Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Macie jakieś nowe spostrzeżenia co do karmy?Muszę swoje cavaliery przestawić z acany grasslands na coś..Niestety od jakiegoś czesu łzy i ślina robą i się brązowe i farbują psie ryjki.Myślałam właśnie o brit care z jagnięciną dla małych psów.Interesuje mnie ew.efekty specjalne typu drapanie,a także ogólna kondycja.
Dzięki za jakiekolwiek opinie
Pozdr.Aga

Guest Lotty
Posted

Moim pekinom ta karma bardzo służy. Zaczęły ją jeść praktycznie od razu a innych karm (Acana, Orijen, Husse, Fitmin) nawet nie ruszyły. Też bałam się,że psy zaczną się drapać,albo że sierść będzie brzydka i matowa,ale nic takiego się nie stało.

Posted

Mam w domu staffiki i yorka.
Wszystkie jadły Brita. Yorce najmniej smakował ale sierść była ok.
Biała suka zero drapania i co najważniejsze dla mnie zero zacieków na sierści i wycieków z oczu co się zdarzało na innych karmach z łososiem. Jagnięcina również ok.

Posted

Zastanawiam się nad Britem Care, tylko jakim? Sucz niecałe 10kilogramów (dążymy do 9 :evil_lol: ), powiedzmy, że półdługowłosa, po Fitminie sensitive łosoś + jagnięcina niestety dalej łupież i drapanie :roll:

Posted

aga kom napisał(a):
Macie jakieś nowe spostrzeżenia co do karmy?Muszę swoje cavaliery przestawić z acany grasslands na coś..Niestety od jakiegoś czesu łzy i ślina robą i się brązowe i farbują psie ryjki.Myślałam właśnie o brit care z jagnięciną dla małych psów.Interesuje mnie ew.efekty specjalne typu drapanie,a także ogólna kondycja.
Dzięki za jakiekolwiek opinie
Pozdr.Aga

"Skarmiłam" jeden niezbyt duży worek tej karmy. Tylko jeden, bo Panu Psu nie bardzo podeszła ze względów smakowych (nie należy się tym sugerować, bo jemu po trzech dniach w zasadzie żadna sucha nie podchodzi), natomiast żadnych sensacji typu drapanie, łupież, mega kupska nie było. O kondycji nic nie mogę powiedzieć, bo to zbyt krótko trwało.

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich serdecznie.

Ostatnio przerzuciłem się z Acany na Brita... Mój szczeniak ma prawie 3 miesiące. Przeraża mnie jednak dawkowanie. Dla w przyszłości dorosłego psiaka ważącego 20 kg dawkowanie obecnie wynosi 110g. To bardzo mało w porównianiu do innych karm.

Stosujecie się do tych dawkowań..? z Góry dzięki za odpowiedź

Mój psiak to pinczer średni

Posted

te dawkowania są podane przykładowo, ale tak naprawdę wszystko zależy od wieku, aktywności psa, a także pory roku bo w zimę zwiększa się dawkę karmy. To już trzeba dopasować indywidualnie do każdego psa

Posted

Młodym szczeniętom raczej nie wydziela się karmy, chyba że są strasznymi obżartuchami i przesadzają z jedzeniem lub należą do ras olbrzymich, które trzeba bardzo rozsądnie karmić w okresie wzrostu. Te dawkowania są raczej orientacyjne, a niskie dawkowanie dobrze świadczy o karmie, bo oznacza, że to nie puste "siano", tylko wartościowe pożywienie.

• 2 months later...
Posted

A którą wersję Brita wybrać dla wybrednego psiaka? Zależałoby mi w sumie na Activity, ale jak wybredniak co do suchego ma jej nie jeść w ogóle, to wezmę każdą, którą pieski chętnie jedzą.

Posted

To ja podpowiem, ze moja suka lakomczuch straszny, wcinajac kazda karma bez problemu, jak jadla brita care large breed to zostawiala kilka granulkow w misce - co normalnie jest niemozliwe

Posted

A moja wciąga BC Medium Breed (no dobra, naciągane, bo nie wazy 10 kilo :eviltong:) nosem ;)

Najlepiej byłoby mieć próbki różnych karm i zobaczyć, jak podchodzą konkretnemu psu. Moja suka od kwietnia jest na BC - poprawiła się sierść, skończyły się problemy z wielkimi, śmierdzącymi kupami (teraz jest kupa 2 razy dziennie, jak w zegarku ;)), drapaniem, łupieżem... Co prawda dostaje do tego warzywa, owoce, jogurt i oliwę, czasem jakiegoś gnata, ale ogólnie jestem z tej karmy bardzo zadowolona.

Posted

a taka ciągła zmiana karm nie zaszkodzi psu? Zabieraj miskę po 15 minutach i na następny posiłek znowu daj tą karmę. W końcu zgłodnieje i zje. Bo przy ciągłym zmienianiu karmy nie nauczy się jeść jednej ;)

Posted

Póki mieszka tylko ze mną to tak właśnie robię i dzięki temu wykańczamy worki 2,5 lub3 kg i jest ok...ale niestety teraz jesteśmy na wakacjach i nie ma mocy żeby ktoś widząc, że pies nie je, nie podał mu czegoś, co mu bardziej smakuje. Moje argumenty to jak grochem o ścianę ;)

Posted

U nas najlepiej się sprawdza BC rybny - Hexa ma sierść super, lśniącą, nie wypada w tak ogromnych ilościach i ładnie trzyma linię nawet jak ją zostawię na 2-3 tygodnie samą u rodziców ;). Na BC large breed sierść się zepsuła, pies utył i kupy również były nieciekawe. Podejrzewam, że jagnięcina jej nie służy, bo inna karma z jagnięciną też spowodowała problemy z sierścią. Chciała bym spróbować coś innego rybnego, ale boję się że znowu pies się zacznie sypać :roll:.
Młoda jest niejadek, ale BC rybnego jakoś chętniej je niż Pro Plan z rybą czy Brita Active. Tata jej czasami polewa oliwą/olejem i wtedy nawet zdarza się że zje całą michę. Pro Plan czekał 3 dni w misce, nawet polany olejem z ryby (trzeciego dnia nie jedzenia) nie był na tyle atrakcyjny żeby pies raczył zjeść i musiałam wywalić bo zapach był dla mnie nas nie do zniesienia :roll:.

Posted

Prawda taka, że zmieniając psu karmę co i róż nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak ona na niego oddziaływuje tak na prawdę. U mnie również nie ma opcji, żebym ja zmieniała karmę bo psu nie smakuje heheh no chance. Kiedyś jeszcze próbowały kombinować, ale teraz smakuje im każda karma...
Ale u mnie w domu nie ma dokarmiania piesków, dosmaczania, zostawiania miski bo a może zje potem... itp
Rano jest śniadanie - godz. 6.50 (zanim wyjdę do pracy) i wieczorem ok. 19 jest kolacja... i bez różnicy co włożę do miski - czy to wołowinka, czy korpusik, czy Acana Light and Fit (w ogóle nie pachnie ta karma jest tak mało apetyczna, że bardziej sie nie da chyba) - wszystko znika w 30 sekund.

Co do BC, ja wiele razy dostawałam ta karmę gdzies w gratisach, na zawodach itp, ogólnie smakowała im bardzo - ale im jak już wspomniałam wszystko smakuje, o sierści nic nie powiem bo nie jadły dłużej niż miesiąc, a to zdecydowanie za krótko żeby się wypowiedzieć, ale kupy były mikrusie ;)
Moje jadły Brit Care Adult, i Brit Care Senior

• Upvote 1
  • 3 weeks later...
Posted

Brit Care - karma bardzo dobra , sierść ok , qpy małe , żęro bąków . Wszystko w normie się mieści :) Ja i moje psy polecamy z czystym sumieniem . Z resztą jest to karma Super Premium nie tylko dlatego , że tak ktos palna ale dlatego , że naprawdę taka jest dobra :)

Posted

Ja mam ale nie używam na karmę, bo tata marudzi że mu niewygodnie się otwiera i woli w worku karmę trzymać. Pojemniki są metalowe, solidne, ale przy kurierze trzeba sprawdzić czy nie jest pogięty i poobtłukiwany bo mi jeden przyszedł powyginany i z odpadniętym dnem :mad:. Na psie akcesoria pojemnik sprawuje się super ;).

• 4 weeks later...
Posted

Zauważyliście zmianę granulek w Salmon & Potato? Są teraz mniejsze, jaśniejsze i wymieszane z niewielką ilością takich okrągłych. Zastanawiam się czy trafił mi się wadliwy worek czy to taka zmiana ogólna :)