Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Habibi napisał(a):
Jeszcze u mnie jako tako, jutro ostatni dzien do pracy ide. Mysle ze w przyszlym tygodniu mnie złapie duzyyy stres.Kciuki oczywiscie zacisniejcie wszyscy za malo upierdliwych celników, a ja boecuje w zamian relacje.

Kciuki masz jak w banku:loveu: A na relacje bede czekac z niecierpliwoscia :)

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kaśka (Hasta) napisał(a):

moze idz do innego weta - podobno nie kazdy lekarz wet. ma uprawnienia do zalatwiania formalnosci zw. z wywozem zwierzat do W.Bryt., Szwecji itp.
powodzenia!

ten vet akurat ma uprawnienia do wystawienia paszportu, jeszcze raz poprosilam zeby sie upewnil co do tego blood testu, idziemy do niego na kontrole w poniedzialek to go wypytam. Mowil mi ze ma kilka fretek "stalych klientek" i ze jednej z nich pare m-cy temu wytawil paszport (bez blood testu) i podobno podrozowala bez problemu (tylko nie wiem dokad). Najlepiej bedzie jak w poniedzialek zadzwonimy do defry razem. Dam wam znac jak poszlo.

Posted

ehhh wiedzialam ze cos bedzie nie tak:placz:

Dzisiaj TZ sie zorientowal ze jego paszport stracil waznosc:placz::shake:
Ja mam spotkanie w sprawie swojego paszportu tymczasowego w poniedzialek, mam nadzieje ze jego wniosek tez przyjma.... jak nie to sie pochlastam:placz:

Posted

kasiah72 napisał(a):
ten vet akurat ma uprawnienia do wystawienia paszportu, jeszcze raz poprosilam zeby sie upewnil co do tego blood testu, idziemy do niego na kontrole w poniedzialek to go wypytam. Mowil mi ze ma kilka fretek "stalych klientek" i ze jednej z nich pare m-cy temu wytawil paszport (bez blood testu) i podobno podrozowala bez problemu (tylko nie wiem dokad). Najlepiej bedzie jak w poniedzialek zadzwonimy do defry razem. Dam wam znac jak poszlo.

Ferrets from EU countries

The 6 month rule does not apply to ferrets entering the UK either direct from an EU country or via other EU countries. However, it does apply to ferrets entering the UK from an EU country via a non-EU listed country.

Kluczowe zdanie pogrubiłam. Jeśli jedziecie tylko przez państwa UE, to te 6 miesięcy nie obowiązują i testu tez sie nie robi, o ile dobrze zrozumiałam. Tylko szczepienie i po 21 dniach można jechać. Polecam czytać przepisy na stronie Defry. Tam naprawdę jest wszystko pieknie opisane. Nie polegałabym tylko na wiedzy weta, mimo, że w tym przypadku ma rację. Dla pewności warto do znudzenia czytać przepisy. Jeśli wet sie pomyli to będziesz mieć do siebie pretensje, że nie sprawdziłaś dokładnie. Link do strony poniżej.

http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/support-info/vetferret.htm

Posted

Mam nadzieje ze mamy racje. Tez czytalam to na stronie defry a tu chcialam sie tylko upewnic ze rzeczywiscie tak jest... i wtedy dopiero zrobilo sie zamieszanie :)

Czy ktos z was sie moze orientuje ile kosztuje samo wyrobienie paszportu?

Za sama kastracje zaplacilam £140 :nonono2:

Posted

te 6 miesiecy kwarantanny dot. tylko kilku krajow - m.in. Anglii, Szwecji, Malty.
w temacie jest Anglia, wiec myslalam ze to oczywiste o jakim przewozie mowimy :)

za paszport i wszczepienie mikrochipa zaplacilam 150PLN, pobranie krwi do oznaczenia przeciwcial wsciekliznowych oraz samo badanie (w Berlinie) 277PLN

Posted

nooo jeszcze badanie na obecnosc przeciwcial przed Wami... :eviltong:
samo szczepienie to koszt ok 25PLN

(jak to ladnie wyglada... w zeszlym tyg. Hasta zostala ponownie zaszczepiona p/wsciekliznie za... 48GBP! fakt, jest to szczepionka trzyletnia, ale zgodnie z przepisami, jesli bedziemy chcieli wywiezc psa poza teren W.Bryt. i ponownie przywiezc, i tak musimy ja szczepic raz w roku...)

Posted

Habibi napisał(a):
Paszporty sa konieczne???

Jesli nie masz dowodu to tak...:placz:

jefta napisał(a):
wystarczy dowód osobisty-jeżeli ktoś ma (ja mam 22 lata i jeszcze się nie dorobiłam:diabloti:)

A ja zgubilam jakis czas temu swoje dokumenty i dowod TZta:oops:

kasiah72 napisał(a):

Czy ktos z was sie moze orientuje ile kosztuje samo wyrobienie paszportu?

Za sama kastracje zaplacilam £140 :nonono2:

Do jakiego weta ty poszlas:crazyeye: ja za kastracje kocura zaplace 48 funtow...

Posted

furciaczek napisał(a):
Przypominam ze 21 pazdziernika jade z Londynu do PL, kierunek Torun ale mozemy kawalek zjechac z trasy;) Miejsce w samochodzie dla jedej osoby, psy i innego rodzaju futra mile widziane :)

ale to chyba nie na miejsce TZ? ;)

Posted

Kierowca napewno sie przyda :)

A my wczoraj dostalismy paszport- i vet powiedzial ze sprawdzil/dzwonil i ze na 100% nie musimy robic blood testu dla fretki i moge z nia jechac do Polski nawet dzis.

Powiedzial mi ze jesli chce sie jeszcze raz upewnic to moge zadzwonic do naszego konsulatu/ambasady- moze jak zaczne tam dzwonic/mailowac juz dzis to przed samym wyjazdem (na Boze Narodzenie) czegos sie od nich dowiem :evil_lol:

Posted

dziewczyny mam wazne pytanie bo zupelnie jestem zielona w temacie chce wyslac do Polski na konto pieniadze na psiaka w potrzebie tylko tutaj banki za takie tranzakcje popbieraja sobie duze prowizje mozecie mi doradzic cos?z jakich firm warto kozystac???

Posted

[quote name='kasiah72']

A my wczoraj dostalismy paszport- i vet powiedzial ze sprawdzil/dzwonil i ze na 100% nie musimy robic blood testu dla fretki i moge z nia jechac do Polski nawet dzis.
[/quote]

Ja ostatnio rozmawiałam z angielką i dowiedziałam się, że jej rodzice podróżują tak z królikiem, bez blood testu tylko z chipem. Ale rzeczywiście lepiej się upewnić jeszcze na 100%.
Jak ja to wszystko czytam, to wnioskuje, że wszystkie zwierzęta powinny być poddane tej procedurze.:razz:

Posted

[quote name='Aaliyah1981']dziewczyny mam wazne pytanie bo zupelnie jestem zielona w temacie chce wyslac do Polski na konto pieniadze na psiaka w potrzebie tylko tutaj banki za takie tranzakcje popbieraja sobie duze prowizje mozecie mi doradzic cos?z jakich firm warto kozystac???[/quote]

Sporo ludzi korzysta z Wstern Union- ale oni tez pobieraja jakas prowizje (pewnie w internecie mozna znalezc ile)

Posted

[quote name='kasiah72']Sporo ludzi korzysta z Wstern Union- ale oni tez pobieraja jakas prowizje (pewnie w internecie mozna znalezc ile)[/quote]

dzieki jesli jeszcze ktos cos bedzie wiedziec prosze o wiadmosc na pw bo nie chce zasmievcac watku ..

Posted

[quote name='kasiah72']Kierowca napewno sie przyda :)

Powiedzial mi ze jesli chce sie jeszcze raz upewnic to moge zadzwonic do naszego konsulatu/ambasady- moze jak zaczne tam dzwonic/mailowac juz dzis to przed samym wyjazdem (na Boze Narodzenie) czegos sie od nich dowiem :evil_lol:[/quote]

Ja ostatnio zalatwialam sprawy paszportowe, na maila odpowiedzieli na nastepny dzien, tak wiec mysle ze powiinas zdazyc przed gwiazdka:evil_lol:

Co do przesylania pieniedzy, ja kozystam z firmy "opal" w Londynie ma dwa oddzialy, ale mozna wplacic im na konto w ang banku (barclayu jesli dobrze pamietam), prowizja niezaleznie od kwoty 3.50 :) kasa nastepnego dnia na koncie w PL

Posted

[quote name='furciaczek']Ja ostatnio zalatwialam sprawy paszportowe, na maila odpowiedzieli na nastepny dzien, tak wiec mysle ze powiinas zdazyc przed gwiazdka:evil_lol:

Co do przesylania pieniedzy, ja kozystam z firmy "opal" w Londynie ma dwa oddzialy, ale mozna wplacic im na konto w ang banku (barclayu jesli dobrze pamietam), prowizja niezaleznie od kwoty 3.50 :) kasa nastepnego dnia na koncie w PL[/quote]

super dziekuje musze to sprawdzic :lol:

Posted

[quote name='kasiah72']Kierowca napewno sie przyda :)

oj, to ja myslalam ze to w ta strone jedziesz!!!
wybacz, nie zrozumialam...
badanie krwi jest potrzebne zeby przewiezc zwierzaka DO W.Brytanii;
Z W.Br. mozesz wywiezc stworzonko kiedy tylko chcesz, z tym ze bedzie wymagana 6-miesieczna kwarantanna itp jesli bedziesz chciala przywiezc ja z powrotem...

[quote name='kasiah72']Sporo ludzi korzysta z Wstern Union- ale oni tez pobieraja jakas prowizje (pewnie w internecie mozna znalezc ile)
jesli zalezy Ci na szybkim przelaniu pieniedzy, Western Union swietnie sie sprawdza; sprawdz w internecie First Contact, Grosik (czy jakos tak) - jest sporo firm zajmujacych sie przelewami;
wiem jakie sa oplaty w HSBC: przelewajac do 2tys. funtow oplata wynosi 9 funtow- przy wysylaniu zlotowek, a przelew walutowy kosztuje 21 funtow niezaleznie od kwoty