Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zawsze jest wyjscie ze nie piszesz rodowodu- metryki i jako własciciela piszesz siebie. I tym sposobem nie musisz ja przepisywac bo pies i tak jest w rodzinie, moze być Twój a mieszka tylko u rodziców.
Ale jezeli pies jest traktowany jako pies z rodowodem zarejestrowany w ZKwP to własciciel i przewodnik musi być członkiem. W przypadku psów które nie sa zerejstrowane i pojawiaja sie pierwszy raz na zawodach i tak polega to na deklaracji przewodnika. Bowiem tak naprawde nie bedac w ZKwP taki pies nie jest przepisany na konkretna osobe i nie jest to nigdzie "urzedowo" potwierdzone.

Posted

[quote name='LALUNA']Zawsze jest wyjscie ze nie piszesz rodowodu- metryki i jako własciciela piszesz siebie. I tym sposobem nie musisz ja przepisywac bo pies i tak jest w rodzinie, moze być Twój a mieszka tylko u rodziców.
Ale jezeli pies jest traktowany jako pies z rodowodem zarejestrowany w ZKwP to własciciel i przewodnik musi być członkiem. W przypadku psów które nie sa zerejstrowane i pojawiaja sie pierwszy raz na zawodach i tak polega to na deklaracji przewodnika. Bowiem tak naprawde nie bedac w ZKwP taki pies nie jest przepisany na konkretna osobe i nie jest to nigdzie "urzedowo" potwierdzone.
Przyglądam się dyskusji z ciekawością, gdyż możliwe, że za rok będę startować z moją prawie cockerką. I mam taką wątpliwość. Wszystko byłoby tak jak napisała LALUNA, gdyby Kika była po prostu psem bez papierów. Ale ona ma "papier" - umowę adopcyjną - gdzie jako właściciel wpisana jest moja mama (ale to tylko dlatego, że ja mam lat 15, a UA mogą podpisać pełnoletni). Kika jest moim psem, ale "odnotowanym" właścicielem jest moja mama. W takim razie obie musiałybyśmy być w Związku? Czy wystarczę ja i nikt się nie przyczepi?

Posted

Małogosia- Vigo też jest mieszańcem, i w umowie adopcyjnej, jako wlaściciel, jest moja mama, i w Zk tez, ale startuje ja ;) bo potem, jak masz ksiązeczke startową agility, to piszesz, ze: wlaścieicielem jest Twoja mama a przewodnikiem-Ty .przynajmniej ja tak mam ;)...A zeby być członkie Zk musisz miec ukończone 16 lat.

Posted

Ale ona ma "papier" - umowę adopcyjną - gdzie jako właściciel wpisana jest moja mama (ale to tylko dlatego, że ja mam lat 15, a UA mogą podpisać pełnoletni).

Ale ten papier nie jest dokumentem rejestrownym w ZKwP.
Tak naprawde ZKwP nie wnika kto jest włascicielem psów bez papierów bo to nie jego działka i nie ma takiej działalnosci wpisanej w status.
Dopuszcza psy bez rodowodu jedynie do udziału w zawodach na zasadach okrslonych. Jednak podstawowa działalnoscia jest hodowla i uzytkowosc psów rodowodowych.
Dopuszcza do startów psy swoich członków wiec o ile ktos ma psa bez rodowodu to jest to przyjmowane na zasadzie wzajemnego porozumeinia, czyli ustnej deklaracji.
To jest mój pies i z nim startuje i sie bawie ale nic poza to. Czyli nie do hodowli, nie do uzytkowosci hodowlanej.
ale to tylko dlatego, że ja mam lat 15, a UA mogą podpisać pełnoletni).

Do ZKwP mozesz sie zapisac majac ukończone 16 lat. Wiec jezeli nie masz, musi się zapisać mama. A jezeli będziesz miec ukończone 16 lat zapiszesz sie sama. A mama umowa ustną przekaże Ci psa.

Wpisujac sie do ZKwP nie podajesz jakiego masz psa, nikt nie prowadzi takiego spisu dla psow nierodowodowych.
Prowadzi sie jedynie spis psów zarejetrsowanych w ZK ale na podstawie rodowodu

Posted

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz już nie mam wątpliwości. Wiem, że muszę mieć 16 lat, dlatego dopiero w przyszłym roku się zapiszę. Trochę jest tych warunków do zapamiętania, ale w sumie to się w jedną logiczną całość układa, więc nie jest tak źle.

Sonia - ja właśnie chciałam uniknąć mieszania mamy do Związku, dlatego poczekam jeszcze ten rok (w zasadzie 8 miesięcy) i dopiero wtedy się zapiszę. W końcu nie muszę się spieszyć. ;)

Jeszcze raz wielkie dzięki! Mam nadzieję, ze wykorzystam tą wiedzę w praktyce i jak dobrze pójdzie w jakiś przyszłorocznych zawodach wystartujemy. :)

Posted

chodziło mi o takie dziecko, które już moze być członkiem.
Marta ja już mogę zapisać się do związku, ale nie zapisałam sie

moja mama jest właścicielem psów i jest zarejestrowana, ja przewodnikiem i nie jestem:) ( a mogę)

Posted

a Twoje psiaki sa zarejestrowane w ZK?
W sumie to na nic wielkiego się nie chce z nią porywać poki co zerówki i mysle, że długo w nich pobiega(chociaż jej postepy czasem mnie zadziwiają). wiec jesli dobrze zrozumiałam to po prostu psa nie rejestrowac i niech biega jako kundelek?? A w książeczke wpisac siebie...?

Posted

Astro&Marta napisał(a):
wiec jesli dobrze zrozumiałam to po prostu psa nie rejestrowac i niech biega jako kundelek?? A w książeczke wpisac siebie...?

Niech biega jako sheltie bez podawania rodowodu. A to oznacza ze jest to pies nie zarejestrowany w ZKwP co jest zgodne z prawda. Mozesz tez zarejestrowac ja na siebie i wyrobić jej rodowód. Przecież skoro rodzice nie chca jej wystawiac ani zapisac do Zk to co za róznica na kogo wyrobi sie rodowód. A jak zechca zawsze rodowód mozna przepisac.

Posted

hehe oni by chcieli zeby ja z nia poszła na wystawę:P watpie zeby dała sie dotknąć sedziemu...
ta opcja z ew przepisaniem najbardziej mi sie podoba, to jest troche bardziej skomplikowane... o tą mała, bidną suńke było wiele kłótni ...ale może zapisze ja na siebie, zobaczymy. Dzięki za odpowiedzi.

• 1 month later...
Posted

Pewnie już podobne pytanie przewineło się na forum ,ale ja naprawde nie mam tyle czasu ,zeby przeglądnąc wszystkie posty i tematy- sorki

Mam seterke irlandzką. Po rodowodowych rodzicach - niestety pseudohodowcy nie wyrabiali metryk. Więc jest bez papierów. I teraz nie wiem jaką rasę mam wpisywać na zgłoszeniach do zawodów i jaką powinna mieć w książeczce pracy? MIX czy seter irlandzki i tylko przy rodowodzie kreske? póki co różnie wpisuje.. raczej mix ,żeby ktoś się nei przyczepił, no ale wkońcu nie wygląda na typowego mixa.