Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 573
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Katica napisał(a):

Jest tylko jedna babka w tv, nie pamietam w ktorej- weterynarz- taka czarna w okularach, ma bardzo fajne podejście, ale nie natknęłam się na jej porady odnośnie psychiki.

Pewnie chodzi o panią doktor Dorotę Sumińską.

Posted

Uch, a ja nie widziałam tego materiału i filmik mi nie działa :shake:
Ale sądząc po tym co piszecie to naopowiadała kobita ludziom bzdur. To straszne, przecież ludzie najbardziej wierzą w to co usłyszą w TV... i kolejne stereotypy rozsiane... i kolejne yorki i westy kupione dla dzieci... :-(

A p. Sumińską nawet lubię chociaż podpadła mi propagując TD w jednej ze swoich książek...

Posted

Lilu napisał(a):
Prostuję.
To nie Dorota Sumińska opowiadała rano w TVN te rewelacje.
Nie ona też, jest na filmiku dotyczącym psów dla singli.

I nikt pani Sumińskiej o to nie posądza przecież.;)

Posted

Ja też... na wszelki wypadek zacznę ją już dzisiaj ignorować...

A tak z ciekawostek to własnie w tv słyszę dialog... jak to kogoś okradli i im poradzono zeby załozyli alarm a jak to nie podziała to zeby kupili pitbulla- co lektor przetłumaczył... psa morderce... fajna jest ta telewizja.

Posted

Ooo.. objerzałam(niestety tylko rozmowę, ta pierwsza czesc mi nie działa nadal) , to teraz się wyżyję :diabloti:
Po pierwsze ogólne wrażenie kobieta zrobiła na mnie fatalne. Średnio jej idzie wysławianie się ogólne i wyrażanie myśli :eviltong:
Mówiła o amstafach, pitbulach itp - ciągle tylko o socjalizacji, zabieraniu psa w różne miejsca. Owszem, to jest wazne ale nie powiedziała SŁOWEM o szkoleniu. Nic :shake:
Potem przechodzimy do yoreczków :diabloti: Po pierwsze, yorki są w III grupie - w terierach a ona mowi, ze sa zaliczane do grupy psów kanapowych. I, ze nie potrzebują długich spacerów... Współczuję kolejnym yorkom które wylądują na kanapach...
Dalej - psy dla dzieci. Najpierw pani mówi, ze nie moze być mały.... potem wymienia chyba jedyne rasy jakie zna czy labki i goldeny a także... buldożki francuskie. Jak to nie jest mały pies to ja jestem baletnica :lol:
Pies dla singla ... nie skomentuję :lol:
Potem ta urocza tabelka..psy do małego mieszkania :angryy:
"Shitsu" mnie zabiło.. :roflt:
Poza tym do mieszkania nadaje się prawie każdy pies (w zasadzie oprócz psów bardzo stróżujących...) byle miał dużo ruchu! Ta tabelka jest TOTALNĄ BZDURĄ!
Pies dla pary z dzieckiem - Westi (bez E!!!) ?!?!- to mnie zbulwersowało już zupełnie :angryy: Aaa! WHWT to TERIER, on sam jest jak dziecko, potrzebuje ruchu, zajęcia i szkolenia. Owszem, pewnie dogada sie z dzieckiem jak sie dziecko i psa wychowa ale określenie "pies dla pary z dzieckiem" mnie dobiło... I jeszcze beagle! Przecież to są dość trudne psy, psy myśliwskie, ktore potrzebuja zajebiscie duzo ruchu i wysiłku umysłowego... Chyba sie zbulwersowałam i mam zawał :shake: Dla zapracowanych - baset ? (coś im S zjadło...). Owszem, niezależna rasa dość ale co, nie potrzebuje zainteresowania i opieki? Nie no...
Potem pani mówi, ze jak czlowieka relaksują dlugie spacery to najlepszy golden, lab czy ONek (znowu jedyne rasy które pani zna...)
O ja pierdziele... I pani zaczyna mówić o tym, ze jak ktos nie lubi spacerów to pies MAŁEJ rasy.. O ratunku, przecież rozmiar nie ma tu żadnego znaczenia... Cześciej to te małe psiaki potrzebują wiecej ruchu i olbrzymy.
Generalnie pani wykazuje sie ogromną ignorancją i nie wiem jak to sie stało,ze jest psim psychologiem.

Podsumowując... telewizja dalej uparcie buduje stereotypy. Już widzę te tłumy walące do pseudohodowli po yorki,westy laby, goldeny i bigle :angryy::angryy::angryy:
Krew sie gotuje. :shake:

Aha i dlaczego pod tymi filmikami nie ma zadnych komentarzy?
Proszę, dogomaniacy... Napiszmy co sądzimy o tej pani i jej cudownych uwagach!

Posted

Najgorsze jest to, że ludzie te bzdury chwycą :angryy:
Bo przecież taki autorytet- Pani psycholog z telewizji, z TVNu ?? :angryy:

Kolejne yorki jako zabaweczki, na spacerki na rączkach, westy dla dzieciaczków..
A jak ktoś zapracowany i na nic nie ma czasu, to nie basset dla takiego, tylko piesek z pluszu, a nie żywe stworzenie:mad:

Posted

Poglądy na inne psy znam od tej "niani od psów" - nie pamiętam nazwiska:oops:
Generalnie porażka. Dobrze że mojej ukochanej rasy nazwy pewnie nie zna więc nie skrzywdzi:diabloti:
Dla mnie nie istnieją psy dla dzieci - dzieciak sam nie utrzyma psa, ani nie wychowa (zależnie od wieku i psa oczywiście).
Mały pies z reguły jest nadpobudliwy ciuteczkę.
Rozmawiałam kiedyś przy okazji badań "na ludziach" (jakieś do pracy magisterskiej) z dziewczyną która wzieła fakultet z psychologi psów i powiedziała że pomoc psom to minimum tej pracy, głównie trzeba "naprawić" ludzi - zgadzam się z nią w pełni. To tak jak superniania - nie pacyfikuje dzieci, tylko uczy rodziców.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):

Generalnie porażka. Dobrze że mojej ukochanej rasy nazwy pewnie nie zna więc nie skrzywdzi:diabloti:

Jak to nie? :diabloti: Na koniec coś bełkotała "dżak ruselach", że są "szczekające". I coś dalej powiedziala ale przesłuchalam 3 razy i za cholerę nie zrozumiałam co ona mówi niestety.

Posted

Bzikowa napisał(a):
Jak to nie? :diabloti: Na koniec coś bełkotała "dżak ruselach", że są "szczekające". I coś dalej powiedziala ale przesłuchalam 3 razy i za cholerę nie zrozumiałam co ona mówi niestety.

Zamorduje ją:mad: NIech sięod nich odstosunkuje,chociaż może zniechęci bo kto chce mieć szczekacza?:evil_lol:
Niestety psia niania się nie sprawdzi, ta dla dzieci - jak najbardziej zwłaszcza że promuje normalne podejście a nie prać i patrzeć czy jeszcze żyje.

Posted

:mdleje:
i to jest pani PSYcholog zwierzęcy?? :crazyeye::crazyeye::crazyeye: o fak!!! w takim razie sie nie dziwie że tyle psów zostaje wyrzucanych z domu.... skoro PANI PSYCHOLOG głosi plotke że prawie żaden pies sie nie nadaje do rodzin z dziećmi... albo że są psy które nie potrzebują zainteresowania.... a taki laik właściciel posłucha... i czym prędzej heja psa do schronu bo hybiony zakup...

M-A-S-A-K-R-A!!!!!:angryy::angryy::angryy::angryy:

Posted

olek ale Ty zapewniasz im ruch dajesz mozliwosci do wybiegania a ta pani sugeruje ze psy sa prawie samowystarczalne...

Moze zamiast lamentowac jaka ta pani jest beznadziejna warto cos napisac do TVNu i moze ja zdejma albo dadza inne rozwiazanie ?