Sonia Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 [quote name='iwona&CAR'] MALGORZATA SZMURLO (lekarz weterynarii, miedzynarodowy sedzia kynologiczny, hodowca chartow polskich) " Z moich obserwacji roznych miotow, w ktorych tylko czesci szczeniat obcieto ogony,wynika jasno,ze te u ktorych dokonano zabiegu nie przyrastaly w ogole lub przyrastaly znacznie wolniej od rodzenstwa, ktoremu pozostawiono ogony naturalnej dlugosci. Uprzejmie informuję, ze moje kopiowane w trzeciej zazwyczaj dobie życia szczenięta zazwyczaj ok. 7 dnia życia podwajały wagę urodzeniową i dalej codziennie regularnie przybierały na wadze. Nie zaobserwowałam żadnego spadku wagi w dniu kopiowania bądź w dniach następnych. Szczenięta były ważone dwa razy na dobę. Również obserwacja kilkunastu miotów wyżłów częściowo skopiowanych nie potwierdza opinii pani Szmurło. Waga szczeniąt w 7 tygodniu zycia w poszczególnych miotach nie wykazywała odchyleń na minus u osobników kopiowanych. Nie sądzę, żeby były podstawy do wysunięcia takich zależności. Quote
Karmi Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Sonia napisał(a):Uprzejmie informuję, ze moje kopiowane w trzeciej zazwyczaj dobie życia szczenięta zazwyczaj ok. 7 dnia życia podwajały wagę urodzeniową i dalej codziennie regularnie przybierały na wadze. Nie zaobserwowałam żadnego spadku wagi w dniu kopiowania bądź w dniach następnych. Szczenięta były ważone dwa razy na dobę. Również obserwacja kilkunastu miotów wyżłów częściowo skopiowanych nie potwierdza opinii pani Szmurło. Waga szczeniąt w 7 tygodniu zycia w poszczególnych miotach nie wykazywała odchyleń na minus u osobników kopiowanych. Nie sądzę, żeby były podstawy do wysunięcia takich zależności. Czarne Gwiazdy napisał(a):Poproszę o wypowiedzi w sprawie kopiowania WETERYNARZY. Wyobrażam to sobie tak, że wypowiadają się tutaj tylko weci, cała reszta może jedynie zadawać pytania. I bynajmniej nie chodzi mi o wklejanie opinii wszystkich wetów na około. Proszę również moderatorów o usuwanie postów osób niestosujących się do powyższego. Skopiowany weterynarz czy technolog produkcji? Chyba to drugie... Poznaję po precyzyjnym wyrażaniu się :lol: Quote
niceravik Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 „Jesteśmy najbardziej obłudnym z gatunków. :-( Tworzymy paragrafy na temat tego, czy wolno psom obcinać (kopiować) uszy i ogony. Na temat eutanazji zwierząt towarzyszących człowiekowi umiemy mówić wzniośle, ale ze spokojem mijamy potrąconego psa i przejeżdżamy po zwłokach kota, niekoniecznie czarnego, bo jego najczęściej zabija się z premedytacją.” D.S. POLITYKA (2680) Quote
Recommended Posts