Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Unbelievable napisał(a):
ten z żółtym są dwa : P a jeżeli chodzi o Barbarkę na zdjęciu powyżej, to będzie wyglądała zupełnie inaczej niż teraz :)
ja też wolę psy, ale takie zwierzaki to jedyne tak kontaktowe, które mogę przy Szczurze mieć. No i zawsze chciałam mieć węża lub jaszczurkę ;)

aaa:lol:
no rozumiem , a Gram ma kontant ze Stefania? czy nigdy nie probowalas ich pzonac ?
ja nie moge sobie na nic pozwolic przy Misce bo ona by pewnie pod moja nieobecnosci zwalila klatke/akwarium i zagryzla cos co tam siedzi , a zawsze mialam chomiki i szczury jak jej nie bylo :roll:

Posted

gops napisał(a):
aaa:lol:
no rozumiem , a Gram ma kontant ze Stefania? czy nigdy nie probowalas ich pzonac ?
ja nie moge sobie na nic pozwolic przy Misce bo ona by pewnie pod moja nieobecnosci zwalila klatke/akwarium i zagryzla cos co tam siedzi , a zawsze mialam chomiki i szczury jak jej nie bylo :roll:

Stefania jeździła Gramowi na grzbiecie ostatnio :diabloti: trzymałam go za pysk w razie jakby, ale nie chciał jej od razu gryźć, raczej tylko powąchać i popatrzeć co to siedzi ;) nie ma takich zapędów jak do świnki czy chomika, żeby od razu zabić

gekony nie są jakieś bardzo ruchliwe, szczególnie w dzień, bo to zwierzęta nocne, więc myślę, że nie byłoby problemu- z resztą nigdy nie słyszałam żeby jakikolwiek pies miał takie zapędy w stosunku do gada w domu ;)

basia bonnie napisał(a):
Świetne to terrarium zrobiłaś :-o a gekonki są takie wyrąbiste,że brak słów:loveu:

łaa, dzięki! :multi:
gekoniki są przezarąbiste :loveu:

Posted

A tak z ciekawości - jakiej wielkości musi być terrarium dla takiego stadka jak twoje? Gekony to jedne z bardzo nielicznych zwierząt, których jeszcze nie miałam, więc powoli mi się dziwne pomysły w główce klują [ale jak już to za rok - dwa]... Po za jaszczurkami nie miałam tylko ptaków.

Posted

bonsai_88 napisał(a):
A tak z ciekawości - jakiej wielkości musi być terrarium dla takiego stadka jak twoje? Gekony to jedne z bardzo nielicznych zwierząt, których jeszcze nie miałam, więc powoli mi się dziwne pomysły w główce klują [ale jak już to za rok - dwa]... Po za jaszczurkami nie miałam tylko ptaków.

ja mam 80x40x40 czyli dosyć spore, ale oczywiście lepsze byłoby większe :) długo się zastanawiałam, czy nie będzie za małe dla 4 sztuk, ale uznałam że maja bardzo rozbudowaną ściankę, z dużą ilością kryjówek, a jak będzie im źle, to jedno zawsze mogę przetransportować do starego terrarium ;) więc jest 4. Jedna sztuka może mieszkać w terrarium minimum 60x30x40 czy coś koło tego- najważniejsze są długości. Terrarium musi być horyzontalne, bo Eublepharis Macularius nie chodzą po szybach, to są zwierzątka pustynne. I właściwie to nie są gekony, tylko eublefary :diabloti:

Posted

O tym, że terrarium ma być dłuższe niż wyższe to już doczytałam ;). Myślę, że na początek udałoby mi się zaadaptować stare akwarium [wcześniej robiło za 2 terraria dla pająków - było przedzielone na pół - ale takich olbrzymów nie będę mieć przez dłuuugi czas], które ma wymiary 80/40/40... Tylko, cholera, najpierw musimy się przeprowadzić, bo w tym domu nie znajdę miejsca na postawienie terrarium :(.

Posted

to mi powiedzialas ...:roll:
teraz bede przez Ciebie myslec :mad:
mam gdzie postawic.. tylko jak sie zaczyna to same terrarium kosztuje duuzo pieniedzy ale pomysle o tym , nigdy mi do glowy nie przyszlo zeby myslec o jaszczurce :lol:

Posted

bonsai_88 napisał(a):
O tym, że terrarium ma być dłuższe niż wyższe to już doczytałam ;). Myślę, że na początek udałoby mi się zaadaptować stare akwarium [wcześniej robiło za 2 terraria dla pająków - było przedzielone na pół - ale takich olbrzymów nie będę mieć przez dłuuugi czas], które ma wymiary 80/40/40... Tylko, cholera, najpierw musimy się przeprowadzić, bo w tym domu nie znajdę miejsca na postawienie terrarium :(.

no to spokojnie by wystarczyło ;) jutro jest giełda w Katowicach : P tydzień temu chyba w Gliwicach była
tyle, że akwarium jest straszliwie niewygodne- mnie do szalu doprowadzało podnoszenie pokrywy :evil_lol: teraz mam z drzwiczkami przesuwanymi i jest o wiele wygodniej ;)

Posted

Gops z doświadczenia wiem, że z terrariami dla zwierzaków to jak z obrożami dla psa - na początku myślisz, że wystarczy zwykłe, najzwyklejsze terrarium... ale szybko dokupisz nową lampkę, lepsze podłoże, a w ogóle to terrarium jest za małe i potrzebne jest większe... w do którego wejdzie więcej zwierzaków, które potrzebują jeszcze lepszej lampki, jeszcze większego terrarium... a skoro to poprzednie terrarium jest puste, to można do niego wsadzić coś nowego ;).

Ja to mogę spokojnie poczekać na kolejną giełdę - do nowego mieszkania będziemy się wyprowadzać pewnie przed świętami, później przydałoby się kupno jakiejś półki pod terrarium :roll:... Tak więc śpieszyć to ja się nie będę.

Posted

gops napisał(a):
to mi powiedzialas ...:roll:
teraz bede przez Ciebie myslec :mad:
mam gdzie postawic.. tylko jak sie zaczyna to same terrarium kosztuje duuzo pieniedzy ale pomysle o tym , nigdy mi do glowy nie przyszlo zeby myslec o jaszczurce :lol:

no terrarium jest kosztowane, nie powiem. Ja za swoje te większe zapłaciłam 160zł, ale robiłam u takiego faceta na zamówienie. W sklepach kosztują tak pewnie 190-210, a jeszcze trzeba zrobić oświetlenie, ogrzewanie, podłoże, ścianka, miseczki nie miseczki.... sam gekon kosztuje mało, szczególnie jeżeli jest odmiany classic- czyli taka Stefania tylko cała w kropki. Całe terrarium w najlepszym wypadku ok. 300zł ;) mówię o dużym, bo do mniejszego 60x30x40 już np. nie potrzeba kabla grzewczego, wystarczy tylko żarówka, i odpada te 45zł ;)

no, i tak jak pisze bonsai- co chwila coś nowego się chce :evil_lol: a to miseczka, a to karmówka, a to może nowa roślina, i tak kasa leeeci....

a jeżeli chodzi o półeczkę... :evil_lol: stolik z ikei za 70zł i jest :diabloti: (żeby nie było, ojciec stolarz : P ale zanim bym się doczekała na stolik od niego...)

Posted

Na pocieszenie - po 2 latach już raczej się trochę opanowałam z kupnem roślinek do terrarium Małego - mam tam fajne roślinki, terrarium wygląda naprawdę ładnie... za to musiałam kupić lampkę, bo stara została w poprzednim mieszkaniu :(.

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Na pocieszenie - po 2 latach już raczej się trochę opanowałam z kupnem roślinek do terrarium Małego - mam tam fajne roślinki, terrarium wygląda naprawdę ładnie... za to musiałam kupić lampkę, bo stara została w poprzednim mieszkaniu :(.

drugie pocieszenie jest takie, że niewiele roślinek przeżywa cały rok w temperaturze 30-35 stopni i wilgotności 40% :diabloti: teraz mam hederę i aloes już ze dwa tygodnie, i jeszcze żyją ;) ale podlewam prawie codziennie

Posted

No fakt, mój maluszek raczej woli chłodniejsze i wilgotniejsze miejsca [chociaż też nie za chłodne i nie za wilgotne]... W terrarium Stefci są trochę gorsze warunki, ale aloes powinien je wytrzymać :). Kurcze, opuncję bym ci zaproponowała, gdyby nie jej igiełki - strasznie małe, ale jak się wbiją to człowiek ma ochotę sobie łeb odstrzelić [małe toto i wyciągnąć się nie da, a boli]. Do Stefci nadawać się powinny też: żywe kamienie czy Aichryson. Ogólnie musisz roślinek wśród sukulentów szukać :).
Ps. Aloes ma wiele odmian, może spróbuj posadzić parę różnych dla urozmaicenia ;)?

Posted

[quote name='Caachou_']Co ta trzydziestka oznacza? Numer produktu? :cool3:
http://1.1.1.2/bmi/i797.photobucket.com/albums/yy256/usterajs/Stefania/DSC_0595.jpg
nie, cenę... nie chce zejść nawet zmywaczem do paznokci :angryy:
[quote name='bonsai_88']No fakt, mój maluszek raczej woli chłodniejsze i wilgotniejsze miejsca [chociaż też nie za chłodne i nie za wilgotne]... W terrarium Stefci są trochę gorsze warunki, ale aloes powinien je wytrzymać :). Kurcze, opuncję bym ci zaproponowała, gdyby nie jej igiełki - strasznie małe, ale jak się wbiją to człowiek ma ochotę sobie łeb odstrzelić [małe toto i wyciągnąć się nie da, a boli]. Do Stefci nadawać się powinny też: żywe kamienie czy Aichryson. Ogólnie musisz roślinek wśród sukulentów szukać :).
Ps. Aloes ma wiele odmian, może spróbuj posadzić parę różnych dla urozmaicenia ;)?
ja wiem co się nadaję, miałam już u niej Crassula Ovata Gollum, ale się mu nie powiodło i zdobi parapet... ;) Litophsy mam zamiar kupić na giełdzie w Wawie(o ile dojadę), a może coś poza nimi mi w oko wpadnie.... ;) ale też trzeba pamiętać o tym, że to ma być pustynia, a tam nie ma wielu roślin : P

[quote name='Asiaczek']Więc toto maleńskie to Eublefar...? Rrrrrany...

Pzdr.
Stefania to też Eublefar, ten sam gatunek ;) tylko odmiany inne ;) i malutkie są jeszcze młode, więc urosną

Posted

Wiem, że to ma być głównie pustynia [ja mam tylko "wężowe" zboczeni - Mały żąda roślinek, bo jak nie ro się chowa za tylną ścinkę :D. Teraz ma busz w terrarium... może wy mu przemówicie do rozumu, że on powinien lubić wyższą temperaturę i suchsze powietrze? Taki dziwoląg mi się trafił], ale trochę roślinek pustynnych nie zaszkodzi :). Z tym, że raczej jakieś nie duże by się przydały i bardzo "pustynne".
Swoją drogą w jakim wieku jest już Stafcia?

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Wiem, że to ma być głównie pustynia [ja mam tylko "wężowe" zboczeni - Mały żąda roślinek, bo jak nie ro się chowa za tylną ścinkę :D. Teraz ma busz w terrarium... może wy mu przemówicie do rozumu, że on powinien lubić wyższą temperaturę i suchsze powietrze? Taki dziwoląg mi się trafił], ale trochę roślinek pustynnych nie zaszkodzi :). Z tym, że raczej jakieś nie duże by się przydały i bardzo "pustynne".
Swoją drogą w jakim wieku jest już Stafcia?

Stefan też siedzi ciągle w mokrej kryjówce w zimnym końcu terra.... ze trzy razy widziałam jak się wygrzewała :roll:
w ogóle to miałam zrobić w ściance miejsca na doniczki, taaa.... zapomniałam :evil_lol:
Stefania ma gdzieś rok i trzy-cztery miesiące ;)

Posted

Czyli maleńka powinna jeszcze troszeczkę podrosnąć ;).
A jeśli chodzi o dziwactwa Małego to w "prawidłowych" warunkach potwór nie chce jeść, ma problemy z wylinką itp... za to po obniżeniu temperatury łaskawca zje coś raz na miesiąc/dwa [mam wrażenie, że on częściej linieje niż jada :D], a wylinka schodzi szybciutko, bez najmniejszego problemu. Pomijam już fakt, że mój "dorosły", paroletni samczyk jest wielkości 1-2 miesięcznego wężyka i większy raczej nie będzie...

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Czyli maleńka powinna jeszcze troszeczkę podrosnąć ;).
A jeśli chodzi o dziwactwa Małego to w "prawidłowych" warunkach potwór nie chce jeść, ma problemy z wylinką itp... za to po obniżeniu temperatury łaskawca zje coś raz na miesiąc/dwa [mam wrażenie, że on częściej linieje niż jada :D], a wylinka schodzi szybciutko, bez najmniejszego problemu. Pomijam już fakt, że mój "dorosły", paroletni samczyk jest wielkości 1-2 miesięcznego wężyka i większy raczej nie będzie...

maleńkie :diabloti: trzy są nowe ;)

to może zupełnie inny gatunek jest? co ty w ogóle masz, bo już nie pamiętam....
Caachou_ napisał(a):
Znam ten ból :diabloti:

a taki ładny ten korzeń... :roll:

Posted

Unbelievable napisał(a):

a taki ładny ten korzeń... :roll:

To napewno nie może być marker, bo od razu by zmywaczem zszedł... :hmmmm: Cóż to jest w takim razie?

Posted

Caachou_ napisał(a):
To napewno nie może być marker, bo od razu by zmywaczem zszedł... :hmmmm: Cóż to jest w takim razie?

marker, bo co innego ;) tylko samo drewno nie ma struktury jak, nie wiem... plastik, i tusz włazi wgłąb i nie da rady tego usunąć