Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od pięciu miesięcy mieszkam w domu z ogrodem. Dom jest to bliźniak, więc nasz ogródek jest wspólny z naszymi przyjaciółmi. Moich rodziców i znajomych ogarnął szał ogrodnictwa. Codziennie w ogródku przybywa kilka nowych kwiatków. Niestety, od niedawna moja 9-miesięczna sunia - bokserka zaczęła zjadać część kwiatków..... Moja ciocia wymaga, żebym nauczyła pieska, że trawę wolno jeść, a np. krokusów nie..... Próbowaliśmy już różnych płotków i innych ogrodzeń, ale moja sunia radzi sobie znakomicie..... Czy naprawdę da się ją tego oduczyć????

Posted

oczywiście psa wszystiego można nauczyć...

Gdy zobaczysz jak piesek dobiera się do kwiatków to powiedz "NIE!" i odciągnij ją od rabatek...a jeśli nie przyłapiesz jej na gorącym uczynku-no cóż nie możesz jej za to skarcić 8)

Posted

Psiunia ma rację. Po prostu nie zostawiaj psa samego w ogrodzie, zawsze się przyglądaj co robi, i upominaj jeśli dobiera się do kwiecia.

Z czasem się nauczy. Przecież to jego pierwsza wiosna w ogrodzie, tyle nowych smaków do poznania :wink:

• 1 month later...
Posted

widzialem w sklepach zoologicznych taki preparat w postaci granulkow, ktory sie rozsypuje w miejscach "zainteresowania". Nie mialem okazji wyprobowac wiec nie wiem czy dziala.

Posted

Czytalam niedawno, ze pies nie moze widziec wlascicieli kopiacych w ogrodzie, przesadzajacych itp, bo sam potem tez pojdzie i bedzie w tym miejscu kopal :-)

Posted

No chyba tylko cierpliwe pilnowanie psa i "uczenie" go czego wolno a czego nie - da ci z czasem pożądane zachowania psiaka w ogrodzie.

Moja psiunia, choć uwielbia kopanie dziur ( ogromnych !!!!!!! :) ) - stosunkowo bardzo szybko nauczyła sie gdzie wolno jej to robić a gdzie nie.

Praktycznie codziennie jest ze mną na działce i teraz już zachowuje się "porządnie" :)

Cześć działki - pozostawiona jest do jej dyspozycji i nauczyła się, że na swoim terenie "wszystko jej wolno" :) kopie dziury, wygrzebuje kłacza i korzenie :) - ale pozostałej cześci działki (mimo, że nie jest w żaden sposób oddzielona) nie rusza :)

Posted

Ktos sugerował, że pies nie powinien widzieć ludzi kopiących ........ - chyba "cos w tym jest" :) Pamietam jak wczesna wiosną kopałem na działce - to psiunia podchodziła i baaaaaaardzo chciała mi pomagać :)

No cóż skąd mogła wiedzieć, ze nie chodzi mi tylko o wykopanie ogromnej dziury ...... :) :) :)