Jump to content
Dogomania

Pies i człowiek - Jean Donaldson; Psy rasowe - przegląd hodowli...

Recommended Posts

Posted

Jean Donaldson - chyba najlepsza książka na temat wychowania psów jaką w życiu czytałam. Polecam całym sercem. Jak myśli pies, jak wygląda świat według psa, dlaczego czasem trudno nam się porozumieć i jak to robić skutecznie. Bez zbędnej antropomorfizacji, przeciwnie - właśnie nacisk jest położony na to jak nasze sposoby myślenia się różnią. Rozwiązywanie problemów behawioralnych, szkolenie... Tytuł angielski brzmi dosłownie "Człowiek i pies - zderzenie kultur". Do tego pisane tak że czyta się jednym tchem. Przetłumaczony pierwszy rozdział można od jakiegoś czasu przeczytac tutaj:
www.dogs.gd.pl/kliker/sprawozdania/clash.html

Posted

shangri_la napisał(a):
przegladalam "psy rasowe" w empiku i jak dla mnie nic specjalnego- same reklamy hodowli ;) heh ale w sumie to czego innego sie psodziewac :evil_lol:

pozdrawiam

Mnie interesuje artykuł z stamtąd. O whippetach ;)

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Co do książki "Pies i człowiek": nie czytałam jej, ale widziałam w "Moim Psie" jej opis:
"(...)Czy nasze nieumiejętne podejście do psów wynika z braku czasu, lenistwa czy przekonania, że i tak sami wszystko wiemy najlepiej? Ocena Jean Donaldson nie jest aż tak surowa. Dostrzega ona przyczynę bardziej ludzką: jej zdaniem po prostu żal nam się rozstać z dawnym, uczłowieczającym podejściem do psa i przyjąć trzeźwią interpretację jego zachowania.
Tej trzeźwej interpretacji poświęcona jest cała książka. Nasi "najlepsi przyjaciele" zostali w niej przedstawieni tacy, jacy są: to zwierzęta, które w swoim postępowaniu kierują się jedynie własnym interesem i korzyścią.(...)"

Zaznaczyłam fragment o którym mówię.
Kiedy moja mama była młoda, mieszkała na wsi i miała kilka psów. Dwa były ze sobą bardzo zżyte. Jeden z nich był stary, schorowany i w końcu nie mógł już nawet chodzić. Wtedy moja babcia zauważyła że z kurnika zaczęły znikać jajka. Po pewnym czasie okazało się że młody pies który był ze starym bardzo zżyty kradł jajka i zanosił je staremu do jedzenia.

Zastanawiam się, czy ten młody pies miał wtedy na uwadze tylko własny interes/korzyść... Moim zdaniem wyjątki potwierdzają regułę, ale może psy nie są aż tak bardzo psie (mimo to, zgadzam się że psy nie są takie jak ludzie i każdy powinien o tym pamiętać). Chciałam tylko zwrócić uwagę, że moim zdaniem psy nie działają zawsze według określonego "systemu".

Posted

mam i czytałam. wiele tłumaczy, nadaje się dla początkujących, propaguje pozytywne szkolenie... to taka "instrukcja obsługi psa" ;) napisane zwykłym językiem, nie silącym się na "znawstwo"... dla mnie bomba.

Posted

grrrond napisał(a):
póki co jestem na około 80str i nie odpowiada mi ta ksiązka :-?

ja jestem na 106 i uwazam ze jest zaje.a co konkretnie jest zle? kurcze ja czytam, czytam i poki co zapowiada sie na jedna z lepszych pozycji po polsku :lol:

pozdrawiam

Posted

shangri_la napisał(a):
ja jestem na 106 i uwazam ze jest zaje.a co konkretnie jest zle? kurcze ja czytam, czytam i poki co zapowiada sie na jedna z lepszych pozycji po polsku :lol:

pozdrawiam

Wiesz.... jakoś nie podoba mi się ton w jakim jest pisana ta ksiązka, jakis taki strasznie ironiczny i czasem mam wrażenie ze to jest nagonka na teorie dominacji a nie ksiazka przedstawiajaca inny punkt widzenia. :roll: było jeszcze parę fragmentów, z którymi się nie zgadzałam, ale nie pamietam, w którym momencie ksiazki są, bo czytam zazwyczaj w autobusie ;)