BeataG Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 ayshe napisał(a):asher-przydaloby sie obok linkow zamiscic info dlaczego akurat link do tej hodowli zamiescilas[czyli polecasz].bo dlaczego ten a nie inny?;).to kluczowe zdaje sie jesli juz wbijac linki do okreslonych hodowli to nalezy napisac dlaczego sie je poleca.:cool1: Przecież napisała, że ŻADNEJ NIE POLECA, tylko wkleja wszystko, co ma. :cool3: Quote
dorplant Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 a ja moge napisac dlaczego polecam te hodowle ktore podalam dlatego ze znam przedstawicieli tych hodowli z zawodow , najbardziej przekonywujace dla mnie jest jesli hodowca startuje z wyhodowanymi przez siebie psami ;) psy z Jabina widze w pierwszej piatce WUSV ,hodowca sam startuje i moze sam nie jest suuuuper zawodnikiem ale jego suczka bombowa, nie mowiac o psie Query ktorego widzialam we Francji . to samo hodowla Vikar Vita Glisnika i Eqidius Siudmaka . obaj startuja ,Vit jest do tego suuuuper zawodnikiem i szkoleniowcem. Widzialam jego psy na placu i na ostatnich MS WUSV gdzie jego pies byl psem testujacym pozorantow :loveu: Hajen to bardziej hodowla na potrzeby policji . Quote
mch Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 ale ja tak teoretyzując mysle, jesli hodowla jest znana i uznana np te o których pisze dorplant , czy taka hodowla sprzeda szczeniaka iksinskiemu z polski ? który nie pokazal jeszcze sie nigdzie ,nikt ,,z branzy" za niego jakby za jakosc pracy itp nie poręczy . abstra***e na te chwile od konkretów , teoretyzuje po prostu . czy nie jest tak ze jednak z wielu hodowli czy eksterierowych czy użytkowych trafia do polski jednak potomstwo nie I ligi ? jesli sie myle poprawcie mnie . Quote
ayshe Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 BeataG napisał(a):Przecież napisała, że ŻADNEJ NIE POLECA, tylko wkleja wszystko, co ma. :cool3:dla mnie wklejenie wybiorczo linkow jest forma polecenia tych a nie innych hodowli. napisalam dla mnie podkresle to jeszcze raz i wypowiedzialam zdanei wlasne na ten temat z ktorym mozna sie nei zgadzac przeciez. hodowli jest taka masa ze wklejanie co popadnie jest chyba bezsensu nieco:evil_lol: oczywisice mozna polecac hodowle jak jabina czy mohnewiese.ale wydaje mi sie ze zupelnie "wystarczy"skontaktowac sie z wlascicielem repa ktory nas interesuje i spytac sie go co kryl.potem sprawdzic owe suki dla zawezenia wyboru i juz mozna klepac szczenie.:razz:.bo podkreslam hodowli jest ogromna masa. wiele info oczywiscie jest w sid sv[bardzo wygodna forma online]. mch-nie mylisz sie.;). dlatego o wiele wygodneij jest wybrac sobie repa ktory pasi jako ojciec,przesiac pokryte nim suki wg wlasnych kryteriow i trafic w ten sposob do hodowli gdzie urodzi sie calkiem fajny dzieciak.inaczej to tak troche macanie po omacku.najwazniejsza rzecza przy kupnie psa jest brak pospiechu i spokojne dzialanie.ogladanei wieeelu stron to ...no glowa zaboli. jaki pies jako ojciec szczeniat bylby interesujacy dla np.Agnes?moze juz ma fajnego syna ktory jest repem?itd itp. Quote
asher Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 BeataG napisał(a):Przecież napisała, że ŻADNEJ NIE POLECA, tylko wkleja wszystko, co ma. :cool3: Dokładnie tak ;) Ayshe, asher;9011896[B napisał(a):]Acha, dla jasności, ja wklejam to co mam, co nie znaczy, że polecam te hodowle. Niektóre są znane i ogólnie cenione, o niektórych nie wiem nic - po prostu mam je w linkach ;) O każdej z hodowli, do których link wkleiłam "coś tam" słyszałam/czytałam (w końcu jakoś się przecież znalazły w tych moich "zasobach" ;)). O niektórych mniej, o niektórych więcej. O jednych dobrze, o innych nie za dobrze. Ale żadnej z tych hodowli nie znam osobiście. Sama nie jestem hodowcą, nie jestem zawodnikiem, ergo: nie jestem znawcą tematu. Dlatego wklejam co mam, jak leci - bez komentarza. Bo co to za komentarz opierający się na pogłoskach? Polecać mogę coś, co znam osobiście, a nie ze słyszenia. Agnes chciała sobie pooglądać zagraniczne hodowle użytków, więc jej w tym pomogłam. Zakup psa planuje za kilka ładnych lat, więc ma dużo czasu na wgryzienie się w temat, zdobycie wiedzy i w końcu samodzielny osąd jakości poszczególnych hodowli ;) Quote
asher Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 ayshe napisał(a):dla mnie wklejenie wybiorczo linkow jest forma polecenia tych a nie innych hodowli. napisalam dla mnie podkresle to jeszcze raz i wypowiedzialam zdanei wlasne na ten temat z ktorym mozna sie nei zgadzac przeciez. Ależ oczywiście, na każdy temat można mieć własne zdanie. Na przykład ja ci napiszę, że jestem spod znaku barana, a ty mi napiszesz, że twoim zdaniem jestem spod koziorożca... :lol: Jest tylko jedno "ale" - z faktami się nie dyskutuje. To znaczy, owszem, można, ale będzie to wyjątkowo głupia dyskusja. A w kontekście topiku, w którym sie wypowiadamy fakt jest jeden - JA NIE POLECAM hodowli, do których wkleiłam linki. Mam je zapisane na kompie, więc je wkleiłam, bez wartosciowania hodowli. Jeśli Agnes będzie miała ochotę, to je sobie obejrzy, jeśli nie - to nie. Ale oczywiście, nadal możesz mieć swoje zdanie :lol: Quote
ayshe Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 ja rozumiem.i prosze cyztajcie dokladnei moje posty ok?napisalam ze dla mnie to polecanei a nei ze asher napisala zep oleca.chyba to lekka roznica prawda? co do uczenia sie hodowli to polecam obserwacje potomstwa repow krore nas inreresuja jako ojcowie.to bardziej wydajne uczenie sie szukania psa. daje rade z serca i doswiadczenia. zeby zobaczyc prawidlowy wychow szczeniat-zamieszczalam linki do filmow,poleca styl hodowli starke pfoten[usa]-sa genialnie jesli chodzi o wychow,prowadzenie .przyjrzec sie zeby wiedizec jak to ma wygladac pi razy oko.nastepna hodowla to mohnwiese.i juz wszystko wiadomo.teraz nastepny krok to ogladanie filmow z pracy roznych psow.wybranie 2-3 repow lub tego jedynego;).obserwacje jego potomstwa[sid tu bedzie bardzo pomocny zwlaszcza wyniki egz schh i innych]jak rowniez wyniki zawodow.obserwacja potomstwa da nam tez info o ed,hd,zw itp.wtedy mozna zawezic sie do hodowli.ogladanei obrazkow nie pomoze w wyborze psa.:p ps.asher podkreslilam tekst o moim zdnaiu bo nie bardzo mam ochote na puste dyskusje na temat wyrazenia swojego zdania na forum dyskusyjnym i nei chce zeby mnie ktos przez 20 stron przekonywal ze sie myle i nie chcesz polecac itd itp.prosze o wybaczenie:D Quote
asher Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 Ayshe, po prostu czym innym jest radzenie, jak szukać, a jak nie szukać - za co wszyscy na pewno są ci wdzięczni, ze mną włącznie (choć ja akurat coraz bardziej skłaniam się ku innym rasom, gdzie na szczęście wybór jest dużo prostszy - bo dużo mniejszy ;)) A czym innym "własne zdanie" o czyichś motywach, mimo wyraźnego napisania, jakie te motywy były. Nie wiem, możliwe, że jakoś niezbyt trafnie ujęłaś swoją myśl i stąd nieporozumienie. Quote
ayshe Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 zapewne. mnie po prostu zawsze dawanie czegos wybiorczo kojarzy sie z polecaniem czegos.no bo niby dlaczeo ta a nie tamta?:evil_lol:. tylko o to chodzilo.jesli juz podawac to dwa slowa dlaczego taki wybor.bo hodowli onow jest taka gigantyczna ilosc ze wystarczy odpalic googlea i miesiacami siedizec i ogladac:evil_lol: Quote
asher Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 ayshe napisał(a):zapewne. mnie po prostu zawsze dawanie czegos wybiorczo kojarzy sie z polecaniem czegos.no bo niby dlaczeo ta a nie tamta?:evil_lol:. Bo akurat te, a nie tamte mam w linkach :lol: ayshe napisał(a):jesli juz podawac to dwa slowa dlaczego taki wybor. No toz napisałam - bo mam je w linkach :evil_lol: To nawet więcej, niż dwa słowa :evil_lol: Przecież napisałam, że jestem maniaczką! Jedni zbierają kapsle od piwa, inni porcelanowe słonie, a ja zbieram linki :eviltong: Ogółem psich linków miałam tyle, że prawie sobie dysk zapchałam. I musiałam z bólem serca zrobić selekcję :placz: Ale onkowe zostały wszystkie :multi: ;) ayshe napisał(a):bo hodowli onow jest taka gigantyczna ilosc ze wystarczy odpalic googlea i miesiacami siedizec i ogladac:evil_lol: Toteż nawet się zastanawiałam, czemu Agnes tak nie zrobi, skoro prosiła o jakiekolwiek namiary na jakiekolwiek hodowle ;) Ale potem sobie przypomniałam, że ja na samym początku też nie bardzo wiedziałam, jak szukać, choćby z powodu bariery językowej. Czasem nadziewałam się na jakąś onową stronę i nie miałam pojęcie, czy to hodowla, czy stronka jakiegoś konkretnego psa, czy może ogólny portal - bo nie znałam języka. Teraz, choć języków nadal nie znam, jakoś zorienotwac się łatwiej - własnie dzieki odwiedzeniu milionów stron i "wyłapaniu" słów - kluczy. Więc z takiego błądzenia po omacku też jest jakiś pozytek. Że o frajdzie nie wspomnę :loveu: Quote
ayshe Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 asher-no i widzisz i ja z tym swoim dzialaniem zeby byl ordnung to ja tego nie kumam:evil_lol:.i z wiekiem robie sie coraz bardziej upierdliwa w planowaniu dzialania:roll::evil_lol:.tworczy nielad jakos tak jest dla mnie zupelnie egzotyczny:roll::evil_lol: Quote
asher Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 ayshe napisał(a):asher-no i widzisz i ja z tym swoim dzialaniem zeby byl ordnung to ja tego nie kumam:evil_lol:.i z wiekiem robie sie coraz bardziej upierdliwa w planowaniu dzialania:roll::evil_lol:.tworczy nielad jakos tak jest dla mnie zupelnie egzotyczny:roll::evil_lol: Kochana, toż ja w linkach mam taki ordung, że normalnie nigdzie indziej nie mam takiego ordnungu!!!! Wszystkie nazwy są usystematyzowane - tu myślnik, tam przecinek, ten człon nazwy małymi literami, ten wersalikami... Całość zgrabnie pogrupowana w foldery, podfoldery, podpodfoldery i podpodpodfoldery... Cacuszko, mówię ci! :lol: A, że rodzina i znajomi pukają się w czoła? Ich problem :eviltong: Quote
LAZY Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 Jestem przerażona...Ayshe...Twoje rady co do szukania psa sa super, ale jak dla mnie tak kosmicznie trudne, ze szkoda gadać. Hodowcy to moze i tak będą szukac, ale np. ja? Jak dla mnie jedyne co rozumiem to wyszkolenie, a czy juz pies ma dobry chwyt czy nie to nijak z filmiku nie uchwycę, bo każdy który trzyma to ma chwyt:oops: Dalej cichutko siedzę...i wierzę, ze moze za sto lat zakumam o co w tym wszstkich chodzi...bo jak nie to kupię sobie...Rybkę!:diabloti: Quote
Agnes B. Posted December 3, 2007 Author Posted December 3, 2007 Uwaga, głos zabiera gdybająca Agnes:evil_lol: ayshe napisał(a):ale wydaje mi sie ze zupelnie "wystarczy"skontaktowac sie z wlascicielem repa ktory nas interesuje i spytac sie go co kryl.potem sprawdzic owe suki dla zawezenia wyboru i juz mozna klepac szczenie.:razz:. ayshe napisał(a):dlatego o wiele wygodneij jest wybrac sobie repa ktory pasi jako ojciec,przesiac pokryte nim suki wg wlasnych kryteriow i trafic w ten sposob do hodowli gdzie urodzi sie calkiem fajny dzieciak.inaczej to tak troche macanie po omacku. O to bardzo fajny pomysł tylko najpierw muszę repa znaleźć:placz: ayshe napisał(a):najwazniejsza rzecza przy kupnie psa jest brak pospiechu i spokojne dzialanie. Dlatego zaczynam rozglądać się już teraz:razz: asher napisał(a): Agnes chciała sobie pooglądać zagraniczne hodowle użytków, więc jej w tym pomogłam. I za to Ci dziękuję, linków jak grzybków po deszczu:evil_lol: ayshe napisał(a):co do uczenia sie hodowli to polecam obserwacje potomstwa repow krore nas inreresuja jako ojcowie.to bardziej wydajne uczenie sie szukania psa. daje rade z serca i doswiadczenia. I za to Ci ayshe strasznie wdzięczna jestem :loveu: :modla: ayshe napisał(a):zeby zobaczyc prawidlowy wychow szczeniat-zamieszczalam linki do filmow,poleca styl hodowli starke pfoten[usa]-sa genialnie jesli chodzi o wychow,prowadzenie .przyjrzec sie zeby wiedizec jak to ma wygladac pi razy oko.nastepna hodowla to mohnwiese.i juz wszystko wiadomo.teraz nastepny krok to ogladanie filmow z pracy roznych psow.wybranie 2-3 repow lub tego jedynego;-).obserwacje jego potomstwa[sid tu bedzie bardzo pomocny zwlaszcza wyniki egz schh i innych]jak rowniez wyniki zawodow.obserwacja potomstwa da nam tez info o ed,hd,zw itp.wtedy mozna zawezic sie do hodowli. Czyli moje pytanie number one: Czy mogłabyś Ty lub Ktoś inny przypomnieć mi, w którym temacie wrzucałaś linki do tych filmów, bo wiem, że wrzucałaś, ale zabijcie mnie, nie pamiętam, który to temat był:-( Pytanie number two: Oglądanie filmów z pracy różnych psów... Czyli śmiganie po różnych stronach mnie nie ominie w poszukiwaniu filmów? czy może istnieje jakaś baza, o której nic nie wiem?:oops: Pytanie number three: sid sv... Albo ja jestem totalny tumok (a to baaardzo prawdopodobne:lol:), albo nie mam dostępu do sid:shake: ja błagam :modla: o instrukcję obsługi :Rose: asher napisał(a):Toteż nawet się zastanawiałam, czemu Agnes tak nie zrobi, skoro prosiła o jakiekolwiek namiary na jakiekolwiek hodowle ;-) Ale potem sobie przypomniałam, że ja na samym początku też nie bardzo wiedziałam, jak szukać, choćby z powodu bariery językowej. Czasem nadziewałam się na jakąś onową stronę i nie miałam pojęcie, czy to hodowla, czy stronka jakiegoś konkretnego psa, czy może ogólny portal - bo nie znałam języka. Teraz, choć języków nadal nie znam, jakoś zorienotwac się łatwiej - własnie dzieki odwiedzeniu milionów stron i "wyłapaniu" słów - kluczy. Więc z takiego błądzenia po omacku też jest jakiś pozytek. Że o frajdzie nie wspomnę :loveu: Dokładnie, kompletnie nie miałam pojęcia jak się za to zabrać:shake: teraz mam cel: szukać repa:diabloti: Ale i tak som schody:flaming: Pytałam gdzieś wcześniej po czym poznać, że dana linia jest linią użytkową, ale chyba uznaliście, że sobie żartuję, a ja nie żartuję, to dla mnie nie jest oczywiste:shake::oops::placz: LAZY napisał(a): Dalej cichutko siedzę...i wierzę, ze moze za sto lat zakumam o co w tym wszstkich chodzi...bo jak nie to kupię sobie...Rybkę!:diabloti: Daj koniecznie znać jaką rybkę, będziemy się wymieniać doświadczeniami, bo kurde jak nic nadal nie skumam to też z rybką skończę:evil_lol: Quote
dorplant Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 LAZY i AgnesB najpierw to sobie odpowiedzcie na pytanie do czego wam ten pies, co chcecie z nim robic ?? jesli sport przez duze S to poszukajcie wg rady Aysche Repa a wg mnie fajnej suki (bo fajna suke prawdopodobnie pokryja dobrym Repem ) szukanie po suce troche zawezi pole szukania bo suka nawet dobra ma o wiele mniej potomstwa niz dobry REp ! Ja szukalabym psa ktory zachwycilby mnie w treningu albo na zawodach np MŚ WUSV ! Widzialam takie, niektore kilkakrotnie ! Jednak posiadanie psa po takich rodzicach wiaze sie z pewnymi ze tak powiem niedogodnosciami ;),tzn. taki szczyl musi miec zajecie bo rozniesie wam dom lub kojec :loveu:. Poszukalabym kilka takich psow i potem sprawdzilabym rodowody tzn.pochodzenie. Jak dla mnie bardzo wazny tez jest wybor szczylka z miotu i obserwacja calego miotu .Jesli miot jest wyrownany to suuuper mozna wybierac ! mozna robic testy itd ,ale jak caly miot jest wyrownany (chodzi mi o psychike i popedy)to sukces bo szczeniaki beda roznic sie detalami . Agnes B pytasz gdzie szukac takiego z linii uzytkowej , wiadomo na zawodach z linii eksterierowej wiadomo na wystawach . Chcesz najwyzszych lotow szukaj wsrod startujacych na MS WUSV albo BSP. I spokojnie masz czas na przemyslany ,dobry wybor:lol: Quote
Sonuś Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 W takim razie do rozmowy(z ,,niewielkim'' opóźnieniem) wkracza kolejny laik:evil_lol: Może moje pytanie będzie beznadziejnie głupie,ale jak znaleźć hodowlę, żeby przeglądać bazę rodowód trza znać przydomek,a jak bym ten przydomek znała to chodziłbym po stronie hodowli a nie bazie rodowodów... Numer dwa: jak już uda mi się znaleźć fajnego psa9 w bazie rodowodów) jak dojść do jego dzieciaków i suk jakie krył?? Quote
nenemuscha Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 Sonuś..bo najpierw to trzeba sprecyzowac czego się dokładnie szuka a potem szukac;) Quote
Sonuś Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 Szukam,a z zasadzie po prostu przeglądam psy które odpowiadają Agnes. Zależy nam dokładnie na tym samym. Bardzo podobają mi się te psy(z tym że ja ,,szukam'' suki). Ciemnowilczastej lub czarnej:loveu: ( SchH3) :loveu: Pies Quote
ayshe Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 wiekszosc czarnych onow jednakowoz niewyglada jak buster na zdjeciu wyzej.;). Quote
Sonuś Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 Ja tylko głośno(wyraźnie) marzę i teoretyzuję. Co ja,szara myszka z marną znajomością angielskiego i podstawowych zwrotów z niemieckiego mogłabym sprowadzić z Niemiec,znając powszechnie ich stosunek do nas... ja tam wole belgi, choć minimum jeden ONek w domu musi być:razz: np. taka ciemnowilczasta suczka:loveu::loveu: Quote
Agnes B. Posted January 31, 2008 Author Posted January 31, 2008 Mnie się wydaje (ale to tylko takie moje wydawanie), że bez odpowiedzi twierdzącej na pytanie "Sprechst du deutsch?" niewiele się zwojuje za zachodnią granicą u ONkarzy:evil_lol: Pytanie trochę nie na temat, ale mi sie wpadło do głowy, gdy spojrzałam zdjęcie psa, które wkleiła Sonuś. Czym uwarunkowane są "okulary" u ciemnowilczastych psów? Tak mnie tchnęło teraz, bo zauważyłam, że niemal wszystkie je mają.:oops: Quote
dorplant Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 Agnes B. napisał(a):Mnie się wydaje (ale to tylko takie moje wydawanie), że bez odpowiedzi twierdzącej na pytanie "Sprechst du deutsch?" niewiele się zwojuje za zachodnią granicą u ONkarzy:evil_lol: to poszukaj u czechow, w dobrych hodowlach kryja suki niemieckimi Rep-ami uzytki maja dobre (o czym swiadcza wyniki na MS WUSV),i latwiej sie dogadasz :razz: Quote
Agnes B. Posted February 1, 2008 Author Posted February 1, 2008 dorplant gdybym się za siebie wzięła to z czystym sumieniem krzyczałabym "Ja!":evil_lol: Ileś lat z niemickim mam do czynienia, ale...:roll: Co do Czech, też sobie wezmę pod lupę, póki co miałam w ogóle pauzę w poszukiwaniach... Quote
saJo Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 To sie nie patyczkuj, tylko krzycz "ja". W kwestiach psich wielka znajomosc jezyka nie jest potrzebna, zeby sie dogadac. Gdy kupilam Gnojka mialam problem napisac do Michela trzy zdania, a teraz cale wypracowania juz mu czasami pisze :lol: Na ile poprawnie gramatycznie jest to pisane, trudno powiedziec, ale sie doagdujemy, wiec jest ok. Quote
Recommended Posts