Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

trzeba uwazac z tym dodawaniem miesa do pelnowartosciowej karmy po pies moze sie zaczac drapac (chodzi tu o przebialkowanie)

wybierz sobie stale pory podawania posilkow i pamietaj ze maluch po kazdym spaniu,zabawie i jedzonku bedzie sikal (albo wyniesc go do ogrodu albo jak go nie posiadasz musi odbyc kwarantanne w domku)

• Replies 257
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

cuciola napisał(a):
trzeba uwazac z tym dodawaniem miesa do pelnowartosciowej karmy po pies moze sie zaczac drapac (chodzi tu o przebialkowanie)

A tak to prawda - trzeba uważać. ja akurat nie mam z tym problemów bo sucz mi tak czy siak nigdy nie zjadała dawki karmy, którą zalecano - tylko dużo mniej...taki jej urok. Żarcia je mało - za to śmieci zbiera z pasją:cool1:

Posted

jak pies nie zjada calej porcji to mozna polac rosolkiem albo dodac odrobinke mieska mielonego..albo polac jogurtem..wszystko w malych ilosciach :)
a jak pies juz ciagle wybrzydza to zabierac miske i podac dopiero na kolejny posilek ..

Posted

cuciola napisał(a):
jak pies nie zjada calej porcji to mozna polac rosolkiem albo dodac odrobinke mieska mielonego..

Mój jest juz dorosły, ale niejadek (do niedawna).
Ja posypuję gotowanym i siekanym mięskiem:
1 porcja to: 1 udko kurczaka + 1 duże serce indyka + kawałek piersi indyka.

W taki sposób pies zjada podwójną, a w porywach potrójną dawkę suchej karmy plus mięso.

URIA napisał(a):
4 pozostałe posiłki - NAMOCZONA karma ..

Jeśli szczenie było przyzwyczajone do jedzenia nienamoczonej karmy, to nie ma sensu powracania do moczenia (mój jadł normalną i nigdy nie moczyłam).

Posted

cuciola napisał(a):
w czasie wymiany zabkow lepie moczyc chyba...bo dziasla sa wtedy wrazliwe i obolale

Ja nigdy nie moczyłam (z wyjątkiem jak był chory i dostawał odrobinę jedzenia). Jeśli chodzi o wymianę zębów, to przecież nie wypada mu jednocześnie cały komplet :evil_lol: , a stopniowo i ma czym gryźć.

Posted

Mój Pysio nie chce jeść suchej karmy nawet jak jest moczona.
śniadanko: kleik ryżowy na mleczku lub kawałek twarogu,
obiad: gotowany kurczak z warzywami lub mięso golaszowe lub zupka z mięskiem i warzywami
kolacyjka: karma z puszki
dodatki: ciasteczka snap, rodeo, schmackos z pedigree, żółtko raz na tydzień.

Posted

Moja mała(ma 3m-ce) dostaje Nutre Nuggets 3 razy dziennie(namoczoną wodą) + 2 łyżeczki żelatyny,żeby troche kolagenu więcej było;) .
Od początku była na suchym i na razie nie mam zamiaru tego zmieniac bo takie różne urozmaicenia tylko zakłociłyby proces wzrostu.

Posted

Ja swojego malego karmie 4xdziennie:
rano- platki kukurydziane z mlekiem kozim
przed poludniem- wolowinka drobno pokrojona,ryz ,warzywka z jedna lyzka oleju lnianego+ 1 condition tablets
po poludniu- bialy ser,zoltko + lyzka oleju z pestek winogron
wieczorem- miesko z kurczaka lub indyka,makaron,warzywka + 1 condition tablets

czasami daje rybe-lososia,makrele,tunczyka lub szprotki :lol: i koniecznie cos do gryzienia-kosci wolowe ,zwacze wolowe albo uszy swinskie:eviltong:
pozdrawiam

Posted

Jureja a zelatyne ludzka dajesz taka spozywcza?
ja bede podawac sucha karme plus arthtroflex :) i czasem jakies owoce,warzywa do pochrupania i co jakis czas gotowane dla smaku :)

Posted

Słabo to już pamiętam, ale Gerda jako mały szczenior dostawała na jeden posiłek serek homogenizowany, dostawała też gotowane udko z kurczaka albo pręgę wołową z ryżem i warzywami. Potem miała przejsciowe problemy żołądkowe i przeszliśmy na Eukanubę z jagnięciną i ryżem.
A w charakterze gryzaków do zabawy od malucha dostawała obraną marchewkę albo ćwiartkę obranego twardego jabłka. To było bepieczniejsze od gumowych zabawek, które darła na strzępy i połykała mniejsze fragmenty :mad: A jak łyknęła kawałeki marchewki, to nie zaszkodziło. Do tej pory lubi takie owocowo-warzywne przekąski ;)

• 1 month later...
Posted

Mam 12 tyg szczenie ktore wazy teraz 9 kg.
jaka sucha karma junior powinnam suczke karmic? junior large? junior medium? :roll:
Dodatkowo poza sucha dostaje gotowane - kurczak z ryzem, ryz z podrobami + warzywa.
Podaje jej tez witaminy.

Czy powinnam jej dawaj jakies tabletki ndodatkowo na stawy? ona bardzo szybko rosnie,a zbyt czesto nie dam rady gotowac galaretki z kurzych lapek...
Gdzies tu na forum czytalam , ze wskazane jest dawac np Flexodon (tabletki dla ludzi z glukozamina).... Czy to wskazane?

Posted

[quote name='lidiya']Mam 12 tyg szczenie ktore wazy teraz 9 kg.
jaka sucha karma junior powinnam suczke karmic? junior large? junior medium? :roll:
Z tego co pamiętam, to moje suczysko było podobnych rozmiarów w tym wieku. Pewnie do ok. 25 kg maluszek dorośnie... Więc dawaj karmę large. Spowalnia wzrost i powinna zawierać substancje chroniące stawy.

Dodatkowo poza sucha dostaje gotowane - kurczak z ryzem, ryz z podrobami + warzywa.
Podaje jej tez witaminy.
Czy powinnam jej dawaj jakies tabletki ndodatkowo na stawy?

Jeśli dajesz dobrą suchą karmę i dodatkowo jeszcze preparat witaminowy (jak rozumiem do gotowanego żarcia?), to witamin nie dawaj w pełnej dawce, żeby nie przedobrzyć. A ewentualne podawanie dodatkowych preparatów na stawy lepiej skonsultować z weterynarzem. Ja bym wybrała raczej jakiś preparat weterynaryjny, a nie ludzki (np. arthroflex, zachwalany przez wszystkich). Ale najpier konsultacja z wetem i analiza składu podawanych witamin i karmy. :cool1:

Posted

Yoghi dzisiaj konczy 3 miesiace i zastanawiam sie nad karmieniem go juz 3 razy dziennie a nie 4..co sadzicie?

i od dzisiaj zaczelismy podawac Arthroflex 2,5 ml dziennie
karmimy Hill'sem large breed puppy

• 1 month later...
Posted

Mam aktualnie Terriera Wlaijskiego, jedst to moj pierwszy pies. Ma on 10 tygodni. CHciałbym sie dowiedziec w jakich ilosciach podawac mu pokarm??? Weterynarz zalecil czerwone mieso czyli np wolowina, kazal dawac troche. Ile to jest waszym zdaniem troche?

Posted

Najlepiej zadzwoń do hodowcy i dowiedz się, jak go karmił, kiedy miał pieska u siebie w domku. Dziwne, że hodowca nie powiedział Ci o tym, kiedy przyjechałeś do niego odebrać psinę.

Posted

W przypadku karmienia psa surowizną, stosuje się zasadę, że u szczeniąt, dzienna dawka karmy to ok. 7%-10% ich aktualnej wagi. Ale karma ta, to nie tylko czyste mięso, ale mix warzywno-mięsno-kostny (w przypadku szczeniąt - chrząstkowy).

Posted

[quote name='Bast3r']Mam aktualnie Terriera Wlaijskiego
Co to za szczenior, z jakiej hodowli? :cool3: Zajrzyj na 3 grupę--> Inne teriery, tam znajdziesz topik pt. Terier walijski, gdzie miłośnicy walijczyków zasypią Cię radami :)

Ma on 10 tygodni. CHciałbym sie dowiedziec w jakich ilosciach podawac mu pokarm???

Ja zawsze daję na wyczucie, takie maluchy jedzą ze 4 razy dziennie, więc podział dziennej porcji gwarantuje, że maluch nie będzie przejedzony. Grunt to zdrowy rozsądek. Pamiętaj, zę szczeniaki są zawsze głodne i wcale nie oznacza to, że należy je ciągle karmić ;)
Weterynarz zalecil czerwone mieso czyli np wolowina

Ja daję moim szczeniorkom gotowane mięsko z kurczaka (żadnych kości!!!) lub wołowinę, z dodatkiem ryżu i podgotowanych warzyw. Ostatnio dawałam dwa posiłki gotowane, dwa z suchej karmy (dobrej jakości).

Posted

jakiej jakosci jest to sucha karma? jak sie nazywa?
sciany pewnie je bo zabki mu wychodza badz bedzie je za niedlugo gubic

bez badania krwi nie dodaje sie do suchej karmy witamin bo mozna bardziej zaszkodzic niz pomoc

Posted

Tofikowa, dla pewnosci lepiej zrobic badania na poziom fosforu i wapnia, sprawdzic jaki jest stosunek . Tynk zazwyczaj objadaja te które maja niedobory wapnia, ale tak na oko trudno cos powiedziec. Ja miałam tak tylko z 1 szczylem, i zaczełam mu podawac ( za rada hodowcy zaprzyjaznionego) Vitrum Calcium ( ludzkie z apteki to ma juz wit D w sobie) 1/2 tabletki na szczyla ok 3 kg w wieku 15 tygodni ( waga dorosła 4.7 kg). Podawałam to Vitrum do 7 miesiaca, to było ok miesiac po skonczeniu wymiany zębów. Ale ten pies jako młody jadł głownie gotowane, reszta je suche ( Biomill wymiennie z EaglePack) i kosci cielece do zabawy.