cuciola Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Mam pytanie,co jaki czas zmieniacie sucha karme? a moze uzywacie ciagle tej samej? czy psu sie nie nudzi ciagle ta sama karma? Quote
asher Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Szkoły są różne - jedni zalecają trzymać się tego, co psu służy i nieeksperymantować, inni wręcz przeciewnie - twierdzą, że zbyt monotonna dieta "rozleniwia" żolądek. Ja zmieniam karmę co kilka miesięcy. Może nia dlatego, że psom się nudzi, bo to łakomczuchy i nie grymaszą. Mnie się nudzi ;) Ale jakbym miała np. alergika, to byłabym pewnie ostrożniejsza. Quote
cuciola Posted December 5, 2007 Author Posted December 5, 2007 tez sie wlasnie zastanawiam nad tym co lepsze mam psa,ktory zwykle rzucal sie na miske z karma stosuje Nutro Choice z jagniecina,ktora Yoghi je juz dosc dlugo jakies 8-9 miesiecy teraz jak nie doloze do mniej lyzki puszki to popatrzy i odejdzie szkoda mi go glodzic-wydaje mi sie ze mu sie karma po prostu przejadla a z drugiej strony dobrze na tej karmie wyglada-po kurczakowym Hillsie drapal sie No i teraz dylemat -zostac na nutro choice z jagniecina i dodawac za kazdym razem lyzke puszki (no ale co wtedy jak wyjade gdzies i potem bedzie sie pies glodzil) -zmienic? np purina pro plan z lososiem mogla by byc dobra? Quote
asher Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Sama musisz sprawdzić, czy byłaby dobra ;) Na pewno zamów najpierw jakis nieduży worek, żeby potem nie mieć zagwozdki komu upchnąć 14 kg karmy, ktorej twoj pies nie chce jeść :evil_lol: ;) Albo po prostu go przegłódź :diabloti: Nie wierzę, że głodny labrador nie zje tego, co mu dasz :cool3: Quote
cuciola Posted December 5, 2007 Author Posted December 5, 2007 ja tam kupie od razu duzy worek :D jak nie bedzie chcial jesc to go przeglodze :) a purinke chce sprobowac bo na moim pierwszym psie sie sprawdzila-mam nadzieje ze teraz tez podobnie zadziala choc wiem ze to zalezy od osobnika :) tylko ze w % bialka rozni sie bardzo od tej co teraz daje bo Purina o ile dobrze pamietam to 30% a Nutro Choice ma 22% niezly skok.. Quote
Martens Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 Ja przez jakieś 2,5 miesiąca karmiłam Eukanubą Mature, ale nie byłam zadowolona z efektów za taką cenę (sierść, trawienie, no i na eukanubowej dawce ciągle chodził głodny). Teraz od 4 miesięcy jest na RC i właśnie nie wiem czy zmieniać. Niby wszystko w porządku, ładna sierść i kupki, chętnie je, ale bardzo mi nieodpowiada BHA w składzie, no i może faktycznie w ogóle warto zmieniać? Myślałam nad Acaną Senior. Quote
WŁADCZYNI Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 Ja zmieniam - raz że pies alergik, dwa grymasi (albo źle się czuje po jakiejś karmie i jej nie je, nie wiem). Purinę Pro Plan polecam - na żadnej karmie mój pies nie wyglądał tak fantastycznie. Jedyny minus - pożerała okropne ilości, no i wysokie białko, dla nas za wysokie i musiałam zmienić. Bardzo żałuję, mój następny pies (potencjalny, ale w planach) będzie na PPP, chyba że znowu będzie to wybrakowany egzemplarz na którego jedzenie uważam bardziej niż na swoje:diabloti: Najdłużej jadła best choice'a - na zmiane ryba z jagnieciną około ośmiu miesięcy, może nawet dłużej, też służył, ale się znudził. Quote
Martens Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 Może i ja się skuszę na tą Purinę? :???: Jakoś nigdy nie przyszła mi do głowy. Będzie trzeba poczytać składy. A nie wiesz jak to w niej jest z konserwantami? Jest BHA? Ja z grymaszeniem akurat nie mam problemu, co nasypię do miski, na ogół znika bez większych kaprysów. Dlatego tym bardziej mam zagwozdkę, czy zmieniać tą karmę czy nie :roll: Quote
cuciola Posted December 6, 2007 Author Posted December 6, 2007 Martens ja kiedys uzywalam Royala..pies sie strasznie drapal zmienilam od razu na Pro-plana z lososiem i bylo ok Teraz moj Yoghi jadl za czasow szczeniecych Hill'sa (odchowany na Gilpie),potem zmienilismy na Nutro z jagniecina szkoda ze Nutro nie robi rybnej karmy.. Purinę Pro Plan polecam - na żadnej karmie mój pies nie wyglądał tak fantastycznie. Jedyny minus - pożerała okropne ilości, no i wysokie białko, dla nas za wysokie i musiałam zmienić. pozerala ogromne ilosci tzn? ja mniej wiecej dla doroslego labradora dawalam kiedys 400 gram na dzien i starczalo wiecej pewnie by wszamal ale by sie pewnie roztyl wiec jak widze ze pies lekko glodny to wole mu dac jakies jablko albo marchewke zawsze gdzies pomiedzy trafi sie jeszcze jakas kostka na zabki (nie codziennie) a czym sie objawialo za wysokie bialko? Best Choica u mnie jeszcze nie widzialam.. Martens Pro plan jest konserwowany naturalnie-na bank bez konserwantow. Nie ma BHA na siersc tez pieknie rybka dziala.. jedyna wada ze troche z paszczy jedzie rybka o ile dobrze pamietam potem reszta to osobista sprawa Kupie pro-plana a jak panicz nie bedzie chcial jesc bez dokladki puszki tyo go przeglodze i tyle tego dobrego bedzie mial! wrr! ja sie tak nie dam! a tak poza tym u mnie nie widze w sklepach pro-plana zwyklego z jagniecina.. jest tylko robust z kurczakiem (jak producent radzi bylby dla labradora-ale skoro mojemu kurczak nie pasuje to lipa) no i jest athletic z jagniecina ale lab to nie athletic i co tu zrobic? jak skonczymy Nutro kupie Purine i zobaczymy jak bedzie Quote
marmara_19 Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 ojj zmieniamy karme... zaczynajac od marketowych i siegajac coraz wyzej;p brit byl, byla nn, ktora sie nei sprawzdila, acana faaajna, pro plan tak ale tylko w wersji z lososiem lub jagniecina w wersji athletic beznadzieja u nas.. bewi dog tez byl... fajnie sie sprawzda proformance z jagniecina... i bede chciala wyprobowac orijena... ja tak "skacze po akrmach" jedne sa ok inne nie.. i zawsze wiem do jakiej karmy moge wrocic;p jedynie zcego sie trzymam to karm wysokoenergetycznych lub dla alergikow.. i czasem jakiegos seniorka;p Quote
asher Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 cuciola napisał(a):a tak poza tym u mnie nie widze w sklepach pro-plana zwyklego z jagniecina.. jest tylko robust z kurczakiem (jak producent radzi bylby dla labradora-ale skoro mojemu kurczak nie pasuje to lipa) no i jest athletic z jagniecina ale lab to nie athletic i co tu zrobic? Kupić tę z jagnięciną i nie przejmować się marketingowymi zagraniami producenta :p ;) Quote
Cala2 Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Z jagnięciną jest też Pro Plan Adult Digiestion Quote
Bzikowa Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Ja też białemu zmieniać karmę ale nie za często. Teraz od kilku miesiecy jestesmy na nutro choice ale przerzucamy sie na bozitę :cool3: P.s. co do tej jagnieciny to ja polecam nutro choice lamb&rice ;) Quote
asher Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Bzikowa napisał(a):P.s. co do tej jagnieciny to ja polecam nutro choice lamb&rice ;) Jest tylko jeden malutki problemik :cool1: To właśnie tę karmę cuciola chce zmienić na jakąś inną :roflt: Quote
Martens Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Mój na RC się nie drapie, w ogóle nie ma raczej alergicznych skłonności. W sumie Royal bardzo jej służy, tylko te BHA mnie dręczy... I nie wiem czy zmieniać. :???: Jak już to myślę o Acanie Senior lub Pro Planie Senior, w wersji kurczakowej. Ma ktoś może dzienną dawkę Pro Planu dla psa 23 kg? Najbardziej podoba mi się Orijen, ale cenowo jest niestety powyżej moich możliwości. Quote
Bzikowa Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Upsss....:oops: Jak zwykle nie doczytałam, przepraszam... Ale wyszedł ciekawy efekt :cool3: Quote
moth Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Martens napisał(a): Jak już to myślę o Acanie Senior lub Pro Planie Senior, w wersji kurczakowej. Mam najnowszą ulotkę Pro Planu z karmami w tych nowych opakowaniach i jest tylko jeden senior - na rybie. Czyżby przestali produkowac inne? :crazyeye: A co do tematu - to ja jak tylko skończy sie Acana (za jakieś 2 tygodnie) to zmieniam na PPP Athletic, która już czeka w garażu. :lol: Zmieniam psom karmy co kilka miesięcy. Kazda ma coś wyjatkowego, czego nie znajdę w innej karmie. A jeszcze nie trafiłam na taką, co do której nie miałabym żadnych zastrzeżeń. :shake: Royal Canin - pies wygląda znakomicie sierść przepiękna, ale te konserwanty. :mad: Acana - świetny skład, dobra cena, za małe krokiety - pies połyka zamiast gryżć; karma na jagnięcinie za malo energetyczna dla moich psów. Jestem ciekawa jak wypadnie Pro Plan Athletic - jest większy krokiet, jest z jagnięciną, jest wysokoenergetyczna. Choć i tak juz wiem, że PPP rybna ma więcej składników na sierść, ale moja psica kręci nosem na rybkę. :-( A wielka szkoda bo właśnie z sierścią mam u niej problemy. Quote
Martens Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 moth napisał(a):Mam najnowszą ulotkę Pro Planu z karmami w tych nowych opakowaniach i jest tylko jeden senior - na rybie. Czyżby przestali produkowac inne? :crazyeye: Acana - świetny skład, dobra cena, za małe krokiety - pies połyka zamiast gryżć; karma na jagnięcinie za malo energetyczna dla moich psów. No właśnie, bo w krakvecie jest jeszcze wersja kurczakowa i rybna, na telekarmie kurczakowej niestety już nie ma... Chyba jednak pomyślimy o Acanie. Między innymi ze względu na cenę, bo rybna PPP jest jeszcze droższa niż mój obecny RC, a ja już na droższą karmę pozwolić sobie niestety nie mogę. Quote
WŁADCZYNI Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 Pożerała ogromne ilości to znaczy że dostawała tyle że miałam jakieś dziewięć kilo psa - pełna micha, około dwa razy więcej niż jest dla normalnej wagi mojego psa. Su była z moją mamą, która postanowiła ją ciutkę utuczyć, bo fakt była chuda. Niestety wyszła baryłka. Ale odchudziłam już prawie. U nas za wysokie białko to momentalnie drapanie, z rozdrapywaniem fafli do krwi włącznie. W RC którym teraz karmię (i jest ok i je chętnie i wogóle) jest niestety BHA i źle mi z tym i nie mam pomysłu, ktoś coś proponuje? O tak PPP jest mocno aromatyczny:evil_lol: Quote
dunia77 Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 A ja już z kilku źródeł slyszałam, że zmiana pokarmu może spowodować nadprogramowe linienie? Czy to jest przesąd czy coś w tym jest? Mój psiun suchej karmy bez dodatków (pucha, warzywa i sos) i tak żadnej nie ruszy, więc w sumie chyba wszystko nam jedno... ale w naszej karmie jest pszenica, więc zastanawiam się nad zmianą na coś na bazie ryżu na przykład. Quote
SOS Sfora Posted December 8, 2007 Posted December 8, 2007 P.s. co do tej jagnieciny to ja polecam nutro choice lamb&rice ;)[/quote] To jedna z lepszych karm :) Popieram;) Quote
PALATINA Posted December 10, 2007 Posted December 10, 2007 Ja zmianiam karmę, ale nie celowo, jakos tak zawsze wychodzi, że albo nie jestem dostatecznie zadowolona, albo kasy nie mam i musze coś ciut tańszego, albo Czata mi wybrzydza, że tego to ona juz ma dość. Najdłużej karmiłam Acaną (kilka wersji), potem bardzo duzo kupowałam po 1 worku 15kg i jednak wybór nie był trafiony... Jagna od kilku miesięcy je ANF Advantage 21 i byłam bardzo zadowolona, bo troszkę schudła (zawsze ma problem z utrzymaniem wagi) i wygladała pięknie. Kupiłam teraz na spróbowanie Chicken Soup i ma potwornie smrodliwe gazy, więc wracam do starej karmy, a tej więcej nie kupię. Czata jest psem wybitnie wybrzydzającym, więc ma dość często zmieniane karmy (co 3-4 miesiace). Quote
cuciola Posted December 11, 2007 Author Posted December 11, 2007 ja polecam nutro choice lamb&rice dzieki Bzikowa ale Yoghi juz ja je niezly rok i wlasnie mu sie znudzila :mad: W sumie Royal bardzo jej służy, tylko te BHA mnie dręczy... I nie wiem czy zmieniać. :???: Martens skoro sluzy psu Royal to ja bym nie zmieniala,Gilpa o ile dobrze pamietam tez ma BHA ale jak producent zapewnia sa ta minimalne ilosci wiec "nie powinno" szkodzic tu byl temat: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=82311 zastanawiam sie wlasnie tez nad Royalem dla Labradorow,pamietam ze kiedys Yoghi rzucil sie na probke tej karmy-moze pomyslal ze to ciasteczka? :cool3: te krokiety sa takie duze ze mozliwe :lol::evil_lol: jak mi wysla probki to zobacze co ksieciuniowi zasmakuje a jak nie to postawie na swoim i bedzie glodoweczka :evil_lol: Quote
Martens Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 [quote name='cuciola']Martens skoro sluzy psu Royal to ja bym nie zmieniala,Gilpa o ile dobrze pamietam tez ma BHA ale jak producent zapewnia sa ta minimalne ilosci wiec "nie powinno" szkodzic tu byl temat: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=82311 Byłam na tym temacie. Chyba kupimy teraz na próbę Acanę. Cóż, jeśli nie posłuży to wrócimy do RC. Quote
Guest ursa81 Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Co sądzicie o tym, żeby psa karmić przez dłuższy czas (powiedzmy... 5 lat) jedną i tą samą karmą? Znacie kogoś kto tak karmi i jakie są efekty? Quote
Recommended Posts