kasienkaaa Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 na stronie defra jest napisane 6 mscy, ale czy w praktyce zawsze wszystko jest tak samo, jak w przepisach? i dziwi mnie jedna niezgodnosc, z czym przyznam uwazam ze nasz vet zle nas poinformowal, mowiac, ze yogi do polski nie potrzebuje kwarantanny, w strone do anglii gdy wjezdza tak, wiec mam nu zrobic kwarantanne w momencie gdy bedzie wracal, bo jesli zostawie go w polandii to nie? ludzie ide do innego veta na bank, czy nie mozna tak zwariowac, lekarzowi nie ufam :placz: Quote
UTAAP Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 [quote name='sirion']UTAAP, a ten wawrzynek w Twoim awatarze to angielski ? Pamietam jak 11 lat temu byłam w Anglii ( a zima była normalna, a nawet dla angoli straszna - w nocy w Luton było i -10 stopni), a w Londynie na bocznych murach otaczających teren Buckingham forsycje usiłowałay kwitnąć. Off wyszedł mi straszny ! Tak, angielski z naszego parku, wiec nie ma mowy o offie :lol: :lol: Ja nawet nie wiedzialam jak ten krzew sie nazywa :oops: . Dzieki ;) Quote
UTAAP Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 [quote name='kasienkaaa']na stronie defra jest napisane 6 mscy, ale czy w praktyce zawsze wszystko jest tak samo, jak w przepisach? i dziwi mnie jedna niezgodnosc, z czym przyznam uwazam ze nasz vet zle nas poinformowal, mowiac, ze yogi do polski nie potrzebuje kwarantanny, w strone do anglii gdy wjezdza tak, wiec mam nu zrobic kwarantanne w momencie gdy bedzie wracal, bo jesli zostawie go w polandii to nie? ludzie ide do innego veta na bank, czy nie mozna tak zwariowac, lekarzowi nie ufam :placz: Kasienkaaa, nie napisalas chyba wczesniej, ale zakladam ze Yogi ma paszport. Co do kwarantanny niestety nie da sie tego ominac, w praktyce cala procedura wychodzi nawet dluzej niz 6 miesiecy, ale przeczytaj co pisze nizej... Jesli chesz wyjechac z psem do PL to nie potrzebujesz badania na miano przeciwcial a tym samym kwarantanny(wet mial racje), ALE POTRZEBUJESZ GO ZEBY WROCIC DO UK. Najlepiej zrobic mu test na przeciwciala jeszcze w Anglii. Bodajze po 2 tyg.jest wynik i jesli jest powyzej 0,5 IU/ml to mozesz juz jechac. ALE wrocic do UK mozesz z psem nie wczesniej niz po uplywie 6 miesiecy od pobrania krwi na badanie. To oczywiscie tyczy sie psow ktore nie mialy jeszcze testu. Tak jak pisala Katcherine, pozytywny wynik testu jest wazny cale zycie i nie trzeba go pozniej powtarzac o ile przestrzega sie terminow nastepnych szczepien, a jezdzic mozna juz do woli kiedy sie chce bez kwarantanny. Przeczytaj sobie info na ponizszym pliku pdf, jest z sierpnia 2006. Ja go przeczytalam i jeszcze na innych stronach defry i ja to rozumiem tak, ze pies przebadany jeszcze w UK przed wyjazdem nie music czekac 6 miesiecy - moze wyjezdzac zaraz po pozytywnych wynikach serologicznych, ale data powrotu do UK moze byc najwczesniej 6 miesiecy od pobrania krwi, czyli jakby nie mialo znaczenia ze ta polroczna kwarantanna przygotowujaca do powrotu to czesciowo w UK a czesciowo juz poza UK. W takim wypadku, jesli pobralabys krew do badania np.1 lutego, wyniki otrzymujesz ok.14 lutego i jesli pozytywne to nawet 15lutego mozesz jechac - wrocic do UK z psem mozesz najwczesniej pol roku po pobraniu krwi, czyli wychodzi 1 sierpnia. Preczytaj ponizszy link, reszta grupy wsparcia tez prosze ;), i powiedzcie czy zwariowalam czy Wy tez tak to rozumiecie :roll: : http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pdf/pets9.pdf Tu jeszcze cytat z defry(aktualizacja z grudnia 2006), kluczowe zdania podkrelslilam: Taking dogs and cats out of the UK A dog or cat can be issued with a passport after being fitted with a microchip and vaccinated against rabies. It can then enter most other EU countries 21 days after the date of the rabies vaccination. However to enter Malta, and the Republic of Ireland other than direct from the UK, and to enter or re-enter the UK, it must have a blood test. This can be done before the animal leaves the UK or while it is in another qualifying country. To enter Sweden a pet must also be treated for tapeworms using a product containing praziquantel no more than 10 days before entering that country. We also understand that Cyprus also has additional entry requirements. There is also important information a pet owner should know if they are taking their pet to north Cyprus (the area north of the Buffer Zone). No i wrocilismy do 'tematu' :lol: Quote
Katcherine Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 jeszcze tylko dla uscislenia- do Szwecji zgadza sie - ale tylko bezposrednio z Anglii. Przewoz do szwecji z innego kraju obwarowane jest podobna procedura kwarantannowa jak do UK. Podobna- ale nie ta sama!! W kazdym razie serologie trzeba robic. Quote
UTAAP Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 tak, wiem ale mnie chodzilo tylko to co podkreslone. dalam caly cytat zeby bylo bardziej wiarygodnie :evil_lol: Quote
Kamila Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 karjo2 napisał(a):UTAAp, jakby co, to sie buntujemy i caly topik do offa przenosimy :diabloti: PS. Wlasnie odkrylam :oops: galerie Kamili i furciaczka, fajne one.. Dopiero teraz? :mad: Furciaczkowa i Marta-kupilyscie juz bilety? :cool3: Quote
Devis&Marta Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 ja kupuje dzis lub jak sie nie da z przyczyn technicznych (wyswietla ze jest pusty koszyk a nie jest) najpozniej jutro, a kolo mnie to kwitna roze-piekne Quote
furciaczek Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 ja tez dzisiaj:multi: o ile tz niezapomni bo to on sie tym zajmuje:mad: Quote
Kamila Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 No to dajcie znac jak kupicie to ja tez wtedy kupie :eviltong: Jezu,musze dzis nadrobic swoja galerie bo strasznie ja zapuscilam :oops: Ale ma nowe foty i najprawdopodobniej skaner dzis przyjedzie wiec beda fotki Laluni jak byla malutka :cool3: Quote
Devis&Marta Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 kupione:multi: mam nadzieje ze przyjda Quote
Kamila Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 Devis&Marta napisał(a):kupione:multi: mam nadzieje ze przyjda To daj teraz linka do tego ktory kupilas to ja jutro tez kupuje :multi: Quote
Devis&Marta Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 http://www.the-kennel-club.org.uk/asp/shop/ticketOffice.asp?section=Crufts&dept=tickets poczekaj na Furciaczka, bo cos jej nie chodzi i by Cie prosila a kupno:cool3: Quote
Kamila Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 [quote name='Devis&Marta']http://www.the-kennel-club.org.uk/asp/shop/ticketOffice.asp?section=Crufts&dept=tickets poczekaj na Furciaczka, bo cos jej nie chodzi i by Cie prosila a kupno:cool3: No to poczekam tylko niech sie jutro odezwie bo jutro chce rezerwowac :p Quote
furciaczek Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 kamila jak bedziesz na gg to sie odezwij bo kuba niema czasu:angryy: albo ciagle spi Quote
Devis&Marta Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 no laski, zabierajcie sie za te bilety!:p Quote
karjo2 Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 No to bijemy rekordy topiku, 1700 post padl !!!!!!!!!!!:laola: Quote
Habibi Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Dogomaniacy czy jest ktos z Was (lub wybiera sie) do IRLANDII ??? Quote
UTAAP Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Ja sie nie wybieram(na razie) choc bardzo bym chciala :loveu: Quote
Habibi Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 To podpowiedz chociaz ktora droga - autem mozemy sie dostac do Irlandii, czy na kazdy prom biora psa???? Quote
UTAAP Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Oj tego to nie wiem niestety. Wiem ze promem ale czy kazde linie biora nie mam pojecia - az tak sie jeszcze nie dowiadywalam :roll: Quote
furciaczek Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 miedzy 10-15 lutego (moznemy przesunac o kilka dni:cool3: ) miejsce w samochodzie z Londynu do kaczogrodu W 2 POLOWIE LUTEGO MIEJSCE W SAMOCHODZIE DLA PSA Z WLASCICIELEM, EWENTUALNIE SAMEGO PSA LUB SAMEGO WLASCICIELA SZTUK 2:evil_lol: do uk Quote
Sylwia-Kora Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 Hej hej kobity!!!!! Zawaliło mi ogródek śniegiem !!! :mdleje: Kora wniebowzięta !!! :Dog_run: Natomiast sąsiad przywitał dzień gromkim "O F U C K !!!!!" :eek2: Powiedzcie mi kobitki jaka jest cena szczepienia przeciw wściekliźnie bo termin mi się zbliża. I czy mam na coś zwracać uwagę? -- w sensie wpisu, pieczątki czy czego tam jeszcze żeby mi ta wycierpiana kwarantanna nie straciła ważności? Quote
Devis&Marta Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 Furciaczek czyli jednak przyjezdzasz samochodem!:cool3: u mnie sie sadziedzi sniezkami rzucali- o to bynajmniej nie byly dzieci:evil_lol: a ja nie poszlam do pracy, bo 4linie metra wylaczone, Oxford circus zamniekty, zeby uniknac tlumow, chyba bym z 3 godziny do pracy jechala, wiec dzis nie bede marznac:p UTAAP - wybierasz sie do Irlandii turystycznie czy wogole? ja mam nadzieje odwiedzic Walie Quote
Kamila Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 Sylwia-ja za wscieklizne zaplacilam dokladnie £39.76 :lol: A wpis jest identyczny jak ten poprzedni z ta tylko roznica ze tu mam wpisane ze to szczepienie jest wazne do grudnia 2009,ale z tego co mi tu tlumaczyli na forum to i tak trzeba bedzie zaszczepic przed uplywem roku. Daj znac jaka szczepionke ty dostaniesz,tzn na jaki okres czasu. U nas tez snieg choc teraz bardziej chlapa sie zrobila :cool1: Quote
Recommended Posts