kwleszek Posted April 12, 2004 Posted April 12, 2004 Drodzy psiarze. Krótko i na temat bokser 10-cio miesięczny ma całkowitą arytmię serca. Bez objawów niewydolności. Wysłuchałem to przypadkowo. Nie wiem jak było wcześniej bo nikt nie słuchał rytmu serca. Może ktoś wie czy to jest patologia, czy norma. Dzięki za ewentualne odpowiedzi. Leszek. Quote
Flaire Posted April 12, 2004 Posted April 12, 2004 kwleszek, czytasz po angielsku? Jeśli tak, to tutaj znajdziesz artykuł o wadzie serca u bokserów, której objawem jest arytmia (Boxer ventricular arythmia/Boxer cardiomyopathy). :( Quote
Flaire Posted April 12, 2004 Posted April 12, 2004 Jeszcze tutaj. Jak wstawisz "boxer cardiomyopathy" do google, to sporo Ci się wyświetli, głównie różne kopie tego pierwszego artykułu, który podałam, ale nie tylko. Chyba powinieneś się udać do dobrego psiego kardiologa :( . Quote
saJo Posted April 13, 2004 Posted April 13, 2004 pewna arytmia u psow jest zjawiskiem fizjologicznym.Ale tylko do pewnego stopnia.Proponuje isc do weta.Chociaz sadze ze i bez tej rady poszedlbys z psiurem do lekarza. Pozdrawiamy i zyczymy zdrowia psiurkowi! Quote
kwleszek Posted April 13, 2004 Author Posted April 13, 2004 Dzięki za linki i słowa otuchy. Przeczytałem artykuł o kardiomiopatiach. Raczej mało pasuje do mojego psa, bo powinien przy tak nasilonej arytmii mieć utraty przytomności. Poczytam jeszcze, a do weta się wybiorę, choć na miejscu chyba nie ma psiego kardiologa. Quote
kwleszek Posted April 13, 2004 Author Posted April 13, 2004 Ja nie mogłem dziś iść, ale był syn z psem. Wet twierdzi że to normalka taka arytmia i pies jest zdrowy :lol: Kamień z serca mi spadł. Quote
Recommended Posts