malawaszka Posted April 14, 2004 Posted April 14, 2004 Proszę pomóżcie. Moja miniaturka - Lunka cierpi na jakieś swędzenie. Mam wrażenie że swędzi ją cała skóra bo jak ją drapię to cała się nadstawia, ale najbardziej swędzi ją przy uszkach, między łopatkami i przy dupci na tylnich łapkach (tak mi się wydaje). W związku z tym, często robi coś co wygląda bardzo śmiesznie, ale jej to raczej nie bawi: siada na łóżku na przykład i tak się słodko buja na pupalku i kłapie dziubkiem w powietrzu 0X jakby już, już i miała przemówic do mnie. Podejrzewam, że to może być uczulenie na karmę (bo :niewiem: że karma pedigree jest taka kiepska, a ona ją lubiła więc jej kupowałam i dopiero kilka dni temu zmieniłam na karmę z jagnięciny Puriny). Robali na 100% nie ma bo była w marcu odrobaczana i nic nie było, pchełek też nie ma bo jest ostrzyżona i nic nie widać (a i fryzjer sprawdzał i nie znalazł nic). Czy są jakieś sposoby żeby złagodzić jej to swędzenie zanim oczyści się z tej syfiastej karmy? CZY MOŻE POWINNAM JUŻ BIEC Z NIĄ DO VETA? :Dog_run: Quote
Baster Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 Kup w aptece wapno musujące ( ono działa odczulająco) i mieszaj jej to z czymś co lubi pić.Powinno pomóc....jeszcze jak zamieniłaś karme na lepszą powinno być ok. Quote
Marta-m Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 włąsnie tak postępój jak BAster napisała. Jeżeli to nie pomoże śmigaj do VETA!!!!!! Quote
malawaszka Posted April 15, 2004 Author Posted April 15, 2004 YO!!! Dzięki za porady - dostała wapno i w połączeniu z tą jagnięciną (kupiłam jeszcze karmę z jagnięciną Nutry) chyba pomaga :B-fly: bo Lunetka już się tak nie drapie i jest wyraźnie spokojniejsza na ciele i duchu :sweetCyb: Quote
Baster Posted April 15, 2004 Posted April 15, 2004 i to wapno to dawaj tak codziennie przez kilka dni i bedziesz obserwowała jak się będzie miała sprawa dalej czy możesz wogóle odstawić czy jeszcze bedziesz podawać dłużej... Quote
malawaszka Posted April 15, 2004 Author Posted April 15, 2004 No wszystko by było świetnie, tylko wapno jest dla ludzi ważących powiedzmy kilkadziesiąt kilo, a Luna waży 6 kg i nie chciałabym jej dać tego za dużo? Macie co do tego jakieś wskazówki? Bo ona po prostu wypije każdą ilość wody, którą jej podam z jakiegoś innego naczynia niż jej własna miska na wodę (uwielbia z zakrętki od mineralnej :lol: ) Quote
Baster Posted April 16, 2004 Posted April 16, 2004 wiesz jak dasz jej po tabletce przez dosłownie kilka dni to jej nic nie będzie ...daj tak z 4 dni , 5 i zrób przerwe i zaobserwuj wtedy czy sie drapie ...? Quote
Justa Posted April 16, 2004 Posted April 16, 2004 No wszystko by było świetnie, tylko wapno jest dla ludzi ważących powiedzmy kilkadziesiąt kilo, a Luna waży 6 kg i nie chciałabym jej dać tego za dużo? Macie co do tego jakieś wskazówki? Bo ona po prostu wypije każdą ilość wody, którą jej podam z jakiegoś innego naczynia niż jej własna miska na wodę (uwielbia z zakrętki od mineralnej :lol: ) JA jak dawałam jakieś tabletki ziołowe jak GALIK miała chory żołądek to po rpostu podzieliłyśmy tabletkę nakilka częślci tak żeby było dostosowane do jej wagi i już ;) JUst@ & GALA Quote
Baster Posted April 16, 2004 Posted April 16, 2004 moim zdaniem nie dziel tego wapna tylko dawaj całą tabletke , raz dziennie i tak przez niedługi czas np 4, 5 dni...bo to właśnie powinna być duuża dawka tego wapna żeby dobrze zadziałało :) Quote
malawaszka Posted April 16, 2004 Author Posted April 16, 2004 Ufam Ci Baster i tak zrobię,thx :D Quote
Baster Posted April 16, 2004 Posted April 16, 2004 Baster też miał takie alergiczne sprawy( tylko u niego pojawia sie alergia na nadmiar białka)i ma wtedy katar między innymi to wet kazał mu właśnie kilka dni dawać wapno na odczulenie :D więc nic się nie martw!to sprawdzona metoda! Quote
Recommended Posts