Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 5 miesiaczna suczke labradora . Od 2 miesiecy załatwia sie na dworzu , wytrzymuje całe noce i w dzien kiedy musimy ja zostawic tez nie ma problemu z czystaoscia. Jednak w roznych dziwnych sytuacjach potrafi na naszych oczach "rozkaraczyc" sie i zesikac. Juz zauwazylam ze kiedy sie na nia krzyknie potrafi sie zesikac, ale rowniez gdy sie naje, gdy sie czegos przestraszy... jak z tym wlaczyc?

• 1 month later...
Posted

Witam i ja mam podobne pytanie. Mam 1,5 rocznego psa /około 50kg/ Draca i 5 miesięczną suńkę /6,5 kg/ Tigrę. Ogólnie świetnie się dogadują, choć zauważyłam że sunieczka chce sobie podporządkować 5x większego od siebie psa. I tu moje pytanie- szaleją, biegają, podgryzają sobie szyje - tj. suńka podgryza Draca i nagle rzuca się do szaleńczej ucieczki prosto na kanapę, sika na nią i biegnie dalej! Co mam zrobić żeby Tigra nie znaczyła mi kanapy? Bo to chyba oto jej chodzi tak? Pomóżcie proszę. Dodam,że staram się ograniczać ich wariactwa w domu...

Posted

Nie mam specjalnego doświadczenia, ale ze wspólnego życia z teraz już półtoraroczną seterką wydaje mi się, że to takie emocjonalne posikiwanie, które przejdzie, jeśli, tak jak pisze Władczyni, nie dojdzie do tego dodatkowy stres ze strony właściciela. Moja Ruda dopiero w wieku 5 i pół miesiąca nauczyła się ostatecznie siusiać poza domem, ale potem zdarzało się, że sobie siknęła z emocji, np. przyszło pare osób, wszyscy wychodzimy, Ruda w emocjach, bo tyle ludzi, obroża i nagle ... przed samym wyjściem z domu, przykucnęła i ... siusia ... Teraz już nie siusia, ale i tak w sytuacjach emocjonujących, również pozytywnie!, chce jej się siusiu, a jak emocje opadną, to już nie:). Nadreaktywny pęchęrz:). Jeśli u Twojego psiaka byołoby to coś takiego, to najlepiej zachować spokój i nie podkręcać sytucji. Małe dzieci tak też mają czasami:)
Pozdrawiam
M.

Posted

megann napisał(a):
Nie mam specjalnego doświadczenia, ale ze wspólnego życia z teraz już półtoraroczną seterką wydaje mi się, że to takie emocjonalne posikiwanie, które przejdzie, jeśli, tak jak pisze Władczyni, nie dojdzie do tego dodatkowy stres ze strony właściciela.

otoz to
posikiwanie emocjonalne
5 miesiecy - toz to dzieciak jeszcze, ma prawo...
Korkowi posikiwanie emocjonalne przeszlo, ale bylo. zalatwial sie na zewnatrz od samego poczatku (tzn. trafil do nas juz nauczony), ale przez jakis czas posikiwal - podczas zabawy, kiedy sie zdenerwowal, raz nawet w trakcie szkolenia (emocje zwiazane z poznawaniem nowej sztuczki). krzyczec nie warto, bo to tylko zwieksza emocje.

Posted

Całe życie mam psy, ale po raz pierwszy suńkę. Dzisiaj kompletnie mnie wmurowało- przytulała się do mojej córki, nasikała jej na kolana i uciekła.... O co chodzi mojej psicy? Wiem,że to dzieciak, ale boję się że takie zachowanie sie jej utrwali.. jak temu zapobiec?

Posted

Jeżeli zdarza się to często, nawet bez ekscytacji i podniecenia warto zrobić badania moczu.
Jeżeli to kwestia emocji to wyciszyć suńkę - spokojne zabawy, bez emocji, przeciągania, bez nadmiernego okazywania uczuć przez domowników itd

• 1 month later...
Posted

I rzeczywiście- to emocjonalne sikanie. Zdarza się już coraz rzadziej, a jak się już zdarzy....... cóż ścieram bez słowa mając nadzieję,że z czasem jej to przejdzie. pozdrawiam i dziekuje za pomoc