Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, ta sama. A rasa... no cóż, ja wcale bordera nie chciałam :diabloti: ale z wielu względów jednak się zdecydowałam, i mam nadzieję że nie będę żałować :)

Mamusia:
Liza´s Border Vega blue (Austria), participiant of 3 European Championship in Flyball (Fly 17), competitor in A2, obedience
HD, ED A, OCD free, PL 0/0, MDR1 +/+, DNA CEA, TNS normal

Tatusia:
Brave Clyde ISDS 299850 (UK), herding HWT, IHT-1, IHT-2
HD, ED A, OCD free, DNA CEA, CL, TNS normal

http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/4/4435/4435009_0c630882843c941a95d64c0b1710abfe/images/IMG_2214.jpg

Posted

Justa napisał(a):
A tatuś to z tych takich ubogoowłosionych :loveu: Pierwszy raz ostatnio widziałam takiego borderka w klinice, miodzio bez tych kłaków :loveu:

tak, tatuś jest krotkowłosy :loveu: w ogole jestem w nim zakochana :loveu: mimo że ma łeb jak wiejski kundel uważam że jest super, jest zarąbiście zbudowany, wytrzymały, mądry, i jak pięknie za owieczkami biega :loveu: i daje fajne dzieci :diabloti:

Izabela124. napisał(a):
Nawet ładna ta Twoja przyszła dziecina :diabloti:

dzięki :diabloti:
Illusion napisał(a):
A mnie ani trochę Twój wybór nie dziwi :eviltong:.

a no pewnie dlatego że nie słyszałaś nigdy jak mówiłam, że bordery są durne, brzydkie, nudne i w ogóle fu :diabloti: a już czarno-białe to szczyt pospolitości :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
tak, tatuś jest krotkowłosy :loveu: w ogole jestem w nim zakochana :loveu: mimo że ma łeb jak wiejski kundel uważam że jest super, jest zarąbiście zbudowany, wytrzymały, mądry, i jak pięknie za owieczkami biega :loveu: i daje fajne dzieci :diabloti:

Ja się zakochałam w tych krótkowłosych - to kwintesencja smukłości a zarazem wytrzymałości, wyglądu 'wiejskiego burka' ale idealnie zbalansowanego :loveu: One chyba wogóle są mniejsze od tych show, nie?

Posted

Justa napisał(a):
Ja się zakochałam w tych krótkowłosych - to kwintesencja smukłości a zarazem wytrzymałości, wyglądu 'wiejskiego burka' ale idealnie zbalansowanego :loveu: One chyba wogóle są mniejsze od tych show, nie?

w sensie że krótkowłose czy ISDSy? bo show są o wiele wiele cięższe. Kid z tego co pamiętam ma ponad 55cm w kłębie i waży koło 18kg, show przy tym wzroście ważyłby pewnie ponad 25kg ;) ale przede wszystkim liczy się budowa, na pewno można znaleźć krótkowłosego "showa" o cięższej budowie, i wcale nie takiego smukłego

Posted

Unbelievable napisał(a):
w sensie że krótkowłose czy ISDSy? bo show są o wiele wiele cięższe. Kid z tego co pamiętam ma ponad 55cm w kłębie i waży koło 18kg, show przy tym wzroście ważyłby pewnie ponad 25kg ;) ale przede wszystkim liczy się budowa, na pewno można znaleźć krótkowłosego "showa" o cięższej budowie, i wcale nie takiego smukłego

Yyy.. :p
A możesz jaśniej, bo chyba się zgubiłam :p ?

Posted

Justa napisał(a):
Yyy.. :p
A możesz jaśniej, bo chyba się zgubiłam :p ?

ISDSy to psy zarejestrowane w organizacji zrzeszającej hodowców borderów czynnie pasących, więc te psy nie mogą być ciężkie i nie wiadomo jak ofutrzone(chociaż obficie ofutrzone też się zdarzają), Kid jest właśnie takim ISDSem(do tego ma podwójną rejestrację, czyli ISDS i FCI, dlatego może mieć mioty rodowodowe w FCI)
coś jeszcze wytlumaczyć? :diabloti:

Vectra, jasne że nie gwarancja na wsio ;) ale umowa jest w trakcie tworzenia, howodczyni była bardzo zaskoczona moimi pytaniami o jakiekolwiek zapisy dotyczące chorób genetycznych, bo... u nich się tego po prostu nie robi ;) i tak doszłam do wniosku, że polaczki cwaniaczki....

Guest papillonek
Posted

Nie no nie wierze,border? :lol:

Ślicznotka :loveu: ...to kiedy odbierasz?:diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
ISDSy to psy zarejestrowane w organizacji zrzeszającej hodowców borderów czynnie pasących, więc te psy nie mogą być ciężkie i nie wiadomo jak ofutrzone(chociaż obficie ofutrzone też się zdarzają), Kid jest właśnie takim ISDSem(do tego ma podwójną rejestrację, czyli ISDS i FCI, dlatego może mieć mioty rodowodowe w FCI)
coś jeszcze wytlumaczyć? :diabloti:

Czyli te ISDS'y to defakto nie muszą mieć rodowodów? :mdleje:
Nie wiem jaki jest ten piesek, który jest u nas w klinice, przychodzi z panią z recepcji do pracy, ale jest mega - takie bordery mi się bardzo podobają :loveu: Choć w domu bym nie chciała, moje serce należy do innej rasy.. (choć ostatnio na forum sznaucerów można sobie poczytać jakie to diabły wcielone i my je wszystkie tylko wybielamy mówiąć, że to mądre i oddane zwierzątka :diabloti:)

Posted

Justa napisał(a):
Czyli te ISDS'y to defakto nie muszą mieć rodowodów? :mdleje:
Nie wiem jaki jest ten piesek, który jest u nas w klinice, przychodzi z panią z recepcji do pracy, ale jest mega - takie bordery mi się bardzo podobają :loveu: Choć w domu bym nie chciała, moje serce należy do innej rasy.. (choć ostatnio na forum sznaucerów można sobie poczytać jakie to diabły wcielone i my je wszystkie tylko wybielamy mówiąć, że to mądre i oddane zwierzątka :diabloti:)

pewnie, że mają rodowody, tylko niekoniecznie FCI ;)
no taa sznaucery w porównaniu do szczura myślę, że wypadają blado :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
pewnie, że mają rodowody, tylko niekoniecznie FCI ;)
no taa sznaucery w porównaniu do szczura myślę, że wypadają blado :diabloti:

Okej, to już wszystko wiem :diabloti:
Wiesz, średnie sznaucery to aż tak blado mogą nie wypadać.. Ale też bez przesady, w kontaktach z psem trzeba mieć trochę pokory, bo on nas przechytrzy szybciej niż zdążymy się przekonać.. ale nie wszyscy to pojmują :p