Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Aaliyah1981 napisał(a):

Niby hipowanie nie boli bo moje poprzednie psy byly wszystkie chipowane ale franio ma dopiero 2,5 miesiaca wzy niecale 3 kg wiec mozesz sobie wyobrazic jak wet wbil mu ta gruba igle ..nie mozemy go ruszyc jak tylko sie przewraca na bok czy delikatnie poruszy skomli :-(nie wiem co sie stalo..najgorsze ,ze stracil do nas zaufanie boji sie nas :shake:.Gdybym wiedziala ,ze tak to przezyje poczekalibysmy troszke jak urosnie :-(

Mój Kropek nie lubi dostawać zastrzyków jakichkolwiek w tyłek, bo potem do końca dnia go boli:razz: i robi z siebie sierotę, ale jak wasz Franio nadal będzie tak cierpiał, to idźcie do weta (może innego) na kontrolę...2,5 miesiąca to rzeczywiście maluch, jednak to wet powinien wam zwrócić uwagę, żeby poczekać z tym chipowaniem. skoro nic nie mówił, to chyba Franio nie powinien tak cierpieć:-(.
No a przed Tobą długa droga odbudowywania zaufania do siebie, nie mówiąc o wizytach u weterynarza.
Trzymam za was kciuki, żeby Franio szybko zapomniał o swoich dolegliwościach;).

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pusia2405 chyba jest tak jak z twoim Kropkiem :roll:dzis Franio wstal wesoly zaczal mnie jak zwykle budzic zachecac do zabawy ...tradycyjnie jak to lubia teriery przewrocil pokoj do gory nogami ..nic juz nie popiskuje ..wiesz cos mi sie zdaje ,ze trafil nam sie taki maly histeryk:oops:wiesz ja nie przypuszczalam ,ze on tak mocno do przezyje widzialam w ogloszeniach ,ze niektore mioty mialy juz chipa wiec chyba tutaj to norma:-o.Mama nadzieje ,ze nie bedzie miec do nas zalu narazie przytula sie ale wczoraj nawet nie reagowal jak go wolalam ..wygladal jak zbity psiak :shake:conajmniej jakby go walec przejechal ;)

a jak tam przygotowania do wyjazdu pewnie ida pelna para???

Posted

Aaliyah1981 napisał(a):
sluchajcie mam do was ogromna prozbe czy mozecie mi doradzic jakies witaminy z uk dla szczeniaka moze znacie jakies konkretne firmy??
bo wet zalecil nam ta karme dla szczeniakow Hill's ale jakos nam nie sluzy :shake:i wrocilismy do samodzielnie gotowanego jedzenia a wiem ,ze musimy dodawac jakies witaminy.

Witaminy dla niemowlat ludzkich sa czesto uzywane przy domowym karmieniu.

Ja zawsze urzywam karme dla sszeniat rozmocona i dodaje mleko zastepcze dla szczeniat. Jest unas Nutrolac ktore jest zrobione z Koziego mleka a nie jak inne krowiego.

Jesli mozesz dostac swierze kozie lub owcze mleko jest bardz dobre=ze tolerowane przez szczenieta.

Posted

Barbelka napisał(a):
Zagladam tu od 2006 roku ale jest tak skomplikowany forum ze nie jest latwo wiedziec gdzie warto spojrzyc.

ale udalo sie i chetnie bedziemy korzystac z dobrych rad :cool3:.a takie meczko gdzie mozna kupic moze jakis konkretny market???musze poszukac

Posted

Aaliyah1981 napisał(a):
pusia2405 chyba jest tak jak z twoim Kropkiem :roll:dzis Franio wstal wesoly zaczal mnie jak zwykle budzic zachecac do zabawy ...tradycyjnie jak to lubia teriery przewrocil pokoj do gory nogami ..nic juz nie popiskuje ..wiesz cos mi sie zdaje ,ze trafil nam sie taki maly histeryk:oops:wiesz ja nie przypuszczalam ,ze on tak mocno do przezyje widzialam w ogloszeniach ,ze niektore mioty mialy juz chipa wiec chyba tutaj to norma:-o.Mama nadzieje ,ze nie bedzie miec do nas zalu narazie przytula sie ale wczoraj nawet nie reagowal jak go wolalam ..wygladal jak zbity psiak :shake:conajmniej jakby go walec przejechal ;)

a jak tam przygotowania do wyjazdu pewnie ida pelna para???

No to się cieszę, że franio doszedł do siebie:lol:.

Przygotowanie rzeczywiście idą pełną parą. Właśnie wróciłam z ostatnich zakupów i pakowanie:razz:.

Posted

Barbelka ,to ja od razu z dwoma pytaniami, jak wybrac klub rasy ,jakimi kryteriami sie kierowac? i druge jak sprawdzic czy nazwa hodowli ktora nam sie podoba nie jest juz w UK zarejestrowana( to tak na przyszłosc:lol:)

Posted

[quote name='Aga & Amber']Barbelka ,to ja od razu z dwoma pytaniami, jak wybrac klub rasy ,jakimi kryteriami sie kierowac? i druge jak sprawdzic czy nazwa hodowli ktora nam sie podoba nie jest juz w UK zarejestrowana( to tak na przyszłosc:lol:)

Kazda rasa uznana przez Angielski 'Kennel Club' ma co najmniej jedne narodowy klub rasy i popularniejsze maja rejonowe rowniersz.

Milosnik rasy sklada aplikacje aby zostac czlonkem kluba. Normalnie trzeba byc proponowanym i sekondowany przez czlonkow, ale normalnie mozna sie obejsc jesli napisze sie o sobie i ma sie jakies wiarogodne referencje.

Jesli hodzi o przydomki hodowlane to sie sklad aplikacje do Kennel club (ale to dla mieszkancow wielkiej Brytani), i trzeba dac im 10 opcji, i dadza piersza ktora nie konfliktuje z inna.

Jesli umi ktos po angielsku to duzo informacji jest tutaj: http://www.thekennelclub.org.uk/

Kluby ras sa pod wzorcem ras http://www.thekennelclub.org.uk/item/435

Kiliknij grupe (inne niz w FCI) i wtedy na rase.

Posted

[quote name='Aaliyah1981']ale udalo sie i chetnie bedziemy korzystac z dobrych rad :cool3:.a takie meczko gdzie mozna kupic moze jakis konkretny market???musze poszukac

Unas mozna kupic pasteryzowane kozie mleko w Sporzywczych sklepach.

Nutrolac mozna kupic tu, http://www.animal-health.co.uk/eMerchantPro/pc/viewcategories.asp?idCategory=32 ale niewiem czy presylka nievedzie nie ekonomiczna, opakowanie to 2.5kg.

Drugie dobre zastepcze mleko jest Litterlac http://www.judgeschoice.co.uk/products.php?cat=23 (z krowiego mleka, ale dobrze tolerowane). Najwieksze opakowanie 5kg, ale tez w 2.5kg i 600g.

Posted

Mam wielkaaaa prosbe. Juz brak mi sil na prowadzenie bezowocnych wymian mailowych z DEFRA, sami sobie zaprzeczaja...
Jak juz kiedys tu pisalam mieszkam w anglii i chce importowac szczeniaka.
cos takiego znalazlam na stronce DEFRA:
The movement between certain Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed. They must be accompanied by a passport and have stayed in the place where they were born since birth without contact with wild animals likely to have been exposed to rabies, or be accompanied by their mothers on whom they are still dependent.

To jest z tej stronki:http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/regulation/eu_regq&a.htm
Ale na kazde moje pytania oni odpowiadaja podobnie, czyli tak jakby tego tekstu wogole nie mieli na stronie i od poczatku informuja mnie jak mam zaczipowac zaszczepic i czekac 6 miesiecy na wyniki itd.

Zrobili jednak jedna wpadke, bo mi odpisali tak:
With regards to your comment "The movement between certain Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed" from our website, I must emphasise the fact that "certain" is underlined meaning not all countries are included in this possibility of this being allowed.
Ale teraz nie chca mi wyjasnic ktore te kraje... i dawaj od poczatku formulka o procedurze ktora dotyczy doroslych psow.
Ostatnio doszly mnie sluchy ze anglicy przywoza szczeniaki z francji.
Wiec moze francja nalezy do "tych" krajow ... ja juz nic nie kumam
BLAGAM pomocy!!

Posted

Dahme, dokladnie ten sam tekst jest w szwedzkich przepisach - ja nie wiem do kogo on sie stosuje, ale na moje oko jest to NIEWYKONALNE. Bo chyba sami urzednicy nie wiedza jak to stosowac.

Niewykluczone ze te "pewne miejsca" w ktorych szczeniaki mialyby przed wyjazdem przechowywac, to cos w roszaju kwarantanny, tzn miejsca pod scisla, ciagla kontrola, nie tylko weterynaryjna, ale rowniez w totalnym odosobnieniu (bo i Anglia i Szwecja boja sie wscieklizny, wiec tu chodzi o to zeby ani szczenie ani matka nie miala stycznosci z zadnymi zwierzetami, nawet z myszami).

Mysle ze nie trac na to energii tylko poszukaj starszego pieska.
Albo zaszczep szczeniaka i na niego czekaj.....

Posted

Osiolek, dzieki za odpowiedz.
W tym rzecz ze ja im tego nie daruje !! Po co maja taki zapis jak go nie mozna stosowac ...? Boli mnie to jak cholera jak mysle ze nie moglabym miec szczeniaka. chce byc przynim jak dorasta i ulozyc go odpowiednio. zreszta maly psiak tak nie przezyje rozsstania z mama i hodowca jak duzy.

Jeszcze raz, jakby ktos mial jakies info to bede dozgonnie wdzieczna !!

pozdrawiam

- marta b.

Posted

[quote name='dahme']Mam wielkaaaa prosbe. Juz brak mi sil na prowadzenie bezowocnych wymian mailowych z DEFRA, sami sobie zaprzeczaja...
Jak juz kiedys tu pisalam mieszkam w anglii i chce importowac szczeniaka.
cos takiego znalazlam na stronce DEFRA:
The movement between certain Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed. They must be accompanied by a passport and have stayed in the place where they were born since birth without contact with wild animals likely to have been exposed to rabies, or be accompanied by their mothers on whom they are still dependent.

To jest z tej stronki:http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/regulation/eu_regq&a.htm
Ale na kazde moje pytania oni odpowiadaja podobnie, czyli tak jakby tego tekstu wogole nie mieli na stronie i od poczatku informuja mnie jak mam zaczipowac zaszczepic i czekac 6 miesiecy na wyniki itd.

Zrobili jednak jedna wpadke, bo mi odpisali tak:
With regards to your comment "The movement between certain Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed" from our website, I must emphasise the fact that "certain" is underlined meaning not all countries are included in this possibility of this being allowed.
Ale teraz nie chca mi wyjasnic ktore te kraje... i dawaj od poczatku formulka o procedurze ktora dotyczy doroslych psow.
Ostatnio doszly mnie sluchy ze anglicy przywoza szczeniaki z francji.
Wiec moze francja nalezy do "tych" krajow ... ja juz nic nie kumam
BLAGAM pomocy!!

Dahme, wez pod uwage, ze powyzsze reguly to zasady przemieszczania zwierzat pomiedzy panstwami czlonkowskimi UE, a nie tylko Wielkiej Brytanii, wiec ten tekst odnosi sie do wszystkich panstw Unii dlatego znajduje sie zarowno na stronie Defra jak na stronach szwedzkich i jesli mnie pamiec nie myli takze widzialam taki tekst gdzies na stronach Polskiej Izby Lek-Wet.

W tym linku ktory podalas, dalej jest mowa o przywozie zwierzakow ponizej 3mies zycia juz konkretnie do UK, i tam Defra informuje ze taki przewoz nie jest mozliwy ze wzgledu na brak szczepienia u takich psow:

,,The UK does not allow the entry of unvaccinated dogs and cats, and animals may not be vaccinated against rabies until they have reached the minimum age for vaccination (as stated on the vaccine manufacturer's datasheet). To enter the UK they must then be prepared in accordance with all the requirements explained on the PETS website, taking account of the required order of preparation."

Wiec zbierajac to do koopy, niektore kraje czlonkowskie Unii E. zezwalaja na wwoz psow ponizej 3mies zycia z innych krajow Unii (przy zachowaniu odpowiednich warunkow), ale akurat UK do tych niektorych(zezwalajacych) nie nalezy. ;)

Jesli niektorym hodowcom udaje sie przywiezc do UK mlodsze szczeniaki, to nie mam pojecia jak oni to robia, w kazdym razie napewno nie stosuja sie do zasad Defra...Slyszalam o kilku hodowcach mojej rasy w UK ktorzy sprowadzali psy z innych krajow, ale zawsze szczenieta byly juz duze, tak jakby przeszly cala procedure szczepien i kwarantanny.

Posted

dahme napisał(a):
Osiolek, dzieki za odpowiedz.
W tym rzecz ze ja im tego nie daruje !! Po co maja taki zapis jak go nie mozna stosowac ...? Boli mnie to jak cholera jak mysle ze nie moglabym miec szczeniaka. chce byc przynim jak dorasta i ulozyc go odpowiednio. zreszta maly psiak tak nie przezyje rozsstania z mama i hodowca jak duzy.

Jeszcze raz, jakby ktos mial jakies info to bede dozgonnie wdzieczna !!

pozdrawiam

- marta b.

Dahme ja dostalam ultoke informacyjna od weta ale niestety to sa procedury wyjazdu z anglii do ...:roll:bo my jestes,my wlasnie na etapie zalatwiania paszportu dla naszego szczeniaka.ale jeszcze musimy poczekac az skonczy 3 miesiace dopiero bedzie zaczeta procedura

wlasnie przez ta kwarantanne kupilismy pieska tutaj w anglii:roll:a myslalas o zakupie tutaj??

Posted

tak myslalam o zakupie psa tutaj. ale jak na zlosc dogi niemieckie tutaj wygladaja zupelnie inaczej. sa rozciagniete jak jamniki maja zapadniety grzbiet a nawet czasem maja maja wygiete prawie w luk kufy tak jak bultriery.
dlatego niestety hodowle angielskie odpadaja :shake:
w takim razie to chyba bede sie musiala z hodowla w polsce dogadac ze mi przetrzymaja pieska ... bede przyjezdzac i zrobie te wszystkie badania, ale strace najlepszy okres .... szczeniaczka:placz:
jest jeszcze szansa ze moze dam pieska do wujka, ale to nie jest w porzadku tak kogos obarczac i do tego przerzucac biedne szczenie z rak do rak ... mowie wam mam dylemat straszny :(
dzieki za wasza pomoc ;)
jakbyscie jeszcze cos wiedzieli to piszcie prosze :)
pozdrawiam :*

Posted

dahme wiesz ja np zworcilam uwage na to ,ze tutaj jest duzo mniej ras niz np u nas ...tez mieslismy wielki dypelat ja zawsze mialam duze psy niestety tutaj nie jest latwo cos wynajac z psem:roll: wiec zdecydowalismy sie na malego psiaka .Nie wiem jak u was z wartunkami czy tak duzy psiak nie bedzie problemem ???ojjjjjjjjjjj dogi sa piekne ale powiem ci ,ze mieszkam tu rok i jeszcze nigdy nie widzialam tutaj doga na ulicy sa chyba rzadkimi psami moze dlatego tak odbiegaja od wzorca (krzyzuja caly czas te same):roll:

Posted

Ja wlasnie szukam hodowli z ktorej moglabym kupic psiaka i dostaje juz bialej goraczki:placz: Jesli juz gdzies wynajduje rodzicow itd to okazuje sie ze sa poza granicami UK... zalezy mi na szczeniaku ze wzgledu na moje dwie krowy, latwiej go zaakceptuja i szybciej przyjma do stada...z podrostkiem moze byc juz trudniej:roll:

Piekna pogode mamy:loveu: Od razu w czlowieka wstepuje wieksza ochota do zycia gdy widzi sie takie piekne sloneczko:multi: i psiaki sie tak nie brudza:evil_lol:

Posted

Habibi napisał(a):
fur wez ty mnie nie oslabiaj ;) Chesz jeszcze jeden ogon dokupic???? SZALONA normalnie :D

No w planach mam jeszcze dwa:eviltong: ale to po powrocie do PL...
Ja lubie raczej duze psy...marzy mi sie boerboel, jestem nawet w kontakcie z jedna hodowla...no ale to za jakies 2-3 latka dopiero... teraz do stada dolaczy cos malenkiego...konkretnie Affenpinscher:loveu: tylko nie moge nic w Uk znalesc:placz: Jak jest juz ciekawy miot, czy zapowiedz miotu to niestety ale nie ma wolnych klusek...w jednej hodowli napisali mi zebym sie na liste wpisala i za dwa lata zadzwonila:crazyeye:
Mam nadzieje ze na Crufcie podlapie jakis kontakt z dobra hodowla malpiatek w UK...

Posted

Fur, w koncu sasiedzi do IR doniosa, ze zarobkowo psy wyprowadzasz bez CRB i dzialalnosci :evil_lol:, przy takiej ilosci futer.
Dahme, a rozgladalas sie po hodowlach, takich z prawdziwego zdarzenia? Znajoma, milosniczka dogow narzekala tylko, ze troszku sa subtelniejsze, drobniejsze niz polskie. Zreszta zajrzyj na fotki z angielskich wystaw na Dogo, podpatrzysz jakie sa psy, moze jakas konkretna hodowla w oko wpadnie.
Swoja droga, tak wiekszosc tu funkcjonuje, ze niestety trza zamawiac, a jak nie mnoza na oslep to i 2 lata wychodzi.
My pewnie na szpice w sobote pojedziemy, to i dogi przy okazji zwiedzimy ;)

Posted

karjo2. - tyle co moge na ta chwile to sprawdzac w necie wszystkie hodowle dogow niemieckich, niestety nie ma ich tam za wiele ... i z moich obserwacji wynika to wiecej polakow ma internet niz anglikow. przykra sprawa.

a nawiazujac do cruft'sa to czy ktos ma wypis jakie grupy kiedy sa pokazywane. tez planuje sie wybrac, ale nie kumam tej rozpiski na stronie cruft'sa . pewnie bede mogla byc tylko jeden dzien. wiec najbardziej mi na dogach zalezy. nie wiecie kiedy te dogi beda?

jestem tu na forum nowa ... wiec nie mi tu proponowac ... ale skoro tak wiele nas sie wybiera na cruft'sa to moze jakies spotkanko tam na miejscu?:razz:

a co do mojego mieszkania i tego czy taki duzy pies to nie problem ...
wic odpowiem tak ... najpierw (marzec/kwiecien) zrobie prawko a potem (kwiecien/maj) zmiena mieszkania i pracy. a mieszkanie bedziemy dobierac tak zeby nie bylo problemu z psem. tak wiec kolo maja juz moglabym miec szczeniaka. ale jak wszystkim wiadomo to nie takie proste wiec mysle ze piesek bedzie dopiero jesien/zima albo sama nie wiem juz kiedy ...

jak macie ochote to ja z przyjemnoscia poczytam o waszych problemach ze znalezieniem odpowiedniego mieszkania (z pozwoleniem na zwierzaka :)
bo zdaje sobie z tego sprawe ze to nie takie hop siup.
adresy internetowe agencji itp. mile widziane :)

pozdrawiam :*