Karolajna Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Moja suka (Monti), jest taka mała, a była brana z hodowli "Geslander". Nawet nie wiem kto był jej matką i ojcem. Hodowla nie interesuje się jak się powodzi psom. Mieliśmy dostać maila z rodowodem i zdjęciami rodziców (rodowód jej). Papierkowego rodowodu nie chcieliśmy. Quote
mi-la Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Karolajna napisał(a):Moja suka (Monti), jest taka mała, a była brana z hodowli "Geslander". Nawet nie wiem kto był jej matką i ojcem. Hodowla nie interesuje się jak się powodzi psom. Mieliśmy dostać maila z rodowodem i zdjęciami rodziców (rodowód jej). Papierkowego rodowodu nie chcieliśmy. Przepraszam, ale nie łapię.Jest taka mała...tzn jaka mała? Jaki jest jej wiek? Kupując psa nie zainteresowałaś się kim są jej rodzice? Nie widziałaś ich rodowodów, itp ? Wiesz w mailu to ja Ci mogę przesłac taki rodowód, że padniesz z zachwytu. Tylko po co? Czy dobrze zrozumiałam, że rodzice rodowodowi a Twoja psica nie? Co do zainteresowania hodowców dalszymi losami szczeniąt, to myślę, że skoro nie jest to przez jakikolwiek związek wymagane , to większość hodowców ma to w poważaniu. Myślę, że to dobra wola hodowcy. Znam takich, którzy się interesują potomstwem swoich psów, znam jednak też takich, którzy twierdzą, ze szczenię po opuszczeniu progów hodowli już ich nie interesuje. Quote
Axusia Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Przepraszam ta hodowla sprzedaje psy bez rodowodu - lewe ? tak to zrozumiałam . Myslałam, ze sa w ZKwP ? mam racje ? Quote
Karolajna Posted November 24, 2007 Author Posted November 24, 2007 Nie lewe. Hodowla jest zarejestrowana w Zwiazku Kynologicznym. Chodzi o to że suka jest bardzo niska a ma 3 lata. Chciałam wiedzieć z którego miotu była i od jakiego ojca. Hodowca pytał się czy chcemy rodowód, ale mama nie chciała bo przynajmniej na 2 lata trzeba jeździć na wystawy, a my nie mamy czasu, i suka nie zbyt się nadaje... Quote
Axusia Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Karolajna napisał(a):Nie lewe. Hodowla jest zarejestrowana w Zwiazku Kynologicznym. Chodzi o to że suka jest bardzo niska a ma 3 lata. Chciałam wiedzieć z którego miotu była i od jakiego ojca. Hodowca pytał się czy chcemy rodowód, ale mama nie chciała bo przynajmniej na 2 lata trzeba jeździć na wystawy, a my nie mamy czasu, i suka nie zbyt się nadaje... Przepraszam jesli sprzedaje bez to lewe. Po co miał by sobie zostawiac metryke zwierzaka ? A bajka z wystawami to normlanie pierwsza klasa. Możesz miec rodowd i nigdzie nie jeździć. Quote
Administrators Margo Posted November 24, 2007 Administrators Posted November 24, 2007 Karolajna napisał(a):Chodzi o to że suka jest bardzo niska a ma 3 lata. Braliscie ja dorosla, czy jako szczeniaka... Karolajna napisał(a):Hodowca pytał się czy chcemy rodowód, ale mama nie chciała bo przynajmniej na 2 lata trzeba jeździć na wystawy, a my nie mamy czasu, i suka nie zbyt się nadaje... Obowiazkiem hodowcy jest wydac psa z rodowodem lub metryka. Kupujacy nie ma ZADNEGO obowiazku wystawiania. Rodowod mozesz sobie spokojnie oprawic w ramke, albo wrzucic na dno szafy.. Wolna wola... z obowiazkiem wystawiania rodowod nie ma ABSOLUTNIE nic wspolnego... Napisz prosze wiecej na ten temat, bo niestety obecnie mocno cierpi tu opinia o hodowcy, ktory powinien wydac Tobie dokumenty. I nie mial prawa mowic, ze jesli chcesz otrzymac rodowod to bedziesz zmuszona psa wystawiac... Co do wzrostu to ile ma Twoja suczka w klebie? Czasem rodowodowe ONy wydaja sie male, ale jedynie dlatego, ze wiele prawie-ONow chodzacych po ulicach znacznie przekracza wymiary podane we wzorcu tej rasy... Quote
Guest Mrzewinska Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Karolajna, czy suka ma tatuaz? Jesli tak, latwo ustalisz w Zwiazku jej pochodzenie. I hodowca bedzie musial wyjasnic, czemu nie wydal Wam metryki, co jest jego obowiazkiem. Jesli nie ma - to znaczy, ze nie ustalisz jej pochodzenia. A metryki ani rodowodu nie mogla dostac. I jest "lewa", czyli o nieudokumentowanym pochodzeniu. Jesli masz jakakolwiek umowe z hodowca - mozesz domagac sie wyjasnien. Jesli nie masz umowy, swiadkow kupna, a suka nie ma tatuazu, to w zaden sposob nie mozesz udowodnic, gdzie ja kupiłas. Zofia Quote
haniamaj1 Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Witam wszystkich czy może mi ktoś wyjaśnić czy istnieje tzw pies po rodowodowy?Czy jeżeli rodzice są rodowodowi suka oszczeniła7czy 9 szczeniąt to wszystkie te szczeniaczki powinny mieć rodowód?Z góry dziękuję za odp i serdecznie pozdrawiam:???: Quote
Karmi Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Pies ,,porodowodowy" :shake:Cudne określenie ,,lewego" psa. Czego to hodofcy nie wymyślą. Limit ilościowy (6) już dawno nie obowiązuje.Dziwię się, że jeszcze ktoś daje się na to nabrać. Wszystkie pieski powinny mieć metryki, które potem można ,,zamienić" w rodowód. Jeśli ktoś wmówił Ci, ze pies nie może mieć ,,papierów" bo urodził się 7 czy 9 to przepraszam za dosadność, ale zwyczajnie wpuścił Cię w maliny. Quote
jefta Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Tak-wszystkie będą miały rodowód, jeżeli oboje rodzice mają uprawnienia hodowlane u owczarka niemieckiego: wiek >18 mcy, odpowiednie oceny z wystaw, wynik badania na dysplazję A lub B, przegląd hodowlany z testami psychicznymi i szkolenie minimum IPO-V [samce] Quote
lisica Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Naczelna zasada hodowcy to, hodować z głową w celu ulepszania rasy,czyli uprawnienia,ale to wynika ze statusu,szkolenia a szczególnie ras poddawanych próbom pracy,suka i pies,podnoszenie poprzeczki. Naczelna zasada nabywcy, to nie stosować zasady kupowania w odniesieniu do proszki "Dosia", "...to po co przepłacać",nawet jeśli nie ma się zamiaru wystawiania psa, w przypadku gdy nie zależy nam na rasie to są schroniska Quote
Karmi Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Jefta No fakt tego nie dopowiedziałam bo wydaje mi się to ,,oczywitą oczywistością". Dzięki za uzupełnienie. Obawiam się jednak, ze ta część wymagań hodowlanych nie dotyczy tego hodoFcy.Logika mi podpowiada, że skoro sprzedaje psy bez papierów (siląc się na takie naciągane tłumaczenia) to z dużym prawdopodobieństem można założyć, że jedno lub nawet oboje rodziców nie ma takich uprawnień. Quote
haniamaj1 Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 [quote name='Karmi']Pies ,,porodowodowy" :shake:Cudne określenie ,,lewego" psa. Czego to hodofcy nie wymyślą. Limit ilościowy (6) już dawno nie obowiązuje.Dziwię się, że jeszcze ktoś daje się na to nabrać. Wszystkie pieski powinny mieć metryki, które potem można ,,zamienić" w rodowód. Jeśli ktoś wmówił Ci, ze pies nie może mieć ,,papierów" bo urodził się 7 czy 9 to przepraszam za dosadność, ale zwyczajnie wpuścił Cię w maliny. No cóż ja tylko pytam i nie ma co się dziwić,że ludzie dają się nabrać podejrzewam,że nabiorą jeszcze nie jednego.Dziwne,że hodowca cały czas wypytuje o pieska jak się chowa itd Pokazywał rodowody rodziców jak to wytłumaczyć?:shake: Quote
marmara_19 Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 a skad jestes, a raczej z jakiej "hodowli" czy tez miejscowosci masz psiaka?bo jedna "hodoffla" mi sie nasuwa na mysl..;/ Quote
mi-la Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 haniamaj1 napisał(a):No cóż ja tylko pytam i nie ma co się dziwić,że ludzie dają się nabrać podejrzewam,że nabiorą jeszcze nie jednego.Dziwne,że hodowca cały czas wypytuje o pieska jak się chowa itd Pokazywał rodowody rodziców jak to wytłumaczyć?:shake: To takie psychologiczne podejście do sprawy...pokażę Ci rodowód i w Twojej głowie pozostanie, że masz psa po rodzicach z rodowodem i większości ludzi to wystarcza. Sa też tacy, którzy święcie wierzą, ze ten ich pies to ósmy cud świata, bo przecież po taaakich rodzicach. Niestety świadomość ludzi w tej kwestii jest bardzo mała. A jak jeszcze hodowca wsciska kit, że to 7,8,9 szczęnię i dlatego nie ma rodowodu to już kompletna porazka. A przecież taki hodowca to jak guru dla przęcietnego nabywcy. Quote
haniamaj1 Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 [quote name='marmara_19']a skad jestes, a raczej z jakiej "hodowli" czy tez miejscowosci masz psiaka?bo jedna "hodoffla" mi sie nasuwa na mysl..;/ Jestem z Warszawy,piesek pochodzi z http://www.wladyslawsypka.republika.pl/ Wiem,że str internetową posiada od nie dawna. Quote
jefta Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 rodowodowe i po rodowodowe po wspaniałych rodzicachPięknie :roll:. Ale to chyba PKPR... Edit:wygooglowałam to napewno pkpr Quote
haniamaj1 Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 jefta napisał(a):Pięknie :roll:. Ale to chyba PKPR... Edit:wygooglowałam to napewno pkpr Trzeba przyznać,że dużo hodowli się tak ogłasza daje to owszem dużo do myślenia:roll: Quote
mi-la Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Odnoszę dziwne wrażenie, że takie "hodowle" rosną jak grzyby po deszczu. Quote
haniamaj1 Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 mi-la napisał(a):Odnoszę dziwne wrażenie, że takie "hodowle" rosną jak grzyby po deszczu. Zgadzam się z Tobą. Quote
Guest Mrzewinska Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Haniamaj1, tyle jedna organizacja w Polsce - Związek Kynologiczny w Polsce - wydaje rodowody uznawane przez Miedzynarodowa Federacje Kynologiczna (FCI). Wejdz na strone ZKwP, zobacz jakie sa regulaminy hodowlane, jakie warunki trzeba spelnic, aby szczeniaki mialy metryki, a potem rodowod. A co do papierow - kazdy moze zalozyc dowolna organizacje kynologiczna i wydawac zestawione przez siebie rodowody. Tyle ze nie beda uznane za wiarygodne przez najpoważniejsze organizacje kynologiczne. I oczywiscie w kazdej, ale to w kazdej organizacji kynologicznej moga zdarzyc sie hodowcy-oszusci. Zofia Quote
haniamaj1 Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Mrzewinska napisał(a):Haniamaj1, tyle jedna organizacja w Polsce - Związek Kynologiczny w Polsce - wydaje rodowody uznawane przez Miedzynarodowa Federacje Kynologiczna (FCI). Wejdz na strone ZKwP, zobacz jakie sa regulaminy hodowlane, jakie warunki trzeba spelnic, aby szczeniaki mialy metryki, a potem rodowod. A co do papierow - kazdy moze zalozyc dowolna organizacje kynologiczna i wydawac zestawione przez siebie rodowody. Tyle ze nie beda uznane za wiarygodne przez najpoważniejsze organizacje kynologiczne. I oczywiscie w kazdej, ale to w kazdej organizacji kynologicznej moga zdarzyc sie hodowcy-oszusci. Zofia Bardzo dziękuję za te informacje.Pozdrawiam wszystkich. Quote
Mraulina Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Mam ONy ale z zainteresowaniem śledzę wątek biewerów (zob. yorki). To taka rasa strasznie na topie. Zaczęło się od sprowadzenia paru piesków z rodowodami (UCI - bo FCI jeszcze rasy nie uznało) - a już zaczynają działać hodofcy, którzy nabyli pieski nierodowodowe (dla mnie cokolwiek podejrzane) i chcą robić interes..... Quote
jefta Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Nasrobię jakiś liścik miłosny do pkpr-zobaczymy czy się zainteresują swoimi hodofcami. Mraulina, ty się znasz-można tam puszczać lewe mioty? of Akurat kariera biewerów w Polsce zaczęła się tak dziwnie, bo od hodoffców i jakiś dziwnych mieszanek, te rodowodowe tak pomalutku się pojawiają. Nawet jest conajmniej dwóch takich hodowffców na dgm (jedenego ciągle trzeba na nowo banować :angryy:). Quote
Mraulina Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Lewe mioty to puszcza się wszędzie. Kolega kiedyś poruszył problem na walnym - w ZK oczywiście - i pan oberprezes M. go wyciszył..... A jeżeli idzie o biewery, to, o ile dobrze pamiętam, po raz pierwszy usłyszałam o nich wiosną od koleżanki z pkpru, kiedy zostały przywiezione pierwsze dwie sunie z rodowodami UCI. Równoczesnie d o PKPRu zameldowała się pani, kryjąca się pod ksywą boałeyorki, chcąc założyć dla swoich nierodowodowych piesków KW. PKPR jej odmówił, bojąc się, że zacznie się produkcja kundelków.... i słusznie. Co prawda PKPr prowadzi w teorii KW dla ras rzadkich, ale z tego co wiem na taką rzadką rasę strasznie trudno się załapać.... Teraz białeyorki jest wrogiem zarówno ZK jak i PKPR. Quote
Recommended Posts