Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O rany... może do jutra się sprawa wyjaśni... dla mnie byłoby najfajniej jednak wziąć pudrniczke. Zobaczymy wieczorem, jutro rano. Trzymam kciuki, coby się odkorkowało...

A 70 funciaków za bilet na świeta to chyba niedużo - w okresie przedświątecznym potrafią i ponad 200 kosztować.

Właśnie zajrzałam na stronkę wizzair'u

"Stopień zagrożenia terrorystycznego na lotniskach Wielkiej Brytanii został obniżony, a procedury odprawy skorygowano. W związku z tym, wszyscy pasażerowie mogą posiadać JEDNĄ sztukę bagażu podręcznego, która zostanie poddana sprawdzeniu i nie może przekraczać następujących wymiarów: długość 45 cm, szerokość 35 cm oraz głębokość 16 cm. Pasażerowie proszeni są o jak najszybsze zgłoszenie się do odprawy po przybyciu na lotnisko.
Wszystkie telefony komórkowe oraz laptopy będą sprawdzane osobno, a osobista kontrola będzie przeprowadzana na większości pasażerów.
Prosimy o zapoznanie się z zamieszczonymi poniżej dalszymi ograniczeniami wynikającymi ze względów bezpieczeństwa. "

Dzwonie! Ale coś czuję, że lecę z laptopem!

Eeee, kiszka - pan się jąkał, a informacja jak się okazuje dotyczy tylko wylotu z UK. Z Warszawy z laptopem nie polecę.

Posted

Karjo1 a mozesz podac namiary na te piekarenke co takie pyszne pieczywko piecze? Chetnie wyprobuje :razz:
Sylwia i Lemonsky - milej i szybkiej podrozy zycze:p

Posted

Sylwia,a ja mam do ciebie prosbe.Poniewaz bede w Katowicach to mam zamiar sie przejsc do jakiegos sprawdzonego weta z paszportem mojej lali by potwierdzil ze wszystkie wpisy mam ok :oops: I tak sobie pomyslalam ze sie moze przejde do twojego oczywiscie pod warunkiem ze mi dasz namiary :lol:
Wogole to ja jeszcze tego paszportu na oczy nie wiedzialam dlatego chce sie upewnic ze wszytko sie zgadza,zreszta was tutaj tez zasypie pytaniami typu czy macie wszystko tak jak ja w paszporcie :evil_lol:

Posted

karjo1 napisał(a):
UTAAP, zapraszamy do Birmingham na pyszne pieczywko, kto jeszcze ?

Dzieki;) , to moze kiedys jak bede odwiedzac siostre w Coventry, albo...jak pojade na Cruft's:p

Posted

Kamila polecam z czystym sumieniem mojego weta -- albo doktor Roman Aleksiewicz, albo doktor Anna Machura -- oboje w klinice w Siemianowicach Śl. ul. H. Wróbla 10 -- taki wolnostojący domek wśród bloków. (ta klinika jest własnością Aleksiewicza).
W centrum Katowic wsiadasz w 110 lub w 50 i jedziesz około 25 minut do Siemianowic i wysiadasz przy kopalni. (zabij mnie ale nie wiem jak się ta kopalnia nazywa :oops: ale to chyba jedyna w okolicy więc się nie zgubisz)

W razie jakby Ci było bliżej (choć to w tym samym kieruku) to jest jeszcze jedna fajna wetka sprawdzona przeze mnie-- nazywa się Monika Kubiak i przyjmuje w lecznicy na ulicy Józefowskiej w Katowicach (nie pamiętam numeru :roll: ) Od centrum Katowic jedzie się tam 110, 30, 296, wysiadzasz na przystanku pod kościołem na Józefowskiej (kierowca Ci powie gdzie bo to jedyny kościół w okolicy --- choć w Kaczogrodzie to wydaje się niemożliwe... :diabloti: ) i kawałeczek się musisz wrócić. Przy ulicy stoi szkoła (chyba gimnazjum--2 piętrowy budynek z czerwonej cegły) i z tyłu za tą szkołą w domku jednorodzinnym jest klinika i tam przyjmuje Monika--świetna babka-- gdybyś była u niej to pozdrów ją od rottweilerki Kory z wiecznie kontuzjowanym łokciem -- byłyśmy u niej 3 tygodnie temu ;)

Posted

Tak a propos jedzenia. Gdy byłam w Luton, to codziennie zwiedzałam centrum handlowe w środku miasta (po prostu tam miałam zajęcia na miejscowym uniwersytecie i tak wykorzystywałam przerwę na lunch). Była tam też hala targowa, a w niej sklep prowadzony przez chińczyka z egzotycznymi wyrobami. Wśród węży w puszce i innych dziwnych rzeczy była kasza tatrczana i kiszona kapusta z Polski. A dział wędliniarski praktycznie to były tylko polskie wędliny - kabanosy, krakowska i inne.

Posted

Sylwia-Kora napisał(a):
Kamila polecam z czystym sumieniem mojego weta -- albo doktor Roman Aleksiewicz, albo doktor Anna Machura -- oboje w klinice w Siemianowicach Śl. ul. H. Wróbla 10 -- taki wolnostojący domek wśród bloków. (ta klinika jest własnością Aleksiewicza).
W centrum Katowic wsiadasz w 110 lub w 50 i jedziesz około 25 minut do Siemianowic i wysiadasz przy kopalni. (zabij mnie ale nie wiem jak się ta kopalnia nazywa :oops: ale to chyba jedyna w okolicy więc się nie zgubisz)

W razie jakby Ci było bliżej (choć to w tym samym kieruku) to jest jeszcze jedna fajna wetka sprawdzona przeze mnie-- nazywa się Monika Kubiak i przyjmuje w lecznicy na ulicy Józefowskiej w Katowicach (nie pamiętam numeru :roll: ) Od centrum Katowic jedzie się tam 110, 30, 296, wysiadzasz na przystanku pod kościołem na Józefowskiej (kierowca Ci powie gdzie bo to jedyny kościół w okolicy --- choć w Kaczogrodzie to wydaje się niemożliwe... :diabloti: ) i kawałeczek się musisz wrócić. Przy ulicy stoi szkoła (chyba gimnazjum--2 piętrowy budynek z czerwonej cegły) i z tyłu za tą szkołą w domku jednorodzinnym jest klinika i tam przyjmuje Monika--świetna babka-- gdybyś była u niej to pozdrów ją od rottweilerki Kory z wiecznie kontuzjowanym łokciem -- byłyśmy u niej 3 tygodnie temu ;)

Ale ta ul.Jozefowska to gdzie jest?Tzn jak sie dzielnica kat nazywa?Albo w ktora to strone?

Posted

Dzielnica Katowic nazywa się Józefowiec--a ta ulica Józefowska. Ona jest dość długa i najlepiej wysiąść obok kościoła--wtedy do weta jest rzut beretem. To jest w stronę Siemianowic -- kolejne przystanki to Józefowska Szpital, Międzynarodowe Targi Katowickie i potem już Siemianowice Telewizja czy tam Siemianowice Bytków jak kto woli.

Posted

Sylwia-Kora napisał(a):
Dzielnica Katowic nazywa się Józefowiec--a ta ulica Józefowska. Ona jest dość długa i najlepiej wysiąść obok kościoła--wtedy do weta jest rzut beretem. To jest w stronę Siemianowic -- kolejne przystanki to Józefowska Szpital, Międzynarodowe Targi Katowickie i potem już Siemianowice Telewizja czy tam Siemianowice Bytków jak kto woli.

Oki,juz nalazlam na mapie.Tyle czasu nie mieszka w Katowicach ze calkiem zapomnialam gdzie Jozefowiec jest :oops: Mysle ze tam pojade bo jest blizej niz do Siemianowic.A powiedz mi,czy myslisz ze jak do niej pojade z tym paszportem i nie wiem jakie tam jeszcze papiery trzeba to ona mi bedzie umiala powiedziec czy wszystko sie zgadza? :roll: I napisz mi jeszcze jesli wiesz jakie tam sa godziny otwarcia.

Posted

[quote name='Sylwia-Kora']Monika to kumata babka jest więc na pewno będzie wiedziała czy wszystko z paszportem jest OK. W tygodniu od 10-18 a w soboty od 9-11. ;)

Bardzo ci Sylwia dziekuje,w takim razie napewno tam wpadne po porade co do paszportu :lol: A ty gdzie w Katowicach mieszkasz tak wogole?Wiem ze cie nie bedzie teraz jak ja bede ale pytam z ciekawosci.Nie jestem pewna czy juz gdzies mi tego nie pisalas :oops:

Posted

Sylwia-Kora napisał(a):
W Dolinie Trzech Stawów--- Osiedle Paderewskiego -- jak na Katowice miejsce całkiem miłe.:p

Dolina 3 stawow mi sie dobrze kojazy,moja Lala mieszka na Zawodziu gdy ja jestem tu wiec jak tam jestem to czesto wlasnie tam sie zapuszczamy na spacerki :lol: Mnie sie jednak marzy mieszkanie na moim kochanym Tysiacleciu-gdybym tak jakims cudem do Pl wrocila... :oops:

Posted

Mam prosbe do malutkiej glownie - mozesz mi podac adres dokladny tej Waszej szkoly? Wprawdzie dopiero Gajka sie aklimatyzuje, ale dobrze wiedziec, gdzie bedzie mozna sie troche poszkolic jak przyjdzie czas ;). Moze byc na priv lub na maila utaap@yahoo.com

No i jakby ktos cos slyszal, ze gdzies potrzebuja osoby do pracy z psami :cool3: ...

Posted

Droga do Polski i z powrotem zima trzy osoby waga laczna okolo 210kg, dwa psy laczna waga 33kg i bagaze tego duzo bylo bo wyprawa na swieta, podarunki, zimowe ciuchy a z powrotem duzo walowy i ksiazek na 2 litrowego ropniaka o 100koniach i 16 cos tam, turbo ( ponoc wazne) wyszlo okolo 200 funtow bez eurotunelu. Po podliczeniu wyszla 100 na osobe w dwie strony. Okolo 2,5 raza tankowania na 50 litrow bak w jedna strone, trasa Ladek Zakopane ( takze sama trasa Krakow -Zakopane ciagnie duzo paliwa z wiadomych przyczyn, w jedna strone wyszlo 1065 mil)
Tak ze trzeba liczyc czy benzyna czy ropa, ile pojemnosci ma silnik, jakie obciazenia, i jak sie jedzie- my prolismy powyzej prostej ekonomiocznej, obroty caly czas na 3000 obrotach i wiecej(i jeden 3 godzinny korek). Tym razem sie okaze ile latem z mniejszym obciazeniem, i ekonomicznie mozna droge pokonac. Tym razem trasa zaplanowana i juz troche znana.
Pare lat temu moja mama robila ta sama trase, przeprowadzala mnie z Ladku do Polski benzyniakiem o pojemnosci 1,2. Zajelo jej to 28 godzin na ziane z partnerem i kosztowalo o wiele mniej.
Powodzenia
Malutka

Posted

Moja podroz odbyla sie na przelomie 2005 i 2006, czyli nie tak dawno, owszem ceny poszly w gore, ale znowu nie az tak.
Kurcze od nowa podliczlam ile wyszlo i wyszlo to samo, Czyzbym miala tak tanie auto, albo Ty tak drogie....;)
Naprawde nie wiem jak wytlumaczyc ta roznice, nasz w trasie pali srednio 7 litrow na 100, w miescie 9. Trasa byla dokladnie 1714km. Pamietam bo akurat sprawdzalismy to auto poraz pierwszy na trasie i zapisywalismy pokoleji ile czasu zajmuje kazdy etap, ile kilosow i ile spalilismy,( karteczka nadal w atlasie)no i oprocz tego byl zaklad z osoba ktora co miesiac jezdzi i twierdzi ze nie dojedziemy do Polskiej granicy ( z centrom ladka) ponizej 15 godzin. Wygralismy obiad, na polskiej granicy w 14h i 15 min. Nawet mialam potwierdzone paragonami z godzina z ladku i zaraz po przekroczeniu granicy Polski.
Zaznaczam ze podroz bez kosztow promu, czy eurotunelu. Moze z tad ta roznica?
Nic zobaczymy jak bedzie jutro....kurka nie potrafie usiedzien na miejscu z podniecenia, jeszcze pare spraw do zalatwienia, upiekszenie sie i 4 rano w trase.
Pozdrowienia
malutka