Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie. Mój 2 letni cocker spaniel od kilku dni ma problem z prawym uchem. W środku ucho ma delikatnie zmieniony kolor oraz jakiś dziwny ciemny nalot i brzydko z niego pachnie. Z tego co zauważyłam to zaczął też drapać sie często w to ucho. nie wiem skąd to sie wzięło bo pies często miał zakraplany żel czyszczący do uszu-polecony przez weterynarza. I do tej pory nigdy nie było żadnych problemów z uszami. Wybieramy się do weterynarza na szczepienia i na pewno zapytamy o to ucho ale jak myślicie co to może być? Dodam że drugie ucho jest czyściutkie i różowe.

Posted

agniesia774 napisał(a):
Witajcie. Mój 2 letni cocker spaniel od kilku dni ma problem z prawym uchem. W środku ucho ma delikatnie zmieniony kolor oraz jakiś dziwny ciemny nalot i brzydko z niego pachnie. Z tego co zauważyłam to zaczął też drapać sie często w to ucho. nie wiem skąd to sie wzięło bo pies często miał zakraplany żel czyszczący do uszu-polecony przez weterynarza. I do tej pory nigdy nie było żadnych problemów z uszami. Wybieramy się do weterynarza na szczepienia i na pewno zapytamy o to ucho ale jak myślicie co to może być? Dodam że drugie ucho jest czyściutkie i różowe.

Na 99,9 procent twoj pies ma zapalenie ucha. To BARDZO BOLESNE ! pojdz z nim prosze do weterynarza jeszcze dzis. Naprawde moze go bardzo bolec:shake:

a czy potrząsa głową?

Posted

nie zauważyłam żeby potrząsał głową, czasami zdarza mu sie za to zasłaniać pyszczek od strony tego ucha-tak jakby się "wstydził". Również jak dotykam tego ucha, czy zaglądam do środka to nie pokazuje znaków bólu. Ale do weterynarza idziemy w takim razie jutro z samego rana. :shake:

Posted

Moja sunia (również spanielka) jak miala zapalenie ucha, a raczej jego początki też potrząsała głową, przekrzywiała ją i kładła na podłodze tą stroną, z której miała zapalenie, było widać, że się męczy. Ucho było też zaczerwinione.
Od razu pojechałam do weta, jak tylko zobaczyłam pierwsze objawy. Wet przeczyścił ucho, posmarował maścią, dał zastrzyk przeciwzapalny i wieczorem psina była nie do poznania. W ciągu kilku godzin jej się poprawiło. :multi:
Okazało się, że dzień wcześniej naleciała jej woda do ucha, jak pływała w stawie i stąd to zapalenie.
Lepiej iść jak najszybciej do weta, a nie czekać aż samo przejdzie, bo jak nie przejdzie, to może być znacznie gorzej. :shake:

Posted

Jak już wcześniej zostało wspomniane to zapewne stan zapalny. Weterynarz w takim wypadku zazwyczaj podaje antybiotyk wprost do ucha i już drugiego dnia powinna być znaczna poprawa. Pamiętaj żeby nigdy nie czyścić uszu samemu na przykład patyczkami, najlepiej poproś weterynarza o wyczyszczenie, większość robi to bezpłatnie

Posted

I jak się psiak czuje ?? juz lepiej?

Wiem jaki to bol, bo kiedys cierpialam na przewlekle zapalenie ucha,..co wyleczylam...to znowu bylo chore. ehhh marzylam wtedy zeby mi ktos odcial glowe :). to strasznie silny bol.

Posted

Od razu wiem
że to mocne
zapalenie ucha