Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 5 weeks later...
Posted

jefta napisał(a):
ktoś wie o co chodzi?

Tak... ogolnie cale zamieszanie spowodowala ignorancja co niektorych angielskich urzednikow... :razz: Wrzucili wilczaki do przegrodki "krzyzowki wilka", bazujac na ich wygladzie... Z tego co wiem DEFRA sie juz ich nie czepia i do UK z wilczakiem jedzie sie tak jak z kazdym innym psem. Jest ich juz tam zreszta kilkanascie... ;)

Obecnie jedyne problemy jakie stoja CzW na drodze to KC - ale to tez nie dziwi. KC to nie FCI - kazda nowa rasa musi byc tam zatwierdzona, nawet jesli od lat jest juz uznawana przez FCI...

Posted

Ok, dzięki. Czytałam artykuł ze strony Delfy i tak są Czw wymienione jako zakazane wolfdogi (nie ma daty przy artykule). Mnie interesuje tylko legalny wwóz, bo sąsiedzi szybko zadzwonią gdzie trzeba :angryy:. To zdjęcie z Crufts'a mnie zaintrygowało, bo tam napewno nie był jako "German [SIZE=-1]shepherd mix";)

Przepisy KC znam

Posted

jefta napisał(a):
Ok, dzięki. Czytałam artykuł ze strony Delfy i tak są Czw wymienione jako zakazane wolfdogi (nie ma daty przy artykule). Mnie interesuje tylko legalny wwóz, bo sąsiedzi szybko zadzwonią gdzie trzeba

Zerknij na ten temat:
CzW ownership in UK
('pacino' to angielski hodowca CzW ;)).

jefta napisał(a):
To zdjęcie z Crufts'a mnie zaintrygowało, bo tam napewno nie był jako "German [SIZE=-1]shepherd mix"

Ten wilczak byl jako tam gosc. To suczka importowana z Francji, ktora zostala pozniej matka pierwszego miotu CzW urodzonego w Wielkiej Brytanii.