Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='iwona&CAR']
MALGORZATA SZMURLO
(lekarz weterynarii, miedzynarodowy sedzia kynologiczny,
hodowca chartow polskich)

" Z moich obserwacji roznych miotow, w ktorych tylko czesci szczeniat obcieto ogony,wynika jasno,ze te u ktorych dokonano zabiegu nie przyrastaly w ogole lub przyrastaly znacznie wolniej od rodzenstwa, ktoremu pozostawiono ogony naturalnej dlugosci.
Uprzejmie informuję, ze moje kopiowane w trzeciej zazwyczaj dobie życia szczenięta zazwyczaj ok. 7 dnia życia podwajały wagę urodzeniową i dalej codziennie regularnie przybierały na wadze. Nie zaobserwowałam żadnego spadku wagi w dniu kopiowania bądź w dniach następnych. Szczenięta były ważone dwa razy na dobę.
Również obserwacja kilkunastu miotów wyżłów częściowo skopiowanych nie potwierdza opinii pani Szmurło. Waga szczeniąt w 7 tygodniu zycia w poszczególnych miotach nie wykazywała odchyleń na minus u osobników kopiowanych. Nie sądzę, żeby były podstawy do wysunięcia takich zależności.

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sonia napisał(a):
Uprzejmie informuję, ze moje kopiowane w trzeciej zazwyczaj dobie życia szczenięta zazwyczaj ok. 7 dnia życia podwajały wagę urodzeniową i dalej codziennie regularnie przybierały na wadze. Nie zaobserwowałam żadnego spadku wagi w dniu kopiowania bądź w dniach następnych. Szczenięta były ważone dwa razy na dobę.
Również obserwacja kilkunastu miotów wyżłów częściowo skopiowanych nie potwierdza opinii pani Szmurło. Waga szczeniąt w 7 tygodniu zycia w poszczególnych miotach nie wykazywała odchyleń na minus u osobników kopiowanych. Nie sądzę, żeby były podstawy do wysunięcia takich zależności.

Czarne Gwiazdy napisał(a):
Poproszę o wypowiedzi w sprawie kopiowania WETERYNARZY.
Wyobrażam to sobie tak, że wypowiadają się tutaj tylko weci, cała reszta może jedynie zadawać pytania. I bynajmniej nie chodzi mi o wklejanie opinii wszystkich wetów na około.
Proszę również moderatorów o usuwanie postów osób niestosujących się do powyższego.

Skopiowany weterynarz czy technolog produkcji? Chyba to drugie...
Poznaję po precyzyjnym wyrażaniu się :lol:

• 4 weeks later...
Posted

„Jesteśmy najbardziej obłudnym z gatunków. :-(
Tworzymy paragrafy na temat tego, czy wolno psom obcinać (kopiować) uszy i ogony. Na temat eutanazji zwierząt towarzyszących człowiekowi umiemy mówić wzniośle, ale ze spokojem mijamy potrąconego psa i przejeżdżamy po zwłokach kota, niekoniecznie czarnego, bo jego najczęściej zabija się z premedytacją.”
D.S. POLITYKA (2680)