Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może np. szampon, w którym go kąpiesz nie jest dla niego dobry, więc możesz spróbować jakiegoś innego, może mieć też przesuszona skórę, natłuść go olejem norkowym, na suchą skórę i włosy dobra jest biotyna

Posted

Witaj ! A nie myślałaś o tym, że źle karmisz swojego yorka. Istnieje prawdopodoieństwo, że dajesz mu produkty zawierające dużo białka. Jest to bardzo częsta dolegliwość yorków. Właściciele myślą, że robią dobrze dając swojemu pupilowi biały ser, gotowane jajko, wołowinę, itp. A to wbrew pozorom nie jest dobre. Najlepiej jak zmienisz mu dietę i zaczniesz kąpać w szamponie przeznaczonym do skóry suchej, jest na rynku bardzo dobry szmpon nawilżający firmy Bayer, który działa w 100%.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w zwalczaniu łupieżu.

P.S. Dziwię się osobie, która pisze, że powinnaś psa naoliwić, to na pewno nie jest dobry sposób, wiem to od znanych hodowców.

Posted

Ratunku!!!!!Mój malutki piesiek ma łupież.Ma 4 miesiące i jaki szampon jest najlepszy>To tesz jest pytanie do Wind !!!! :D :D Prosze odpisz mi

Pozdrowionka Dla wszystkoch miłośników Yorków!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :lol: :lol: :lol:

8) 8) 8) 8)

Posted

Witaj ! Eukanuba zawiera bardzo dużo białka, pomyśl o innej suchej karmie. Tak ja Ci wcześniej pisałam najlepszy jest nawilżający szampon firmy Bayer VetriDerm Sekowet. Pa

Posted

A dlaczego nie można natłuścić skóry?? :o

Co do tego łupieżu , to przyczyn może być kilka (tak jak napisano wyżej) - karma , szampon itd.

U Viki przebiałkowanie objawiało się tak , że wyskoczyło jej kilka czerwonych krosteczek , które dość szybko zaschły i drapane "sypały się" jak łupież. Też karmię ją Eukanubą i wystarczyło , że dałam jej kilka razy biały serek... uczulenie natychmiast!!

Jeśli o suchą skórę chodzi... też mam ten problem i za radą Wind nabyłam w Karusku Omegan , poza tym natłuszczam przed kąpielą brzusio Viki oliwką dla niemowląt.I już jest troszkę lepiej :)

Posted

Adiraja,

Ciesze sie, ze juz jest troszke lepiej :-) Yorki sa bardzo wrazliwymi psiakami. Wystarczy drobna zmiana menu lub kosmetykow i zaraz moze pojawic sie zmieniona skora.

Mnie (a to za rada yoreczki) udalo sie zwalczyc lupiez u Majki, ktory przybral calkiem niepokojace rozmiary... A wszystko to przez ponoc bardzo dobry szampon :(

CuteGirl,

Nie ma czegos takiego jak "najlepszy" szampon.

Kazdy pies zupelnie inaczej moze reagowac na pozornie "najlepsze" szampony. To doprawdy bardzo indywidualna sprawa, podobnie jak karma.

Poza tym jakos nie znajduje uzasadanienia dla Twojego stwierdzenia

Eukanuba zawiera bardzo dużo białka

Eukanuba dla szczeniat zawiera 32% bialka a Royal 33%. Karmy innych firm (rasy male) zawieraja od 31 do 33% bialka.

W zwiazku z powyzszy trudno sie zgodzic z Twoim stwierdzeniem, ze 32% to "bardzo duzo". Chyba ze mialas na mysli tzw. diety weterynaryjne eliminujace bialko. Jednak stosuje sie je tylko po konsultacji z weterynarzem, gdy istanieja patologiczne przeslanki by je podawac. Wydaje mi sie, ze tylko "sucha skora" nie jest wystarczajacym powodem, aby zaczac podawac psu ubogie w bialko diety.

pozdrawiam,

Posted

Właśnie,coś mi się kojarzy że to był szampon KW.Ja też go używam i bałam się czy u mojej suni wystąpi łupież.Ale widocznie ma inny rodzaj skóry czy włosa i dlatego ten sam szampon jest dla niej dobry.

Posted

Ja urzywam szanpony Hery i asza bardzi lubi się kąpac. kompałam ją już drugi raz i jest spokojna. niewiem dlaczego po wykompania ten wstrętny upierz niechce zejsc??

Posted

Asza, jeśli łupież jest konsekwencją stosowania złego szamponu , to nie dość , że po kąpieli nie zejdzie , to będzie go coraz więcej :roll:

Zacznij poszukiwania przyczyny od zmiany szamponu na jakiś bardzo delikatny (wybór jest spory).

Jeśli nadal będzie coś nie tak , to być może faktycznie Eukanuba uczula Twoją pociechę i trzeba będzie zmienić karmę.

Proste... :lol:

Posted

Droga Aszuniu!

Może naprawdę powinnas zmienić karmę dla psa i szampon?

Ja karmię Mikiego Royalem dla Yorków i myję go szamponem firmy.

Polecam!!!

Pozdrowionka :n00b:

• 2 years later...
Posted

Czy ktoś z Was spotkał się z łupieżem tylko na czubku ucha? W pierwszej chwili myślałm, że Bazyl ma skaleczone uszko ale jak byliśmy u fryzjera powiedziano mi, że to może byc łupież.

• 1 year later...
Posted

Odnawiam temat bo potzrebuje rady jak zwalczyć łupież.
Ibi kapana jest co tydzień używam szamponu KW i używałąm oleju norkowego KW dwa tygodnie temu przestałąm go uzywać i wprowadziłam odżywki jeden tydzień IV san bernard zielone jabłuszko a drugi all1system i tak od 3 tygodni. i wczoraj zauważyłam po kapieli u Ibi łupież. co radzicie??

Posted

Może na początek- zacznij używać tylko jednego przez jakiś czas. W zasadzie mówią, ze nie powinno się mieszać różnych firm. Tzn. szampon i odzywka z jednej.

Posted

Jezu :shake: a moja mala miala lupiez od ISB Pek :mad: jeszcze taki drogi cholera :diabloti: a wszystko przez to, ze jest tam alcohol w skladzie :crazyeye: jak kupowalam to nie popatrzylam, nie wierzylam ze w profesjonalnych kosmetykach moze byc takie swinstwo :shake:
Nikomu tego nie polecam :shake:
Pewnie będę musiala sama to zuzyc jako maseszkę dla wlosow :cool3:

Teraz myjemy się z Pet Silk, z Top Performance i z Crown Royalem, te są swietne :cool1: jeszcze czekamy na 4 kosmetyk, teraz nie pamiętam nazwy, ale z opisu musi byc dobry i glownie - naturalny :p

• 6 months later...
Posted

Wznowię temat ponieważ w tym temacie mogło sie coś pozmieniać m.in. kosmetyki do zwalczania
dziś zauważyłam u Nerusia na brzuszku łuszczący sie naskórek ponieważ wygląda podobnie jak u ludzi chociaż nie sypie sie jeszcze - stwierdziłam ze pewnie łupież
Nie mam tylko pojęcia skąd sie wziął? nie zmieniałam jedzenia Nerowi a ni kosmetyków
używamy od początku Dr siedla dla szczeniąt i jak do tej pory nie bylo problemów nawet po zastosowaniu u fryzjera jakichś innych preparatów np IvSB

poradźcie co by z tym zrobić ?

• 10 months later...
Posted

czesc moja Megi tez ma lupiez i weterynarz zalecil co drugi dzien wcierac roztwor octowy. pol szklanki wody i dwie lyzki octu. troche to juz trwa ale lupiez wyraznie zmalal po ok miesiacu.