Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Tusia po pięciu dniach skończyła terapię antybiotykową. Jej oczko już nie jest w stanie zapalnym jednak wygląda jak za szybą matową i tak już zostanie.
Dzisiaj przyszła bardzo miła pani z pieniędzmi dla Barbi, Frotka jak każdego witała energicznie, dawała się głaskać, drapać za uszkami, pani zapytała czy może wziąć ją na ręce. No i po chwili wyszło, że nie może. Najpierw sunia zaczęła odwracać się do mnie, w oczach miała wielkie znaki zapytania, po braku mojej reakcji zaczęła groźnie warczeć więc wróciła na podłogę gdzie natychmiast się uspokoiła.

Posted

Wczoraj byłam z Tusią w Arce u okulisty, zapalenie oczka powróciło po 2-ch dniach. Ona nie widzi na to oko, ma odklejoną siatkówkę prócz zapalenia i dużo rozmaitych zmian. Dostała kropelki, jedne 4x dziennie, drugie 1x oraz dwa różne lekarstwa i skierowanie do kardiologa, który musi ocenić możliwość narkozy w jej stanie, celem usunięcia wszystkich zębów. Zęby ma fatalne i one sieją gdzie mogą. Jeśli narkoza będzie wykluczona ma dostawać "weekendowe" antybiotyki, czyli 2 w tygodniu bez ciągłości.
Oka nie usuwać w żadnym wypadku, samo zaschnie jak... zdąży (wet).
Drugim ledwo widzi, też ma zmiany starcze.

W tym tunelu jedynym światłem jest (o parodio !!!) Frotka, pełna radości życia, przemiła sunia.

Posted

Próbowałam nie wsadzać Frotce śpioszka przez parę dni i rezultat był kiepski. Obiła lewe kolano, starła lewą łapkę na wierzchu, uszkodziła leciutko również lewe udo więc śpioszki z gąbkami naramiennymi na kolana i skarpetkami wróciły.
Poruszała się w samym pampersie lotem błyskawicy czyli jak zwykle.

Tusi oczko wygląda lepiej pod wpływem leczenia. Okazuje się, że mimo wysięku ciśnienie jest w nim niższe. W Arce i to było badane. Najważniejsze jest już bezbolesne, sunia cieszy się życiem, kładzie na plecach machając łapkami, na spacerach znów podbiega wesoło. Tylko szybciej się męczy sygnalizując chęć wejścia do torebki.

• 2 weeks later...
Posted

Dzisiaj Tusia ma mieć wyrywane zęby. Byłyśmy u okulisty, 2x u kardiologa, wczoraj u weta od szczęk i ten ostatni zalecił natychmiastowe działanie. Sunia nie spała od 5-tej rano, chodziła po łóżku, chyba czuje co się kroji. Wyniki krwi ma świetne, sam wet się zdziwił. Jeden jej ząb znalazłam wczoraj w łóżku. Boję się.

Posted

Odebraliśmy wczoraj Tusię z Arki ok. 18-tej. Pochodziła na własnych łapkach, zrobiła co trzeba, zjadła kolację łapczywie i chciala koniecznie wyjść z resztą na najpóźniejszy spacer. Wyszła w ciepłym sweterku, zimno się zrobiło.
Zasnęła po 24-tej, mogła jej lecieć krew z pyszczka ale nie leciała.
Dostała leki przeciwbólowe na 4-ry dni, przeciwzapalne na kolejne 8 i nasercewe. Usunięto jej wszystkie zęby z powodu zaawansowanej choroby przyzębia.
Dzisiaj zachowuje się normalnie, trochę języczek jej wypada z jednej strony, trochę ma spuchniety pyszczek.
W trakcie narkozy była podpięta do EKG, nawet wykresy dali z dwóch czasów monitorowania.
TZ sponsorował pół zabiegu bo słabość ma wyjątkową do małej, która całą drogę powrotną popiskiwała w tramwaju nr 13-ście i opuścić chciała na każdym przystanku.
Mam nadzieję, że jeszcze długo będzie nas bawiła swoim zachowaniem.

Posted

Monia70 napisał(a):

Pieknie wyglądają jak żebrają hihihi

Monia, one nie proszą o nic do jedzenia tylko o głaskanie. To samo na wątku Barbi, są zdjęcia ze spaceru, gdzie psy z nosami w górze wyglądają jakby chciały dostać coś dobrego a moje ręce są puste i znów o głaskanie chodzi. Dla nich wszystkich "coś dobrego" to sam dotyk.

Posted

sleepingbyday napisał(a):
boski sierściuch

14-to letni Maurycy, mój drugi w życiu kot. Pierwszym był Behemot, niewidomy najprawdopodobniej z powodu ciężkiego zatrucia. Radził sobie świetnie bez widzenia świata, miał gronkowca w uszach, stabilnego dzięki lekom i rozwaloną wątrobę. Żył tylko 10 lat. Sam mnie znalazł, podszedł pod nogi i został.
Maurycy wyskoczył z pod samochodu w ostatniej chwili na opuszczonej trasie koło kopca Piłsudskiego. Dookoła żadnych domów. Zabrałam go razem ze świerzbem, nicieniami, glistami, był jeszcze dzieckiem ok. 8-mio tygodniowym, wielkim przyjacielem Behemota.
Później nastała Ryfka myśląca, że jest kotem. Później Franeczka spod kiosku, z połamaną tylną łapą, która po operacjach została sztywna, co widać na zdjęciach. Następna Luna, 2-u, 3-y dniowe, ślepe szczenię niewiadomego pochodzenia z przeznaczeniem na odhodowanie i oddanie. Syn bardzo prosił o pozostawienie, wyrosła na ON-kę a Wiktor na odpowiedzialnego do dziś opiekuna i przyjaciela. Itd., itd. trochę lawinowo.

Frotka utyła, już nie wystają jej kości, chyba muszę ją odchudzić trochę.
Tusia dzisiaj nie kaszle i nie charczy, pyszczek nie jest już bardzo spuchnięty.

Posted

Koty nie przestaną mnie zadziwiać.
Franeczka siadła sobie normalnie tuż obok Tusi na poduszce. Tusia wcześniej ją goniła jako najmniejszą w naszym stadzie więc kotka się z nią nie spoufalała. Jakim cudem kot wie o stracie zębów psa, który jeszcze nie do końca zdaje sobie sprawę ze straty.