Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
moze ktos bedzie mogl mi pomoc - mam problem z moim pieskiem. Burek jest psem ze schroniska, ma ok 3-4 lata. Od poczatku zachowuje sie wlasciwie ok, szybko przestal bac sie nowych rzeczy (winda, schody, smycz), a nawet takich, gdzie lek byl wyuczony (na widok robotnika niosacego dluga rurkę o malo nie udusil sie na smyczy - tak bardzo i szybko chcial uciec - taraz nie boi sie juz ludzi) uczy sie szybko, jest fajnym i kochanym pieskiem. bez problemow zostaje sam w domu (tylko na 2-3 h, bo ja genaralnie pracuje w domu).
ale, naturalnie jest ale... Burek coraz czesciej wymaga/ wymusza moja uwagę CALY CZAS KIEDY JESTEM W DOMU - zaczepia lapą, podstawia glowe do glaskania; wystarczy, ze sie porusze - a juz jest obok. i nie chodzi tu o to, ze jestem nieczula i zimna - dajemy mu duzo czulosci, mizianka, drapanka, zabawy w domu i na zewnatrz. ale - jak pisalam - ja pracuje w domu i potrzebuje co jakis czas chwili spokoju. i tu mam problem - bo jak Burek ma poznac, kiedy mam dla niego czas, a kiedy nie? kiedy po prostu ignoruję jego zaczepki potrafi lezec naprzeciwko i wpatrywac sie we mnie z napieciem, co jeszcze bardziej mnie rozprasza.

on nie chce zajac sie sam swoimi zabawkami/ gryzakami, kiedys jeszcze chetnie bawil sie z kotem - teraz wymaga mojej obecnosci przy wszystkim.
na poczatku tak nie bylo, naturalnie nie mowie o czasie, kiedy jeszce uczyl sie naszego domu, zwyczajow i nowej rzeczywistosci; ale tak we wrzesniu byl czas kiedy bawil sie z nami, a kiedy nikt nie mial dla niego czasu to sam, z kotem, gryzl gryzaka - takie psie sprawy; nie chodzil za mna krok w krok.
doszlo do tego, ze kiedy np. zasnie w dzien, a ja pracuje to ja boje sie wstac, zeby sobie kawe zrobic, zeby go tylko nie obudzic
wiem, ze zrobilam cos zle, ale co, i jak teraz to odkrecic?
moze ktos bardziej doswiadczony bedzie mogl mi pomoc? bardzo proszę o rady

Posted

To dobry pomysł.

Co do podłoża problemu, myślę, że sama go po części wywołałaś głaszcząc psa i poświęcając mu uwagę, zawsze kiedy tylko przejawiał taką ochotę czy o to prosił. Proponuję wprowadzić jakąś komendę, którą będziesz wydawała, gdy pies Cię zaczepia, aby zasygnalizować mu że teraz nie będzie zabawy, i po jej wydaniu bardzo konsekwentnie ignorować psa. Przyda się też druga komenda, zapraszająca psa do zabawy i kontaktu, np. wypowiadane wesołym głosem "bawimy się?" Chodzi o to, by dać psu do zrozumienia, że to Ty decydujesz o czasie i formie wspólnego kontaktu.

Posted

dzieki:)
komende 'na poslanie' zna. zostaje na poslaniu moze 20 sek. i znow jest przy mnie. jak mozna wydluzyc ten czas? wydaje mi sie, ze on rozumie tę komende w tem sposob po prostu - trzeba isc na poslanie.
do tej pory nie nauczylam go 'zostan', a chyba by sie to przydalo,, jakos nam to nie wychodzi. ale poszperam jeszcze na forum i moze znajde jakis sposob nie przekraczajacy moich zdolnosci.

@martens: z tymi roznymi komendami to wydaje sie rozsadne.
wlasciwie to ja nie mam problemu z psem, tylko raczej ze soba, a dokladnie z tym, ze nie potrafie wlasciwie go ulozyc. mimo ze znam zasady, to z wykonaniem kiepsciutko. na przyklad siad - niby proste. ale, kiedy ja kombinuje smakolykiem nad jego glowa, zeby sam usiadl, to on po prostu cofa sie i nadal smakolyk ma na oku.
no i to 'zostan' bedziemy cwiczyc.
wlasciwie Burek zna tylko te zasady, ktore przyszly nam tak jakos same - przychodzi ladnie na zawolanie, chodzi na smyczy i nie ciagnie; idzie na poslanie, bo odsylalam go tam jak na samym poczatku jak kot bal sie jeszcze 'blizszych spotkan'
coz poszukam sjeszcze i poprobujemy,

Posted

[quote name='marta925'] komende 'na poslanie' zna. zostaje na poslaniu moze 20 sek. i znow jest przy mnie. jak mozna wydluzyc ten czas? wydaje mi sie, ze on rozumie tę komende w tem sposob po prostu - trzeba isc na poslanie. A zna komende "leż"? Niekoniecznie musi lezec na posłaniu (chodzi o to zeby mu sie posłanie nie kojarzyło z przymusem i dyskomfortem).
Nigdy nie ignoruj psa który Cie molestuje tylko powiedz mu dokładnie czego od niego oczekujesz. Kaz mu np lezeć i pochwal i nagródź za wykonanie . Jak za 20 sekund wstanie i spróbuje zaczepek, to znów daj komende, pochwal itd. Polezy chwile spokojnie - nagradzaj gryzakiem, kościa itp. Musi wiedzieć że bardziej opłaca sie leżeć spokojnie niz kombinować

do tej pory nie nauczylam go 'zostan', a chyba by sie to przydalo,, jakos nam to nie wychodzi. ale poszperam jeszcze na forum i moze znajde jakis sposob nie przekraczajacy moich zdolnosci.

Zajrzyj tu:
http://szkoleniepsow.fora.pl/
A dokładnie:
http://www.szkoleniepsow.fora.pl/jak-uczymy-psa,36/

na przyklad siad - niby proste. ale, kiedy ja kombinuje smakolykiem nad jego glowa, zeby sam usiadl, to on po prostu cofa sie i nadal smakolyk ma na oku.

Siad ćwicz przy ścianie. Nie bedzie mógł sie cofać.
A do tego co robicie teraz wprowadź komendę np "tył" i bedziesz miała psa który na polecenie potrafi chodzić na wstecznym biegu ;)

• 2 weeks later...
Posted

A próbowałas gryzaków/konga/kości? Może to go zajmie kiedy nie możesz poświęcić mu czasu? Albo jakaś zabawka którą się fajnie memła? Tak żeby uznawał że pańcia nie może teraz, więc sam się sobą zajmie;)

Posted

Może spróbuj przyzwyczaić go do klatki ? Jeśli ci się to uda, to wtedy, gdy nie będziesz miała czasu dla niego, to będziesz go tam odsyłała, możesz dać mu jakąś zabawkę, którą zajmie się na dłużej ( np. kong ). A jeśli będzie się grzecznie zachowywał, to gdy skończysz pracę, zawsze poświęć mu wiele uwagi. ;)