Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witamy!! :) ja coprawda nie jestem jakąś starą dogomaniaczką ale też przebywam w uk i tez z psiulą :) zakładaj galerie i to już bo widzę ładnego potwora na zdj... :P

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witamy i zyczymy milego czytania :). Z goraczki zwiazanej z przekaraczaniem granicy przeszlismy (w wieksosci przypadkow) chyba na tematy bardziej codzienne, moze dlatego nieco rzadziej pojawiaja sie wiadomosci, choc tez zalezy od tematu - tak czy tak, watek raczej nie zniknie ;)

Posted

gii powiedz mi jak możesz czym czym jechałaś na wyspy i ile czasu to zajęło?
Widzę , że jesteś z Rzeszowa, a to niedaleko mnie ja słyszałam , że bus jedzie od nas 36 godzin !!!!
mam nadzieję , że to nie prawda:-o

Posted

minia hehe ja na szczęście leciałam samolotem i bez psa, psa nabyłam tutaj także jest to prawdziwa angielka;) no ale nie mam dobrych wiadomości bo własnie dzisiaj odbierałam kolege z doncaster , autokar jechał dokładnie 36h rzeszów-doncaster no i oczywiscie po drodze przystanki, oczywiscie jakbym sie wybierała do polski z psem to w gre wchodzi opcja tylko i wyłącznie własnym samochodem!!!!! :)

Posted

istnieją firmy przewożące zwierzęta z ludzmi .. wystarczy wpisać w google... koszt osoby dorosłej plus psa (ja pytalam o 15kg) to koszt koło 2500zł

Posted

zaba14 napisał(a):
istnieją firmy przewożące zwierzęta z ludzmi .. wystarczy wpisać w google... koszt osoby dorosłej plus psa (ja pytalam o 15kg) to koszt koło 2500zł

zaba mówisz o samolocie?

Posted

[quote name='zaba14']istnieją firmy przewożące zwierzęta z ludzmi .. wystarczy wpisać w google... koszt osoby dorosłej plus psa (ja pytalam o 15kg) to koszt koło 2500zł

uh, chyba sporo przesadziłeś ;) mnie przewóz psa i siebie (do londynu, pod dom) kosztował 800 pln, wiem że marta wioząc dahme zapłaciła sporo mniej, można więc taniej ;)

Posted

[quote name='osho']uh, chyba sporo przesadziłeś ;) mnie przewóz psa i siebie (do londynu, pod dom) kosztował 800 pln, wiem że marta wioząc dahme zapłaciła sporo mniej, można więc taniej ;)

no ja własnie czytałam o takich cenach :)

Posted

O boże to mnie dobiłaś tą drogą 36 godzin to męka straszna:shake: co do kosztów to się mniej więcej orientuję z tym ,że nie będę jechała autokarem tylko busem.
Będę wiozła dwa owczarki niemieckie więc w autokarze to bym majątek zostawiła:cool3:
Własny samochód zostawiam w PL bo na taką trasę za mały (opel vectra) nadaje się do wożenia wilków tylko nad wodę i na szkolenie. Jeżeli ktoś ma jakąś sprawdzoną firmę przewozową z Podkarpacia to proszę o namiary. Znalazłam kilka w necie ale jak na razie nikt mi nie odpisał .
Mam jeszcze sporo czasu na szukanie bo jedziemy dopiero w listopadzie :placz: ale chciałabym wiedzieć wszystko najlepiej już teraz:lol: psiska kwarantannę przechodzą:shake: wszystkie dokumenty już mamy łącznie z rejestracją na identyfikacja.pl
Pozdrawiam minia913

Posted

a i jeszcze mi się przypomniało takie pytanie: może ktoś z Was oprócz futer przewoził pióra :D (papuga) i orientuje się jak to jest z ptaszyskami? Ja w sumie mam dla papugi opiekuna w Polsce ale jakby nie było dużo zachodu to zabrałabym i ptaszka :)
Obawiam się tylko , że może być z nim kłopot bo to pierzak ze sklepu zoologicznego nie z hodowli i nie ma żadnych dokumentów nie jest zarejestrowany w starostwie itp.

Posted

minia913 napisał(a):
O boże to mnie dobiłaś tą drogą 36 godzin to męka straszna:shake: co do kosztów to się mniej więcej orientuję z tym ,że nie będę jechała autokarem tylko busem.

no niestety, zalezy jeszcze w jakie miejsce anglii się wybierasz? bo ode mnie do granicy jest jakies 6h jazdy.... jak nie więcej nie pamiętam juz :)...
co do sprawdzonych busów to ja Ci nie pomogę ale pewnie znajdą się takie osoby na dogo, zreszta juz w tym wątku pisali o firmach przewozowych ale czy są na podkarpaciu to nie mam bladego pojecia..

aaaa i zakładaj galerie!!!!:mad:

Posted

My jechaliśmy teraz z firmą autobajer do PL i z powrotem do UK i powiem tak, wyjechaliśmy w niedziele o 13stej z Victorii i w pon. po 8ej byliśmy w Poznaniu, na trasie do PL było kiepsko z miejscem dla suni bo bus był załadowany paczkami z tyłu i były tylko 3 fotele dla pasażerów wstawione i trzy osoby jechały a pies w nogach...tak więc strasznie mało miejsca,ale drugim busem tej firmy jechała dziewczyna z dużym goldenem i mówiła, że pies ma całkiem sporo miejsca-może mój błąd był w tym że powiedziałam że Fiona to nie duży husky-nie całe 20kg:roll: W drodze powrotnej miejsca już było więcej, tak więc i nam i suni było dużo wygodniej.Czasowo też było w porządku-z poznania wyjechaliśmy ok 9:30 w sobotę a na Victorii byliśmy o 3 rano w niedziele. Jeśli chodzi o koszta to 300zł za osobę, tak samo za psa +opłata promowa za zwierzaka 15f/20eu co dziwne nie ważne gdzie wysiadasz płacisz tak samo...
Ogólnie rzecz biorąc nie było źle.Pomimo że celnik we Francji nie chciał mi fretki przepuścić :angryy: wymyślił że fretka musi mieć badania krwi co jest nie prawdą..ehh a jak gościu się zbulwersował jak mu tłumaczyłam że tak nie jest i niech gdzieś zadzwoni i się upewni, to stwierdził że on się zna na tym robi i żebym go nie pouczała...
Jeśli chodzi o te kwoty typu 2500zl to też taką usłyszałam w zeszłym roku od jakiejś firmy.

Posted

jak już pisałam mam jeszcze czas poszukam , podzwonię na pewno coś się znajdzie po historii z przewoźnikiem opisanej przez Utaap mam nadzieję , że nie przekręciłam nicka:oops:
wolę dmuchać na zimne:razz:
gii
galerię założyłabym z przyjemnością :loveu: ale nie potrafię:oops: proszę o instrukcje ewentualnie o odesłanie do miejsca gdzie jest napisane jak to się robi:lol:

Posted

Sorry, ze ten moj podpis tak troche straszy :diabloti: (po twoich postach przypomnialam sobie ze juz dawno mialam wstawic ten link...). Jesli dobrze pamietam, to podaje tam nazwe firmy, choc sama jechalam z nimi 'z polecenia' - moze mialam pecha. Zycze wiec powodzenia w szukaniu ;)

Posted

jak już wcześniej pisałam czytam wątek od samego początku doszłam do 200 strony :cool3: jestem w 2007 roku:eviltong: pisałyście tam , że mają się zmienić przepisy dotyczące kwarantanny.... Mamy rok 2010 , a ta durna kwarantanna nadal jest obowiązkowa:shake:
Moja mama jest od 6 lat w Londynie i już dawno chciała żebym się do niej przeprowadziła , ale ja nieeee po co ? W Polsce mi dobrze mam pracę , którą kocham, znajomych, i łatwe życie:p a teraz proszę jak chcę wyjechać jak najszybciej to blokuje mnie jakiś kretyński przepis:placz: Ale cóż nie jestem w stanie zostawić moich wilków pod niczyją opieką i czekam
POZDRAWIAM

Posted

o tych busach to było niedawno, no ale ile stron wstecz nie jestem w stanie powiedziec :) ktos wybieral sie do pl busem i byla o tym mowa :) oraz jak minęła podróż..

a wiecie co ja teraz robie? :cool3: piekę serniczek :loveu: i już zaczyna ładnie pachnieć

Posted

judith1986 napisał(a):
My jechaliśmy teraz z firmą autobajer do PL i z powrotem do UK i powiem tak, wyjechaliśmy w niedziele o 13stej z Victorii i w pon. po 8ej byliśmy w Poznaniu, na trasie do PL było kiepsko z miejscem dla suni bo bus był załadowany paczkami z tyłu i były tylko 3 fotele dla pasażerów wstawione i trzy osoby jechały a pies w nogach...tak więc strasznie mało miejsca,ale drugim busem tej firmy jechała dziewczyna z dużym goldenem i mówiła, że pies ma całkiem sporo miejsca-może mój błąd był w tym że powiedziałam że Fiona to nie duży husky-nie całe 20kg:roll: W drodze powrotnej miejsca już było więcej, tak więc i nam i suni było dużo wygodniej.Czasowo też było w porządku-z poznania wyjechaliśmy ok 9:30 w sobotę a na Victorii byliśmy o 3 rano w niedziele. Jeśli chodzi o koszta to 300zł za osobę, tak samo za psa +opłata promowa za zwierzaka 15f/20eu co dziwne nie ważne gdzie wysiadasz płacisz tak samo...
Ogólnie rzecz biorąc nie było źle.Pomimo że celnik we Francji nie chciał mi fretki przepuścić :angryy: wymyślił że fretka musi mieć badania krwi co jest nie prawdą..ehh a jak gościu się zbulwersował jak mu tłumaczyłam że tak nie jest i niech gdzieś zadzwoni i się upewni, to stwierdził że on się zna na tym robi i żebym go nie pouczała...
Jeśli chodzi o te kwoty typu 2500zl to też taką usłyszałam w zeszłym roku od jakiejś firmy.

z tego co pamiętam to psy, koty i własnie fretki muszą przejść kwarantanne, ale nie dam sobie ręki uciąć ...
mogę jakies namiary na tą firmę? :P

Posted

wg tego co pisze na stronie defry i mojej znajomości języka to pisze że tylko fretki z poza UE muszą przechodzić kwarantanne, no nie wiem może niech ktoś na to spojrzy bo może ja to źle rozumiem :roll:
http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/pets/procedures/support-info/vetferret.htm

a namiary na firmę: http://www.autobajer.com.pl/kontakt.html radzę dzwonić na ten nr z końcówką 236-bo to tego szefa całego, przy drugim tel. jest jego syn-ale on odrazu i tak odsyła do ojca

ja za dwa tyg do PL muszę do lekarza i zwierzaki zostają z TZ ehh mam nadzieję że się nie pozagryzają nawzajem :shake:

Posted

judith1986 napisał(a):
wg tego co pisze na stronie defry i mojej znajomości języka to pisze że tylko fretki z poza UE muszą przechodzić kwarantanne, no nie wiem może niech ktoś na to spojrzy bo może ja to źle rozumiem

Dobrze rozumiesz.Fretki z EU musza miec czipa,szczepienie przeciw wsciekliznie,paszport i byc odrobaczone i odkleszczone.
Napisane jest tez,ze te sprawy maja byc zalatwione w takiej wlasnie kolejnosci,bo numer czipa ma sie zgadzac z tym podanym w dokumencie potwierdzajacym szczepienie.

Posted

Ciekawe, ze u fretki z kraju UE sa zadowoleni z samego szczepienia (plus odpowiednia kolejnosc), a u psow z tego samego terytorium jeszcze trzeba robic test na poziom przeciwcial i odbyc 6-miesieczna kwarantanne...
Czy ktos sie orientuje, czy szczepionki dla fretek jakos inaczej dzialaja, czy one reaguja na szczepionke inaczej niz psy?? Chcialabym wiedziec, z czego wynika ta roznica w wymaganiach...

Posted

PP, nie zamylaj :cool3:. Kwarantanna (izolacja przez okreslony czas w kojcach weterynaryjnych) dotyczy zwierzat spoza EU. Okres karencji miedzy szczepieniem i pozytywnym badaniem p/cial wscieklizny, czyli pobyt we wlasnym domu, dotyczy zwierzat z EU. Tylko wielu uzywa tych okreslen zamiennie, jako rownoznaczne.

Posted

Kurcze,nie chcialem...To co napisalem pochodzi z owej strony.Byc moze brakuje tam szczegolow(albo je przeoczylem).
Okres karencji dotyczy doroslych psow,szczepionych regularnie,czy tylko szczeniakow?