Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przepraszam jak może tak nie na temat, ale nie wiem gdzie mam zadac to pytanie...:roll: i poza tym jestem jeszcze nie w pełni zorientowana..

Moja Tosia to kundel(wiadomo) i teraz mam takie pytanie czy ja z moja sucza nie mogę startować w zawodach typu MŚ czy MP? Czy mogę startować tylko nie bedę w jakis sposob brana pod uwage?.. zadaję to pytanie bo wlasnie nie wiem czy mam na bieżąco śledzić tematy "MŚ" i "MP" ..;)

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kundelki nie mogą brać udziału w Mistrzostwach Świata, a także w Mistrzostwach Polski (chociaż po ostatnim zebraniu jakby coś drgnęło w tej sprawie, ale w najlepszym przypadku i tak kundelki nie byłby klasyfikowane)

Wszystkie inne zawody w Polsce (i poza nią :cool3:) są dla kundelków otwarte.

Posted

stereo napisał(a):
Moja też, ale każdy zawodnik powinien być na bieżąco ;)
Poza tym, jak nic ten regulamin nie zmienia w Twoim życiu, to nawet wesoło się go czyta :lol:

Dzieki :)

Kurcze, wesole to nie jest... Mi sie nie widzi, zeby psy byly superszybkie, ale mniej dokladne... No ale nic, zobaczymy, jak w tym roku Polska wypadnie ma MS ;)

Posted

OlaAB napisał(a):
Robull
skoro jesteś na dogo...
to nie Hopsiaki będą robiły Łódź?
możesz ustosunkować się do pytania o 2.05?
Tak, można powiedzieć, że już tradycyjnie robimy zwody w Łodzi :)

Posted

Robull napisał(a):
Tak, można powiedzieć, że już tradycyjnie robimy zwody w Łodzi :)

Rozumiem, ze zawody beda 3-4.05, czyli w weekend a nie piatek i sobote. A zdradzisz nam moze jakiego sedziego zaprosiliscie?

Posted

Zielsko napisał(a):
Rozumiem, ze zawody beda 3-4.05, czyli w weekend a nie piatek i sobote. A zdradzisz nam moze jakiego sedziego zaprosiliscie?
Zawody będą na wystawie:
3-4.05.08 Łódź międzynarodowa - CACIB

Jeszcze nie zdradzę ;)

Posted

Sajko napisał(a):
I mam jeszcze 2 ciekawe obserwacje- jeśli moja starcza pamięć mnie nie myli, psy które są w KW to też psy rodowodowe, więc dlaczego powiedziane jest tylko o PKR?:evil_lol:

To wynika z regulaminu organizowania MŚ FCI - jest tam zaznaczone, że mogą startować tylko psy z pełnym rodowodem, wszelkie księgi wstępne nie są honorowane.

W związku z tym mogę spać z Uną spokojnie :evil_lol: ona ma KW :evil_lol:

Posted

Magda i Saga napisał(a):
A jak to możliwe, że saga ma PKR? Bo ma wyraźnie w rodowodzie wpisany nr PKR i to wystawianym ponad 4 lata temu!

Widocznie ma dłuższy rodowód niż Una.

Posted

to są 2 punkty o rodowodzie psów, które znalazłam w przepisach dot. Mistrzostw Świata:

The dog must have been registered with the studbook of the country for which it will compete for a minimum of 12 months.
To qualify as a competitor at the World Championships, dogs must have a pedigree recognised by the FCI and achieve the qualification ‘Excellent’ or at least ‘Very Good’ in an official Agility 2 or Agility 3 test.

dla mnie z żadnego z nich nie wynika, że przy z KW nie mogą brać udziału...

KW to jest dowód rejestracji w kraju (czyli ispełniony warunek 12stu miesięcy) i jest to pedigree recognized by FCI (bo jest to pies z rodowodem, choć niepełnym).

Posted

mam nadzieję, że się nie pomyliłam w wyliczeniach ;)
pokusiłam się o wyliczenie reprezentacji na podstawie nowych zasad i wyników zawodów kwalifikacyjnych w 2007

wynik
do drużynówek wchodzą:
LARGE
AZHA GRENDEL Astra Canina 8pkt
LECK Bohemia Alke 7pkt
PASSIM Bohemia Alke 4pkt
CIR Bonny Dux 3pkt
MEDIUM
---
SMALL
MELISA Ja-Cze-Ka 7pkt
GRACJA Obornicki Nornik 4pkt
brak trzeciego psa do drużyny

do indywidualnych:
LARGE
LECK Bohemia Alke 33,7pkt
CIR Bonny Dux 27,3pkt
MEDIUM
---
SMALL
GRACJA Obornicki Nornik 27,4pkt

Posted

FikuMiku napisał(a):
Kundelki nie mogą brać udziału w Mistrzostwach Świata, a także w Mistrzostwach Polski (chociaż po ostatnim zebraniu jakby coś drgnęło w tej sprawie, ale w najlepszym przypadku i tak kundelki nie byłby klasyfikowane).....

Tak, coś drgnęło w ten sposób, że GKSP opublikowała info o tym zakazie w komunikacie ;) :lol: :
"W egzaminach, zawodach i szkoleniu we wszystkich dyscyplinach mogą brać udział wszystkie psy – z rodowodami i bez. Warunkiem jest członkowstwo właściciela i przewodnika w ZKwP. Nie dotyczy to imprez : Mistrzostwa Polski...".

Posted

OlaAB napisał(a):
mam nadzieję, że się nie pomyliłam w wyliczeniach ;)
pokusiłam się o wyliczenie reprezentacji na podstawie nowych zasad i wyników zawodów kwalifikacyjnych w 2007

wynik
do drużynówek wchodzą:
LARGE
AZHA GRENDEL Astra Canina 8pkt
LECK Bohemia Alke 7pkt
PASSIM Bohemia Alke 4pkt
CIR Bonny Dux 3pkt
MEDIUM
---
SMALL
MELISA Ja-Cze-Ka 7pkt
GRACJA Obornicki Nornik 4pkt
brak trzeciego psa do drużyny

do indywidualnych:
LARGE
LECK Bohemia Alke 33,7pkt
CIR Bonny Dux 27,3pkt
MEDIUM
---
SMALL
GRACJA Obornicki Nornik 27,4pkt

O jaka oszczednosc.:evil_lol:
Czyli drużyna small by nie pojechała bo nie ma trzeciego.
A w indywidulanych by large nie mogły byc wystawiane te z drużyny bo sie nie łapia. Chyba ze by skorzystano w mozliwosci " mozliwosc wskazania przez komisje wedle własnego wyboru ", chyba cos takiego tam jest.
No niby oszczednosc jest, tylko z drugiej strony nie ekonomiczna.
No ale skoro wreszcie ten trzeci wzór typuje te własciwie psy no to cóz.
Tylko sie zastanawiam co było najpierw jajko czy kura ;)

Posted

Davie napisał(a):
Tak, coś drgnęło w ten sposób, że GKSP opublikowała info o tym zakazie w komunikacie ;) :lol: :
"W egzaminach, zawodach i szkoleniu we wszystkich dyscyplinach mogą brać udział wszystkie psy – z rodowodami i bez. Warunkiem jest członkowstwo właściciela i przewodnika w ZKwP. Nie dotyczy to imprez : Mistrzostwa Polski...".

Nie całkiem tak. Na zebraniu poruszano kwestię dopuszczenia mieszańców do startu w MP bez klasyfikowania ich i pan Rurarz był zgodny, że coś takiego można przemysleć.

Posted

Magda i Saga napisał(a):
A jak to możliwe, że saga ma PKR? Bo ma wyraźnie w rodowodzie wpisany nr PKR i to wystawianym ponad 4 lata temu!

Normalnie - Saga ma znane trzy pokolenia :) A Una nie - jej ojciec jest psem wpisanym do KW bez znanego pochodzenia, więc Uniakowy rodowód z jednej strony kończy się na pierwszym pokoleniu :)

Sajko napisał(a):
to są 2 punkty o rodowodzie psów, które znalazłam w przepisach dot. Mistrzostw Świata:

The dog must have been registered with the studbook of the country for which it will compete for a minimum of 12 months.
To qualify as a competitor at the World Championships, dogs must have a pedigree recognised by the FCI and achieve the qualification ‘Excellent’ or at least ‘Very Good’ in an official Agility 2 or Agility 3 test.

dla mnie z żadnego z nich nie wynika, że przy z KW nie mogą brać udziału...

O!! To te zapisy się zmieniły!
Ja przyznaję, sprawdzałam to dość dawno i wtedy był wyraźny zapis, że nie akceptują psów z KW. W takim razie bierzemy się do roboty :ylsuper:;)

Posted

Haniu, ja to wiem, ale jednocześnie (?) z zebraniem ukazał się ten komunikat.:roll: Poza tym, dokładnie to samo p. Rurarz mówił w zeszłym roku w Łodzi, a wtedy jeszcze nawet żadnej oficjalnej wzmianki na ten temat nie było, więc nie wierzę, niestety, żeby coś zmienili...

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):

O!! To te zapisy się zmieniły!
Ja przyznaję, sprawdzałam to dość dawno i wtedy był wyraźny zapis, że nie akceptują psów z KW. W takim razie bierzemy się do roboty :ylsuper:;)

No to do zobaczenia w openach :loveu:.