Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Raptus ma bardzo przesuszoną skórę. Ostatnio zaczął zmieniać futro na letnie i powstają mu łyse miejsca, na których widać jak skóra się łuszczy. Szczerze mówiąc to pies wygląda paskudnie, ale nie o to mi chodzi. Wet poradziła mi smarować skórę maścią z witaminą A, oprócz tego można podawać psu wyciąg z pestek winogron. Czy ktoś podaje ten wyciąg swojemu psu, czy olej z pestek winogron ma takie samo działanie?

Czy może coś jeszcze możecie mi poradzić?

Mam jeszcze jednoo pytanie dotyczące kleszczy: ile kosztuje Frontline w kroplach, które wylewa się na psi kark (dla dużych psów) i na ile ten preparat starcza?

Posted

wiesz na suchą skóre i wogóle problemy skórne oraz ma matową i wypadającą sierść ( placki) najlepszy jest gammolen! a co do frontline tego w pipecie na łopatki to on działa na kleszcze ok 4 tygodnie i na pchły ok 3 miesiące , rodzaj w zalleżnoścoi od wagi psa taka pipetka kosztuje ok 16 zł:)może dla dużej rasy troszke więcej..

Posted

Używam hexodermu- taki płyn, o zapachu kokosa, do jedzenia dodaję olej z pestek winogron. Gammolen też jest dobry, tylko drogi.

Jest jeszcze preparat w sprayu na takie wysuszone powierzchnie, ale nie pamietam nazwy, a opakowanie wywaliłam. Tłusty jak nieszczęście.

Dobry też jest olej lniany, ale osobiście go nie używałam, polecała mi go moja Pani doktor, ale skończyło się na oleju z pestek.

No i wylecz to, bo do takiej przesuszonej skóry przyczepia się wszelkie paskudztwo- np. grzybice.

Acha- i zastanów się, czy nie zrobić zeskrobiny z tej skóry, bo wprawdzie Poziomka miewa łupież i przesuszoną skórę, ale łysin to ona nie miała.

Gosia

Posted

Mój pies (mieszaniec ON z dogiem niemieckim) też ma suchą skórę i skłonność do wypadania włosa. Zaczęłam mu dawać pastylki z biotyną Eltam i łyżkę mielonego siemienia lnianego z łyżką oleju z pestek winogron raz dziennie do karmy. Poprawa widoczna bardzo szybko.

Ale mam pytanko - gdzie Wy kupujecie Frontline za 16 zł? Ja płacę 40! :(

Posted

Dzięki za wszystkie rady, może na razie będę stosować olej z pestek wimogron z siemieniem lnianym. Czy zmielone siemie jest dostępne w sklepach czy trzeba samemu zmielić, albo dawać niezmielony? jęśli po tych dodatkach mu się nie poprawi to trzeba będzie zrobić zeskrobiny. Już wcześniej się nad tym zastanawiałam, ake pani doktor stwierdziła, że na razie nie trzebe robić.

Za frontline zapłaćiłam 30 zł. i to mi się wydawało dosyć dużo bo w zeszłym roku płaciłam 15zł.

Posted

W sklepie mielonego nie widziałam, może będzie w aptece. Ja mieliłam sama (w malakserze - ale to nie jest najlepsze urządzenie do tego celu, więc chyba kupię jakiś młynek). Weterynarz kazał dawać mielone, bo to chyba chodzi o ten olejek, który szybciej się uwalnia z mielonego, a całe ziarna mogą po prostu przelecieć przez przewód pokarmowy niestrawione.

Mój pies wcina eukanubę posypaną tym mielonym siemieniem i polaną olejem z pestek winogron z szybkością błyskawicy i wylizuje miskę tak, że mało dziury nie wydrapie. :D

To widzę, że ja strasznie przepłacam za frontline, muszę się rozejrzeć za tańszym źródłem.

Posted

Też mi polecano siemie mielone od tego w ziarenkach. Ja zakupiłam w aptece i posypuję nim suchą karmę polaną olejem. Sierść błyszczy a skóra jest zdrowa :lol: (też miał wysuszoną).

Jak mu podawałam siemie zalane wrzątkiem (taką papkę) to niechciał ruszyć jedzenia. :-?

Pozdrowionka, Lucyna.

Posted

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wszystkie rady. Na razie daję mu sam olej, ale na szczęście już widać poprawę. Do psiego jadłospisu na stałe wpiszę siemie lniane i olej (chyba się Raptus ucieczy :) ). Mam nadzieję, że taki problem się nie powturzy.

• 10 months later...
Posted

A ile się czeka na efekt? Podaję mojemu sproszkowane siemię, polewam oliwą z oliwek, posypuję proszkiem z wyciągu winogron. Robię to od tygodnia dopiero. Są jeszcze jakieś magiczne domowe recepty na suchą skórę? Może to przez kaloryfery?

Posted

ja mysle, ze tydzien to za krotko. ja u sabiny stosowalam sam olej z pestek winogron. robilam to przez kilka miesiecy, a efekt tak naprawde byl widoczny dopiero po zmianie siersci (wczesniej miala strasznie przesuszona, stad wlasnie ten olej).