Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dyziolek napisał(a):
Czyli co? Jeśli wysterylizowałam psa w ubiegłym roku to teraz muszę przedstawić gdzieś odpowiedni papierek na udokumentowanie tego faktu?

Może po prostu nic nie rób... A jak się zaczną dopominać opłaty, to wtedy pokażesz im papier o sterylizacji.

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 year later...
  • 2 weeks later...
Posted

czytałam o tym, że w niektórych miastach tak jest. Nie znalazłam informacji w sieci, zadzwoniłam do UM i usłyszałam, że w Katowicach tak nie jest, nawet psy ze schroniska nie są zwolnione z podatku

• 2 months later...
  • 10 months later...
  • 4 months later...
Posted

Nie wiem jak jest w Gliwicach, ale w Zabrzu faktycznie jest przepis, że za sunię po sterylizacji można za ten i za następny rok nie płacić podatku. (Przeczytałam o tym dwa tygodnie po tym, jak już zapłaciłam ) Możliwe, że w innych miastach są to dwa lata. Wydaje mi się, że te przepisy każde miasto ustala sobie samo

• 1 month later...
Posted

To w Zabrzu mają lepiej niż u nas :) Każdy musi płacić za psa, nawet tego zabranego i wysterylizowanego ze schroniska. Szkoda, bo więcej ludzi może adoptowało by zwierzęta ze schroniska wiedząc, że mają jakiekolwiek przywileje (chodzi o niepłacenie podatku przez następny rok,bądź dłużej).

• 2 weeks later...
Posted

Po raz kolejny: w Polsce od jakiegos czasu podatek od posiadania psa nie obowiazuje. To, o czym piszecie to co najwyzej oplata.
Ale miloby bylo, gdyby tam, gdzie ja sciagaja zwolnione byly kastraty [bo schroniskowce powinny bez dwoch zdan do tej grupy nalezec].

Posted

shin napisał(a):
Po raz kolejny: w Polsce od jakiegos czasu podatek od posiadania psa nie obowiazuje.

Więc dlaczego, kiedy spóźniłam się ostatnio z podatkiem, przyszło mi zawiadomienie, żeby jak najszybciej zapłacić... ?

Mieszkam w Rzeszowie, mam 2 schroniskowce i jedno nadmorskie znalezisko.

Posted

[quote name='Neczka']Więc dlaczego, kiedy spóźniłam się ostatnio z podatkiem, przyszło mi zawiadomienie, żeby jak najszybciej zapłacić... ?W naszym kraju od 01.01.2008 nie obowiazuje podatek od posiadania psa. Moze przyszlo zawiadomienie o oplacie?

Jezeli bylo to zawiadomienie o niezaplaconym podatku, byl to ewidentny blad osoby je wystawiajacej. Moglas sie nawet o to klocic, ale i tak zaplacic musisz :eviltong:

Jezeli ktokolwiek twierdzi, ze podatek od posiadania psa obowiazuje w tej chwili w Polsce - prosze mi dac tresc ustawy :evil_lol:

Posted

A możliwe. Dokładnie nie pamiętam, czy było sformułowane "podatek" czy "opłata" :)

A ta opłata... to różni się czymś prócz nazwy od podatku ? :diabloti:

Posted

Neczka napisał(a):
A ta opłata... to różni się czymś prócz nazwy od podatku ? :diabloti:

Dla nas nie bardzo, bo jak jest oplata, to i tak placic trzeba :eviltong: ale dla gminy to sie bardzo rozni. Podatek jest obowiazkowy, i czy gmina chce, czy nie chce, czy jej sie to oplaca, czy nie - sciagac to musi.
Wiele gmin mialo nie dosc, ze minimalna sciagalnosc, to jeszcze zmuszenie psiarzy do placenia bylo nieoplacalne, bo wiecej sie wydawalo na te monity i inne sztuki, niz wplywalo do kasy.

Oplata nie jest obowiazkowa, czyli gmina moze sama ustalic, czy chce ja wprowadzac, czy nie. Ofc jak wprowadzi, no to musimy placic :eviltong: ale wiele gmin skorzystalo z mozliwosci oficjalnego zrezygnowania z tej farsy [zamiast przymykania oka na nieplacacych i podatek w wysokosci 1zl :roll:] i z tego co wiem, to np. w Krakowie za psa sie nie placi nic.

Posted

Wyżej pisałeś
[quote name='shin']W naszym kraju od 01.01.2008 nie obowiazuje podatek od posiadania psa.
Teraz[quote name='shin']Podatek jest obowiazkowy, i czy gmina chce, czy nie chce, czy jej sie to oplaca, czy nie - sciagac to musi.

[ciach...........]

Oplata nie jest obowiazkowa
Chyba coś źle rozumuję, bo nie kumam kompletnie :eviltong:

To podatek, który jest obowiązkowy już nie obowiązuje, ale trzeba uiścić opłatę, która nie jest obowiązkowa? :hmmmm::grin:
Nasuwa mi się 1 podsumowanie: OLEWAJMY OPŁATY I PODATKI :evil_lol:

Posted

[quote name='Neczka']To podatek, który jest obowiązkowy już nie obowiązuje, ale trzeba uiścić opłatę, która nie jest obowiązkowa :hmmmm::grin:Ok, sprobuje jasniej.
Podatek, tak ogolnie, nie wnikajac juz czy od psa, czy sprzedazy, jest obowiazkowy. Jezeli gmina moze cos przy nim grzebac, to co najwyzej regulowac sprawy typu wysokosc - nie moze ustalic, ze nie pobiera tego podatku.

Przy oplacie sprawa jest o tyle fajniejsza, ze jezeli z jakiegos powodu gmina nie chce brac za cos kasy, to nie musi bawic sie w podatek wynoszacy 1zl, tylko po prostu podejmuje uchwale, ze nie pobiera takiej oplaty.

Posted

Może to ta godzina i ja już nie myślę, ale nie mogę pojąć jeszcze jednego.
uwaga, znowu lecą cytaty ;)[quote name='shin']
Podatek, tak ogolnie, nie wnikajac juz czy od psa, czy sprzedazy, jest obowiazkowy.
Jak to się ma do:
[quote name='shin']W naszym kraju od 01.01.2008 nie obowiazuje podatek od posiadania psa.

Chodzi o to, że ludzie dla wygody nazwali teraz podatek opłatą, której pobierać nie muszą ?

Posted

Bo to nie jest tak, ze jak sie raz ustanowi podatek, to nie mozna odpowiednia ustawa go zmienic czy zlikwidowac ;)

Po prostu zmienilo sie prawo i podatek od posiadania psa zniknal, jednak zeby nie bylo nam za dobrze, to zafundowali nam oplate :eviltong:
Hmmm... jakis przyklad by sie przydal... troche naciagany, ale niech bedzie:
kiedys w miastach predkosc maksymalna byla 60km/h. Pozniej zmieniono na 50, a i tak na pewnych odcinkach sa inne ograniczenia - 40, 30, 20. No i niby na terenie zabudowanym obowiazuje to 50, ale czasami podnosza to do 70, bo chodniki sa od jezdni oddzielone czyms.

Tak jak z tym podatkiem - zostal po prostu usuniety z polskiego prawa, bo byl to martwy przepis, a gminy kombinowaly tylko, jak go obejsc. Po to wprowadzono oplate - zeby te gminy, ktore wychodzily na tym na plus nadal mogly to robic, a te, ktorym sie nie oplacalo i bylo to dodatkowe obciazenie budzetu - mogly zrezygnowac.

Eh, godzina juz pozna, to i przyklad do kitu :oops: