dog193 Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 motyleqq napisał(a):zresztą sama napisałaś, że biegał tak, jakby linki nie było. to co innego niż trzymać przy sobie non stop psa na odległość 10-15m. Nie nie, bo poprawne używanie linki to puszczenie jej za psem, a nie trzymanie w ręku ;) Chodzi jedynie o większą kontrolę i szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto używa linki trzymając ją. Quote
a_niusia Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 a ja wlasnie zupelnie odwrotna rzecz zauwazylam na dogo!!! serio!!! wlasnie linka jest polecana kazdemu na wszystko. linka, linka i jeszcze raz linka. wiec ja pisze wprost: u mnie w chacie jest tak, ze bierzemy papisia od hodowcy i idziemy z nim na spacer bez linki. i zawsze tak juz bedzie. Quote
a_niusia Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 dog193 napisał(a):Nie nie, bo poprawne używanie linki to puszczenie jej za psem, a nie trzymanie w ręku ;) Chodzi jedynie o większą kontrolę i szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto używa linki trzymając ją. a ja znam!!!!! Quote
Vectra Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 ale chyba się nie rozumiemy ;) linka nie jest demonizowana , linka jest pomocą naukową , bardzo wygodną .... ale jest pomocą jeśli jest wymagana. a nie sposobem na życie psa ;) Linka ma być naszym pomocnikiem który wytłumaczy psu , jak należy się zachowywać. Linka jest bardzo wygodna i pomocna , przy psach które są mało uprzejme w miejscach bardziej zapsionych czy zaludnionych. Mamy wtedy szybką kontrolę .... ale używanie jej na zapas , zawsze i wszędzie , to już wygodnictwo. Ja rozumiem są różne psy , z różnych przyswajaniem wiedzy. Sama mam sukę , która ma czasem problem ze słuchem. Była linkowana do nauki , była wspomagana dodatkowymi gadżetami ;) no i dało się jej słuch wyostrzyć. Oczywiście łatwo mówić jak się ma psy usłuchane ;) ale człowiek nie żyje od wczoraj , dlatego będę twierdzić ... że linka to nie łańcuch u budy .... tylko narzędzie do nauki kultury osobistej. Może mam uraz ? :grins: dawno dawno temu , za górami , za lasami ;) mój pies bawił się z psem który był na lince .... bardzo się poplątały , przy próbie rozplątania psów .... zostałam pogryziona , pies miał kompleks linkowy ... bo pogryzł i mnie i swojego pana i potem żarł się jeszcze z moim psem ... ja ślady mam do dziś .. ja wtedy miałam mało lat. Żeby nie było posiadam w domu 10 metrów linki :grins: kiedyś dodawali w karmie jako gratis. Oduczałam na niej Lalkę by nie skakała po płocie. Owszem jak ktoś idzie , to pruje dzioba , ale na ogrodzenie łapami nie staje. I uważam że osiągnięte zostało , to co zamierzyłam. Quote
a_niusia Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 tyy no jakie wygodnictwo? dla kogo? ciagle trzymanie psa na sznurku nie jest na pewno wygodne ani dla psa ani dla dzierzacego line czlowieka. moze jak ktos chodzi z pieskiem do parczku czy na skwerek miejski to jeszcze wjedzie...ale na normalny aktywnym spacerze linka to klopot a nie wygoda. ja bym nazawala nieco inaczej ciagle trzymanie psa na linie. to nie jest wygodnictwo. to jest NIEUDOLNOSC:))) Quote
Vectra Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 jak zwał tak zwał , wiemy o co chodzi :evil_lol: Quote
dog193 Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 U mnie linka była wygodnym narzędziem pod tym względem, że jak Jups był mały, to żarł z ziemi wszystko jak leci, spleśniały chlep, jakieś zzieleniałe mięsko, martwe myszy albo stare kości. Dodatkowo nie chciał do mnie przyjść, nie chciał puścić, jak ja podchodziłam to brał to w pysk i spier... uciekał znaczy ;) Dogonić bym go nie dogoniła i w tej sytuacji musiałam poczekać, aż łaskawie to zeżre i do mnie przyjdzie i naprawdę ciężko mi było się wtedy powstrzymać, żeby mu nie wpier... znaczy pokazać mu, jak bardzo mi się to nie podobało ;) A tak miałam psa na lince (linka 15m), nawet jak był te 30m ode mnie, to bardzo łatwo było mi dogonić samą linkę (a nie psa ;)), przydepnąć, następnie przyciągnąć gnojka do siebie, wyciągnąć z ryja zdobycz i nawrzeszczeć przy okazji. Teraz już wystarczy moje 'fuj', albo jakieś niecenzuralne słowo i wypluwa bez problemu ;) Quote
Czekunia Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 Witam się:), bo podglądam:diabloti: Od poniedziałku jestem cały tydzień nad morzem, coprawda 100km od Sopotu, ale może uda nam się podjechać:). W każdym bądź razie trzymam kciuki za Brumkę! Quote
dog193 Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 Martyna, uświadom mnie, bo może ja się nie znam, ale... to chyba nie jest zbyt bezpieczne? http://s.babyonline.pl/i/dziecko-w-li-rodzice-GALLERY_MAI2-27304.jpg Quote
wedara Posted April 27, 2013 Posted April 27, 2013 wracając do tematu linki to u mnie pies też na niej "chodzi" ale nie dlatego, że ucieka czy coś w tym rodzaju tylko gdy idę z nim na pola i w pewnym momencie zając wyskakuje ( a zawsze się pojawia ) nie wiadomo skąd to pies leci za nim i nie słyszy mnie ani nie widzi. Próbowałam odwracać jego uwagę piłkami, śmiesznymi dźwiękami zmianą kursu marszu a nawet uciekałam w drugą stronę ale on nie zwracał na mnie uwagi .. :roll: W takiej sytuacji marzę aby stracił z horyzontu zająca i wrócił. Ponieważ gdy straci trop przypomina sobie o mnie i wraca, oglądając się za siebie (zapewne ma nadzieje , że zając znowu się pojawi ) Od małego go spuszczam dlatego mam pewność, że ogólnie nie ucieknie i ładnie się skupia na mnie np. gdy chcę z nim popracować czy pobawić ale gdy pojawia się ten zając to wszystko pryska :shake: Ja bym nie dopuściła pytona do dziecka :p Quote
Unbelievable Posted April 28, 2013 Author Posted April 28, 2013 Ja linkę też lubię, pewnie, Gram bez linki... no, nie wiem czy cokolwiek bym z nim zrobiła bez linki. Ale w którymś momencie trzymanie go na lince stało się zupełnie bez sensu ;) [quote name='Czekunia']Witam się:), bo podglądam:diabloti: Od poniedziałku jestem cały tydzień nad morzem, coprawda 100km od Sopotu, ale może uda nam się podjechać:). W każdym bądź razie trzymam kciuki za Brumkę! byłoby super :loveu: potrzebuję tremy :evil_lol: [quote name='dog193']Martyna, uświadom mnie, bo może ja się nie znam, ale... to chyba nie jest zbyt bezpieczne? http://s.babyonline.pl/i/dziecko-w-li-rodzice-GALLERY_MAI2-27304.jpg no raczej nie za bardzo ;) w sensie, wąż raczej nie zacznie dzieciaka dusić czy coś, ale może udziabać, bo dzieci są nieprzewidywalne ;) a to dzikie zwierzę, które przed nieprzewidywalnym się po prostu broni a w weekend mieliśmy semi frisbowe :loveu: i dostałam prezent w postaci Pana Gramczysława :diabloti: o semi może napiszę coś jutro albo później, jak będę miała jakieś zdjęcia, bo suk miotła :diabloti: Quote
Czekunia Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 Unbelievable napisał(a): byłoby super :loveu: potrzebuję tremy :evil_lol: Tz poinformowany - zapalił się nawet, więc jeśli do czwartku nie zapomnę to będziemy:) mam nadzieję, że trafię... ;) Quote
Unbelievable Posted April 28, 2013 Author Posted April 28, 2013 Czekunia napisał(a):Tz poinformowany - zapalił się nawet, więc jeśli do czwartku nie zapomnę to będziemy:) mam nadzieję, że trafię... ;) ja też mam nadzieję, że trafię :evil_lol: Sopot nie jest duży :diabloti: a nawet jak nie traficie, przejście po Monciaku też fajna sprawa :) Quote
Czekunia Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 Unbelievable napisał(a):ja też mam nadzieję, że trafię :evil_lol: Sopot nie jest duży :diabloti: a nawet jak nie traficie, przejście po Monciaku też fajna sprawa :) mam stronę wydarzenia, więc powinno być ok:) najwyżej będziemy zaczepiać ludzi:diabloti: Wy pewnie będziecie na miejscu wcześniej z jakąś rozgrzewką? Quote
Unbelievable Posted April 28, 2013 Author Posted April 28, 2013 Czekunia napisał(a):mam stronę wydarzenia, więc powinno być ok:) najwyżej będziemy zaczepiać ludzi:diabloti: Wy pewnie będziecie na miejscu wcześniej z jakąś rozgrzewką? szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać ;) na pewno będziemy wcześniej bo trzeba ustawić boks i tor, a to nie taka prosta sprawa Quote
Czekunia Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 Unbelievable napisał(a):szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać ;) na pewno będziemy wcześniej bo trzeba ustawić boks i tor, a to nie taka prosta sprawa Ok:) w razie czego będę Was szukać;) Quote
Unbelievable Posted April 29, 2013 Author Posted April 29, 2013 (edited) https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/942247_522669704446443_1039547952_n.jpg https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/922800_522668857779861_1920193516_n.jpg Edited April 30, 2013 by Unbelievable Quote
Luzia Posted April 29, 2013 Posted April 29, 2013 https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/942247_522669704446443_1039547952_n.jpg prawie sie udało :diabloti: Quote
Unbelievable Posted April 30, 2013 Author Posted April 30, 2013 bo to ja jej wszystko psuję rzutami gorszymi niż kaleka :evil_lol: Quote
Unbelievable Posted April 30, 2013 Author Posted April 30, 2013 Pani Mod nie kszycz, fotki kradzione z fb, nie chcę ich sama obrabiać, a nie rozjeżdżają forum jakoś strasznie Quote
Vectra Posted April 30, 2013 Posted April 30, 2013 Unbelievable napisał(a):Pani Mod nie kszycz, fotki kradzione z fb, nie chcę ich sama obrabiać, a nie rozjeżdżają forum jakoś strasznie to linki wstawiaj PROSZĘ ;) Quote
Unbelievable Posted May 1, 2013 Author Posted May 1, 2013 dla ciekawych wszystkie zdjęcia z frisbee :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.637113752971005.1073741826.480501681965547&type=1¬if_t=like a jutro mamy pokazy więc czymcie kciuki :roll: Quote
Recommended Posts