vpassione Posted March 11, 2008 Posted March 11, 2008 Ja jestem w trakcie przerzucania młodej. U poprzedniego właściciela jadła K-9 co mnie mało zadowala - próbujemy Bento Kronen dla psów o wrażliwym ukł. trawiennym. Jak już zacznie chętnie jeść to raczej nie będziemy zmieniać. Pozostałe suki są na gotowanym żarełku. Quote
~femme fatale~ Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 jazmieniam co kilka kiesiecy, czlowiekowi tez nudzi sie jedno i to samo Quote
Regina.F Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Tydzień temu kupilam ta sama karme co zwykle, a tu nagle rozwolnienie:angryy: o co chodzi? czy mozliwe ze cos zmieniono w karmie? mieliscie ostatnio podobne przejscia z Royalem? (karma GermanShepherd).. totalne rozczarowanie! Dodam tylko, ze psiak nic innego nie dostał- tylko suche (zadnych przysmaków czy przekasek). Polecacie jakas dobra, sprawdzona karmę dla seniora? Ostatnio znajoma namawiala mnie na HappyDog, ale jakos nie mam zaufania. Quote
Martens Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Regina.F napisał(a):Tydzień temu kupilam ta sama karme co zwykle, a tu nagle rozwolnienie:angryy: o co chodzi? czy mozliwe ze cos zmieniono w karmie? mieliscie ostatnio podobne przejscia z Royalem? (karma GermanShepherd).. totalne rozczarowanie! Dodam tylko, ze psiak nic innego nie dostał- tylko suche (zadnych przysmaków czy przekasek). Polecacie jakas dobra, sprawdzona karmę dla seniora? Ostatnio znajoma namawiala mnie na HappyDog, ale jakos nie mam zaufania. Ja podawałam swojej suce Royala Medium Mature, z serii vet size, nie tej sklepowej, i to była najlepsza karma dla seniorów, jaką wypróbowałam, więc pewnie Mature Maxi z tej serii też jest dobry. Być może w karmie coś się zmieniło, a może biegunka była z zupełnie innej przyczyny i przypadkowo zbiegła się z zakupem karmy? Biegunka ustąpiła? Quote
Regina.F Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Nie wiem czy to prawda, ale dystrybutor Royal wypowiadal się,ze opakowanie inne ale zawartość ta sama, jesli chodzi o sklepowego royala i weterynaryjnego - taki marketing. No ale ja nie o tym, biegunka ustąpiła ( jeden dzien) ale kupy nadal luźne :/ Bylismy u weta, zbadal i stwierdzil ze wszystko ok. Wiec nie wiem od czego innego to może być ? Psiak jest pilnowany - tylko ja z nim wychodze - i jestem pewna ze niczego nie zjadl na podwórku.. Poważnie myśle o zmianie karmy, znajomy mi mówił ,ze kiedys mial problem podobny z Eukanubą - i pozniej sie okazało, ze karma byla produkowana w innej fabrybe (troche inne skladniki) i jego psy mialy problemy zołądkowo-jelitowe. Czy moze ktos wie, czy to prawda, że Royal teraz produkowany jest w fabryce w Polsce? Quote
Martens Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Regina.F napisał(a):Nie wiem czy to prawda, ale dystrybutor Royal wypowiadal się,ze opakowanie inne ale zawartość ta sama, jesli chodzi o sklepowego royala i weterynaryjnego - taki marketing. Ja z kolei słyszałam, że linia sklepowa i weterynaryjna dość wyraźnie różnią się jakością. Za to karmy dla poszczególnych ras tak naprawdę tak niewiele różnią sie składem od karm z linii dostosowanej do wielkości, że wpływu na zdrowie psa to praktycznie nie ma - za to znajduje odzwierciedlenie w podwyższonej cenie ;) To wiem od osób z dogo mądrzejszych ode mnie, które na jakimś wątku analizowały składy. Czyli ja skłaniałabym się raczej ku linii weterynaryjnej, ale tej zwyczajnej, w Twoim przypadku Maxi, a nie udziwnień dla poszczególnych ras. Czy jest teraz produkowany w Polsce nie wiem. Podobno przynajmniej część miała być. Jak jeszcze rok temu kupowałam ten z vet size, to był robiony we Francji, bo specjalnie przelustrowałam opakowanie. Quote
GATUSO Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Pies jest monotematyczny i nie może mu się znudzić jedzenie,moze całe życie być na tej samej karmie,pod warunkiem,ze mu słuzy. Quote
Guest Agata_B Posted September 30, 2008 Posted September 30, 2008 WŁADCZYNI napisał(a):Ja zmieniam - raz że pies alergik, dwa grymasi (albo źle się czuje po jakiejś karmie i jej nie je, nie wiem). Purinę Pro Plan polecam - na żadnej karmie mój pies nie wyglądał tak fantastycznie. Jedyny minus - pożerała okropne ilości, no i wysokie białko, dla nas za wysokie i musiałam zmienić. Bardzo żałuję, mój następny pies (potencjalny, ale w planach) będzie na PPP, chyba że znowu będzie to wybrakowany egzemplarz na którego jedzenie uważam bardziej niż na swoje:diabloti: Najdłużej jadła best choice'a - na zmiane ryba z jagnieciną około ośmiu miesięcy, może nawet dłużej, też służył, ale się znudził. Dlaczego dla was za wysokie białko? zawsze myslalam ze bialko jest zdrowe i dobrze jak jest go duzo Quote
Martens Posted September 30, 2008 Posted September 30, 2008 Agata_B napisał(a):Dlaczego dla was za wysokie białko? zawsze myslalam ze bialko jest zdrowe i dobrze jak jest go duzo Zależy już od konkretnego psa. Quote
WŁADCZYNI Posted September 30, 2008 Posted September 30, 2008 Agata_B napisał(a):Dlaczego dla was za wysokie białko? zawsze myslalam ze bialko jest zdrowe i dobrze jak jest go duzo Su na duże ilości białka reaguje próbami rozebrania się z futerka. Makabrą jest faszerowanie psa wapnem przez połowę nocy i trzymanie żeby nie zrobiła sobie ran na ciele. Quote
Czoko Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Czy znacie jakieś już wypróbowane karmy mniej białkowe dla dorosłej żywiołowej suczki? Ostatnio zaczęła nam sie drapać. Faktycznie w lecie skończyła nam sie Acana i na próbę jadła różne karmy. Teraz doszło suche powietrze po włączeniu ogrzewania a słyszałam ze i to może być powodem drapania. W swoim życiu miewała epizody z alergią ale nie pokarmową - np na skórzany kaganiec przesiąknięty czymś w zimie. Quote
WŁADCZYNI Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Ja jestem zachwycona hill'sem na wołowinie - żadnych problemów a mam na tym sukę już od dawna, nawet worek 7,5 kg wcina chętnie i nie marudzi i nie rozbiera mi się z futerka. Po za tym best choice był fajny. Hill's na tuńczyku też nieźle. Quote
Czoko Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 Dziękuję bardzo! Muszę znowu poeksperymentować co zasmakuje mojemu niejadkowi... Dziś w nocy wcale się nie drapała... chwilowo ślicznie je Bentokronen którego nigdy wcześniej nie próbowałyśmy. Acana też nam się skończyła. Quote
grallinka Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 A ja kilka lat wierna Red Mills Supreme :loveu: A w weekendy gotuję makaron/ryż+ warzywa + jakieś mięsko. I tak od kilku lat i pies żyje :evil_lol: A np rodziców seter irlandzki jest alergikiem i to ekstremalnym...i jedyne co toleruje to ( o dziwo!) pedigree pal. No i co zrobić... :cool1: Quote
Wandalka17 Posted October 4, 2008 Posted October 4, 2008 Najpierw była Eukanuba potem Bosh , Royal Canin Maxi Junior , Purina Pro plan a teraz karmie Orijenem i bede musiała znowu zmienić bo psinka tej karmi nie chce jeść ;/ Quote
jack Posted October 7, 2008 Posted October 7, 2008 Zamiast zmieniac karmę, można dawac dwie jednoczesnie. Jest to nie tylko urozmaicenie smakowe dla psa, ale i większa pewnośc nie przedawkowania witamin i mikroelementów. Quote
Marcino1978 Posted October 7, 2008 Posted October 7, 2008 ja stosuje taka zasadę: 4-5 worków określonej karmy, następnie jeden worek innej ( tej samej firmy ) i powrót to karmy podstawowej Quote
WŁADCZYNI Posted October 12, 2008 Posted October 12, 2008 jack napisał(a):Zamiast zmieniac karmę, można dawac dwie jednoczesnie. Jest to nie tylko urozmaicenie smakowe dla psa, ale i większa pewnośc nie przedawkowania witamin i mikroelementów. bosko i jak pies pokryje się pięknymi kropami alergii, przeczyści go etc to rzucisz monetą aby wiedzieć od czego? Quote
jack Posted October 14, 2008 Posted October 14, 2008 Władczyni a dlaczego pies miałby dostac alergi ????? Quote
WŁADCZYNI Posted October 14, 2008 Posted October 14, 2008 Bo są psy które reagują alergią na różne składniki karmy - od środka konserwującego po np. rodzaj użytego mięsa, lub np. na ilość białka w karmie. Zresztą to nie jest jedyne ale jeżeli chodzi o mieszanie - rozwolnienie = nie wiesz od której, duże kupy = nie wiesz od której, gazy = nie wiesz od której, kamień na zębach =nie wiesz po której i mogę tak jeszcze długo. Po za tym rozpieprzony bilans składników odżywczych itd Quote
Bzikowa Posted October 14, 2008 Posted October 14, 2008 Ja chyba będę zmuszona zmienić karmę... Słyszałam , że Nutro Choice został kupiony przez jakiś większy koncern, że zmieni się skład na gorszy a cena wzrośnie :roll: tzn, że już się to stało (cena obecnie , w Krakvecie, gdzie zawsze zamawiam, zwiększyła się o 20 zł! Szok!) ale muszę jeszcze sprawdzić czy ten worek który obecnie Bez pochłania jest jeszcze starej czy już nowej produkcji. Nie wiem na co mu zmienić... Quote
Regina.F Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Czoko napisał(a):Dziękuję bardzo! Muszę znowu poeksperymentować co zasmakuje mojemu niejadkowi... Dziś w nocy wcale się nie drapała... chwilowo ślicznie je Bentokronen którego nigdy wcześniej nie próbowałyśmy. Acana też nam się skończyła. Jak Ci się sprawdza Bentokronen? Jakiś czas temu zmieniłam RC na HappyDog, ale najwidoczniej moj nie jest z tego powodu happy i wybrzydza, wiec znowu szukam czegos nowego- najlepiej zdrowe i smaczne:)Moze Bantokronen bedzie dobry? bo tak po skladzie, to mi sie podoba. Daj znac jak Ci sie spisuje karma? Quote
Marek Kurski Posted December 27, 2010 Posted December 27, 2010 ~femme fatale~ napisał(a):jazmieniam co kilka kiesiecy, czlowiekowi tez nudzi sie jedno i to samo psy z tego co wiem nie reagują na smak a zapach jedzenia Quote
Chefrenek Posted December 27, 2010 Posted December 27, 2010 Marek Kurski napisał(a):psy z tego co wiem nie reagują na smak a zapach jedzenia Też o tym słyszałam.:cool3: Quote
Marek Kurski Posted December 28, 2010 Posted December 28, 2010 to pewnie wynika ze to prawda :lol: my właśnie będziemy chyba zmuszeni zejść krok niżej (kryzys...) i poszukać jakiejś nowej karmy na przeczekanie Quote
Recommended Posts