Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W związku z nieporozumieniami informuję, iż:

STOWARZYSZENIE OBRONA ZWIERZĄT zostało zarejestrowane w KRS, ale nie nabyło jeszcze statusu organizacji pożytku publicznego (jest to zupełnie inna sprawa i odrębna procedura). Dlatego nie posiadamy jeszcze uprawnień, aby otrzymywać 1% podatku.

Możemy otrzymywać darowizny, granty, itd. ale nie 1%.

W ciągu najbliższych dni mamy zamiar złożyć w KRS odpowiednie dokumenty, aby status opp uzyskać, ale to potrwa i nie wiem, czy jego nadanie nastąpi przed 30 kwietnia. Jeśli jednak się uda, wtedy poinformuję o tym na Dogo z jednoczesną prośbą o wpłaty 1% na naszą rzecz :eviltong:.

• Replies 301
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zeby nie było za dobrze...(a już sie ucieszyłam). Pani Jadzia, która na terenie karmi psy i jest najlepiej zorientowana w temacie, donosi o kolejnym nabytku, a dokładniej to trzech:( Kłopot w tym, że one przychodzą wieczorami, kiedy nie plącze sie tyle osób i nie zawsze. Dwa to zupełne szkielety. Zostały przyłapane na wykradaniu z kociej miski. Pani Jadzia jest przerażona, mówi, ze to skóra i kości. Oczywiście na dały sie do siebie zbliżyć. Jest też pies, który przybłąkał sie na podwórko jakiejś pani mieszkającej w sąsiedztwie, za jej suką. Pani psa przegania, a swoją opiekuje sie tak beznadziejnie, ze obie te bidy przychodzą pod szpital do p. Jadzi na jedzenie. Tu może choć uda sie zrobić zdjęcie....

• 3 weeks later...
Posted

Wczoraj w azylu gościłam TVP Kraków. Nakręcili materiał o wszystkich psach, w tym o Falce. Opowiedziałam też jej historię przed kamerą. Materiał ma być emitowany

21 lutego o godz. 18.40 w programie TVP Kraków "Kundel bury i kocury".

Posted

ostatnio przejezdzalam przez Morawice i widzialam tyle blakajacych sie bid i niestety uswiadomilam sobie ze dopiero po wejsciu na ten watek zaczelam je zauwazac a przeciez bywam tam od 15 lat....

Posted

czarna_zaba napisał(a):

...Dwa to zupełne szkielety. Zostały przyłapane na wykradaniu z kociej miski. Pani Jadzia jest przerażona, mówi, ze to skóra i kości. Oczywiście na dały sie do siebie zbliżyć.

Jest też pies, który przybłąkał sie na podwórko jakiejś pani mieszkającej w sąsiedztwie, za jej suką. Pani psa przegania, a swoją opiekuje sie tak beznadziejnie, ze obie te bidy przychodzą pod szpital do p. Jadzi na jedzenie. Tu może choć uda sie zrobić zdjęcie....

Co z szkielecikami? Dalej są widywani? Dali do siebie podejść...?

Ten drugi psiak też jeszcze jest czy moze znalazł już nowy domek?

Posted

Przykro mi nie mamy żadnej adopcji. Za to mamy poważne kłopoty.
Jak pisałam dobry człowiek zgodził sie, żeby na jego łące opodal szpitala postawić budę, w której zamieszkały dzikie suki i staruszek. I było ok, ale oczywiście zdarzyło sie nieuniknione - cieczka. Nawet nie wiemy jednej czy obu. Na łące koczuje horda:( Wszyscy wiecie jak to wygląda kiedy suka jest bezdomna - tam są chyba psy z całej wsi, awantury, gryzienie się, wycie. Staruszka przepędziły z budy.Ale co najgorsze są skargi i facet grzecznie podziękował za współpracę:placz: Jak mu tłumaczyłyśmy, ze to minie, przytomnie zauważył, ze tak będzie co pół roku i spytał co zamierzamy zrobić ze szczeniakami?
Suki są dzikie, Mamuśka podchodzi do p. Jadzi,nawet chodzi za nią, ale juz jedzenia jej z ręki nie weźmie, dotknąć sie nie da. Druga suka (nawet imienia nie ma, zdjęć też) nie da do siebie podejść nawet na parę metrów:shake: I jak my im mamy zrobić sterylki? I za co? Moze ktoś z Was ma jakieś doświadczenie? Nas to przerasta.....

Posted

Tak wyglądała Falka podrzucona do szpitala, porównajcie to ze zdjęciem powyżej: prawdziwy pączek w masełku:evil_lol:

Myślę, ze właśnie ze środkami uspokajającymi będziemy próbowały coś robić. Kłopot w tym, ze trudno dopilnować, żeby konkretną porcje zjadła suka dla której środek jest przeznaczony, a nie Staruszek. P. Jadzie ma miesiąc, zeby choć Mamuśkę nauczyć jedzenia z ręki, ale mówi, ze to czarno widzi...:(

Posted

Czarna zaba pomyslałam jeszcze o pistolecie ze srodkiem usypiajacym?
Tylko czy ktos takowy posiada?
Jeśli Mamuska chdzi za ta panią to trzeba by bylo przyszykować kilka małych porcji jedzenia z duża dawką środka usypiającego. Proponuje dać półtora lub nawet dwa razy tyle ile przypada na wagę psiaka. Tak by psiak ledwo trzymał się na nogach. Przy dzikim psie normalna dawka może nie zadziałać.

Posted

CZY KTOŚ MA PISTOLET ZE ŚRODKIEM USYPIAJĄCYM I POTRAFI GO UŻYĆ????

Nie da sie ukryć, ze to najlepsze wyjście, tylko nie wiem czy dostępne.
Z tabletkami jest też ten kłopot, że boje sie jak to dawkować, zeby nie zaszkodzić:(

A teraz dobre wieści - właśnie dostałam telefon od Potter, że FALKA poszła do nowego domku:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:
domek z ogrodem i starsi opiekunowie - powinno byc wszystko dobrze. Jak Potter dopadnie neta to napisze wiecej.
Dziękujemy Potter, dzięki pobytowi u Ciebie w azylu kolejna morawicka bida dostała szanse na normalne:loveu::Rose: życie

Posted

Ludzie pierwotnie chcieli wziąć Sonię. Ale starszy pan jest chory i obawiali się, że będzie dla niego za duża i zbyt żywiołowa. Wobec tego pokazałam im wszystkie wysterylizowane suki (ich poprzednia sunia odeszła po nieudanym zabiegu sterylizacji :mad:). Od razu spodobała im się Falka, przynajmniej z wyglądu.
Od razu uprzedziłam ich, że Falka to cięższy przypadek, że potrzebuje ogromnie dużo czasu, żęby się otworzyć i zaufać, że do mnie przywiązała się po kilku miesiącach.
Oczywiście dzisiejsza Falka to zupełnie inny pies niż Falka, która przyjechała do mnie 15 listopada. Dzisiejsza szczątkowo merda ogonem, czasami przychodzi na zawołanie i nie spędza już całego czasu w budzie albo ukryta za moimi kolanami.
Państwo zdają sobie z tego wszystkiego sprawę i mam nadzieję, że za jakiś tydzień jej nie oddadzą.
Co do warunków to Falka ma do dyspozycji piękną budę wypchaną materacami i olbrzymi ogród do hasania. Państwo starsi, spokojni, do weta niedaleko.

• 2 weeks later...