę swojej wagi mógłby ciągnąć spokojnie ;)
gdyby jrt były większe takie 15kg to bym chyba nawet takiego chciała :lol:
moja atakuje krowy i konie na wsi więc pewnie owcy by chciała pozabijać też :roll:
a totw z rybka lub jagnięciną ? on ma 25% białka moja jedzie teraz jesień/zima na tym mniej białkowym a w sezonie "aktywnym" daje jej tą bardziej białkową .
niby producent pisze że można karmić szczeniaki i mogłabyś karmić jedną karmą to ułatwienie spore chyba niż kupować po 2 worki innej .

Posted

tylko jakbym miała szczurowi dawać 25% to dostawałby znowu 2x taką porcję, z kolei karmy dla szczeniaków niektóre mają po 30, 31% białka
i tak będą dostawać tą samą karmę ;) nie mam ochoty bawić się w różne

Posted

TOTW akurat nie próbowałam, ale składowo lepiej prezentuje się Wolfsblut (oprócz wersji Blue Mountain) http://free-dog.pl/pl/c/WOLFSBLUT/23/1/phot no i ma jeszcze wersję z ryżem. Tylko worki nie wymiarowe dla ciebie, ale sama karma 1 klasa.

Jeżeli masz takie rozterki to ja bym jednak postawiła na 2 karmy. Szczenięctwo pies ma tylko jedno i dobrze było by o nie zadbać jak najlepiej. Później możesz karmić jedną.

Posted

Unbelievable napisał(a):
jakbyśmy mieli widzieć co dajemy psu, to musielibyśmy sobie sami wyhodować ;) warzywa i owoce nie jest problem kupić takie ogródkowe, bez sztucznych nawozów i innych takich, ale mięso musiałoby kosztowac majątek ;) a i na takie warzywka często wybrzydzamy "bo brzydkie"-no jasne, że brzydkie, ale za to naturalne, a nie sztucznie pędzone żeby było jak najbardziej zielone, jak najforemniejsze, największe i takie tam...

mój pies dostaje bardzo często jakieś resztki z obiadu, nadpsute jedzenie, trochę zapleśniałe nawet, i jakimś cudem żyje i ma się świetnie. teraz nawet dostaje karmę marketową bo musiałam na szybko kupić i tez mu nic nie dolega poza tym że kupska robi wielgachne i musi jej sporo zjeść ;) ostatnio sobie nawet po osiedlu polatał, bo mu zaufałam za bardzo, i jakoś wrócił, żyje, nie szukałam, nie wołałam, sam przybiegł... nikogo po drodze nie zjadł, nie stratował, nie rozjechał go samochód, bo MYŚLI, czego niektórym psom w tych czasach brakuje, bo one nie muszą myśleć, skoro mają od tego swoich właścicieli.... zostawiam go samego w domu, czasem nawet nie zdążę wyjść z nim przed szkołą (żeby nie było to później staram się jak najszybciej przyjechać i go wyprowadzić) i jakoś nie wygląda na pokrzywdzonego z tego powodu, wręcz przeciwnie, przywiązał się do mnie bardzo i nawet jak go zostawię w łomży w domu samego, z całą rodziną, to i tak tęskni za mną i mnie szuka.

Tak, ja wiem że pewnie wielu osobom się nie spodoba, ale to przecież PIES do jasnej ciasnej! nie jajko!

:mdleje: :mdleje:

Czasem mam wrażenie, że nie ma już tu na dogo normalnych ludzi z takim własnie podejściem...
Odnoszę za to wrażenie, że wszystkie pieski są milusie, grzeczniutkie i śliczne :loveu: Jedzą oczywiście tylko Barfa i chodzą w obrożach 5 cm :diabloti: A jak ktoś tylko ma inne zdanie to zjechany jest przez 'wspaniałe dogomaniaczki'.

Posted

Amber napisał(a):
TOTW akurat nie próbowałam, ale składowo lepiej prezentuje się Wolfsblut (oprócz wersji Blue Mountain) http://free-dog.pl/pl/c/WOLFSBLUT/23/1/phot no i ma jeszcze wersję z ryżem. Tylko worki nie wymiarowe dla ciebie, ale sama karma 1 klasa.

Jeżeli masz takie rozterki to ja bym jednak postawiła na 2 karmy. Szczenięctwo pies ma tylko jedno i dobrze było by o nie zadbać jak najlepiej. Później możesz karmić jedną.

ano właśnie, worki duże, i drogie ;) pewnie ze 2zł na kilogramie droższy jest

ale ja nie wiem co będzie lepsze dla szczeniaka, w tym sęk ;) nie wiem czy 25% to nie będzie za mało, czy 32% nie będzie za dużo, a Gram i tak będzie jadł tą samą karmę. Tylko nikt mi na moje pytanie nie potrafi odpowiedzieć :diabloti: mam jeszcze dla szczeniaka jakieś 2kg fitmina medium puppy, i od hodowczyni jakąś karmę dostanę, więc jeszcze jest chwila czasu na zastanowienie, ale chciałabym już wiedzieć

Posted

Iza. napisał(a):

Czasem mam wrażenie, że nie ma już tu na dogo normalnych ludzi z takim własnie podejściem...
Odnoszę za to wrażenie, że wszystkie pieski są milusie, grzeczniutkie i śliczne :loveu: Jedzą oczywiście tylko Barfa i chodzą w obrożach 5 cm :diabloti: A jak ktoś tylko ma inne zdanie to zjechany jest przez 'wspaniałe dogomaniaczki'.

jeszcze do tego jest gruby, no bo głodzić nie można, i leży całymi dniami na kanapie, bo jak to tak ma się zmęczyć?! chore :)

Posted

Amber napisał(a):
Jakkolwiek nie mam nic do BARFu to pomyślunek, że napakowane sterydami i antybiotykami sklepowe kurczaki są zdrowsze od suchej karmy mnie rozwala. "Bo przynajmniej wiem co daje psu" :diabloti: No chyba, że ktoś faktycznie karmi takimi z ekologicznych łąk, bo przecież nikt do sklepowych na dogo się nie przyzna :p

Ja się przyznam :eviltong: Do sklepowych kurczaków, indyków, wołowiny i kaczek. I dalej twierdze, że wolę to niż suchą karmę.

EDIT: gdzieś ostatnio wyczytałam, że w USA i UK, zupełnie legalnie producenci karm pozyskują odpady z klinik weterynaryjnych :crazyeye: Jeśli to prawda, to już wolę kurczaki - mutanty z ferm przemysłowych.

Posted

bazylowa napisał(a):
Ja się przyznam :eviltong: Do sklepowych kurczaków, indyków, wołowiny i kaczek. I dalej twierdze, że wolę to niż suchą karmę.

no generalnie to barf jest zawsze mniej przetworzony niż jakakolwiek karma, ale nie uwierzę w to że "wiem co daję psu"
no i nie jest to lekarstwo na wszystkie problemy :razz: mój Gram na każdej karmie wygląda wzorcowo, jest zdrowy, ale po barfie ma rewolucję w jelitach i piszczy przy wypróżnianiu bo go boli.... dawałam mu oleje, kefirek, ale on tego po prostu nie trawi

Posted

Iza. napisał(a):

Mój pies nie jada barfa i chodzi w 4 cm obroży, zaliczam się do waszego kręgu? ;)

btw. czytam ten wątek długooo, ale dawno nie miałam tyle do przeczytania co teraz ;)

Posted

necianeta89 napisał(a):
Mój pies nie jada barfa i chodzi w 4 cm obroży, zaliczam się do waszego kręgu? ;)

btw. czytam ten wątek długooo, ale dawno nie miałam tyle do przeczytania co teraz ;)

zależy jakiej wielkości pies :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
no generalnie to barf jest zawsze mniej przetworzony niż jakakolwiek karma, ale nie uwierzę w to że "wiem co daję psu"
no i nie jest to lekarstwo na wszystkie problemy :razz: mój Gram na każdej karmie wygląda wzorcowo, jest zdrowy, ale po barfie ma rewolucję w jelitach i piszczy przy wypróżnianiu bo go boli.... dawałam mu oleje, kefirek, ale on tego po prostu nie trawi

No i słusznie prawisz! Stwierdzenie "wiem co daję psu" jest tak samo ryzykowne jak "wiem co jem", ale i tak przy BARFie wiem bardziej :cool3:
Podstawowa zasada, to zdrowy rozsądek ;)

Posted

Unbelievable napisał(a):
ano właśnie, worki duże, i drogie ;) pewnie ze 2zł na kilogramie droższy jest

ale ja nie wiem co będzie lepsze dla szczeniaka, w tym sęk ;) nie wiem czy 25% to nie będzie za mało, czy 32% nie będzie za dużo, a Gram i tak będzie jadł tą samą karmę. Tylko nikt mi na moje pytanie nie potrafi odpowiedzieć :diabloti: mam jeszcze dla szczeniaka jakieś 2kg fitmina medium puppy, i od hodowczyni jakąś karmę dostanę, więc jeszcze jest chwila czasu na zastanowienie, ale chciałabym już wiedzieć

wystarczy spojrzeć na inne dobre firmy karm ile maja w wersji dla szczeniąt .
np. acana http://www.krakvet.pl/acana-puppy-junior-135kg-p-12602.html
31% białka 17% tłuszczu , inan firma brit care http://www.krakvet.pl/brit-care-junior-large-breed-lamb-rice-p-11178.html
28% białko , 14% tłuszcz wiec według mnie totw lepszy dla szczeniaka będzie ten bardziej białkowy .

Posted

Jeszcze zależy jaka karma ;). Moje jamnice są o zgrozo obecnie na Purinie... Dog Chow Senior z powodu tego, że Jari jest na RC Intestinal i po prostu nam nie starcza (ufff w końcu zrzuciłam z siebie ten ciężar :evil_lol:) a kupki robią małe i zwarte. To są żołądkowe terminatory, nic ich nie bierze. W sumie zauważyłam, że Fince nawet bardziej pasuje uboższa składkowo karma, bo po rybnym Wolfsblucie miała zaparcia. Wcześniej jadły jeszcze Eukanubę, Brita... Tak naprawdę nie zauważyłam żadnej różnicy :evil_lol: Do tego oczywiście dostają mięsko, chrząstki, czasem trochę zupy z obiadu i jest gites. Finka ma 12 lat i wesoło sobie bryka. Aha jako szczeniak dostawała Pedigree bo nie wiedziałam, że są inne karmy ;) Natomiast zdaje sobie sprawę, że Dog Chow jest śmieciowa. Pytanie czy RC Intestinal nie jest śmieciowa, po składzie jest jak najbardziej, ale co mam zrobić jak Jari nie trawi niczego innego? Tak samo śmieciowe są sklepowe kurczaki. Ja kupuje ekologiczne kurczaki dla siebie jak już muszę, bo zwyczajnie od tych "normalnych" mnie odrzuca. W tych czasach wszystko jest praktycznie zanieczyszczone, za jedną brzydką, małą marchewkę eko trzeba zapłacić 4x więcej od pięknej, dorodnej, ale chemiczne wzbogacanej i to jest chore, ale nic się na to nie poradzi. Natomiast bój BARF czy sucha zawsze budzi we mnie mieszane uczucia, szczególnie na temat naturalności tego pierwszego.

Co do karmy dla Miotły np. Orijen Puppy ma białka aż 40%, White Wolf Puppy 30%, Fish4Dogs Puppy też 30% wynika z tego, że karmy Puppy mają więcej białka, więc 32% z TOTW nie powinno być przeszkodą.

Posted

bazylowa napisał(a):
No i słusznie prawisz! Stwierdzenie "wiem co daję psu" jest tak samo ryzykowne jak "wiem co jem", ale i tak przy BARFie wiem bardziej :cool3:
Podstawowa zasada, to zdrowy rozsądek ;)

ano właśnie, zdrowy rozsądek, którego dużej ilości ludzi brakuje :)

Amber, z tańszych karm jest jeszcze fajny fitmin i brit zwykły, na dog chow mój gram wydalał z siebie więcej niż jadł i to kilka razy dziennie zamiast jednego :/ na fitminie i bricie nie było takich przbojów

Jeżeli chodzi o te białko, to generalnie właśnie ostatnio czytałam że dużo hodowców pracujących psów przestaje dawać karmę puppy w wieku 4 miesięcy i przechodzi na zwykłą żeby za szybko nie rosły, tylko no właśnie- jaką zwykłą? bytówkę czy też dla aktywnych? tego już nie wiem. Nie wiem czy za szybki wzrost odpowiada ilość białka, czy dodatków, czy czego tam jeszcze. Generalnie chyba jednak zdecyduję się na tą co ma 32%... najwyżej zmienię jak dupcia będzie wyżej niż głowa ;)

Posted

bazylowa napisał(a):

EDIT: gdzieś ostatnio wyczytałam, że w USA i UK, zupełnie legalnie producenci karm pozyskują odpady z klinik weterynaryjnych :crazyeye: Jeśli to prawda, to już wolę kurczaki - mutanty z ferm przemysłowych.

:crazyeye: :crazyeye: a ja chciałam spróbować Pro paca, ale z tego co mi wiadomo to on również z USA.. ciekawe ile prawdy w tym jest:roll:

ja jestem tym złym właścicielem bo jeden z "moich" psów mieszka w kojcu :cool3: a drugi częściowo raz w domu raz w kojcu, choć zdecydowanie częściej sama kojec wybiera :roll: :shake:

Posted

Marta_Ares napisał(a):
:crazyeye: :crazyeye: a ja chciałam spróbować Pro paca, ale z tego co mi wiadomo to on również z USA.. ciekawe ile prawdy w tym jest:roll:

ja jestem tym złym właścicielem bo jeden z "moich" psów mieszka w kojcu :cool3: a drugi częściowo raz w domu raz w kojcu, choć zdecydowanie częściej sama kojec wybiera :roll: :shake:

jest prawda, ale chyba miała wejść ustawa zabraniająca tego

widzisz, wstydź się, pójdziesz do piekła :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
jest prawda, ale chyba miała wejść ustawa zabraniająca tego

widzisz, wstydź się, pójdziesz do piekła :diabloti:

czyli z tych tanszych karm nie ma nic dobrego ;/

Gram fitmina chętnie jadl??