Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Justa']Popatrz a ja nie widzę się z innym. Była faza na malinę, była na bordera, aussie, gończego kiedyś dawno temu..
Jak się dosznaucerzę jeszczę +1 lub +2 to będę się czuła spełniona :p

A Ty nie wolisz czegoś spokojniejszego? Drugiego wariata sobie do domu weźmiesz, to oszalejesz :lol:
w mnie były fazy na ONy, wyżły :evil_lol: beaucerony :evil_lol:

ja już się martwię, że mi się szczur starzeje, bo jest za spokojny jakiś taki... odbiega od bramki jak ktoś idzie, nie rzuca się na psy, nie zwiewa jak pójdziemy w dobre miejsce :hmmmm: poza tym, inny pies by z nim oszalał :evil_lol:
[quote name='smallpati']też? czyli mam rozumieć że nie znasz tej rasy ;) Ja ją miałam okazję poznać w Danii, oczywiście "poznać" a "poznać" to dwie różne rzeczy, nie spędziłam z nimi aż tyle czasu żeby móc je na dłuższą metę porównywać, ale pierwsze wrażenie jest 3 razy NIE (nie podoba mi się wygląd, wzrost i charakter), a dla porównania spotkałam też tam tajgany, po raz pierwszy miałam z nimi do czynienia i się zakochałam, było 3 razy TAK :evil_lol: takie moje pierwsze wrażenia, a u mnie pierwsze wrażenie jest najważniejsze jeśli chodzi o psy :p
Miałam tam też do czynienia z jackiem (pisałam ci już kiedyś), że tamten pies to był spokojniejszy od shih tzu, więc na mnie nie zrobił tez mega wrażenia, ale z drugiej strony spotkałam też jacki w Londynie, tam była odwrotność Duńskiej wersji tej rasy :evil_lol: ale też mojego serca nie podbiły :p Ja mimo mojego zamiłowania do foxów, na żadnego terriera bym się nie zdecydowała raczej (chociaż nigdy nie mów nigdy)

Vectra kapice też są i oznaczają to samo co pantofle :)
niiieee, też ma w tym momencie znaczenie takie, że tobie nie odpowiadają i TEŻ ich pewnie nie widziałaś, ty, a nie ja : P
bo jacki są specyficzne ;) szczególnie te"stare", myśliwskie, niezakanapowane ;) kwintesencja terriera, po prostu :evil_lol:
[quote name='Vectra']apropo Danii , ogólnie Skandynawii .. to oni tam mają zupełnie inne charaktery psów - bardzo spokojne
to prawda- nie wszystkie, no ale jednak... ;) u nich do nie do pomyślenia, żeby pies miał choć cień agresji, lub źle się zachowywał ;)

Posted

jest nie do pomyślenia , bo mają surowe prawo i inną kulturę osobistą :)
tam nie ma - wolnoć tomku w swoim domku - :diabloti:
agresywne psy są zabijane , temu ich nie ma , ot co ...
przebywając w szwecji , miałam tam psa ... takie małe czarne szpicowate .. nie wiem co to za rasa była ... to jako zepsuty polako , miałam zderzenie z rzeczywistością , jeśli idzie o spacery , puszczanie psa , załatwianie się psa ...
raz sobie na szybko puściłam Korę , w miejscu nie przeznaczonym do tego ... to w dwie minuty miałam policmajstrów na karku ...
szybciutko mi wyjaśnili , że tak nie wolno , a kosztuje to fortunę , na szczęście dostałam upomnienie , ale w rejestrze już było że przewinienia dokonałam , wiec next raz , oberwała bym mandat kilka tysięcy koron .... potrafią też skonfiskować psa :)

Posted

Vectra napisał(a):
jest nie do pomyślenia , bo mają surowe prawo i inną kulturę osobistą :)
tam nie ma - wolnoć tomku w swoim domku - :diabloti:
agresywne psy są zabijane , temu ich nie ma , ot co ...
przebywając w szwecji , miałam tam psa ... takie małe czarne szpicowate .. nie wiem co to za rasa była ... to jako zepsuty polako , miałam zderzenie z rzeczywistością , jeśli idzie o spacery , puszczanie psa , załatwianie się psa ...
raz sobie na szybko puściłam Korę , w miejscu nie przeznaczonym do tego ... to w dwie minuty miałam policmajstrów na karku ...
szybciutko mi wyjaśnili , że tak nie wolno , a kosztuje to fortunę , na szczęście dostałam upomnienie , ale w rejestrze już było że przewinienia dokonałam , wiec next raz , oberwała bym mandat kilka tysięcy koron .... potrafią też skonfiskować psa :)

Wiesz, czasem mam wrażenie, że u nas to by tylko taki terror podziałał na niektórych bezmózgich właścicieli psów :roll:

Posted

evl napisał(a):
Wiesz, czasem mam wrażenie, że u nas to by tylko taki terror podziałał na niektórych bezmózgich właścicieli psów :roll:

szczerze ,to bardzo mi tego brakowało po powrocie do PL ...
bo tam na serio , spacer z psem , to była frajda ... mimo że trzeba było chodzić w miejsca temu przeznaczone ... ale nawet , park psi , nie było chamstwa .. jeśli jakiś piesek był mniej przebojowy , lub właściciel chciał się tylko z nim pobawić . to inni na siłę nie puszczali swoich słitaśnych psiątek ...
U siebie mam luksus , niestety jak jestem u rodziców z moimi staffikami , to już różowo nie jest ... bo moje chodzą tam luzem , ale są pochłonięte graniem w piłkę , grają we 4 bo i z foksikami .... a ilu jest takich , że jak widzą moje psy bawiące się ,to jak muchy do gówna idą , by ich pupilek też się pobawil .. jak wydre się , by zabrał psa , bo straci życie ... to jestem wrogiem ... bo jak śmiałam , jego pupilka pogonić ...
Moje psy nie są święte , ale mają jedną dobrą cechę ... nie interesują się obcymi psami zupełnie ..
Tam jest duży plac , starczy miejsca dla 10 psów aportujących ... ja sobie rzucam piłkę w jednym miejscu , inny w drugim - jeśli psy nauczone skupienia na panu , to nie ma problemu ... ale są i debile ... to jest brak kultury i szacunku do innych , paskudny egoizm ... ja widząc że placyk jest zajęty , idę w inne miejsce , na siłę się nie pcham - w myśl zasady , bo ja i mój pies też ma prawo

Posted

niiieee, też ma w tym momencie znaczenie takie, że tobie nie odpowiadają i TEŻ ich pewnie nie widziałaś, ty, a nie ja : P
bo jacki są specyficzne szczególnie te"stare", myśliwskie, niezakanapowane kwintesencja terriera, po prostu :evil_lol:

ale nagmatwałaś :diabloti:

Vectra ja osobiście jestem pro Duńska bo więcej czasu tam spędziłam, ale tam podobnie jest z przepisami, mandaty są wystawiane na takie kwoty że po portfelu przejedzie ostro :diabloti: ale to akurat bardzo dobrze, mogą przynajmniej sobie zostawić rower na ulicy i wiedzą że nikt nie podpierdzieli :evil_lol: chociaż nam 2 razy dom w Danii okradli :razz:
Ale jeśli chodzi o same psy to nie tylko kwestia kar za przekroczenia decyduje o tym że tamtejsze psy są jakie są, tam mentalność ludzi jest całkiem inna, ja szczerze mówiąc nie spotkałam psa na łańcuchu (a mieszkałam na zadupiu, nie w środku miasta), nawet chyba kojców nie widziałam. Oni po prostu psy traktują jak luksus i mają świra na ich ptk. :loveu:

Posted

Pytanie mam do Ciebie, bo mnie ciekawość zżera :diabloti:
powiedz mi jak robisz te zdjęcia domowe? używasz lampy? to na manualu jest robione? jakie masz ustawienia że zdjęcie ci nie wychodzi ciemne?

100 pytań do ... :evil_lol:

Posted

[quote name='Asiaczek']O, ten tez ładny, ale poprzedni bardziej mi się podoba:)
http://i303.photobucket.com/albums/nn144/martyna2196/28maja10/DSC_8181.jpg

pzdr.
jeszcze mam ich "trochę" ;)

[quote name='Feigned']taki niewinny słodziaczek :diabloti:
:evil_lol:
[quote name='Shel']http://i303.photobucket.com/albums/nn144/martyna2196/28maja10/DSC_8181.jpg
Świetna mina:loveu:
:diabloti:
[quote name='smallpati']Pytanie mam do Ciebie, bo mnie ciekawość zżera :diabloti:
powiedz mi jak robisz te zdjęcia domowe? używasz lampy? to na manualu jest robione? jakie masz ustawienia że zdjęcie ci nie wychodzi ciemne?

100 pytań do ... :evil_lol:
przede wszystkim mam genialny :loveu: jaśniutki :loveu: obiektyw : P ale z ciemnym też robiłam ;)
doświetlam lampą biurkową z "dyfuzorem" w postaci biało-przezroczystej reklamówki z H&M :evil_lol: lub lampą wbudowaną(czego nie lubię), no i duuuuże iso. Poprzednie zdjęcie robione bez żadnej lampy ;)

Posted

mój obiektyw też jest niby jasny, ale w pomieszczeniu bez lampy zdjęcia wychodzą ciemne, mam lampę zew. ale ona słaba jest i po za tym nie lubię jej :evil_lol:
chyba też wypróbuje patent z lampką biurkowa :diabloti:

Posted

smallpati napisał(a):
mój obiektyw też jest niby jasny, ale w pomieszczeniu bez lampy zdjęcia wychodzą ciemne, mam lampę zew. ale ona słaba jest i po za tym nie lubię jej :evil_lol:
chyba też wypróbuje patent z lampką biurkowa :diabloti:

jak jasny jest Twój obiektyw?