mrowa23 Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='kobartek']Kochani, to moj pierwszy post tutaj. Pozdrowienia dla Was i Waszych milusinskich. Za choinke nie moge zebrac do kupy aktualnych informacji nt. wwiezienia psa z PL do Anglii. Wg tego co sie dowiedzialem + artykul z ktoregos z ostatnich nr-w Angory wyglada to tak: - pies dostaje chipa i paszport - w kolejnym dniu szczepionke pw. wsciekliznie - po 30 dniach weterynarz pobiera probke krwi ktora wysyla sie do Pulaw na okreslenie poziomu przeciwcial pw. wsciekliznie - po 14 dniach przychodzi wynik i .... tutaj mam rozne wiadomosci - czy juz piesek moze jechac, uprzednio otrzymawszy dodatkowe szczepienia pw. kleszczom, tak aby przekroczyc granice pomiedzy 24h a 48h od tego szczepienia, czy dalej trzeba czekac do uplywu jakichs tajemniczych 6 miesiecy? Jesli jest jakies FAQ b. prosze o linka lub na Wasza wyrozumialosc i drobna pomoc w temacie. pzdr[/quote] tak nadal trzeba czekac tajemnicze pół roku ;) Quote
zaba14 Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='mrowa23']tak nadal trzeba czekac tajemnicze pół roku ;)[/quote] niestety :( znajoma kupila sobie w Irlandii psiaka i wczoraj była u weta, wyjechac z paszportem moze, ale juz nie wroci jesli nie odczeka 6 miesiescy kwarantanny ;) Quote
karjo2 Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Kamila, no to panna wraca do normy, wymiziaj ja za uchem ;). Quote
kobartek Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='mrowa23']tak nadal trzeba czekac tajemnicze pół roku ;)[/quote] Dziekuje. Czy wiesz jaka poczatkowa data wyznacza ten 6-m okres? Paszport? Chip? Szczepienie? Badanie w Pulawach? pzdr Quote
mrowa23 Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='kobartek']Dziekuje. Czy wiesz jaka poczatkowa data wyznacza ten 6-m okres? Paszport? Chip? Szczepienie? Badanie w Pulawach? pzdr[/quote] pobranie krwi,od tego momentu czekamy 6 miesięcy Quote
kobartek Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Ponadto, w artykule w Angorze pt. "Ze zwierzakiem za granice" z dn. 19.10.08 w ramce widnieje taka informacja: [quote]Poczawszy od 3.7.2004 dopuszczalny jest przewoz zwierzat z PL do WB bez obowiazujacej do tej pory kwarantanny. Wwoz odbywa sie na podstawie swiadectwa zdrowia zwierzecia wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii[/quote]Czy ktos z Was slyszal aby komus sie to juz udalo? pzdr Quote
kobartek Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [quote name='mrowa23']pobranie krwi,od tego momentu czekamy 6 miesięcy[/quote] Dziekuje. Jednak jesli mozesz podaj wiecej szczegolow. Wszedzie o tym czytam ale tylko jako potwierdzenie ogolnie zaslyszanych informacji. Ty rowniez pozostawiasz temat niedopowiedziany. Czy dysponujesz jakims linkiem do oficjalnych zasobow informacyjnych lub mozesz konkretnie podpowiedziec? Co zamyka ten 6-m okres? Zwykla data czy znowu jakies kolejne badanie? Gdzie jest konkretnie oficjalnie napisane, ze musze czekac na psa te 6m ? Przepisy w Anglii czy PL? Dziekuje za pomoc, pzdr Quote
karjo2 Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Liczona jest od daty pobrania krwi. Badania rownie dobrze mozna zrobic w laboratorium niemieckim, wielu wetow z nich korzysta ( szybciej i chyba taniej). Poczytaj strony DEFRA o przewozie petow (strony rzadowe UK). PS. Aaa i pilnuj certyfikatu, wszystko da sie odtworzyc, a ten papier jest na cale psie zycie i po zgubieniu moze byc problem - procedura od nowa w najgorszym wypadku. Dlaczego masz czekac na psa? Pies te 6 miesiecy zyje sobie spokojnie z Toba w domu, potem sie pakujecie i jedziecie. Kiedys wymogiem bylo spedzenie tego okresu w kennelu sluzb weterynaryjnych, skonczylo sie z 2004r. Quote
karjo2 Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 No to przyjazd rodziny opozni sie o okres karencji miedzy pobraniem krwi a wynikiem :p Quote
kobartek Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [url=http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm]Defra, UK - Animal health and welfare - Bringing pets to Britain[/url] Dziekuje za konkret. A co do wyjazdu to ja wyjechalem juz wczesniej, zostawiajac rodzine z psiakiem w PL. Plany nagle zmienily ramy czasowe i rodzina przyjezdza do mnie na stale - ot i caly szkopul z ta angielska kwarantanna. pzdr Quote
Kamila Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 [B]Karjo[/B]-Lala wymiziana ;) Czy nikt sie nie pisze na spacerek o ktorym pisalam?Domyslam sie ze [B]Aga z Amber[/B] jak najbardziej :evil_lol: ale fajnie by bylo jakby bylo wiecej osob no i psiakow :mad: Ja wlasnie wrocilam z 'wystawy'.Kupilam Lali nowe lozko :diabloti:Chyba jej sie podoba.Oj jakbym tylko mogla to bym tam nakupowala roznosci :placz:I znalazlam tez fajne przysmaki,m.in.peniski ktore Lala uwielbia a nigdzie w zoologicznych tu nie moglam znalezc :shake: Quote
Sylwia-Kora Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Powaga znalazlas penisy? :-o Kurde my to z PL przywozimy bo ja nigdzie nie widzialam. Nie ma nawet w pets&home. Za to w Wilkinsonie sá pyszne cudnie pachnáce zwacze po funciku :p kobartek zycze wytrwalosci w brniéciu przez procedury. Oby wszyscy tak do tego podchodzili a nie zostawiali swoje psy w schronach... Quote
Kamila Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 No znalazlam i sama sie zdziwilam :evil_lol: Lala juz jednego wciagnela,baaaaardzo jej smakowal :eviltong: Quote
karjo2 Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Co do takich "smierdzielkow", na ogol mozna dostac w malych lokalnych sklepikach zoologicznych. Po sasiedzku mam taki i sa penisy, kosci, zwacze, ciasteczka (watrobiane i nie tylko). A sporo ciekawostek online ma zooplus, wlasnie czekamy na suszona dziczyzne. Quote
kobartek Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Ponizej podaje link do precyzyjnej informacji nt. 6m kwarantanny, ktorej poszukiwalem - pewnie przyda sie kolejnym pytajacym. [URL="http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/owners.htm"]Defra, UK - Animal health and welfare - Pet Travel Scheme - What you need to do to bring your pet into or back into the UK under the Pet Travel Scheme[/URL] [quote][B]The six month rule for entry or re-entry to the UK[/B] Your dog or cat may not enter the UK under PETS until six calendar months have passed from the date that your vet took the blood sample which led to a satisfactory test result ([URL="http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/owners.htm#blood"]see below[/URL]). Once the vet has issued the PETS documentation and that six month period has passed, the PETS documentation is valid for your pet to enter the UK. [/quote]pzdr Quote
UTAAP Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 [B]Kamila[/B], spoznione zyczenia powortu do pelnego zdrowia do Lali (troche ostatnio brak czasu na net...) My chetnie z Gajka wybierzemy sie na spacerek. Nie wiem, czy akurat w tym czasie bedziemy w okolicy, ale moze sie uda - bede czkac na konkrety jak juz bedzie wiadomo kiedy ten spacerek sie odbedzie. Ja generalnie jestem niedostepna w poniedzialki i piatki, reszta tygodnia juz bardziej flexible. [B]kobartek[/B], witamy i powodzenia z 'przerzutem' czworonoga :) No i dla calej reszty emigracyjnej ferajny przesylamy pozdrowienia :loveu: Paulina i Gajka Quote
Kamila Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 [B]Paulina[/B]-a jak weekend u ciebie wyglada?Bo ja we wt,sr i czw to dopiero po 3pm jestem wolna a teraz sie zaczyna robic wczesnie ciemno. Quote
Aaliyah1981 Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 kochani trzymajcie za mnie kciuki staram sie o prace w lecznicy dla zwierzat nawet o wolontariat w sumie jest mi to obojetne tzn jak zwykle nie wierze w to ,ze sie uda ale jest mala iskierka nadzieji:roll: Quote
Kamila Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 [B]Ali[/B]-oczywiscie trzymam kciuki :multi: Quote
AniaCz. Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 [B]Kamila [/B]ja mieszkam w poludniowo-zachodniej czesci Londynu, a dokladnie niedaleko stacji Colliers Wood linii(Northern Line). Co do spaceru niestety narazie jestem bez psiaka, czekam na ukonczenie kwarantanny, ale chetnie dolacze bez zwierza jesli mozna. Quote
karjo2 Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Ali powodzenia ! Dziewczyny robcie to spotkanie w przyszly poniedzialek, to wpadne sie odstresowac :evil_lol: Quote
Kamila Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 [B]Ania[/B]-bez zwierza tez mozesz wpasc jak najbardziej :lol: [B]Karjo[/B]-no ja na 100% bede tam sie spotykac z Aga od Amber w przyszly poniedzialek wiec zapraszamy :multi: Quote
UTAAP Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 [B]Kamila[/B], weekendy tez moga byc, chyba ze akurat mam cos zaplanowane, ale zawsze moge zaplanowac spacerek z dogomaniakami :cool3:. [B]Ali[/B] powodzenia! Ja tez tak chce! Quote
karjo2 Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 To dawajcie znac gdzie i kiedy zlot czarownic przed Andrzejkami robimy ;). Nas juz powoli maja dosc w klinice, mimo, ze znaja tylko z telefonow ( chyba za duzo dzwonimy i pytamy) :evil_lol:. Quote
Kamila Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 Karjo-my sie pewnie spotkamy okolo 12.Ja jade od siebie z East Dulwich do Agi (stacja Norwood Junction).A stamtad jest okolo 10-15min na nogach do Norwood Country Park.Czy to ci bedzie pasowac?Czy ktos sie jeszcze pisze na spacerek?:cool3: Quote
Recommended Posts