Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cena jest bardzo przyzwoita, realna w tych okolicach?
Poczekaj jak zjawi sie reszta, moze pusc privy?
Tak sobie mysle, ze ewentualnie dogadaj sie z zadatkiem max 50L. Zobaczysz reakcje. Troche duzo osob w tym domu, ktos z nich jest wlascicielem? Bo jesli ktos ma umowe na siebie i podnajmuje, to moze byc tak sobie, bez umowy, potwierdzenia adresu, nielegalne, wiec w kazdej chwili moze wyprosic....

Posted

z tego co liczę, to wychodzi że będę piąty...

cena jest moim zdaniem realna, ani wysoka, ani niska, muszę dokładnie ustalić jak to wygląda właśnie z wynajmem, czy koleś z którym rozmawiam jest właścicielem czy tylko ma pozwolenie na podnajem, będę jeszcze rozmawiał, ba jakby przeszło 50 funtów przedpłaty to taką sumę to można zaryzykować (bo właściwie nie wiem ile chciałby dostać jako przedpłatę:

the monthly rent is 420 and the deposit is 420. i need some of it upfront before u move in as a holding deposit.

Posted

hmmm, dostałem taką odpowiedź

for all means and purposes i am your landlord and my word is final when it comes to any decision made to the house.

i can do legal contract with u, 6 minimum stay in this case, everybody else goes on month-to-month terms.

Posted

no ty bedziesz 5 ale jeszcze chca wynając dwojke czyli bede następne 2 osoby czyli w domu 7 .
za jedynke wychodzi 57 funtow tygodniowo - to powiem ci za bardzio malo :shake: podpisywanie umowy na 6 miesiecy jak się nie wydzialo pokoju bym odradzala. Nie mozesz gdzies się zatrzymac w Londynie i poszukac na miejscu??? z przedplatą tez bym się wstrzymala, bo jesli ktos zarezeruwje ci pokoj a wyjdzie ze to np ruina , to jak nie wezniesz,to kasa przepadnie:shake:
osho a gdzie Ty wogole jestes w PL czy juz w UK?

Posted

No to osob dosc duzo, ile jest lazienek ( moze mi umknelo)?
Umowa na 6 m-cy w porzadku, o ile do podpisania na miejscu, po obejrzeniu warunkow. Jak kwestia przedplaty, poszedl na te 50L?
Skoro sie deklaruje, ze to on jest landlordem( wlascicielem mieszkania), to tez w porzadku.
Moze udaloby sie kupic tanie bilety po Nowym Roku, wpasc na 2-3 dni, miec nagranych kilka mozliwosci, obejrzec i ugadac, potem wrocic z psica i bagazami?
Te pare dni chyba sunia wytrzyma bez Ciebie, da sie cos zorganizowac?
Moze byc taniej niz utopienie kasy i szukanie kwatery na szybko, na miejscu.

Posted

dopiero wróciłem, zaraz będę dzwonił, ale powiem tylko że pięć osób ze mną bo ja myślę o dwójce a nie jedynce, po prostu już się wliczyłem, jedynka była tania bo sami piszą że to b. mała jedynka a dwójka jest spora i spokojnie mogę w niej psa zostawić wychodząc, mi też nie zależy na umowie, bardziej na tym że rozmawiam z właścicielem a nie kimś ktoś podnajmuje.

jestem w pl, średnio chcę "na raty" to robić bo wątpię żeby wyszło taniej...

edit: no więc premsri okazało się imieniem żeńskim a nie męskim, więc nie pan :diabloti:, pani zgodziła się żebym w ogóle nie płacił ani funta z góry ale pod warunkiem, że płacę za miesiąc z góry + depozyt w momencie przybycia, co wydawało mi się oczywiste, zapytała kiedy będę i czy może oczekiwać, że będę i to był koniec rozmowy :diabloti:

Posted

Osho-pewnie juz troche za pozno ale ja bym ja poprosila o zdjecia pokoju :cool3: Duza dwojka wcale nie musi byc duza :cool1: Poza tym lepiej wiedziec czego sie spodziewac.£430 plus niektore rachunki to nie malo no ale skoro tak blisko stacji metra to wtedy ceny zwykle ida w gore.
Ps.Osho-a ty ani nie pijesz ani nie palisz? :diabloti:

Posted

kamila, ja widziałem fotki pokoju, co prawda z telefonu, więc kiepskie, no ale rozmiaru to nie zmieniło, jest naprawdę spory w porównaniu do tego co widziałem w innych ogłoszeniach (i to nawet jako dwójki), owszem widziałem większe, ale jest jak dla mnie i psa wystarczający; z kasą wyszło 420/m-c + 20-30 na rachunki

no, nie palę, piję minimalnie, bardziej w stylu piwko jak jest upał albo winko do obiadu, nie trawię być pijanym :diabloti:

tak, że został mi telefon do przewoźnika, żeby zabookować miejsce, i "na wszelki wypadek" wynalezienie rozwiązania awaryjnego gdybym (odpukać) miał się zdziwić docierając do londynu, macie jakieś pomysły?

karjo pisała o potwierdzenie adresu - do czegoś mi to jest potrzebne, bo w sumie rozwiązanie month-by-month jest na początek z mojego punktu widzenia korzystniejsze

Posted

No to swieta prawie gotowe, choinka sie swieci (jeszcze nie pali ;) ).
Wszystkim tu i tam, ciepla, serdecznosci, bliskosci dobrych ludzi i futer przyjaznych. Niech te swieta przyniosa spelnienie planow, wiele nastepnych marzen i ...........:tree1::santagri:

Posted

a my w 1 dzien swiat w podrozy :) heheheh moja sunia pierwszy raz będzie w PL.
Mam pytanie czy jak się wjezdza do eurotunelu - to sprawdzają psu chipa???
Kurcze bo tak myśle, czy by czasem nie warto bylo u weta sprawdzic czy chip dziala, nie wiecie ile to kosztuje?? Ale sie bede denerwowac :roll:

Posted

Witam,
W najbliższej przyszłości planuję wyjazd do Anglii, narazie bez psa- chciałabym najpierw sama się tam "oswoić" ze wszystkim, początki też nie są łatwe. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży i myślę o tym żeby po jakimś czasie ściągnąć psa do siebie. Chciałabym Wam zadać kilka pytań, na które być może znalazłabym odpowiedź przeczytając ten wątek ale wybaczcie za moje lenistwo to tylko 465 stron :oops: ;) Czy w Anglii ciężko jest znaleźć mieszkanie w którym mogłabym zamieszkać z psem, mam psa "boksera" i czy drogie jest utrzymanie? Myślę, że po nowym roku zaczęłabym załatwiać paszport itp. na wszelki wypadek -gdyby się udało :roll: Bo z tego co czytałam to max 6 miesiecy będzie trzeba czekać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, może macie jakieś cenne wskazówki ;)

Posted

Mrowka, radze jednak przemoc sie i przebrnac przez watek, duzo istotnych informacji :).
Z wynajeciem domu moze byc roznie, sporo nieruchomosci ma zastrzezenie, ze bez zwierzat/dzieci.
Kaucja na ogol jest wyzsza, dochodza koszty ubezpieczenia psa.
6 miesiecy musi minac od pobrania probki krwi na przeciwciala wscieklizny (jesli wynik jest ok).
Utrzymanie, to jedzenie, ok. 30-50L m-nie na sporego psa, od kilku do kilkudziesieciu L ubezpieczenie, zabawki, smaki itp.
Dochodzi koszt hotelu przy wakacjach, czy dodatkowe koszty przy wyjazdach, dopilnowanie terminu szczepien, by certyfikat by wazny.
I tyle w skrocie, reszta w watku.

PS. Osho, potwierdzenie adresu potrzebne, by zalozyc konto w normalnym w miare banku (Abbey, Barclays) :evil_lol:. Do podjecia pracy tez czasem sie przydaje.

Posted

[quote name='karjo2']PS. Osho, potwierdzenie adresu potrzebne, by zalozyc konto w normalnym w miare banku (Abbey, Barclays) :evil_lol:. Do podjecia pracy tez czasem sie przydaje.

ad 1. są jakieś nienormalne? :diabloti:

ad 2. jak to dokładnie działa, do czego pracodawcy potwierdzenie adresu?

ad 3. samo potwierdzenie adresu, to co to jest? tzn jak się odbywa - koniecznie potrzebuję kontraktu z landlordem czy co?

Posted

[quote name='osho']ad 1. są jakieś nienormalne? :diabloti:
Sa, jak najbardziej, latwiej zalozyc w nich konto, za to potem dzieja sie cuda i spedzasz wiekszosc czasu na dyskusjach z bankowcami na poziomie ;).

ad 2. jak to dokładnie działa, do czego pracodawcy potwierdzenie adresu?
Dla czesci pracodawcow jest potwierdzenie Twojego pobytu tu, dla niektorych jest jakby "pozwoleniem na podjecie pracy" (wiarygodnosci potencjalnego pracownika) - nie potrafie tego lepiej wytlumaczyc, pewne rzeczy troszke inaczej tu dzialaja.
ad 3. samo potwierdzenie adresu, to co to jest? tzn jak się odbywa - koniecznie potrzebuję kontraktu z landlordem czy co?
Potwierdzeniem moze byc umowa z landlordem, pismo od GP, po rejestracji w pobliskiej przychodni, list z banku, prawo jazdy angielskie ( czasem sa potrzebne np. 2 listy od roznych instytucji) - najszybciej uzyskasz umowe i list od GP.

+10 znakow ;)

Posted

OK, a ktos mi moze powie jak to jest z klasami wystawowywmi w UK (zakladajac ze wystawia swojego psa i ma psiaka z rodowodem)? :cool3:

Planuje wizyte w UK na dluzej i zabieram ze soba psa z PL (wymagania DEFRA'y itd juz mam z glowy) wiec moze by bylo warto pokusic sie o jakis dodatkowy tytulik ;) Na stronie Kennel Clubu nic nie wyczytalem odnosnie klas wiec jesli cos wiecie, puscie info na PW lub jakiegos linka... Google niewiele wypluwa a Angole niechetnie udzielaja odpowiedzi lub olewaja zaczepki :mad: Mam obcykane wyniki z tegorocznego Crufta na ktorym bylem (klasy: veteran, spec puppy dog, spec jun dog, yearling dog, undergrad dog, graduate dog, post grad dog, mid limit dog, limit dog, open dog i good cit dog) ale w Pl polowa tych klas nie istnieje wiec tymbardziej to Czarna Magia :angryy:.

Dzieki i Happy New Year! ;)

Posted

Witam Was
Planuję wyjazd z psem do Anglli połączony z małym wypoczynkiem.
Psa mam zachipowanego, zaszczepionego, przed nami przeciewciała i pół roku kwarantanny.
Ale wet powiedział mi, że są określone drogi, którymi mogę wjechać z psem do Anglii.
Podał mi stronę Defra, UK - Department for Environment, Food and Rural Affairs , ale ja nic z tego nie rozumiem. Jadę samochodem z Lublina. Czy ktoś może mi podać pewne granice, przez które mogę przejechać z psem? Albo gdzie się mogę dowiedzieć, poza DEFRA bo ze strony nic nie czaję. A co tu chodzi z tym wjazdem?

Posted

witaj, wet nie mial na mysli "drogi" jako "trasy samochodowej", tylko jako "sposób" przywiezienia psa do uk - dla przykładu, gdybyś zdecydowala się lecieć samolotem, to masz do wyboru tylko niektóre linie, tak samo w przypadku promów. co do samochodu - możesz jechać przez eurotunel, ja też tak niedługo pojadę :diabloti:. a czy pojedziesz przez ten kraj czy przez tamten, to twoja sprawa.

Posted

OSHO dziękuję. Nie sądziłam, że wet choć przez chwilę mógł pomyśleć, że o tym nie wiem:evil_lol:. Powiedziałam mu, że jadę samochodem a on mi to właśnie powiedział, żebym sprawdziła drogi wjazdowe, bo nie przez wszystkie wpuszczą mnie z psem. Dlatego odebrałam to tak, że są jakieś konkretne granice wkraczania do Angli z psem. Poszukam jeszcze, bo to mój "pierwszy raz":lol:;). Ale nawet nie mam pojęcia gdzie szukać. Może w KC?

Posted

W KC odesla Cie do DEFRY:evil_lol:
Ja z psiakami podrozuje autkiem bez zadnych probemow czy specjalnych tras..czasem jedziemy "tedy" a czasem "tamtedy" zeby cos przy okazji pozwiedzac, zobaczyc. Nigdy nie mielismy nieprzyjemnosci z tego tytulu.

Posted

dziewczyny czy trzeba mieć pozwolenie od sąsiadów na psa?
zostało mi zadane takie pytanie i przyznam że nic o tym nie słyszałam. czy jeżeli ktoś się poskarży że nasz pies szczeka to jest jakieś prawo ... że mogą nam psa odebrać? :O
nie wydaje mi się ale wolę zapytać ...

Posted

Pierwsze slysze o pozwoleniu do sasiadów, choc przyznam ze sa u nas apartamenty gdzie przy glownym wejsci jesy informacja o zakazie trzymania petów:roll: W prywatnym domu i ogrodku chyba nikt nie moze zabronic. Spaniele naszych sasiadów szczekaja nalogowo i chyba nikt ich sie nie czepia :eviltong:

Posted

Juta, tu masz wyszczegolnione trasy wwozu zwierzat do UK (tylko niektore linie promowe, lotnicze i eurotunnel ) maja takie mozliwosci:
Defra, UK - Animal health and welfare - Pet Travel Scheme - pets routes - EU
Ze swojej strony polecam trase Dunkierka - Dover i linie Norfolkline.
Dahme, moze sa to jakies regulacje wewnetrzne, jesli jest to blok/osiedle zamkniete. Z tego, co widzialam, jesli nawet kupisz mieszkanie wlasnosciowe w bloku, gdzie jest zakaz trzymania zwierzat, to i tak ich trzymac nie mozesz (no moze rybki ;) ). A jesli sasiedzi zglosza do Dog wardens "znecanie sie", np. ciagle ujadanie psa, to pewnie rozmowa, mandat i postepowanie ( tak po kolei) az do odebrania zwierzecia wlacznie. Wiec wszystko zalezy od ukladow z sasiadami i rozmow z sluzbami.