Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A jaka to karma? zawiera w składzie wyciąg z yucca shidigera?

Nie powinien tak gazować. Możliwe, że psiak też się męczy - może go pobolewać brzuszek. Karmy typu sport zawierają dużo białka i tłuszczyku. Psiak nie toleruje jakiegoś składnika lub jest zwyczajnie przejedzony (wtedy też będzie gazował).

Może jakaś karma dla psów z nietolerancją pokarmową? Sama karmię wyżły Acaną Lamb&Rice lub Acaną Salmon&Potato.

Posted

Polecam karmy o większej zawartości mięsa (w Dog Chow jest go tylko ok. 4%). Są karmy o wiele lepsze, a w podobnej cenie, np. Brit Activity 15 kg kosztuje ok. 90zł.

Zmieniamy karmę stopniowo przez kilka - kilkanaście dni - mieszając starą karmę z nową (dodając tej drugiej coraz więcej aż do całkowitego przejścia na nową).

Trudno powiedzieć czy twojemu psiakowi wystarczy zmiana marki karmy czy powinien zjadać jakąś dla psów wrażliwych ale jeśli kupy są ok (nie ma rozwolnienia) to prawdopodobnie nie ma takiej potrzeby.

Dodam, że mój znajomy mówił, że bardzo długo nie mógł ustawić swojej red noski na odpowiednią karmę, ponadto dręczyły psinę problemy skórne. Obecnie karmi Acana Lamb&Rice i chwalą sobie oboje tę markę. Acana niestety jest droższa od Puriny Dog Chow ale jakościowo zdecydowanie lepsza.

Acana Lamb&Rice kosztuje ok. 160zł
Acana Sport ok. 150zł

Zawsze można zostać przy Purinie i podawać dodatkowo preparat z chlorofilem i yuccą ale będzie to dodatkowy koszt. Lepiej zainwestować tę kasę w dobrą karmę.

• 10 months later...
Posted

Zdecydowanie karma mu nie służy.
Moja bullaska za młodu dostawała karmę po której produkowała na masową skalę gaz cieplarniany, czyli popierdywała radośnie bardzo często. Karmę zmieniliśmy na inną i od prawie 3 lat jest spokój.
Wzdęcia to na pewno nie cecha rasowa!:)

Posted

wesz, każdy pierdzi, wszystkie psy i ludzie nawet!
To ze czasem pies puści bąka to nie oznaka choroby.
mój jest żywiony bardzo dobrze, ale zdarza mu się puszczanie bąków. Po każdej karmie suchej było duuuużo gorzej! Poza tym mój nie lubi karmy a ja to szanuje bo mam czas na przyrządzanie mu jedzonka.
Mi się wydaje, ze jednak bulle to rasa która produkuje więcej bąków niż inne... (jakoś moje 2 poprzednie psy innej rasy nie pierdziały prawie wcale)
A jak pies puszcza baki notorycznie i to mega kąśliwe to trzeba zmienic jedzenie.
Karma sucha dodatkowo u nas na stan uzębienia wpływała negatywnie (i to wszystkie rodzaje jakie próbowaliśmy)

Posted

Ja też nie polecam karmy, którą podajesz. U mnie suka gazowała nawet na Royalu i Acanie. Teraz od kilku miesięcy jest na Barfie i po kilku tygodniach, kiedy przewód pokarmowy przyzwyczajał się do nowego pożywienia, gazów nie ma wcale.