Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

yassue napisał(a):
ja mysle jednak ze ta wykladzina byla o wiele lepsza niz w lacku, no pomijajac to mokre miejsce w ktorym przewodnicy walili gleby :D

Ja nie mam porównania, więc się nie wypowiadam :) ale mój pies do 4,68 m/s bodajże dał się radę rozpędzić, chociaż ona generalnie nie cierpli się śliskać :-o

• Replies 194
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Tak więc (takie jest moje zdanie) elimanacje są po to, żeby wyeliminować :evil_lol: tych, którzy nie są w stanie podołać takim wymaganiom.

masz rację, ale do tego służą zasady kwalifikacji, porównania czasów itd
(w zeszłorocznych czy też tegorocznych zasadach nie ma ŻADNEGO odniesienia do SCT)
a nie ustalane SCT (standardowy czas toru) czyli czas w jakim pies powinien przebiec DANY tor przy DANEJ nawierzchi i DANYCH warunkach atmosferycznych bez odmów/zbędnych zawirowań/płynnie

i jeżeli po wynikach wychodzi, że psy nie są w stanie zmieścić się w takim czasie (wiekszość psów) - to dla mnie jest on niedostosowany

Posted

Speaker - pełna koncentracja przed startem :eviltong:

Blue - rozgrzewka przed startem :cool3:

I znów Blue która jest jedną z moich ulubionych modelek - bardzo łądnie wychodzi na zdjęciach - mam jeszcze kilka jej z niedzieli :cool3:

Mono

Nikita

Posted

[quote name='yassue']a sorry, jakos tak sie zafiksowalam na tych karnych korsy i myslalam o openie... ;) super predkosc!

Wiesz, to był nasz debiut zarówno w A1, jak i na wykładzinie, więc te openy były dla nas najnormalniej w świecie za trudne :) Ale torki w A1 były przyjemne bardzo :) Zwłaszcza ten niedzielny :)

[quote name='OlaAB']masz rację, ale do tego służą zasady kwalifikacji, porównania czasów itd
(w zeszłorocznych czy też tegorocznych zasadach nie ma ŻADNEGO odniesienia do SCT)
a nie ustalane SCT (standardowy czas toru) czyli czas w jakim pies powinien przebiec DANY tor przy DANEJ nawierzchi i DANYCH warunkach atmosferycznych bez odmów/zbędnych zawirowań/płynnie

Myślisz, że sędzia zna nasze zasady kwalifikacji? Ja myślę, że nie zna i że tak układa tory i czasy, aby wyłonić najlepsze pary - najlepiej prowadzone i najszybsze psy. Z naciskiem na OBIE te rzeczy :)

[quote name='OlaAB']i jeżeli po wynikach wychodzi, że psy nie są w stanie zmieścić się w takim czasie (wiekszość psów) - to dla mnie jest on niedostosowany

Rozumiem ten punkt widzenia :) ale niekoniecznie się z nim zgadzam ;)

Zdjęcia:
Czadek

Ally - oziczka z Niemiec:

Wściekły Krogulec :razz:

CDN

Posted

Wię-cej zdjęć! Wię-cej zdjęć!

I wielkie dzięki za te, co do tej pory. :loveu: :loveu: :loveu:

Ach, jak dobrze było znowu pobrykać na zawodach. Co prawda wyszliśmy z wprawy nieco i ja i psy, ale nic to, i tak się świetnie bawiliśmy :loveu:

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']
Myślisz, że sędzia zna nasze zasady kwalifikacji? Ja myślę, że nie zna i że tak układa tory i czasy, aby wyłonić najlepsze pary - najlepiej prowadzone i najszybsze psy. Z naciskiem na OBIE te rzeczy

co mi chcesz udowodnić?:crazyeye: gdzie ja napisałam, że sędzia ma znać nasze zasady kwalifikacji i jeszcze układać pod nie tory/czasy? :crazyeye:

to TY zaczęłaś odnosisz się cały czas do zasad eliminacji - ja cały czas piszę o zawodach jako takich.
Każde zawody służą do tego aby wyłonić najlepiej prowadzone psy. To, że jakieś są liczone do eliminacji na MSA czy PP to jest dodatkowa klasyfikacja.

tu masz wyciąg z regulaminu FCI

a) Standardowy czas toru (SCT)

Podstawą do określenia czasu standardowego toru jest ustalenie szybkości w metrach na sekundę. Przyjęta prędkość powinna uwzględniać: rodzaj zawodów, stopień trudności oraz rodzaj podłoża.

Posted

Sajko napisał(a):
Arpi Toth na seminarium sędziowskim bardzo wyraźnie tłumaczył, iż wystarczy przeważenie poziomu, więc można tak sędziować również, byle konsekwentnie. A w regulaminie- rzeczywiście musi dotknąć podłoża.

W Czechach bardzo rygorystycznie przestrzegaja aby dotkneła. I to psy dostawały punkty karne nawet za kilka centymetrów jak nie dotkneła.
Nie wiem jak mozna cos inaczej sedziowac niz w regulaminie byle równo. To tak jakby przegapiano wszystkie inne zejsciowe strefy równo. A przeciez niektórzy zaliczaja jeszcze.

Wykładzina faktycznie była sliska byc moze dlatego ze nowa i nie wydeptana jeszcze i wiele psow miało problem. Nawet niektórym zdazało sie ominac przeszkode bo juz nie wyrobiły ze zmiana kierunku albo przywaliły w odkos w poslizgu.
Trudno było wykrecic niektóre zatrzymywały sie po 10 metrach za przeszkoda.
A przewodnicy w niedziele to chyba wyczerpali za wsze czasy limit upadków.
Prędkosci najlepiej mozna było wyrabiac w 0, LA1 i grze zabawie bo tam były łagodne łuki.
Czesto psy zwykle wolniejsze na zawodach w tych warunkach robiły lepsze czasy. Nasz owczarkowaty był o sekunde w jumpingu lepszy niz nasz maliniak któy wygrał ten jumping a po biegu nie widac było tego.:crazyeye::lol:

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
To oczywiste, że pies biega inaczej na różnych nawierzchniach.
Ale MŚ są na wykładzinie, torki są tam raczej trudnawe :evil_lol: a przyzwoite miejsca zajmują psy, które biegają koło 5m/s (a bywa szybciej, zresztą to zawsze zależy zarówno od nawierzchni, jak i od toru). Tak więc (takie jest moje zdanie) elimanacje są po to, żeby wyeliminować :evil_lol: tych, którzy nie są w stanie podołać takim wymaganiom. No dobrze - żeby wyłonić te pary, które są w stanie pobiec na wykładzinie czysto i szybko :) Bardzo szybko :razz:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Wykładzina używana podczas Mistrzostw Świata (na szczęście) w ogóle nie przypomina tej, którą można spotkać na polskich zawodach halowych. Przyczyny prozaiczna - cena. Wykładzina na MŚ jest raczej porównywalna do naturalnego podłoża trawiastego niż do substytutu dywanu.

Posted

Sajko napisał(a):
Laluna, ja się spotkałam z takim sędziowaniem hustawki wcześniej, więc jakoś mnie to nie zaszokowało.

Mnie raczej zszokowało to rygorystyczne. Jak w Czechach Wendy od Spolka dostała 5 pkt karnych za wyskoczenie z hustawki przodem jak ta była 10 cm od ziemi ale dobiła ja jeszcze tylnymi łapami ( oczywiscie łapy były na strefie ).
Ale skoro w regulaminie jest ze ma dotknac ziemi to tak opwinno byc. A na M Swiata jak sedziowali?

Posted

[quote name='OlaAB']co mi chcesz udowodnić?:crazyeye: gdzie ja napisałam, że sędzia ma znać nasze zasady kwalifikacji i jeszcze układać pod nie tory/czasy? :crazyeye:

Tutaj:
[quote name='OlaAB'][quote name='Marysia_i_gończy']Tak więc (takie jest moje zdanie) elimanacje są po to, żeby wyeliminować :evil_lol: tych, którzy nie są w stanie podołać takim wymaganiom.

masz rację, ale do tego służą zasady kwalifikacji, porównania czasów itd
wyraźnie odnosisz się do naszych, krajowych zasad kwalifikacji. Sędzia ich nie zna i znać nie musi, ma za to ustawić takie tory, żeby na czysto przeszły je najlepsze psy. Najlepsze z najlepszych.

[quote name='OlaAB']tu masz wyciąg z regulaminu FCI

a) Standardowy czas toru (SCT)

Podstawą do określenia czasu standardowego toru jest ustalenie szybkości w metrach na sekundę. Przyjęta prędkość powinna uwzględniać: rodzaj zawodów, stopień trudności oraz rodzaj podłoża.

Zresztą jestem ciekawa jakich prędkości wymagały jego czasy. Jak będą pełne wyniki gdzieś w necie, to z chęcią policzę/zobaczę, jakich to kosmicznych prędkości sędzia wymagał, żeby się zmieścić w normie :)

Ale Wy mnie tu zagadujecie, a ja potem zdjęć nie mam kiedy obrabiać :razz: