Amber Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 Wczoraj poszłam z nimi na spacer i Grama zgubiłam gdzieś w połowie, czekał pod bramką jak wróciłam do domu Oooo to i tak dobrze. Finka zwykle jak się gubi (a gubi się prawie zawsze jak chodzi bez smyczy) to jest znajdowana w śmietniku alternatywnie pod sklepem monopolowym :evil_lol: Quote
Anecioreczek Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Moja Kora ma to samo - jak ma ochote to pojdzie na dluzszy spacer, a tak generlanie zostaje pod blokiem - i chodzbym ja wolala, cmokalam, blagala, kielbasa machala, za nic nie pojdziec - ewentualnie idzie z nami polowe a potem sie wraca... ;/ Quote
Unbelievable Posted June 10, 2012 Author Posted June 10, 2012 [quote name='Justa']Czyżby Grami uznał w końcu Miotłę za godnego towarzysza zabaw? :p one zawsze się ładnie bawiły, tylko Bruma męczy Grama :diabloti: [quote name='Amber']Oooo to i tak dobrze. Finka zwykle jak się gubi (a gubi się prawie zawsze jak chodzi bez smyczy) to jest znajdowana w śmietniku alternatywnie pod sklepem monopolowym :evil_lol: u mnie nie ma sklepów :grins: są tylko pola i wieś, Grama spuszczam tak żeby nie poleciał na wieś (bo już kiedyś mi go przyprowadzili, wyżarł jedzenie wiejskim burkom :evil_lol:), więc się włóczy za zapaszkami [quote name='Anecioreczek']Moja Kora ma to samo - jak ma ochote to pojdzie na dluzszy spacer, a tak generlanie zostaje pod blokiem - i chodzbym ja wolala, cmokalam, blagala, kielbasa machala, za nic nie pojdziec - ewentualnie idzie z nami polowe a potem sie wraca... ;/ a Gram nie wraca do domu, tylko ucieka- znaczy wraca bo nie wie gdzie ja jestem, ale jak już mnie zobaczy to przybiegnie, zamelduje się i spieprza dalej [quote name='Pestka']Aż taki gruby nie jest :diabloti: jest :diabloti: dla mnie to stan tragiczny :evil_lol: Quote
LadyS Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Szczerze - w życiu bym takiego psa nie puściła luzem ;) A Gram aż tak źle nie wygląda, zawsze mógł nie mieć zupełnie talii :lol: Quote
WeronikaM Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/252656_369959456390792_665119354_n.jpg widziałam gorsze przypadki :evil_lol: z nim jeszcze jest ok :D Quote
Unbelievable Posted June 10, 2012 Author Posted June 10, 2012 [quote name='LadyS']Szczerze - w życiu bym takiego psa nie puściła luzem ;) A Gram aż tak źle nie wygląda, zawsze mógł nie mieć zupełnie talii :lol: wiem wiem ;) ja też miałam taką ambicję przez 5 lat, potem zauważyłam że to i tak nie daje skutku więc mu odpuszczam, po prostu, nie mam siły z nim walczyć ;) a i on wygląda jak wygląda, postarzał się strasznie, cały siwy pysk, obgryzanie łap, dużo stresu miał w życiu i wydaje mi się że nakładanie na niego kolejnych nie ma żadnego sensu :diabloti: Quote
Unbelievable Posted June 10, 2012 Author Posted June 10, 2012 [quote name='WeronikaM']https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/252656_369959456390792_665119354_n.jpg widziałam gorsze przypadki :evil_lol: z nim jeszcze jest ok :D dla niektórych pies powinien tak normalnie wyglądać, i tłumaczą to "mocną budową" :diabloti: dla mnie to grubas Quote
Pestka Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Unbelievable napisał(a):dla niektórych pies powinien tak normalnie wyglądać, i tłumaczą to "mocną budową" :diabloti: dla mnie to grubas Co racja to racja, zresztą pomijając kwestie zdrowia, to pies ze smuklejszą budową ciała ma o wiele fajniejszy wyraz ogólny. Quote
nick_ Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Pestka napisał(a):Co racja to racja, zresztą pomijając kwestie zdrowia, to pies ze smuklejszą budową ciała ma o wiele fajniejszy wyraz ogólny. też jestem tego zdania, ale powracając do Grama, może trochę przytył, ale jeszcze w miarę wygląda, nie jest gruby.. Co do grubości.. wyobraźcie sobie, u mnie w okolicy jest Owczarek Belgijski.. ma 5 lat, a jest tak Gruby, że ledwo chodzi - w sensie dosłownym.. staruszka o dwóch kulach, by była szybsza :p jest tak mega spasiony, że nawet nie potrafiłem sprecyzować, czy rasowy a jeśli już jaka rasa? na żywe oczy psa tak grubego, który w wieku 5 lat ledwo co się porusza, nigdy nie widziałem.. Właścicielka owego pieska waży ponad 150kg napewno, podejrzewam że mocno go "przekarmia" a kiedyś zapytałem, co z psem zrobiła.. rzekła - On jest chory, ale już nie potrafiła zdefiniować jaka choroba, doprowadziła psa do AŻ! takiej nadwagi.. to dopiero masakra Quote
LadyS Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 nick_ napisał(a):też jestem tego zdania, ale powracając do Grama, może trochę przytył, ale jeszcze w miarę wygląda, nie jest gruby.. Co do grubości.. wyobraźcie sobie, u mnie w okolicy jest Owczarek Belgijski.. ma 5 lat, a jest tak Gruby, że ledwo chodzi - w sensie dosłownym.. staruszka o dwóch kulach, by była szybsza :p jest tak mega spasiony, że nawet nie potrafiłem sprecyzować, czy rasowy a jeśli już jaka rasa? na żywe oczy psa tak grubego, który w wieku 5 lat ledwo co się porusza, nigdy nie widziałem.. Właścicielka owego pieska waży ponad 150kg napewno, podejrzewam że mocno go "przekarmia" a kiedyś zapytałem, co z psem zrobiła.. rzekła - On jest chory, ale już nie potrafiła zdefiniować jaka choroba, doprowadziła psa do AŻ! takiej nadwagi.. to dopiero masakra U nas jest taki staffik - ma ok. 4-5 lat, kolebie się na boki, jak chodzi, a do tego jak jest słońce wystarczy, że przejdzie 20 metrów i musi się położyć, bo ledwie dyszy - szkoda mi go ogromnie, właścicielka nie widzi problemu, zresztą sama jest podobnych gabarytów :roll: Quote
nick_ Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 a teraz trochę z innej beczki.. mam pytanie do Ciebie Martyna. Masz psa z czech tak? jak było z przetransportowaniem go do Pl? Planuję wyjazd na stałe do Norwegi pod koniec lipca, biorąc pod uwagę to, ze Norwegia nie jest w UE, musze psu paszport wyrobić? co jest jeszcze potrzebne? hmmm... :roll: Quote
nick_ Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 LadyS napisał(a):U nas jest taki staffik - ma ok. 4-5 lat, kolebie się na boki, jak chodzi, a do tego jak jest słońce wystarczy, że przejdzie 20 metrów i musi się położyć, bo ledwie dyszy - szkoda mi go ogromnie, właścicielka nie widzi problemu, zresztą sama jest podobnych gabarytów :roll: skąd ja to znam.. u mnie właścicielka może widzi problem, zapewne wtedy gdy ludzie zwracają uwagę na wygląd psa.. ale jak już napisałem, tłumaczy się niezdefiniowaną chorobą psa.. pies ledwo chodzi, a to dopiero 5 letni owczarek.. nie wyobrażam sobie, jak można psa dopuścić do takiego stanu.. :shake: Quote
vpassione Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 nick_ napisał(a):skąd ja to znam.. u mnie właścicielka może widzi problem, zapewne wtedy gdy ludzie zwracają uwagę na wygląd psa.. ale jak już napisałem, tłumaczy się niezdefiniowaną chorobą psa.. pies ledwo chodzi, a to dopiero 5 letni owczarek.. nie wyobrażam sobie, jak można psa dopuścić do takiego stanu.. :shake: No wiesz, zamiast doszukiwać się przekarmiania przez właścicielkę (nie wykluczam, nie znam psa o którym piszesz) może warto rozpatrzyć, czy to nie choroba. Ja znam belga z nadwagą, pies ma zdiagnozowaną tarczycę i padaczkę, już samo życie z takim psem nie jest łatwe, a co dopiero utrzymywanie jego wagi. Gram nie wygląda na balerona, choć ja zdecydowanie wolę szczupło wyglądające psy ;) Miotła jaka wyrośnięta, ale w oczach samego postrzelonego dzieciaka widać :) Quote
Unbelievable Posted June 10, 2012 Author Posted June 10, 2012 No niestety każdy kilogram w normalnym życiu przeszkadza. Ja sama schudłam jakieś 5kg ostatnio i o wiele lepiej się czuję ja i moje stawy, i czuję to przy tak małej różnicy ;) i nie wiem jak można się zaniedbać do tego stopnia żeby ważyć 150kg, a co dopiero psa :roll: [quote name='nick_']a teraz trochę z innej beczki.. mam pytanie do Ciebie Martyna. Masz psa z czech tak? jak było z przetransportowaniem go do Pl? Planuję wyjazd na stałe do Norwegi pod koniec lipca, biorąc pod uwagę to, ze Norwegia nie jest w UE, musze psu paszport wyrobić? co jest jeszcze potrzebne? hmmm... :roll: jak chcesz przetransportować psa z polski do norwegii- pies musi mieć zrobione badanie przeciwciał, to trwa ok. pół roku, może mniej wwóz psa do polski to zupełnie inna sprawa, szczególnie że obowiązuje szengen i nikt na granicy nie sprawdza Quote
nick_ Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 vpassione napisał(a):No wiesz, zamiast doszukiwać się przekarmiania przez właścicielkę (nie wykluczam, nie znam psa o którym piszesz) może warto rozpatrzyć, czy to nie choroba. Ja znam belga z nadwagą, pies ma zdiagnozowaną tarczycę i padaczkę, już samo życie z takim psem nie jest łatwe, a co dopiero utrzymywanie jego wagi. Gram nie wygląda na balerona, choć ja zdecydowanie wolę szczupło wyglądające psy ;) Miotła jaka wyrośnięta, ale w oczach samego postrzelonego dzieciaka widać :) wiesz, jakoś trudno mi diagnozować chorobę, skoro jakieś 6 lat temu, jeśli dobrze pamiętam, miała buldoga francuskiego, o podobnych gabarytach, był tak gruby, że szkoda patrzeć.. też wmawiała chorobę, obecnie ma belga i dziwny zbieg okoliczności - otyłosc, też choroba.,. Quote
nick_ Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 [quote name='Unbelievable']No niestety każdy kilogram w normalnym życiu przeszkadza. Ja sama schudłam jakieś 5kg ostatnio i o wiele lepiej się czuję ja i moje stawy, i czuję to przy tak małej różnicy ;) i nie wiem jak można się zaniedbać do tego stopnia żeby ważyć 150kg, a co dopiero psa :roll: jak chcesz przetransportować psa z polski do norwegii- pies musi mieć zrobione badanie przeciwciał, to trwa ok. pół roku, może mniej wwóz psa do polski to zupełnie inna sprawa, szczególnie że obowiązuje szengen i nikt na granicy nie sprawdza no Ty chyba żartujesz? a nie wystarczy sam paszport? mamy zamiar kupić mu klatkę, bo inaczej nie przejedziemy, w dodatku bedziemy 9h płynąć promem.. z tego co się ojciec orientował (w norwegii) wystraczy tylko paszport.. teraz jestem w kropce.. Quote
nick_ Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 nie da się po prostu psa przewieść w klatce z paszportem? Tak ojcu w Norwegi powiedzieli, że wymagany jest tylko paszport, ja w ramach formalności, zapytałem tutaj, by nie było cyrku na granicy.. już sam nie wiem jak się do tego odnieśc..:shake: Quote
Unbelievable Posted June 10, 2012 Author Posted June 10, 2012 vpassione napisał(a): Gram nie wygląda na balerona, choć ja zdecydowanie wolę szczupło wyglądające psy ;) Miotła jaka wyrośnięta, ale w oczach samego postrzelonego dzieciaka widać :) ale był taki twardy i nieruchawy, fuj :evil_lol: już zaczyna mięknąć i mieć wyczuwalne żebra oj tak, fisia to ona ma niezlego ;) nick_ napisał(a):nie da się po prostu psa przewieść w klatce z paszportem? Tak ojcu w Norwegi powiedzieli, że wymagany jest tylko paszport, ja w ramach formalności, zapytałem tutaj, by nie było cyrku na granicy.. już sam nie wiem jak się do tego odnieśc..:shake: nie wiem, musisz sprawdzić Quote
Vectra Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Faktycznie się postarzał na twarzy .... eeee nie jest taki gruby , myślałam że bardziej się nalał ;) Quote
Anecioreczek Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 Martyna - moze ja wam wyśle Mushu na 2 tygodnie - bo ja tu ciężko walcze żeby ta chudzina schroniskowa mi z 3 - 5 kg zgrubła ( wszystkie kości mu wystają pod futrem nie widać ale jak się go dotknie to aż strach) a widzę że u Ciebie tam w domu sobie z tym dobrze radzą :D Jeszcze tylko biochemie zrobimy czy z trzustką ma chłopak wszystko w porządku. Nie chce żeby mój pies był gruby, ale te kości to masakra u niego, chcialabym żeby dobił do 19-20 kg.Wazy poki co 16, niech ze mu chociaż pokryje miesnie żebra. ;/ Quote
sacred PIRANHA Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 nick_ napisał(a):a teraz trochę z innej beczki.. mam pytanie do Ciebie Martyna. Masz psa z czech tak? jak było z przetransportowaniem go do Pl? Planuję wyjazd na stałe do Norwegi pod koniec lipca, biorąc pod uwagę to, ze Norwegia nie jest w UE, musze psu paszport wyrobić? co jest jeszcze potrzebne? hmmm... :roll: Norwegia nie jest w UE, ale jest w strefie Schengen wiec nieco to ułatwia sprawe. Od 2.01.2012 weszły nowe przepisy i badanie na przeciwciała jeśli chodzi o wjazd do Norwegii nie jest już wymagane:-) tak w skrócie: po pierwsze paszport musi być zgodny z normami UE/EOG - czasem sie zdarza ze paszport wydają weci którzy nie maja do tego uprawnien, warto to sprawdzic;-) pies musi być zachipowany i zaszczepiony do wscieklizny (zachipowany przed ostatnim szczepieniem, któro musi byc minimum 21 przed wjazdem do Norwegii) pies musi byc odrobaczony (w kraju z którego wyjezdza) w przeciągu 10 dni przed wjazdem do Norwegii i powtórzone w przeciągu 7 dni po wjedzie do Norwegii - musi to byc wpisane w dokumentach psa i pamiętajcie, ze przekraczając granice, to waszym obowiązkiem jest zgłosić psa do specjalnego punktu kontroli granicznej w GODZINACH PRACY tego punktu, warto to wczesniej sprawdzic, zeby nie bujać się z jakimś zmęczonym pracą celnikiem;-) Quote
nick_ Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 sacred PIRANHA napisał(a):Norwegia nie jest w UE, ale jest w strefie Schengen wiec nieco to ułatwia sprawe. Od 2.01.2012 weszły nowe przepisy i badanie na przeciwciała jeśli chodzi o wjazd do Norwegii nie jest już wymagane:-) tak w skrócie: po pierwsze paszport musi być zgodny z normami UE/EOG - czasem sie zdarza ze paszport wydają weci którzy nie maja do tego uprawnien, warto to sprawdzic;-) pies musi być zachipowany i zaszczepiony do wscieklizny (zachipowany przed ostatnim szczepieniem, któro musi byc minimum 21 przed wjazdem do Norwegii) pies musi byc odrobaczony (w kraju z którego wyjezdza) w przeciągu 10 dni przed wjazdem do Norwegii i powtórzone w przeciągu 7 dni po wjedzie do Norwegii - musi to byc wpisane w dokumentach psa i pamiętajcie, ze przekraczając granice, to waszym obowiązkiem jest zgłosić psa do specjalnego punktu kontroli granicznej w GODZINACH PRACY tego punktu, warto to wczesniej sprawdzic, zeby nie bujać się z jakimś zmęczonym pracą celnikiem;-) wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź.. kamień z serca, że to badanie na przeciwciała już nie obowiązuję. a co do tych szczepień i czipowania, nie sądziłem, że są jakieś określone terminy, w sensie, że odrobaczony 10 dni przed wjazdem do Norwegi i szczepiony na wścieklizne minimum 21 dni przed wyjazdem.. w tych sprawach jestem zupełnym laikiem, szczerze, myślałem, że wystarczy paszport, i oczywiście aktualne szczepienia, nie pomyślałem nawet o chipie.. ale dobrze o tym wszystkim wiedzieć, bynajmniej już wiem co i jak i mam nadzieje, ze nie będzie zadnych problemów z przewiezieniem go.. jeszcze raz, bardzo dziekuję ;) Quote
Unbelievable Posted June 11, 2012 Author Posted June 11, 2012 [quote name='Vectra']Faktycznie się postarzał na twarzy .... eeee nie jest taki gruby , myślałam że bardziej się nalał ;) tak go pooglądałam, to najbardziej tragicznie wygląda z góry, a nie z boku, chociaż z boku też klucha niczego sobie :diabloti: [quote name='Anecioreczek']Martyna - moze ja wam wyśle Mushu na 2 tygodnie - bo ja tu ciężko walcze żeby ta chudzina schroniskowa mi z 3 - 5 kg zgrubła ( wszystkie kości mu wystają pod futrem nie widać ale jak się go dotknie to aż strach) a widzę że u Ciebie tam w domu sobie z tym dobrze radzą :D Jeszcze tylko biochemie zrobimy czy z trzustką ma chłopak wszystko w porządku. Nie chce żeby mój pies był gruby, ale te kości to masakra u niego, chcialabym żeby dobił do 19-20 kg.Wazy poki co 16, niech ze mu chociaż pokryje miesnie żebra. ;/ spoko, Grami też był wychudzony przez długi czas, bo nie chciał jeść tyle ile powinien ;) ale zmiana karmy na wysokokaloryczną i powoli powoli przybrał, nie ma się czym martwić Quote
Anecioreczek Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 problem polega na tym.. ze on wpiernicza ile wlezi i nadal nie tyje ;/ Quote
Recommended Posts