Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hakita napisał(a):
I to są właśnie indywidulane adopcje, przy których jedni będą mieć obawy, a inni zupełnie nie...

Tak jak juz wspomnialam, ja osoby starsze namawiam na dojrzalego, zrownowazonego psa i tyle. Tlumaczę, z naciskiem, dlaczego jest 'lepszy' pies dorosly od szczeniaka. Odmawiam wydania szczeniaka osobie starszej. Nie dyskryminuje osob starszych, daje im alternatywę, proponuję doroslego psa, kilkuletniego. Szczeniaki dosc szybko znajduja domy a najbardziej potrzebujace sa, i ciezko im znalezc domy, starsze wlasnie psy. Kocham do szalenstwa saluki, prawie 20 lat temu mialam od malucha sunie. Teraz, mimo wielkiej milosci do nich, ciągle, gdybym miala saluki ponownie miec, wzielaby jesli starsze saluki. Mlody pies by sie ze mna meczył a ja denerwowala, ze nie daje rady, to moje zdanie.

Posted

Arko, nie wiem z czego wynika twoja dyskryminacja dla starszych osób, ale jest ona co najmniej dziwna, przy naszym przepełnieniu schronisk . Ja wydając moje wychuchane, wyczekane maluchy do nowych domów również miałam olbrzymi wybór, a wybrałam domy które wy byście chyba od razu skreślili . Cóż chyba kwestia podejścia do ludzi.
xx52, nie znasz dnia ani godziny, niestety - decydując się na zwierzę w każdym wieku trzeba pomyśleć, co "gdyby". Niestety - są ludzie, którzy dożyją 90 sprawni, a są ludzie, którzy odchodzą w wieku 30 lat. To może po prostu powinniśmy zrezygnować z psów? Poza tym naprawdę życie nie kończy się w wieku 60 lat.

Posted

Cavisia napisał(a):
Arko, nie wiem z czego wynika twoja dyskryminacja dla starszych osób, ale jest ona co najmniej dziwna, przy naszym przepełnieniu schronisk . Ja wydając moje wychuchane, wyczekane maluchy do nowych domów również miałam olbrzymi wybór, a wybrałam domy które wy byście chyba od razu skreślili . Cóż chyba kwestia podejścia do ludzi.

Cavisia, juz raz Ciebie pytalam skad sie biorą pieski w typie jakiejs rasy.
Nie tylko od pseudohodowcow.

W schroniskach, glownie sa psy dorosle, maluchy znajduja szybciej domy.
Nie dyskryminuje osob starszych, gdzie widzisz dyskryminacje?
Moj dobor psa, do nowego opiekuna, jest inny niz Twoj. Kazdy inaczej pojmuje dobro psa, to jego prawo. Ja zajmuje sie adopcjami, moja umowa adopcyjna, przekazania psa, różni sie od Twojego aktu sprzedazy.
Np.Fundacja Canis nie wydaje kotow poza: W-we i bliskie okolice, takie maja zasady i tyle.

Posted

Cavisia napisał(a):

Ile czasu spędziłaś w schronisku?Jaką miałaś styczność z psami schroniskowymi oraz z ludźmi tam przychodzącymi?
Ty piszesz z punktu widzenia hodowcy.
Wybacz ale to nie chodzi o dyskryminację ale jeśli pojawia się 80 letni staruszek i chce adoptować szczeniaka to można mieć obawy!
Chcesz przykłady z życia?
Starszy pan (po 70) adoptuje młodego psa, następnego dnia przyjeżdża wściekłą rodzina z psem że schronisko ma zabrać psa bo dziadek jest u nich w domu a oni sobie psa nie życzą.
Inna sytuacja- babcia osiąga już wiek sędziwy i musi przenieść się do dzieci- a co z psem? Rodzina psa przywozi do schroniska a babcie informują że suczka ma nowy dom:angryy:
Umiera 70 letnia pani a rodzina kłoci się o spadek- 3 psy SM przywozi do schroniska.
Moja znajoma- pani w wieku już sędziwym ma suczkę młodą, niestety nie dała sobie rady z wychowaniem, suczka nawet obroży nie da sobie założyć.
Rodzina już zapowiedziała ze po jej śmierci trafi do schroniska bo nie chcą w domu psa (mają dom i ogród)
I pani żyje w strachu że jak umrze to suką nikt się nie zaopiekuje.

Ty chyba nie masz pojęcia jak duży odsetek psów które trafiają do schroniska jest właśnie od ludzi starszych- a przyczyn jest jeszcze więcej!
I rodzina się najczęściej wypina na psa (oczywiście są wyjątki ale nadal ich mało) a prędzej walczy o spadek etc.

To komu ty sprzedajesz swojego rasowego psa różni się trochę od adopcji psa ze schroniska- bo tutaj mowa o psach z przeszłością, którym po tym wszystkim trzeba zapewnić dom, bez ryzyka że po raz kolejny go stracą.

Może dla ciebie to dyskryminacja, dla mnie to realizm.:shake:

I adopcje psów dla ludzi w podeszłym wieku to poważna sprawa i czasem nawet papierek (umowa) nie zabezpieczy psa przed smutnym losem, niestety.

Guest Elżbieta481
Posted

Podobnie jak p.Zofia wycofuję się z dyskusji
Elzbieta

Posted

waldi481 napisał(a):
Podobnie jak p.Zofia wycofuję się z dyskusji
Elzbieta

W tym wątku to jest OT, dyskusja na temat adopcji jako takich, warunkow na jakich sa wydawane czy tez nie, zwierzęta bezdomne, do nowych domow. To jest bardzo interesujacy temat na osobny wątek.