Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kobartek']Kochani, to moj pierwszy post tutaj. Pozdrowienia dla Was i Waszych milusinskich.

Za choinke nie moge zebrac do kupy aktualnych informacji nt. wwiezienia psa z PL do Anglii.

Wg tego co sie dowiedzialem + artykul z ktoregos z ostatnich nr-w Angory wyglada to tak:

- pies dostaje chipa i paszport
- w kolejnym dniu szczepionke pw. wsciekliznie
- po 30 dniach weterynarz pobiera probke krwi ktora wysyla sie do Pulaw na okreslenie poziomu przeciwcial pw. wsciekliznie
- po 14 dniach przychodzi wynik i ....

tutaj mam rozne wiadomosci - czy juz piesek moze jechac, uprzednio otrzymawszy dodatkowe szczepienia pw. kleszczom, tak aby przekroczyc granice pomiedzy 24h a 48h od tego szczepienia,

czy dalej trzeba czekac do uplywu jakichs tajemniczych 6 miesiecy?

Jesli jest jakies FAQ b. prosze o linka lub na Wasza wyrozumialosc i drobna pomoc w temacie.

pzdr[/quote]

tak nadal trzeba czekac tajemnicze pół roku ;)

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='mrowa23']tak nadal trzeba czekac tajemnicze pół roku ;)[/quote]
niestety :(
znajoma kupila sobie w Irlandii psiaka i wczoraj była u weta, wyjechac z paszportem moze, ale juz nie wroci jesli nie odczeka 6 miesiescy kwarantanny ;)

Posted

[quote name='mrowa23']tak nadal trzeba czekac tajemnicze pół roku ;)[/quote]

Dziekuje. Czy wiesz jaka poczatkowa data wyznacza ten 6-m okres?
Paszport? Chip? Szczepienie? Badanie w Pulawach?

pzdr

Posted

[quote name='kobartek']Dziekuje. Czy wiesz jaka poczatkowa data wyznacza ten 6-m okres?
Paszport? Chip? Szczepienie? Badanie w Pulawach?

pzdr[/quote]

pobranie krwi,od tego momentu czekamy 6 miesięcy

Posted

Ponadto, w artykule w Angorze pt. "Ze zwierzakiem za granice" z dn. 19.10.08 w ramce widnieje taka informacja:

[quote]Poczawszy od 3.7.2004 dopuszczalny jest przewoz zwierzat z PL do WB bez obowiazujacej do tej pory kwarantanny. Wwoz odbywa sie na podstawie swiadectwa zdrowia zwierzecia wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii[/quote]Czy ktos z Was slyszal aby komus sie to juz udalo?

pzdr

Posted

[quote name='mrowa23']pobranie krwi,od tego momentu czekamy 6 miesięcy[/quote]

Dziekuje. Jednak jesli mozesz podaj wiecej szczegolow. Wszedzie o tym czytam ale tylko jako potwierdzenie ogolnie zaslyszanych informacji. Ty rowniez pozostawiasz temat niedopowiedziany. Czy dysponujesz jakims linkiem do oficjalnych zasobow informacyjnych lub mozesz konkretnie podpowiedziec?

Co zamyka ten 6-m okres? Zwykla data czy znowu jakies kolejne badanie? Gdzie jest konkretnie oficjalnie napisane, ze musze czekac na psa te 6m ? Przepisy w Anglii czy PL?

Dziekuje za pomoc, pzdr

Posted

Liczona jest od daty pobrania krwi. Badania rownie dobrze mozna zrobic w laboratorium niemieckim, wielu wetow z nich korzysta ( szybciej i chyba taniej).
Poczytaj strony DEFRA o przewozie petow (strony rzadowe UK).

PS. Aaa i pilnuj certyfikatu, wszystko da sie odtworzyc, a ten papier jest na cale psie zycie i po zgubieniu moze byc problem - procedura od nowa w najgorszym wypadku.
Dlaczego masz czekac na psa? Pies te 6 miesiecy zyje sobie spokojnie z Toba w domu, potem sie pakujecie i jedziecie.
Kiedys wymogiem bylo spedzenie tego okresu w kennelu sluzb weterynaryjnych, skonczylo sie z 2004r.

Posted

[url=http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm]Defra, UK - Animal health and welfare - Bringing pets to Britain[/url]

Dziekuje za konkret.

A co do wyjazdu to ja wyjechalem juz wczesniej, zostawiajac rodzine z psiakiem w PL.
Plany nagle zmienily ramy czasowe i rodzina przyjezdza do mnie na stale - ot i caly szkopul z ta angielska kwarantanna.

pzdr

Posted

[B]Karjo[/B]-Lala wymiziana ;)
Czy nikt sie nie pisze na spacerek o ktorym pisalam?Domyslam sie ze [B]Aga z Amber[/B] jak najbardziej :evil_lol: ale fajnie by bylo jakby bylo wiecej osob no i psiakow :mad:
Ja wlasnie wrocilam z 'wystawy'.Kupilam Lali nowe lozko :diabloti:Chyba jej sie podoba.Oj jakbym tylko mogla to bym tam nakupowala roznosci :placz:I znalazlam tez fajne przysmaki,m.in.peniski ktore Lala uwielbia a nigdzie w zoologicznych tu nie moglam znalezc :shake:

Posted

Powaga znalazlas penisy? :-o Kurde my to z PL przywozimy bo ja nigdzie nie widzialam. Nie ma nawet w pets&home. Za to w Wilkinsonie sá pyszne cudnie pachnáce zwacze po funciku :p

kobartek zycze wytrwalosci w brniéciu przez procedury. Oby wszyscy tak do tego podchodzili a nie zostawiali swoje psy w schronach...

Posted

Co do takich "smierdzielkow", na ogol mozna dostac w malych lokalnych sklepikach zoologicznych. Po sasiedzku mam taki i sa penisy, kosci, zwacze, ciasteczka (watrobiane i nie tylko). A sporo ciekawostek online ma zooplus, wlasnie czekamy na suszona dziczyzne.

Posted

Ponizej podaje link do precyzyjnej informacji nt. 6m kwarantanny, ktorej poszukiwalem - pewnie przyda sie kolejnym pytajacym.

[URL="http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/owners.htm"]Defra, UK - Animal health and welfare - Pet Travel Scheme - What you need to do to bring your pet into or back into the UK under the Pet Travel Scheme[/URL]
[quote][B]The six month rule for entry or re-entry to the UK[/B]

Your dog or cat may not enter the UK under PETS until six calendar months have passed from the date that your vet took the blood sample which led to a satisfactory test result ([URL="http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/owners.htm#blood"]see below[/URL]). Once the vet has issued the PETS documentation and that six month period has passed, the PETS documentation is valid for your pet to enter the UK.
[/quote]pzdr

Posted

[B]Kamila[/B], spoznione zyczenia powortu do pelnego zdrowia do Lali (troche ostatnio brak czasu na net...) My chetnie z Gajka wybierzemy sie na spacerek. Nie wiem, czy akurat w tym czasie bedziemy w okolicy, ale moze sie uda - bede czkac na konkrety jak juz bedzie wiadomo kiedy ten spacerek sie odbedzie. Ja generalnie jestem niedostepna w poniedzialki i piatki, reszta tygodnia juz bardziej flexible.

[B]kobartek[/B], witamy i powodzenia z 'przerzutem' czworonoga :)

No i dla calej reszty emigracyjnej ferajny przesylamy pozdrowienia :loveu:

Paulina i Gajka

Posted

kochani trzymajcie za mnie kciuki staram sie o prace w lecznicy dla zwierzat nawet o wolontariat w sumie jest mi to obojetne tzn jak zwykle nie wierze w to ,ze sie uda ale jest mala iskierka nadzieji:roll:

Posted

[B]Kamila [/B]ja mieszkam w poludniowo-zachodniej czesci Londynu, a dokladnie niedaleko stacji Colliers Wood linii(Northern Line). Co do spaceru niestety narazie jestem bez psiaka, czekam na ukonczenie kwarantanny, ale chetnie dolacze bez zwierza jesli mozna.

Posted

[B]Ania[/B]-bez zwierza tez mozesz wpasc jak najbardziej :lol:
[B]Karjo[/B]-no ja na 100% bede tam sie spotykac z Aga od Amber w przyszly poniedzialek wiec zapraszamy :multi:

Posted

[B]Kamila[/B], weekendy tez moga byc, chyba ze akurat mam cos zaplanowane, ale zawsze moge zaplanowac spacerek z dogomaniakami :cool3:.
[B]Ali[/B] powodzenia! Ja tez tak chce!

Posted

To dawajcie znac gdzie i kiedy zlot czarownic przed Andrzejkami robimy ;).
Nas juz powoli maja dosc w klinice, mimo, ze znaja tylko z telefonow ( chyba za duzo dzwonimy i pytamy) :evil_lol:.

Posted

Karjo-my sie pewnie spotkamy okolo 12.Ja jade od siebie z East Dulwich do Agi (stacja Norwood Junction).A stamtad jest okolo 10-15min na nogach do Norwood Country Park.Czy to ci bedzie pasowac?Czy ktos sie jeszcze pisze na spacerek?:cool3: