Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś wie czy w zawodach opisanych na tej stronie-www.izoo.krakow.pl/borderkowo mogą brać udział również inne psy niż bordery- np:Collie Rough i Smooth?? :-? :-? :-?

Posted

To powinni napisać że są to zawody w wypasaniu dla psów rasy Border Collie a nie dla psów pasterskich :( :( :( A z drugiej strony szkoda że Collie nie mogą brać udziału :cry: :cry: :cry: Myślę że wielu właścicieli tych psów chętnie wzięło by udział w takich zawodach...

baner1.jpg

www.miastocollie.republika.pl

Posted

Sluchaj, zastanow sie moze czy wlasciciele collie pracuja ze swoimi psami w ten sposob? Czy ich psy mialy jakis kontakt z owcami, kurami, kaczkami, czy wypasaly, zaganialy? Odpowiadajac na powyzsze pytania, bedziesz wiedziala, dlaczego konkurs jest tylko dla borderow. Ja nie znam zadnego pracujacego osobnika w kraju. Zadnego! Owszem, ostatnio mozna bylo uslyszec o sheltie, ale poza tym... nic.

Myślę że wielu właścicieli tych psów chętnie wzięło by udział w takich zawodach...

Wolne zarty.

Znajdz mi te osoby, a mysle, ze Tomek chetnie sie zgodzi na wystep. Pamietaj jednak, ze psy musza byc przygotowane. Pstrykniecie nie pomoze. Zwierzak musi wiedziec co ma robic. I jego partner rowniez.

Posted
Ja nie znam zadnego pracujacego osobnika w kraju.

I mnie się to nie podoba.Collie jest to pies pasterski i nie powinien być traktowany jako ozdoba na kanape :evil: a jak na wystawie widzę psa Collie który po przebiegnieciu wolnym truchtem kółeczka w ringu pada ze zmęczenia to :evil: :evil: :evil: I równiez dlatego nie chce kupować Collie w Polsce tylko w Finlandii.Tam przynajmniej psy pracują a finowie nie traktują ich jako ozdoby.No a w Polsce,chociaż niewątpliwie poziom sie podnosi to daleko nam jeszcze do nich...

a mysle, ze Tomek chetnie sie zgodzi na wystep.

a to na serio?:)Jak tak to ja się zgłaszam za kilka lat :lol: :lol: :lol:

Aha,nie pomyślałaś że ludzie mogą o tych zawodach nie wiedzieć?Poza tym jak Collie w Polsce miałby pracować skoro nie organizowano dotąd takich zawodów a teraz jest okazja by z tym ruszyć. :D I jeszcze jedno,w hodowli Koziarnia jest suczka która kilka lat pasała kozy,czyli jest wyjątek od niepracujących Collie w Polsce :D :D :D

Posted
I równiez dlatego nie chce kupować Collie w Polsce tylko w Finlandii.Tam przynajmniej psy pracują a finowie nie traktują ich jako ozdoby.No a w Polsce,chociaż niewątpliwie poziom sie podnosi to daleko nam jeszcze do nich...

Pies z Polski, o predyspozycjach sportowych (chetny do pracy, ruchliwy, kochajacy pileczke) na pewno sprawdzi sie w tego typu konkurencji. Nie musisz szukac tak daleko. Ja dla odmiany znam finskie hodowle, ktore rowniez traktuja psy jak manekiny. To sie zdarza w kazdym kraju.

Aha,nie pomyślałaś że ludzie mogą o tych zawodach nie wiedzieć?Poza tym jak Collie w Polsce miałby pracować skoro nie organizowano dotąd takich zawodów a teraz jest okazja by z tym ruszyć.

To sa pierwsze zawody, ale osrodek w Katowicach istnieje od kilku lat! Gdyby tylko ktos sie zainteresowal...

Posted
Pies z Polski, o predyspozycjach sportowych (chetny do pracy, ruchliwy, kochajacy pileczke) na pewno sprawdzi sie w tego typu konkurencji. Nie musisz szukac tak daleko

Hmm,Mami-to dlaczego ty sprowadziłaś(jeśli można wiedzieć :lol: )swoją Raise z USA?:snipersm: :2gunfire: -przecież w Polsce jest kilka naprawde dobrych hodowli Borderów.

Posted
Mami a twoja Raisa coś wypasa ?

No pewnie!

Przede wszystkim dzieci! 8)

Hmm,Mami-to dlaczego ty sprowadziłaś(jeśli można wiedzieć )swoją Raise z USA?-przecież w Polsce jest kilka naprawde dobrych hodowli Borderów.

Zle powiedziane.

Zakup w Polsce, moglabym nazwac importem, tudziez sprowadzeniem, gdyz ten kraj jest nieco oddalony od mojego miejsca zamieszkania. 8)

Posted

Mami, nie masz racji:

Na zawody w wypasaniu są zgłoszone również szelciki i prawdopodobnie australijczyk:) Niestety lista jest już na pewno zamknięta:(

Ja się zgłosiłam na próbę instynktu, ale moja mała tak trafiła z cieczką, że nie wiem czy pojadę :( Nie chcę psuć zabawy włascicielom psów. Aż mnie skręca ze złości :(

Posted

Witam :)

Mam bordera. Zdjęcia Holki są na stronie borderkowa :)

Cieszę się, jeśli kogoś podniosłam na duchu :) Myślę, że jeśli chcesz pasać ze swoim kolakiem to powinnaś się skontaktować z Tomkiem Pecoldem lub kimś kto się zajmuje pasieniem. Możesz przynajmniej poddać psa próbie instynktu :)

Ja chcę właściwie tylko sprawdzić czy Holka ma instynkt psa pasterskiego czy psa kanapowego :D Zawodowe pasterstwo mnie nie interesuje :oops:

Posted

A wiecie cos czy w południowo wschodniej POlsce mogłabym sprawdzić instynkt mojej?Jeśłi tak to gdzie? Bo w sumie fajna byłaby to zabawa.

A moja póki co tak samo jak Raisa pasie dzieci, no i rowery zagania :lol: :lol: :lol:

Posted

Nie znam się na wypasaniu ani trochę, więc tak sobie "chybam". Wydaje mi się, że nie można wysłać wszystkich naszych brytyjczyków np. do Tomka, żeby sprawdził czy w naszym ulubieńcu drzemie prawdziwy pastuch. Przecież inaczej wypasają corgi (i miały pasać coś innego), a inaczej bordery. Przecież przy stadzie inaczej będzie się zachowywał owczarek niemiecki, inaczej border, a jeszcze inaczej corgi. Czy dobrze kojarzę, że corgi miał zaganiać bydło rogate?

Jeśli do tego włączymy owczarka podhalańskiego to jeszcze bardziej namieszają się techniki pasienia, zaganiania i strożowania :)

Posted

Jezeli zawody przeznaczone sa rowniez dla innych ras, to przepraszam.

Na poczatku pazdziernika/wrzesnia - jesien, dostalam informacje od Marcina, ze takie zawody sie odbeda i on wspominal tylko o borderkach. Zatem, albo plany sie zmienily, albo on mowil o zupelnie innej imprezie. 8)

Posted

Marcin mówił o tej samej :) Tej na którą pojadę jako widz, bo Holka przecieka :( Tak celowała z tą cieczką, że mam imprezę załatwioną :( A jeśli chodzi od szelti: są to psy, z którymi Tomek bawił się przy owcach od dawna :) Nie wiem czy "obce" psy dostałyby wejściówkę ;) No, nic przynajmniej popatrzę jak inni się bawią i pocieszę się na imprezach towarzyszących :)