Juta Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Karjo jeszcze nie zerknęłam ale już Ci dziękuję za ta pomoc. Psy to będą kilkumiesięczne szczeniaki ale każdy z nich o wadze +/- 20 kg. Quote
Juta Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Znalazło mi takie połączenia orientacyjne : http://www.buytickets.virgintrains.co.uk/categorymatrix.aspx?Command=TimeTable Czy mogę prosić o wyjaśnienie o co chodzi z : "advance", "off-peak", "anytime"? Bo widzę, że w zależności od tych pojęć cena jest inna. Quote
karjo2 Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Zaleznie od godziny podrozy (off peak jest poza szczytem przypadajacym na ogol rano i popoludniem), anytime -niezaleznie od godziny podrozy, advance - z wyprzedzeniem, wczesniej kupowany bilet. W pociagach im wczesniej zabukujesz, tym tanszy bilet. Szczylki wez na wszelki wypadek na szelkach i w obrozach, by sie nie wymknely, moga byc niezle zestresowane. Warto pomyslec o pobyciu z nimi przynajmniej dzien -dwa, by sie troche oswoily, podroz busem -wspolczuje... Quote
Juta Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Słuchajcie, pomóżcie mi znowu bo znów ja sobie, hodowca sobie. Nie rozumiem zbyt dokładnie co ma na myśli. Wklejam więc korespondencję : 1. What I had to do with the pup going to Greece was tell them at time of booking the puppy would be travelling they told me to phone back in 24 hrs to see if they would accept him but before all the details were taken they could confirm the puppy was going. So I paid for my ticket and I pay for the puppy at the airport.(80EUROS = 71GBP).I think your puppies will have to go in 2 boxes (1 pup in each box). 2. I have already checked for you and it will be the same as the pup from Greece he goes from Edinburgh and the total cost for me and the dog was £234 GBP + £71GBP for the pup. I know it is difficult to book but I managed if you send me your fare (not the dogs) I will get you booked and send you confirmation. It can be done but you will need 2 boxes for the dogs and I will be there to help you in Edinburgh Let me know if you want to buy the boxes in Scotland or if you will bring them. Dont worry I spent a lot of time on this and by the time you come I will already have done it with one dog. Speak soon. Nie wiem o co mu chodzi z ta Grecją tzn. jaki ja mam z tym związek? Czy możecie mi to przetłumaczyć? Quote
Juta Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 I jeszcze to : czy z tej wypowiedzi jasno wynika o co mi chodzi? Jak dostałam 1. maila to napisałam mu to, co poniżej zamieszczam. A on mi znów o tej Grecji i Edynburgu.... I nie mam pojęcia o co mu chodzi. I called today to travel agencies in Poland to ask about flight which You book for me. I wanted to ask about the price for my ticket in both parties, and the price of transport 2 dogs. They told me that I must first give them the volume of transport cages for dogs and only then do they communicate to the airline KLM and agree that these two dogs ran down the flight with me. If the dogs are too big and be too little space will not agree. If the airlines agree to transport 2 dogs with me that I only calculate the price for their transport. Today I know that my ticket bought in Poland is more expensive than those bought from you. In Poland, a travel agent charge their costs. I am afraid that the price which You gave me for a puppy for the transport 160 Euro is unrealistic in they opinion. So I say today at a travel agency. If I make a reservation on the dimension of the transport cage, airlines agree to transport and then on the flight, it appears that something does not agree that the money will be forfeited and we do not recommend. I want You to ask whether the price of 160 Euro per flight lines KLM from Glasgow to Warsaw is already confirmed to the end and everything is correct? I ask because in Poland may be information other than in England and if it is thrue but everything is correct and nothing has changed then do not and will not be any problem I'll send You right after this Sunday's money and You pay my reservation and a ticket will be waiti for me in You home. On this Monday I rang again, because today is Saturday and worked only general information. How do I find it all right to write what You told me in Poland and you you ask for the same thing at home if they are any differences in the information. It is very import_ant to agree on every detail, otherwise I will not fly, puppies, and I do not recommend them to receive an. Quote
karjo2 Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Gosciu sie powoluje na doswiadczenia z wyjazdu z psami do Grecji. Po kiego grzyba sie upiera przy przejazdach UK - PL, nie rozumiem, skoro to kwestia tylko przejazdu miedzy xx w Szkocji a stacja yy w Londku. Daj na priva skad i kiedy planujesz jechac. Quote
Juta Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Karjo wysłałam Ci PRIVa. Czekam przy komputerze na Twoją odpowiedź. Quote
R-oy Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 Prośba o podpisanie petycji w sprawie bokserki Jess, która została uśpiona w Battersea... :-( Link do petycji: http://www.thepetitionsite.com/175/justice-for-jess Quote
gosia.marta Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 podpisane. ze smutkiem, ale tez z satysfakcja. w koncu ktos im sie do dupy zabiera... Quote
puli Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 Juta napisał(a): - czy mogę podróżować pociągiem z 2 dużymi psami? W Polsce mogę tylko z 1 i jak mnie przyłapia to płacę karę + znajduję "opiekuna" dla jednego z psów lub wysiadam z pociągu + płacę karę. Z małymi pieskami nie ma problemu, ale z dużymi są.Kto Ci udzielił takich informacji??? Przepisy mówia jasno i wyraźnie: Po pierwsze: Jedna osoba może przewozic tylko jednego psa . Niezaleznie od wielkości. Po drugie: Nic nie daje znalezienie "opiekuna" bo numer "ludzkiego" biletu odnotowany jest na "psim" i odwrotnie. Po trzecie: W związku z powyzszym nie da sie kupic w kasie zestawu biletów 1 ludzki+ 2 psie wiec drugi pies jedzie na gape. "Kara" za psa na gape czyli tzw opłata dodatkowa wynosi 40 zł. Po czwarte: Obsługa pociagu nie ma prawa "wysadzic" z pociagu własciciela psów. Po uiszczeniu opłaty dodatkowej w kwocie 40 zł Polskim Kolejom Panstwowym drugi pies nagle przestaje przeszkadzac i moze jechac gdzie mu sie żyw nie podoba. Rozwiazan jest kilka - najprostsze to wsiasc do wagonu gdzie jest konduktor i natychmiast zgłosic mu pasażera na gape. Konduktor: - czasami macha reka na durne przepisy i puszcza burka na gape lub wypisuje mu normalny bilet, - podpowiada znalezienie pasazera który zgodzi sie "firmowac" burka i dopisac psi biletdo swojego, - sam znajduje takiego pasazera (częsta opcja) Od szesciu lat podrózuje autobusami i pociagami w towarzystwie dwóch burków i czasami ze sporym bagażem. Bez problemów zjeździlismy pół Polski a w dodatku od roku co tydzien kursujemy miedzy Krakowem a Katowicami. Mozna więc rzec że temat mam opanowany do perfekcji ;) Quote
Sylwia-Kora Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 podpisalam petycje i rozeslalam po znajomkach Quote
GoskaGoska Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 wiecie co apropo usypiania tu psow - to cholera bardzo bym chciała pomoc jakiemuś , który ma zostać uspiony- kiedy będę jechać do PL i w PL wyadoptować - oczywiście to szalnony pomysl, bo co mnie dobija to , że oni tak się srają, ze sprawdzaniem domów itd itd, a tak psa chcą uspić i tak. Ja na siebie nie mogłabym wziąść psa, bo po 1 wynajmuję mieszkanie to mi nie wydadzą , więc może któraś w was spełnia ich warunki, zeby go na siebie wypisać ze schroniska? Po 2 zastanawiam się jak się dowiedzieć , który pies ma wyrok śmierci czy oni by powiedzieli? Moze ktoś coś wie na ten temat? Quote
gosia.marta Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 kochana, ja wiem duzo i od razu Ci powiem, ze to nie przejdzie. ale teraz musze pedzic do pracy, odpisze wieczorem, bo jak zaczne, to nie skoncze przez 2 godziny.......... Quote
coronaaj Posted January 28, 2010 Posted January 28, 2010 Musze poczytac bo ciekawe co piszecie...czy tylko o Angli??? Quote
osho Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 oj, nie tylko... co sie komu ciśnie to tu wpada Quote
Emigrantka Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Z tym gosciem od Grecji to nie jakis scam? Bo tu takich pelno..... Nie czytalam calosci od czego sie zaczelo ale.. nie wysylac zadnej kasy.... Quote
osho Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 eeee, ale cisza ale zapytam potrzebuję na już pokoju dla siebie i psa im bliżej bromley tym lepiej, praca na mnie czeka ale za długo nie poczeka, a dojeżdżanie z barnet,,,hmmm nie bardzo ;) jak ktoś coś wie dajcie znać, dzięki edit: nieaktualne... bye bye północny londynie... Quote
Kamila Posted February 8, 2010 Posted February 8, 2010 [quote name='osho'] edit: nieaktualne... bye bye północny londynie...[/QUOTE] Witamy w East Dulwich :) Quote
osho Posted February 8, 2010 Posted February 8, 2010 niewątpliwie zostaliśmy powitani bardzo gościnnie ;) Quote
Kasia_i_Łukasz Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 Witam serdecznie, pilnie potrzebuję Waszej pomocy, czy czipowanie koniecznie musi być wykonane przed szczepieniem na wściekliznę? Czy można najpierw zaszczepić psa na wściekliznę, zrobić badania na przeciwciała, odczekać 180 dni i dopiero zaczipować? Quote
karjo2 Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 Nie, nie ma takie mozliwosci. Pies musi byc oznakowany przed szczepieniem i pobraniem probki krwi. Quote
osho Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 ...sens jest taki że zaczipowany pies jest po prostu rozpoznawalny bo numer czipa jest unikalny... Quote
UTAAP Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Jest taka mozliwosc - jesli pies posiada polski rodowod, wtedy jako forme identyfikacji uznaje sie tatuaz (tak bylo jak ostatnio sprawdzalam stronie Defra, ale prosze sprawdzic czy czegos nie zmienili, bo to nigdy nie wiadomo) edit: znalazlam http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/pets/procedures/support-info/tattoos.htm dla pewnosci, napisalabym do Defra maila z tym linkiem i poprosila o potwierdzenie ze ten przepis nadal obowiazuje (jesli potwierdza, wydrukowalabym zeby w razie watpliowsci na granicy pokazac) Quote
Recommended Posts