Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 412
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na chwilę obecną Micio ma mieć od jutra zapewniony osobny boks z pomieszczeniem i wprowadzoną dietę. Mam zgodę na zakup preparatów wspomagających, polecono mi taki preparat - enterogelan, osłonowo na jelita zamiast siemienia lnianego, będę mu też dowozić specjalistyczną karmę dietetyczną, zawsze to lepsze niż papka schroniskowa. Może uda mi się wywalczyć zgodę na wstępną diagnostykę w przychodni.
Nie wiem czy to wystarczy, ale zawsze coś.
Dziewczyny - hotel czy płatny dom tymczasowy poza trójmiastem albo poza warszawą - odpada, bo nie mamy żadnych perspektyw na adopcję psiaka. Jedna osoba o niego pytała - tylko jedna... Mam gwarancje na pokrycie kosztów hotelu, kliniki - ale na jak długo? Musimy zdawać sobie sprawę, że takich Miciów są tysiące i nikt za bardzo się nimi nie interesuje. A co zrobimy za pół roku? Doba hotelowa - ok.25 zł/dziennie z wyżywieniem i postawową opieką - ale to nie wszystko:
- wyżywienie Micia - najprawdopodobniej Royal Canin Intensinal 250 zł. - 15 kg, może na 3 m-ce wystarczy taki worek (nie wiem, bo ja mam tylko duże psy i one jedzą ok.15 kg. suchej karmy miesięcznie na każdego). Przy jelitach można gotować rybę z ziemniakami, ale w hotelach raczej się nie gotuje
- Micio będzie wymagał więcej niż podstawowej opieki - w gdańsku i warszawie poradzę sobie, gdzie indziej nie.
To jest ulubiony psiak mojego syna - staram się mu pomóc na tyle na ile mogę, ale znam swoje możliwości i muszę patrzeć racjonalnie. Dzisiaj i jutro Micio - ale pojutrze pojawią się kolejne psiaki potrzebujące naszej pomocy. Staram sią załatwić to własnymi środkami finansowymi, nie obciążając żadnej z was - potępiajcie mnie lub nie, ale pomóc Miciowi mogę tutaj na miejscu i tutaj jest dom tymczasowy potrzebny. Jeżeli Micio trafi gdzie indziej, jeżeli ktoś zainteresuje się nim na stałe - nie umywam rąk, zawsze będzie miał we mnie wsparcie, karma już jedzie więc sama jej nie zjem

Posted

Aga - to wszystko prawda... niestety..., ale dziękuję Ci za to co dla tego malca robisz. Ja jestem daleko, w dodatku zapsiona i zakocona zupełnie, więc mogę tylko kibicować z daleka.

Posted

Nie, to ja wam dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Z domów w trójmieście, jakie mi podałyście - jeden się ze mna skontaktował, ale zajęty
U Murki komplet
Niepołomice - czekam na info od albiemu. Tyle, że Bianka nie jest chora, chyba że na brak człowieka...

Posted

Aga niestety wszyscy zdajemy sobię sprawę z tego co napisałaś :( jednak cuda się zdarzają, już niejeden taki Micio znalazł dom. Gdybym nie mieszkała w małym mieszkanku tylko miała domek, albo chociaż nie musiała pracować tylko opiekować się Miciem, to uwierz mi sama bym go wzięła, podobnie jak kilka innych moich ulubionych psów z Dogo. Ze swojej strony mogę pomagać ci finansowo, być może nawet co miesiąc - nie będzie to wiele, ale zawsze jakiś dodatkowy grosz dla Micia. Tylko tyle mogę zrobić :(

Posted

Aga to co napisałaś to wszystko prawda ale....Sama wiesz że zdarzają się cuda. Z Niepołomic trafiają do wspaniałych domków pieski stare, niewidome. Są one ogłaszane w gazetach, co czwartek jest program- Kundel bury i kocury i po takim programie wiele piesków trafiło do domków.
Co do diety na pewno teraz ścisła ale może po leczenie będzie dobrze, może nie będzie musiał jeść drogiej karmy. Trzymam kciuki i dziękuję za to co zostało już zrobione.

Posted

Nie chcę pieniędzy. Zostawcie je na psy, o które nikt nie dba. Zakup karmy i leków to w tym przypadku najmniejszy problem.
Nie zapominajcie tylko o nim.
To, że pozwoliłam by został w schronisku na zasadzie hotelu - nie powoduje, że Micio nie potrzebuje już pomocy. Proszę - szukajcie domu, który będzie odpowiedzialny i będę miała pewność, że Miciowy posag trafi do niego a nie na coś innego

Posted

już wysłałam maila. Jutro zadzwonię, ale musicie wiedzieć, że denerwują mnie teksty w stylu "profesjonalna opieka, świetna zabawa, szkolenie...". Ja niejednego psa miałam, niejednego mam. Wystawiam, hodowałam, leczyłam, szkoliłam, zawodowo pracuję z 45 psami, mąż z nie wiem z iloma - bo nie gada ze mną, ale nie stać mnie na stwierdzenie "profesjonalna opieka..."

Posted

Esia napisał(a):
Aga niestety wszyscy zdajemy sobię sprawę z tego co napisałaś :( jednak cuda się zdarzają, już niejeden taki Micio znalazł dom. Gdybym nie mieszkała w małym mieszkanku tylko miała domek, albo chociaż nie musiała pracować tylko opiekować się Miciem, to uwierz mi sama bym go wzięła, podobnie jak kilka innych moich ulubionych psów z Dogo. Ze swojej strony mogę pomagać ci finansowo, być może nawet co miesiąc - nie będzie to wiele, ale zawsze jakiś dodatkowy grosz dla Micia. Tylko tyle mogę zrobić :(

To nie do końca jest tak że wystarczy mieć domek i juz można zabrać wszystkie swoje ulubione psy. Jest jeszcze opieka. Pies jej wymaga a czym więcej psiaków jest tym mają gorszą opiekę.
Ja mam dwa niufy. I kota. Jedna z niufek jest adoptowana w wieku 5 lat. Nie cierpi innych zwierząt. Tak więc zyjemy dziwnie. Kot króluje u góry ( bo jak go zamkniemy to drze morde aż do ciężkiej jego i naszej choroby) a psy na dole i to...rozdzielone. Jak Jedna wychodzi na dwór to druga idzie na pokoje i tak na zmiane. Raz dziennie wychodzą pod opieka TZta razem na dwór pobawić się. Raz dziennie chodzą razem na spacery do lasu lub na łąki. I wtedy jest ok. Pracujemy.... Ja juz nawet do znajomych chodzę raz na kilka miesiecy bo każde wyjście wydaje mi się zaniedbaniem psów. I tak steruję ruchem i się rozdrabniam...Pomiedzy sterowaniem muszę jeszcze zająć się domem i zadbać o sierść sierściuchów.
Tak więc wizja domu i zabrania wszystkich ulubionych psów umarła śmiercia okrutną - czyli codzienną szarą prawdą :roll:

Co do Micia to on ma szanse bo jest nieduży. Ale rzeczywiście zasranego psa nikt nie weźmie. Dlatego tak wazne jest jego ustabilizowanie jelitowe.
Jakoś tak bardzo mi na Bobku zależy i przywiazałam się do jego fotek z Miciem...Nie chciałabym aby mu się coś stało :shake:

Posted

Pysia napisał(a):
To nie do końca jest tak że wystarczy mieć domek i juz można zabrać wszystkie swoje ulubione psy. Jest jeszcze opieka. Pies jej wymaga a czym więcej psiaków jest tym mają gorszą opiekę.

wiesz ja mam tych ulubieńców kilku na dogo, na razie właściwie 3 yakich naj, naj :) myślę że gdyby było stać nas na domek, to i na utrzymanie 2-3 psów również. ale to takie marzenia tylko, mało realne :(

Posted

Aga - Czakra napisał(a):
już wysłałam maila. Jutro zadzwonię, ale musicie wiedzieć, że denerwują mnie teksty w stylu "profesjonalna opieka, świetna zabawa, szkolenie...". Ja niejednego psa miałam, niejednego mam. Wystawiam, hodowałam, leczyłam, szkoliłam, zawodowo pracuję z 45 psami, mąż z nie wiem z iloma - bo nie gada ze mną, ale nie stać mnie na stwierdzenie "profesjonalna opieka..."

Ja sobie to przeczytałam i myślę, że to nie wypali :roll: Ale próbować zawsze warto.
Pogadam z kimś. Nie wiem kiedy będę się z tą osobą widziała na żywo. A ta rozmowa może być wyłącznie w ten sposób przeprowadzona. Nie wiem czy za tydzień, czy za dwa... Ale potrzebna mi wiedza co Miciowi jest. Czy to rzeczywiście chodzi o chorobę psychosomatyczną czy o coś czego zlikwidować sie nie da. Dl;atego powienien mieć badania przeprowadzone łącznie z USG. Bo jak on tak będzie zasrywał wszystko non stop to jego życie będzie składało się z kroplówek :-( A przy tym nikogo na takie coś namawiać nie mogę :shake:

Posted

Esia napisał(a):
wiesz ja mam tych ulubieńców kilku na dogo, na razie właściwie 3 yakich naj, naj :) myślę że gdyby było stać nas na domek, to i na utrzymanie 2-3 psów również. ale to takie marzenia tylko, mało realne :(

Ja mam jednego najukochańszego - Bobka. Mało kto do niego zagląda :-( No i co? W domu miejsca brak...Podwórko małe ale miejsce na kojec jakoś by się znalazło. I co z tego? Jakby Szelma była na dworze to Bobek musiałby być w kojcu. Jak Zmorka - to samo tylko z powodu takiego że na nią skaczą nawet wysterylizowane psy :cool1: Wszystkie nieustannie są w niej zakochane :roll: I biedak byłby w tym kojcu bez towarzystwa praktycznie cały dzień. Czy to byłoby w porządku? NIE! Zmieniłby jedno schronisko na takie bardziej ekskluzywne ... Nie takiego domu dla niego pragnę :razz: On potrzebuje człowieka dla siebie.

Posted

Wiem o czym piszesz Pysiu. I u mnie podobnie. Kojec stoi, ale jak nowobogaccy się pobudowali - to kamieniami z balkonów rzucają jak pies szczeka. Moje psy nie mają wybiegu.
A stado? Jeden z kotów jest ze śmietnika (wykupiony z domu, gdzie życie sędzał w kuwecie) - to pers z taką traumą, że boi się wszystkiego, a jak sie boi to jak Micio wali pod siebie, tzn.we własne kłaki. Jest z nami 12 lat i niewiele sie zmieniło. Prawie siedemnastoletnia karelka wymaga stałej opieki i izolowania od pozostałych psów. Starość nie tylko w schronie jest okrutna. W domowym stadzie także bywa przykra. Jest spychana z kanapy, na spacerach młodziak niby przypadkiem na nią wpada, więc Goja leży na glebie, w domu podobnie, niby koło niej przechodzi a zawsze ją trąci. Selekcja naturalna, jak to się mówi fachowo. I pomyśleć, że 16 lat temu - ona tak samo zachowywała się do starej suki, która wtedy była w domu. Podobnie było z Czakrusią - jak już chorowała i słaba była - też próbowały ją eliminować.
Co do diagnostyki Micia - jutro sylwester i nowy rok, więc pewnie nic nie zrobię.

Posted

Teraz czuję się jak egoistka, psa mam jednego :-(:-( w dodatku mieszka u rodziców.
Aga trzymam kciuki za badania Micia, mam nadzieję że to nic groźnego i szybko uda się opanować. No i podrzucam Micia na pierwszą, tylko to mi pozostaje :-(

Posted

Każdy powinien mieć tyle zwierząt ilu jest w stanie zapewnić prawidłową opiekę bez zaniedbywania pozostałych obowiązków i bez szkody dla życia pozapsiego. Ja akurat przekroczyłam pewną granicę, bo życia pozapsiego już nie mam. Idę spać, bo jutro do roboty
I pamietaj, że Micio w Warszawie ma weta i żarełko gratis

Posted

Aga - Czakra napisał(a):
Każdy powinien mieć tyle zwierząt ilu jest w stanie zapewnić prawidłową opiekę bez zaniedbywania pozostałych obowiązków i bez szkody dla życia pozapsiego. Ja akurat przekroczyłam pewną granicę, bo życia pozapsiego już nie mam. Idę spać, bo jutro do roboty
I pamietaj, że Micio w Warszawie ma weta i żarełko gratis

Dokładnie. Kazdy powinien mieć tyle zwierząt ilu potrafi zapewnić opiekę. I wierz mi Esia, że akurat w tym względzie domek i ogród nie grają roli ;)
Co do mojego życia pozapsiego to raczej istnieje w jakiejś szczątkowej formie :lol: A znajomych mam - zapsionych ;)
Gdyby Szelma była taka jak Zmorka wtedy mogłabym mieć psów wiecej. Bo żyłyby sobie razem. A tak to kazdej muszę poswięcić czas osobno. Mam jeszcze to szczęście, że mój TZ kocha je obie bardzo. Szelme ( tą adoptowaną chyba nawet bardziej bo to jest ewidentnie jego pies). No i syn pomaga mi - spaceruje z psami, zostaje z nimi jak chcemy np na narty pojechać albo na wesele iść itp. Ineczej byłoby cieniutko:roll:

Jak napisałam najwazniejsze jest aby Micio przestał mieć biegunke. Badania nie uciekną. Czy jutro czy za dwa dni - to nieważne. Najwazniejsze w tej chwili żeby go ustabilizować a na badania moze poczekać kilka dni. Ja tak bardzo się martwię, że on odwodni się całkowicie ... Bo kroplówek na pewno nie dostaje...

Posted

rozmawiałam ze swoim wterynarzem - i nie jest za ciekawie..
Jest niechętny podjęcia się leczenia Micia dopóki Micio będzie w schronisku, bo:
- solidarność lekarska
- brak gwarancji na zastosowanie się do zaleceń, bo każdy lekarz ma swoje ulubione leki, swoje metody i niechętnie słuha drugiego zwłaszcza na swoim terenie
- utrudniona diagnostyka i obserwacja przy 360 psiakach schroniskowych wymagających opieki

Domki, o których myślałam też dzisiaj odpadły.

Posted

:-(:-(
Nie wiem co teraz ...

Mam dzisiaj załamke....u nas w schronie w ciagu światecznego tygodnia przyszło 10 szczeniaków-takich ok pół rocznych...wiem ,że teraz przez najbliższe miesiące nie bedzie mowy o jakiejkolwiek adopcji psa który jest starszy...bo małe wiadomo,że zawsze fajne ...:-(

Posted

a mnie jakoś te szczeniaki nie ruszają. Fajne są, miłe, zawsze staramy się z nimi trochę pobyć, jakas smyczka, jakaś zabawa - taki socjal podstawowy. Ale to jak Micia zamykam w boksie, jak niosę go przez całe schronisko na rękach, bo on od bramy już się zapiera, to jak się wyrywa z rąk, kiedy zbliżamy się do budynku, to jak skowycze i skacze na mnie kiedy w boksie zdejmuję mu obrożę - to jest straszne...
nawet Bobek nie jest taki dołujący, mimo że uwielbiam go tak samo jak Micia, miżo że daje mi tyle radości...
Na 16 umówiona jestem z wetem na konsultację, na razie na podstawie zdjęć i opisu. Leki też już mam...
co dalej?