Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Iwona i Gucia napisał(a):
Chodzi ci o różnice w wyglądzie czy charakterze?;)

Chyba chodzi o różnice w charakterze, bo że angliki i irlandy inaczej wyglądają to chyba każdy widzi:diabloti:

Posted

Magda:) napisał(a):
Chyba chodzi o różnice w charakterze, bo że angliki i irlandy inaczej wyglądają to chyba każdy widzi:diabloti:

Też mi się tak wydaje, ale wolałam się upewnić:eviltong:

Posted

Różnią się (moim zdaniem, bo mysle ze nigdzie nie znajdzie sie sprawdzonych "faktów" na ten temat, bo takowych chyba nie ma) głownie wygladem. Angliki są minimalnie niższe. Jeśli chodzi o charakter slyszalam kilka razy ze angielskie są spokojniejsze.. Z moich obserwacji roznych anglikow i roznych irlandow stwierdzam ze to nieprawda, w obydwoch rasach zdarzaja sie osobniki spokojne, grzeczne, ulozone, ale i bardzo czestym zjawiskiem w obu są psiaki "ADHD" ;), wesole, lekko nawet nadpobudliwe. Kwestia egzemplarza.

Posted

Kaladan napisał(a):
Ale ja nie mam anglika, więc ciężko mi się wypowiadać...

Przepraszam za szum :D
Nie wiem dlaczego, ale w pytaniu "widziałem" setera szkockiego - stąd taka podpowiedź

Posted

Teoretycznie ;) (tzn. według książek, artykułów zamieszczonych na necie), irland jest najbardziej żywiołowy i aktywny, anglik troszki spokojniejszy a najspokojniejszy i najstateczniejszy z tej trójki jest szkot.
W rzeczywistości :) (na podstawie informacji uzyskanych od właściciela posiadającego wszystkie 3 na raz, oraz weterynarza), seterki za bardzo nie różnią się charakterem.
Ja mam anglika i trudno mi sobie wyobrazić że irland może mieć jeszcze więcej energii ( że jakikolwiek pies może mieć więcej energii ;) ).

• 2 weeks later...
  • 9 months later...
Posted

Agasia napisał(a):
Różnią się (moim zdaniem, bo mysle ze nigdzie nie znajdzie sie sprawdzonych "faktów" na ten temat, bo takowych chyba nie ma) głownie wygladem. Angliki są minimalnie niższe. Jeśli chodzi o charakter slyszalam kilka razy ze angielskie są spokojniejsze.. Z moich obserwacji roznych anglikow i roznych irlandow stwierdzam ze to nieprawda, w obydwoch rasach zdarzaja sie osobniki spokojne, grzeczne, ulozone, ale i bardzo czestym zjawiskiem w obu są psiaki "ADHD" ;), wesole, lekko nawet nadpobudliwe. Kwestia egzemplarza.

ja mam rudzielce i białą w kropki - biała jest bardziej zwariowana, szalona, ruchliwa, na razie dużo powiedzieć nie mogę - bo rude mają 6 i 4 lata a biała 4 m-ce (wszystkie to suczki). Nie wiem też czy zależy to od "rasy" czy charakteru ale biała angielka bardziej chce się przytulać, jest bardziej płochliwa (rude nie bały się ściery :razz:), a geny upartości mają takie same, może setery pochodzą od osła? :lol: