Chianti Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Birka i Lilli zaczynają na siebie warczeć itd. Wcześniej to nie miało miejsca chociaż zdarzały się krótkie spięcia. Dzisiaj prawie by się pogryzły. Co robić w takiej sytuacji? Co robić gdy muszą być same z sobą i warczą na siebie, szczekają? Proszę o pomoc żeby uniknąć katastrofy w przyszłości. pozdrawiam Quote
Martens Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 W jakim wieku są obie sunie? Jak reagujesz, gdy na siebie warczą? W jakich sytuacjach to się dzieje? Jeśli obawiasz się, że mogą zrobić sobie krzywdę, kiedy zostają same, powinnaś odizolować je od siebie na czas nieobecności. Quote
Chianti Posted November 29, 2007 Author Posted November 29, 2007 Lilli- 6 lat, a Birka- 3 miesiące. Gdy na siebie warczą to je rozdzielam. Dzieje się to w ogóle jak się spotykają. Czy na schodach, czy jak się Birka zbliża do jej rzeczy... Na razie gdy są same to Birkę zamykamy w piwnicy... Nie ma szans żeby się zaprzyjaźniły? Quote
Martens Posted November 29, 2007 Posted November 29, 2007 Powinnaś pozwolic sukom sie dogadać. Żaden dorosły pies z normalną psychiką nie zrobi szczeniakowi krzywdy! To normalne, że starsza, zasiedziała suczka ustawia szczeniaka-przybysza. Być może należałoby poświęcić jej nieco więcej czasu i uwagi - może czuć się zagrożona przybyciem nowego członka stada. Rozdzielanie ich przy każdym spięciu powoduje, że ich napięcie i agresja narasta i przy każdym kolejnym spotkaniu sytuacja się pogarsza. One muszą same się ze sobą dogadać! I nie możesz traktować ich na równi - to starszy, zasiedziały pies powinien mieć większe przywileje - jako pierwszy dostawać jeść, być głaskany, itp. Wyróżnianie i rozpieszczanie nowo przybyłego psa nasila agresję starszego. Pierwsze poważne problemy mogą wystąpić, gdy Birka będzie osiągała dojrzałość płciową. Ale do tego pozostało jeszcze dużo czasu. Jeśli Lilly nie ma skłonności do agresji ani nie zauważyłaś u niej jakichś nienormalnych zachowań na tym tle w przeszłości, to naprawdę nie ma powodu do obaw. Nie ingeruj w ich wzajemne stosunki. Unikaj po prostu konfliktowych sytuacji. Tzn. nie karm ich zbyt blisko siebie, nie stwarzaj okazji do walk o zdobycz (np. nigdy nie rzucaj obu suczkom tylko jednej zabawki). Quote
Chianti Posted November 29, 2007 Author Posted November 29, 2007 Dziękuję za poradę ;) zastosuje się do niej. Dzisiaj po spacerze przed przeczytaniem twojego postu położyłam Birkę przed Lilli na plecach. Lilli powąchała jej brzuch i poszła. Przed chwilą poszłam z Birką na krótki spacer żeby się załatwiła i Lilli ani razu nie warknęła. Chyba pomogło? Jak jeszcze będzie warczeć to zastosuję się do twoich rad ;) Pozdrawiam Quote
Martens Posted November 30, 2007 Posted November 30, 2007 Z tego, co piszesz, myślę, że wszystko będzie dobrze. Życzę powodzenia - głaski dla obu suń :) Quote
Aga76 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Skorzystam z założonego już wątku, ponieważ mam podobny problem. W domu mieszkają dwie suczki, jedna jest w wieku 10 miesięcy, druga ma 2,5 roku. Do tej pory sytuacja między nimi była poprawna, przewodnictwo starszej wydawało się czytelne, nie było kłótni, nieporozumień, aż do tej pory. Teraz wystarczy dosłownie jedno spojrzenie i rzucają się sobie do gardeł, są tak zaciekłe w walce... żadna nie odpuszcza. Poszukuję rozwiązań, które pomogą opanować nam sytuację i jak najszybciej wprowadzić porządek. Proszę o pomoc. Quote
Martens Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Jakie to suczki? Problem zaczął się nagle? Quote
Aga76 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Na początku lutego mała skończyła pierwszą cieczkę, miałam cichą nadzieję, że obędzie się bez kłótni, ale się pomyliłam. To yorki. Quote
Martens Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Czy masz obawy, że zrobią sobie krzywdę? Bo rozdzielanie ich i karcenie tylko zaostrza konflikt. Czy mają wspólne zabawki? Jak jedzą? Chodzą na spacery razem czy osobno? Quote
an1a Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 2 suki tej samej wielkości... Może sama ustal między nimi hierarchię.. Tą starszą traktuj jako tą 'wyższą'. Walki suk są jeszcze bardziej zajadłe niż psów.. Miałam podobny problem ze swoimi psami, ale młodszy startował do starszego cały czas odkąd skończył 4 miesiące. Do roku starszy go nie ruszał, ale później były spięcia... i coraz gorsze obrażenia. Założyłam im kagańce i pozwoliłam 'rozwiązać' sytuację... Quote
Aga76 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Starsza od początku była i wciąż jest traktowana jako pierwsza/wyższa i mam nadzieję, że to pozwoli szybciej rozwiąć między nimi konflikt. Na początku próbowałam je rozdzielać, teraz już tego nie robię, bo powodowało to tylko wzrost napięcia i większą zawziętość. Wczorajsze wieczorne spięcie (bez mojej ingerencji) zakończyło się "zwycięstwem" starszej i była to najkrótsza z dotychczasowych potyczek między nimi. Quote
an1a Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Aga76 napisał(a):Starsza od początku była i wciąż jest traktowana jako pierwsza/wyższa i mam nadzieję, że to pozwoli szybciej rozwiąć między nimi konflikt. Na początku próbowałam je rozdzielać, teraz już tego nie robię, bo powodowało to tylko wzrost napięcia i większą zawziętość. Wczorajsze wieczorne spięcie (bez mojej ingerencji) zakończyło się "zwycięstwem" starszej i była to najkrótsza z dotychczasowych potyczek między nimi. Nie powinno się podchodzić do gryzących się psów, bo to jeszcze wzmaga agresję. Ja miałam nauczkę po rozdzielaniu psów - starszy młodemu złamał łapę. W kagańcach była tylko demonstracja siły, który znajdzie się 'na łopatkach'. Młody pokonał starszego i od tej pory nie było walk i warczenia na siebie. Quote
Aga76 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 an1a napisał(a):Nie powinno się podchodzić do gryzących się psów, bo to jeszcze wzmaga agresję. Ja miałam nauczkę po rozdzielaniu psów - starszy młodemu złamał łapę. W kagańcach była tylko demonstracja siły, który znajdzie się 'na łopatkach'. Młody pokonał starszego i od tej pory nie było walk i warczenia na siebie. U Twoich psów młody wiedzie prym? Quote
Recommended Posts