Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Josi, może malutka nas zaskoczy jeszcze i będą postępy w poruszaniu się. Podziwiam Cię i dziękuję. Ta mała nigdzie nie miała by takiej opieki:calus:

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='red']Josi, może malutka nas zaskoczy jeszcze i będą postępy w poruszaniu się. Podziwiam Cię i dziękuję. Ta mała nigdzie nie miała by takiej opieki:calus:

Właśnie tego się obawiam, tzn. czy znajdzie dobrą opieką bo wczoraj TZ, przyglądając się ostatniemu przewijaniu stwierdził: "czy myślisz, że znajdzie się ktoś, kto tak się tym pieskiem zajmie?"
UROCZYŚCIE OGŁASZAM: ODLEŻYNY WYLECZONE!!!
W ciągu nocy ostatni kawałeczek zarósł i nawet strupka nie ma, blizna się skurczyła. Odparzeń też brak, tylko jeszcze trzeba zacząć zakładać gąbkowe, niemodne poduszki naramienne na kolana, którymi Frotka aż stuka o podłogę. Pampers rozkłada nóżki mające tendencję do zachodzenia jedna na drugą i może to właśnie ułatwia lepsze poruszanie się suczki.
Pomiary będą za chwilę i później napiszę.
Znajdzie się ten ktoś, przecież to sama przyjemność opiekowanie się sunią.

Posted

Monia, jaki cudowny to był pies!
Wymiary porobione na stole, oczywiście Frotka była rozebrana w pozycji stojącej i nie tak wiele się różnią od poprzednich:
A. wysokość 28.5 cm
B. długość 24 cm
C. szerokość tylnej łapy 7.5 cm
D. długość tylnej łapy 17.5 cm
E. szerokość psa 14 cm
F. obwód klatki piersiowej 44 cm
Pomiar wg. DOGXTENSION, Producent wózków rehabilitacyjnych dla psów.
Widać, jaka ta sunia jest dziwaczna i jeszcze zęby ma krzywe, czego już nie widać.
Czy i jak się zmieni tego nie można przewidzieć.

Posted

Tak, Dżekus był cudownym jamikiem.Przecudownym PSEM !Dzis mija właśnie 23 tygodnie odkąd przeszedł za TM.Tak trudno pogodzic sie z utratą wielkiej miłości.

Mam nadzieję, że Froteczka stanie na wszystkich 4 łapkach!!!

Napisałam maila do p.Piotra z nowymi wymiarami.

Posted

Pan Piotr nie wystawia faktur tylko rachunki.
Niestety znów sa złe wymiary :shake:
Pasuje tylko wysokość i szerokość.
Ja nie wiem co robić i pan Piotr tez nie wie :shake:
Wózek gotowy do wysłania do niego .

Posted

Monia, ona taka jest i nic nie poradzę. W sumie malutka postać powiększona o kudełki i dużą głowę. Na przykładzie mojej Tusi widzę, jak bardzo pies się zmienia gdy już ma normalną wagę. Ta moja mała suczka gdy ważyła 1.7 kg była taka maleńka, że wierzyć się nie chciało, teraz ma 3 kg, wszyscy mówią, że urosła. 10-cio letni (lub więcej) pies nie rośnie.
Dzisiaj po raz drugi Frotka wyraźnie merdała ogonem, powolutku ale wyraźnie. Wczoraj pierwszy raz, nie pisałam czekając na powtórkę.
Ona tak bardzo chce wstać i próbuje co chwilę. Przychodzi mi do głowy pewien pomysł, żeby ułatwić to wstawanie. Zobaczymy, wiem jak, nie wiem z czego i nie jestem pewna, czy teoria się sprawdzi.

Posted

Monia70 napisał(a):
To co mam robic, wysyłac wózek? Czy czekamy aż Froka bedzie chodzic?:multi:

Nie wiadomo, czy będzie. Mnie też wymiar B nie dawał spokoju., bardzo krótki, może przez skrzywony trochę kręgosłup. Czy nie można wózka zrobić z lekkim nadmiarem? Nie wiem jak to w praktyce wygląda i czy jest możliwy ten nadmiar, mały taki.
Nie wiem, czy nie lepiej zrobić nowy a stary oddać potrzebującemu jamnikowi. One tak często mają problemy z kręgosłupami.
Najwięcej przy Frotce męczy właśnie myślenie o rozwiązywaniu problemów.

Posted

JoSi napisał(a):
...Nie wiem, czy nie lepiej zrobić nowy a stary oddać potrzebującemu jamnikowi. One tak często mają problemy z kręgosłupami...

A co to zmieni... przecież nowy wózeczek również może nie pasować...

Posted

Wchodzimy z Nivalinem i wit. B jakiś mix w zastrzykach. Wet, na wieść o reakcjach zdecydowała się, a te zastrzyki ja będę dawała, na zmianę co drugi dzień każdy.
Ktoś pisał, że mu Nivalin został, nie mam czasu szukać, pomocy, drogie to bardzo.
W środę idziemy obie do kontroli, tzn. Frotka ze mną. Osobne konto kosztuje 6 zł miesięcznie, chyba lepiej na sunię wydać. Tu zaczyna liczyć się każdy grosz, w czwartek lek na robale, później szczepienia no i te zastrzyki.
Czyli podaję mój nr konta:

Joanna Siwanowicz, 30-147 Kraków, ul. Na Błonie 15/118
PKO BP SA II O/C Kraków
68 1020 2906 0000 1902 0096 2704

o bardzo proszę, piszcie o każdej przesyłce czy na PW, maila czy wątek, żebym nie musiała latać do banku i stać w kolejkach zbyt często.

Posted

[quote name='JoSi'](...)
mój nr konta:

Joanna Siwanowicz,
30-147 Kraków, ul. Na Błonie 15/118
PKO BP SA II O/C Kraków
68 1020 2906 0000 1902 0096 2704

o bardzo proszę, piszcie o każdej przesyłce czy na PW, maila czy wątek, żebym nie musiała latać do banku i stać w kolejkach zbyt często.

JoSi bardzo Cie przepraszam, że w tej chwili tylko tyle mogłam (sama stałam się skarbonką + 2 chore pieski z całego stada) :oops: . Przelałam 50zł, jutro będziesz miała to zaksięgowane. Dobrze, że wreszcie się odważyłaś
i podałaś swoje dane do wpłaty. Szukam tych śpioszków i szl....mnie trafia, albo mam tych co się "zadziecili dawno" albo chwilkę, moment wstecz i własnie zapodali ciuchy dalej...:shake:

SŁUCHAJCIE, MOŻE BY CHOĆ NA TROSZKĘ ZMIENIĆ TYTUŁ WĄTKU NP.
"CIĄGUTKA - DS POTRZEBNY, DT PROSI O POMOC W POZYSKANIU NIVALINU (LEK LUB WPŁATA)".

Tak by wpleść w tytuł potrzebę wpłat lub podać konkret leku! Co Wy na to???

Posted

majqa napisał(a):
...Tak by wpleść w tytuł potrzebę wpłat lub podać konkret leku! Co Wy na to???

Zdecydowanie popieram...
Obecny tytuł sugeruje, ze coś mamy... lepiej zabrzmi, że brakuje, lub po prostu, że potrzeba ;)
To tak jak z kołami w traktorze... "trzy koła są sprawne", brzmi bardziej optymistycznie, miast "jedno nawaliło" :razz:

Posted

JoSi napisał(a):
Dzięki Majqa, śpioszki mają się zjawić z wyrośniętej Toli, ile, liedy? zobaczymy.

Dopytam jutro moje Skarby Apteczne, czy Nivalin przepisany przez weta
i przez lekarza ludzkiego to ta sama cena. Jesli będzie zniżka warta "kombinowania" to załatwię Ci i doślę recepty.

Posted

Nivalin weterynaryjny i ludzki to ta sama cena niestety.Wiecie co, ja Dzekiemu podawałam jeszcze oprócz tego homeopaty.Efekt był naparwde ekstra.

A wózek wysłałam dzisiaj priorytetem.Powinien jutro, pojutrze dojsc do p.Piotra.
JoSi, a może zadzwoniłabys do tego pana i porozmawiałą o wymiarach.
Bo ja tylko mu przekazuje to co Ty napiszesz.

Posted

[quote name='Monia70']Nivalin weterynaryjny i ludzki to ta sama cena niestety.Wiecie co, ja Dzekiemu podawałam jeszcze oprócz tego homeopaty.Efekt był naparwde ekstra. (...).
Szkoda, że ta sama cena :shake:...
Homepatia? Jak najbardziej tak!!! Dzięki niej wyszłam z b.ciężkiej choroby (ponoć nieuleczalnej, w pełni, na wielu badaniach rozpoznanej, a przeczołgałam się, przez masę speców i ci byli bezradni).
Pomogła mi lekarka szkiełkiem i okiem ale w drugim (a może pierwszym) rzucie topowa homeopatka w Polsce. Czoła chylę, nie był to dla mnie efekt placebo (element wiary), bo musieli mnie tam wołami ciągnąć, nie wierzyłam wtedy i już (podkreślam, wtedy:evil_lol:)...

Wiem, ze na zwierzętach też sprawdza się znakomicie (podobnie jak przyklasnęłam JoSi, by jeśli ma tylko taką możliwość, o czym pisała, korzystała z pomocy bioenergoterapeutki).

Posted

pan Piort odezwal sie i do mnie.

"Droga Pani . Poza wysokocia i Szerokoscia nie pasuje mi nic .Wymiary sa
za małe do wielko ci psa na zdjęciu. Nie mogę ich zaakceptować. Musi być
do pomocy osoba towarzyszaca. Pies musi być mierzony w naturalnej stojacej
pozycji.Tylko długosć tylnej łapy mierzy się u psa leżacego na boku od
wewnętrznej strony łapy (pachwina).NIE może być dł tylnej łapy 17cm u
teriera o wys 28cm bo to jest dł łapy jamnika miniaturki o wys 22cm . To
samo się ma do długo ci tego CIAPKA .Jeżeli w trakcie mierzenia sa
watpliwosci badz pytania proszę dzwonić, służę rada. Faktur nie wystawiam
tylko RACHUNEK"

wiec po tym mejlu wyslalam panu Piotrowi te najnowsze wymiary,czyli:
A. wysokość 28.5 cm
B. długość 24 cm
C. szerokość tylnej łapy 7.5 cm
D. długość tylnej łapy 17.5 cm
E. szerokość psa 14 cm
F. obwód klatki piersiowej 44 cm

pan Piotr

"Proszę zmierzyć Dł.od kłębu do osi tylnej łapy i dł. tylnej łapy i
przesłać do mnie. Wózek od p.Moniki będzie przerabiany do rozmiarów tego
psiaka.Stąd ważne jest aby wymiary były prawidłowe"

Posted

Wiem , że p.Piotr pisał do Stanisławy.
Jesli chodzi o homeopatię to Dżekusiowi podawałam tak :Zastrzyki
TRAUMEL 1x1/2amp.
GELSEMIUM 1x1/2 amp.
DISCUS 1 X1/2 amp.

Oraz Traumel żel do masaży i wcierań.
Oraz Nivalin, Wit B complex, Aescin
Homeopatay są z firmy Heel.

Posted

Monia podała tu strzał w dziesiątkę (zestaw spod znaku "złoty środek").
Część z tych leków, sama stosowałam dla siebie, tym milej się uśmiecham!
Brawo Moniu za recepturę !!! :loveu:

Posted

Dziękuję, przepisałam. Czy te leki podaje się codziennie, czy można jednorazowo, tzn nabrać do jednej strzykawki? Wet poradziła, żeby Nivalin i wit. B podawać co drugi dzień na zmianę bo tego samego dnia nie jest wskazane.
Majqa, wysyłam Ci PW.