Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.

Wlasnie stalismy sie wlascicielem szczeniaczka, 3 miesiace. Powiedziano nam ze to miks Husky i Labradora.

Moze macie jakies rady dla poczatkujacych? Pies strasznie sie boi. Gdy kto kolwiek do niego podchodzi szybko ucieka w kąt, pod stol, kszesla itd. Prawie wogole sie nie bawi. Widac ze karmiony byl zwyklym jedzeniem bo rusza tylko karme z puszki, suchy nie podchodzi.

Posted

Widać,że w swoim króciutkim życiu już doświadczył złego od człowieka.Proponuję pokazać mu jego legowisko..i zostawić go w spokoju.Kontakt dotykowy tylko z osobą karmiącą go....zachowanie pozostałych domowników obojętne.Po czasie powinien się uspokoić i gdy skojarzy,że nic złego się nie dzieje ośmieli się i zacznie brykać...Powodzenia w oswajaniu z Nową Rodziną...

Posted

no skoro piesek się boi tzn,że musiał już dużo złego doznać...albo nie mial kontaktu z ludźmi...może był 3many w kojcu?? :shake:
nie mam pojęcia...ale jedno jest pewne...czeka Was dużo pracy z psem...
musicie mieć ogromną cierpliwość...możesz dać fotkę psiaka?

Posted

Niekoniecznie dużo przeszedł. Może po prostu jest lękliwy. To jeszcze szczeniak, malutkie dziecko. Niektóre pieski mają taki charakter. To dopiero jego pierwszy dzień w nowym miejscu, wśród nowych ludzi. Nie krzyczcie na malucha, dużo nagradzajcie, nie zmuszajcie do kontaktu, niech nawiąże go sam. Będzie dobrze ;)

Posted

Jesssu jaka piękna :loveu: ślicznota :loveu:

to jak się do niej zbliżacie to ostrożnymi ruchami,nie róbcie nic gwałtownie przy niej...podchodźcie ze smaczkami...głaszczcie ją,no chyba,że bardzo sobie tego nie życzy to na siłę jej nie dotykajcie...
mam nadzieję ,że się do Was przyzwyczai.

Posted

Jak juz sie do niej podejdzie, wezmie do siebie, zacznie glaskac to jest ok. Spokojnie lezy i zaczyna powoli merdac ogonkiem.

Najgozej jak gdzies stoi w pokoju i chce sie do niej podejsc. Zaraz ucieka w kąt itd. Pies je tylko w naszej obecnosci. Gdy tylko wyjdzie sie z kuchni, przerywa jedzenie i szybko leci za nami do pokoju i w kat.

Posted

tequilla, psiak moze miec syndrom kennelowy, moze tez byc bardzo "niesmialy".
Sprobuj na razie siadac w pewnej odleglosci z czyms dobrym w reku i przywolywac sunie. Moze kawalek czegos miekkiego, np pasztetu w reku, tak by mala podeszla i wylizywala smakolyk z reki, zeby uniknac zakodowania, ze jedzenie trzeba zlapac i uciec. A kat stanowi dla niej pewnie takie bezpieczne miejsce, moze przebywala tylko w kojcu/klatce i przestrzen pokoju na razie ja przeraza?
Na pewno duzo cierpliwosc i spokoju, a bedzie dobrze!
A sunka jest sliczna !

Posted

A sprawdzaliście już jak psiak reaguje na zostawanie w samotności? Przy takich problemach lepiej juz zacząć oswajanie z samotnością. Może warto przyzwyczaić psiaka do klatki? Byłaby dla niego przytulnym azylem a na przyszłość może pomóc w uporaniu się z jakimiś problemami z zachowaniem.

Posted

a tak poza nawiasem ona nie ma misek psich? :eviltong:
rozumiem,że zamykacie ją w kuchni jak zostaje sama?to dobrze :) tylko schowajcie właśnie te rzeczy które Wam poniszczyła :evil_lol:

Posted

A mala zyje ;) Staramy sie ja przyzwyczajac zeby zalatwiala sie na dworzu. Tylko jakos ciezko jej to idzie. Wracam ze spaceru, nic na nim nie zrobi a jak wejdzie do domu zostanie odpieta, leci na dywan do duzego pokoju i tam sie zalatwia....ehhhh

Ciezko tez znosi jazde autem. Dzis wlasnie cala miske na tapicerke zwrocila...

A z imieniem to chyba zostanie Teguilla, chociaz za bardzo mi sie nie widzi bo jest 3-sylabowe.

• 2 weeks later...
Posted

Witam ponownie.

Piesek juz sie zadomowil na dobre. Przyzwyczail do poslania, skacze, bawi sie itd.
Jest jeden problem. Strasznie duzo pije i sika namietnie. Wystarczy z nia wyjsc, zalatwi sie (zawsze robi w tych samych miejscach, sa 3 na trasie), przyjdzie do domu i po pol godz znowu kaluza jakby pelna szklanke wylac na podloge. Juz normalnie nie nie mam sil.

Czy to normalne?? Weterynarz podejzewal zapalenie pecherza, dal jej furagin ale po tym to doslownie co 5 minut byle gdzie sikala.