Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 202
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='clockwork']:evil_lol::evil_lol: Paweł i Gaweł w jednym stali domku ;):evil_lol: Paweł na górze a Gaweł na dole :eviltong:

:evil_lol::evil_lol::evil_lol:myślałam że to Alex Fredro ;)a to Madzialena Klocusiowa :evil_lol:

Szczurki w górę :p

Posted

Wczoraj po ok. 5 latach życia odszedł mój kochany królik :-(
Mam po nim klatkę, mam miejsce - chcę przygarnąć jakieś potrzebujące stworzonko. Zastanawiam się tylko, czy ta klatka po króliku nie ma za dużych przerw między pręcikami i taki szczurek mi nie zwieje. A że mam sporo innych zwierzątek, w tym ptaki, to byłoby to raczej niewskazane. Moja koleżanka ma szczurzyce, która zjadła jej 2 chomiki :cool1:
Jakie te szczurki są duże?
Niestety na nową klatkę mnie chwilowo nie stać, więce wezmę takie zwierzątko, które do niej po prostu pasuje..

Posted

Współczuję Ci.

Dorosłe samce (oraz niektóre samice) raczej nie wyjdą z króliczej klatki, ale to wszystko zależy od wielkości szczurka. Seth i Thot są teraz w klatkach, które mają odstępy między prętami 2,5 lub 2,7 cm (nie jestem w domu, nie mogę teraz sprawdzić); niektóre królicze klatki mogą być jednak za małe wymiarowo.

Szczurki są drapieżnikami (dlatego chomiki koleżanki zostały zjedzone), są również zwierzętami stadnymi - jeden szczurek sam będzie nieszczęśliwy (są wyjątki, ale nie jest ich wiele). Większość ludzi nie jest w stanie zapewnić samotnikowi tyle uwagi ile on potrzebuje, dlatego kiedy człowiek jest w pracy czy szkole, maluch potrzebuje towarzystwa drugiego szczurka.

Dla tych dwóch panów szukamy raczej domów, gdzie chłopcy będą mogli dołączyć do samiczek (obaj są kastratami). Thot prawdopodobnie mógłby zamieszkać z drugim spokojnym chłopcem, ale Seth do samców jest agresywny (z moimi dziewczynami się dogaduje).

Na forum SPSu jest wiele szczurków do adopcji - samotnicy też szukaja domków. TUTAJ link forum adopcyjnego.

Posted

Moja klatka jest naprawdę duża, bo i królik nie był mały, więc o to bym się raczej nie martwiła. Długo szukalam takiego rozmiaru. Też jestem za tym, żeby trzymać więcej niż jedno stworzonko (z gryzoni mam jeszcze 2 koszatniczki i 6 myszoskoczków), więc nie wykluczam także adopcji samiczki do towarzystwa ;) Ale zobaczymy..
Królik był sam, bo nie akceptował innych osobników.

Posted

Mam nadzieję, że zdecydujesz sie pomóc potrzebującym szczurkom, nawet jeśli to nie będzie żaden z tych dwóch chłopaków.

Jeżeli znajdziesz szczurki, które są w innym mieście niż mieszkasz, transport na pewno jakoś uda się zorganizować.