Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sunia je od jakiegoś czasu BC light, straciła ładnie na wadze, a oprócz tego skończyły się problemy z przesuszoną skórą, łupieżem oraz ropiejącymi oczami. Nie chciała jeść Royala, Boschem pluła, BC wcina aż miło:lol:

Posted

[quote name='pauli_lodz']no póki co eksperymenty z britem care light wyglądają na udane, kubek je mieszankę ciągle i coraz więcej brita dosypuję i - odpukać - jest ok. zmieniłam w końcu bo po acanie miał jakieś sensacje dziwne, wzdęcia i bóle brzucha poranne, mam nadzieję że mniejsza zawartość białka i błonnika a wyższa węglowodanów w bricie ustabilizuje mu to trawienie :) na pewno inaczej je chrupki - acanę mało gryzł i łykał, brita chrupie aż miło posłuchać :) pewnie skończę z rozmaczaniem karmy i będzie chrupał jak normalny pies :) smakowitość i zapach brita oceniam bardzo wysoko, psiak póki co też :)[/QUOTE]

to ja dopiszę swoje wrażenia po połówce 3 kilowego worka BC light z indykiem - psu jednak zaszkodziła karma, jest sporym wrażliwcem i jednak w bricie coś musi być nie tak. więc z wrażliwymi psami czy alergikami też bym przy tej karmie uważala.

• 1 month later...
Posted

Witam. Mam mały problem, bo mój 14-letni mały pies (mieszaniec niemieckiego teriera) od już 2-3 miesięcy wcina karmę Brit Light& Senior. Jednak kilka dni temu moja mama jechała do większej miejscowości, gdzie ta karma jest (zawsze dojeżdżam po te dwie paczki karmy 50km, a, że byłam w szkole, musiałam mamie dać to "zadanie")... No. I kupiła złą karmę, brit adult large breed. :angryy:

Ta karma jest do 7lat, mój ma dwa razy więcej i dodatkowo ta karma jest dla ras dużych, a raczej 40cm pies nie jest duży. To nie jest jakiś wielki problem, bo to mała paczka, 1kg a nie 15 na szczęście.:razz: Tyle, że pytanie - czy ona może zjeść ten 1kg worek karmy?

Dodam, że mój pies cierpi na nużycę od już dobrych kilku lat, a ostatnimi czasy zaatakowała psisko ponownie i nie wiem, czy mogę dać mu tą inną wersję Brita... Jeszcze pojutrze pojadę do weta jeżeli tutaj nikt się nie odezwie bądź nie będzie pewien.:evil_lol:

Posted

Ja myślę, że nic się nie stanie, bo te karmy nie różnią się aż tak bardzo składem. Dodam jeszcze, że moja koleżanka dawała swoim czterem Yorkom i jednej Chihuahua karmę happydog dla szczeniąt dużych ras i nic im nie było (chociaż ja bym tak nie ryzykowała, bo w końcu karmy dla szczeniaków dużych ras mają więcej witamin na stawy itp.)

Posted

Może spokojnie jeść, jedyne co, to jeżeli pies ma problem z nadwagą dawaj trochę mniejsze dawki, bo adult jest bardziej kaloryczny. Ale przy tak znikomej ilości jak 1 kg to nie ma większego znaczenia ;)

• 2 weeks later...
Posted

Kończymy 12kg worek tej karmy - suka straciła zbędny tłuszczyk, ma ładne mięśnie. Ogólnie karma bardzo fajna, ale chyba spróbujemy przejść na barfa ;)

• 3 weeks later...
Posted

My karmimy tym BC po tym jak nasza sucz przeszła zapalenie jelit. To chyba jedyna sucha karma, którą je z wielką ochotą i jeszcze się nie znudziła (zjedzone ok 10 kg). Kupy ładne jak rzadko kiedy, brak alergii (a to buldog francuski), więc polecam :) poza tym pięknie zgubiła małą nadwagę ;) teraz zastanawiam się nad innym BC, bo Sophie jest b. aktywna, biega ok 1,5-2 h dziennie, a waga już w normie i nie chcemy dalej chudnąć, bo nic z niej nie zostanie ;)

Posted

Dziewczęta. Zgłupiałam... Zakupiłam karmę opisaną w tytule no i mam mały dylemat związany z jej dawkowaniem. Mój pies waży 25 kg co stanowi 220 gram DZIENNIE?? Przecież to 1 szklanka karmy, która po wsypaniu do miski ledwie pokryje jej dno. Przecież mój pies będzie głodny. Może 220 gram rano i po południu? Dziękuję za wszelkie sugestie :)

Posted

My mamy Venision i mojemu psu smakuje, kupy są ok. Ale mój pies w ogóle jest dziwny bo po Acanie z super składem miał skaczke (podawana przez 2 miesiące, wiec to nie przez przestawianie psa), a po takim Bricie nie, hehe :). Wszystko zależy od psa i tego co najlepiej przyswaja.

• 2 weeks later...
Posted

Witam,

Przez 9 lat męczyłem mojego owczarka niemieckiego psa karmą Chappi.
Od 2 misiecy zacząłem podawać karme Brit dla seniorów o nizszej zawartości energetycznej.
Zauwazyłem, że sierść psa od tego czasu pomatowiała i nie wiem czy to nie przyczyna wlasnie zmiany karmy czy to okres przybierania poszycia przed zima...?

Prosze o pomoc, czy zmieniac karme? Pies szybko sie do niej przyzwyczail i na szczescie karma jest w miare tania z tej sredniej polki.

Pozdrawiam

Posted

Zarzuciłeś psu, który o ile nie ma nadwagi to karmy typu light nie potrzebuje, za to będącemu w okresie wytwarzania zimowego futra i zwiększonego zapotrzebowania na tłuszcze, karmę z ich obniżoną zawartością. W sumie tego należało się spodziewać; pies w okresie zmiany futra powinien albo otrzymywać dodatki w postaci odpowiednich olejów, albo jeść bogatszą karmę. Jeśli pies mieszka na zewnątrz i nie ma nadwagi to ta karma będzie dla niego zbyt uboga zimą, po prostu nie jest dobrana do jego potrzeb i do marnej szaty dojdzie niedożywienie.

Przestaw psa na zwykłego Brita Adult i dołóż do tego kapkę oleju z pestek winogron, oliwy z oliwek, lnianego czy podobnego, ew. Efa Olie. Jeśli pies nie ma problemów z przybieraniem na wadze, mieszka zimą na zewnątrz, ma sporo ruchu, to możesz dać mu na zimę nawet Brit Activity.

Posted

Dziekuje za Twoja odpowiedz.

Moj pies owczarek niemiecki wazy 50kg i trzymam go w domu. Mam teraz z nim duzy problem bo strasznie powloczy nogami i jak wstaje to ledwo co podnosi tyłek.

Dlatego zwrocilem uwage, zeby czasami nie przeciazyc go, tak zeby trudniej mu bylo wstawac.

Jak zauwazylem karma Brit Adult ma w skladzie 12% tluszczu, karma Brit Adult Large Breed (zalecana dla owczarkow niemickich) ma 9% tluszczu, a karma Brit Senior ma 8% tluszczu.

Czy moglbys jeszcze raz podpowiedziec czy podac mu zwykla karme Brit Adult czy tez Brit Adult Large Breed ?

Pozdrowienia

Posted

jeśli psu służy brit light to co najwyżej(oczywiście jeśli chcesz)dorzuć prep.poprawiajacy kondycje skóry i włosa-mnie przychodzi do głowy np.vetoskin firmy vetexpert,ale preparatów jest do wyboru do koloru.

Posted

A on ma nadwagę, czy po prostu jest duży?
Ja bym dała chyba psu tą wersję Large Breed, a oddzielnie dorzuciła coś na sierść plus coś na stawy z glukozaminą i chondroityną...

Posted

Pies jest duzy, byl najwiekszy z miotu, inne owczarki niemieckie wygladaja przy nim na mniejsze.
Dopiero zakupilem mu wlasnie arthroflex i niechcialbym juz dokupowac nastepnych preparatow.
Zakupie w takim razie karme large breed i bede dodawac do miski np. lyzke oliwy z oliwek dziennie, mam nadzieje, ze to nie za wiele.

Dziekuje za Wasza pomoc

• 4 months later...
Posted

witam, mam do sprzedania na allegro 2 worki brit care jeden venison a drugi salmon...każdy w cenie 35 zł...mojej suni w ogóle obie nie podeszly pluje mi tym po calym domu..masakra..za to za brita premium junior dalaby sie zabic ale po 3 tygodniach karmienia takie bakale dostala ze masakra..nie che ktos kupic?

• 1 month later...
Posted

gdzie Wy tak tanio kupujecie tego Brita? Ja ostatnio kupiłam Adult Large Breed Lamb & Rice za 146zł (12 kg), podczas gdy Royal Canin Giant Adult za 180zł (18 kg).
Jak na razie (2 tyg) Brit smakuje, ale ubywa go w błyskawicznym tempie (pewnie przez to, że worek mniejszy). Chyba wrócę do Josery, za tą samą cenę co 12 kg Brita mam jednak 15 kg karmy (czyli tydzień jedzenia "gratis" :D)

• 2 weeks later...